Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna kalibracja wkładki- rady!

Rekomendowane odpowiedzi

Dino,

Jak pisałem już w wątku o forumowym pre jestem nie rychliwy, ale cały czas brnę do przodu;)

Wkładka czeka na montaż jakieś 3 miesiące...

Najpierw chciałem ją zamontować na 160 Thorensa,którego używam dłuższy czas, potem zakup Telefunkena ale tu pewne problemy z ramieniem szczęśliwie rozwiązane po konsultacjach telefonicznych (dzięki Ahaja), i kontrolny zakup 318 - no może lepiej skonstruowanej niż 160, ale jak to bywa ze sprzętem używanym problemy z zawieszeniem subchassis-zakończone pozytywnie po zakupie części na niemieckim jebaju.

Decyzja po własnych doświadczeniach - montaż na S600, a tu banc: na nowej płycie jak nie poojedzieee do środka....

No i znowu dokładna lektura forum, podziw i szcunek dla wiedzy ludzi pokroju Profee (szkoda, że ich coraz mniej na forum) i daleko idąca ostrożność i brak wiary we własną dokładność i determinację.

Stąd marzenia o nauce na żywo, co by ktoś pokazał,ustawił,poprawił błędy;)

Ale płyta w drodze więc CDN...

pozdrawiam

grynio

Grynio

Będzie tak samo grała na testowej jak i na innej (dobrej w sensie technicznym) płycie.

Tyle, że na testowej coś się może pokopać bo np trafisz na ścieżki do szukania rezonansu i go ...znajdziesz.

Czasami trzeba przekroczyć Rubikon....

witam

proszę o radę

wkładka sumiko pearl prawy kanal gra głosniej kalibracja optymalna

Sprawdź koniecznie azymut - jeżeli możesz regulować poeksperymentuj ze zmianą.

Ja już nie wierze w żadne "patrzenie".

De facto używam płyty testowej i oscyloskopu z pamięcią.

Natomiast sam się przekonałem, że i "krzywa" igła (w sumie cantilever) potrafi grac poprawnie.

Bez przyrządów można to zrobić eksperymentując.

Po prostu przekręcić headshell wyraźnie w jedna stronę i zobaczyć, który kanał jest głośniejszy.

Jeżeli to był ten cichszy kanał to tak ustawić wychylenie żeby kanały były równe.

Gdyby nierównomierność się powiększyła to powrócić to ustawienia zerowego i zacząć w przeciwna stronę.

Co ciekawe - zauważyłem, że przy prawidłowym ustawieniu azymutu trzaski na bardziej zniszczonych płytach są znacznie wyraźniejsze (idą równomiernie z obydwu kanałów). Ale coś za coś - znacznie poprawia się dynamika i przestrzeń wiec bywa to przykre tylko w chwilach ciszy.

Wziąłem czerwoną pigułkę,zostałem w krainie czarów i zobaczyłem, dokąd prowadzi królicza nora...

Zmiana dobrej skądinąd V-15 mk-II na MC LO to nie zmiana micro tylko makro!!!

Ustawiałem(nie obyło się bez taśmy dwustronnej i grafitu z ołówka, ze względu na brak widocznych prostopadłych krawędzi w OC 9) i podążyłem za białym królikiem:)

Ja wam mówię

Jest dobrze, jest dobrze, jest dobrze

ale nie najgorzej jest.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim

grynio

Witamy po niskopoziomowej stronie mocy.

Jak ochłoniesz to napisz bardziej "detalicznie"

A co do V15 to jak pisał wieszcz "wieści o jej zaletach okazały się mocno przesadzone"

• 3 tygodnie później...

Witam, żeby nie tworzyć nowego wątku i czytając tutaj we wcześniejszych wpisach o ustawianiu antyskatingu na trudno dostępnej płycie testowej zapytuję: czy bardzo destrukcyjnie na igłę wpłynie ustawianie antyskatingu na płycie wykonanej z lustra gr 2 mm ? Wykonałem taki eksperyment i muszę przyznać, że kompensację siły dośrodkowej można przeprowadzić bardzo precyzyjnie, w każdym położeniu na płycie i dokładnie ustawić wartość średnią. Dodatkowo można obserwować ustawienie igły w każdym położeniu. Moja jedyna obawa dotyczy twardości takiej powierzchni, szkło to nie winyl. Biorąc pod uwagę, że taka zabawa trwa stosunkowo krótko i nie zdarza się często może nie jest to zły pomysł ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

wielokrotnie już tu pisano że ustawianie antyskatingu na gładkiej powierzchni płyty nie ma sensu gdyż brak wtedy najistotniejszej dla całej sprawy siły oddziaływania rowek - igła. Płyty testowe nie są tak trudno dostępne. Na ebay pełno i to w całkiem przyzwoitych cenach w Polsce dostępna jest płyta za jakieś 150 pln, to już trochę ale jak kto nie lubi płacić Niemcom bezpośrednio...

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej,co do testowej płyty to jest ona dostępna w warszawskim Audioforte-tam ją nabyłem kilka tygodni temu.Cena to coś ok 150 zeta.Moim zdaniem warto .Poz miniabyr

A czy któś mógłby mi "jak chłopu na rowie" wytłuwaczyc dlaczego płyty testowe do ustawiania antyskatngu nie działają w przypadku ramion SME, przynajmniej dla SME IV?

Jak ustawię z wykorzystaniem płyty tak, że przestaje brzęczeć (a musze sporo przekroczyć przewidywane nastawienia, żeby to osiagnąć) to podczas odsłuchu muzyki mam scenę przesunietą w prawa stronę. Jak ustawię na słuch i jest idealnie, to nie przechodzę poprawnie ani jednej ściężki na płycie.

Oczywiscie ustawiam na słuch, ale zagadnienie nurtuje...

Napisz trochę więcej o całym zestawie: ramię-wkładka i jaka płyta testowa.

.. corni - w V15 najbardziej podoba mi się ..podatność (cos jak Bose, które nie podaje parametrów a np. pasmo określa jako : "good enough")

dino, 1 Gru 2009, 22:43

>Napisz trochę więcej o całym zestawie: ramię-wkładka i jaka płyta testowa.

>

>.. corni - w V15 najbardziej podoba mi się ..podatność (cos jak Bose, które nie podaje parametrów a

>np. pasmo określa jako : "good enough")

Ramię : SME IV

wkładka: MC Dynavector XX2 MK2

płyta: HI-FI News Analogue test LP

zapytuję: czy bardzo destrukcyjnie na igłę wpłynie

>ustawianie antyskatingu na płycie wykonanej z lustra gr 2 mm ? Wykonałem taki eksperyment i muszę

>przyznać, że kompensację siły dośrodkowej można przeprowadzić bardzo precyzyjnie, w każdym położeniu

>na płycie i dokładnie ustawić wartość średnią. Dodatkowo można obserwować ustawienie igły w każdym

>położeniu. Moja jedyna obawa dotyczy twardości takiej powierzchni, szkło to nie winyl. Biorąc pod

>uwagę, że taka zabawa trwa stosunkowo krótko i nie zdarza się często może nie jest to zły pomysł ?

>Pozdrawiam

>Wojtek

Filwoj, jest to trochę igranie z ogniem, bo nie wiadomo jak dana igła (a bywaja rozmaite) zniesie jazdę po szklanym lustrze. Ale jest jeszcze drugi aspekt, ważniejszy dla samej poprawności ustawiania antyskatingu: Współczynnik tarcia między winylem a igłą na pewno jest inny (wiekszy) niz tejże igły po szkle. Wsp. tarcia ma bezposredni wpływ na wartośc siły skatingowej. Ten feler odpada gdy użyć winyla.

Przy okazji przypominam, ze ustawianie na gładkim winylu warto robic ale trzeba to robić prawidłowo. Ci którzy nie wiedzą jak jest prawidłowo wieszczą, ze na gładkim jest w ogóle źle. W ten sposób wyrzekają sie szybkiej i najprostej metody przyblizonej , ale zawsze możliwej do zastosowania, bo każdy ma płytę winylową z pewną ilością gładkiego, (najlepiej na różnych promieniach). Kilka razy objaśniałem jak to zrobić, teraz juz nie pamiętam w których wątkach. Kolegów, którzy już to praktykowali prosiłbym o informacje na ile otrzymane ustawienie potwierdziło czy nie potwierdziło się przy ustawianiu z uzyciem stosownych ścieżek płyt testowych.

>Jak ustawię z wykorzystaniem płyty tak, że przestaje brzęczeć (a musze sporo przekroczyć

>przewidywane nastawienia, żeby to osiagnąć) to podczas odsłuchu muzyki mam scenę przesunietą w prawa

>stronę. Jak ustawię na słuch i jest idealnie, to nie przechodzę poprawnie ani jednej ściężki na

>płycie.

whitesnake,

podaj może o jakich nastawieniach przewidywanych mówisz i w którą stronę nastawienia wynikowe przekraczają przewidywane. Jak masz ustawiony balans we wzmaku?

profee, 2 Gru 2009, 23:27

>>Jak ustawię z wykorzystaniem płyty tak, że przestaje brzęczeć (a musze sporo przekroczyć

>>przewidywane nastawienia, żeby to osiagnąć) to podczas odsłuchu muzyki mam scenę przesunietą w

>prawa

>>stronę. Jak ustawię na słuch i jest idealnie, to nie przechodzę poprawnie ani jednej ściężki na

>>płycie.

>

>whitesnake,

>podaj może o jakich nastawieniach przewidywanych mówisz i w którą stronę nastawienia wynikowe

>przekraczają przewidywane. Jak masz ustawiony balans we wzmaku?

Ok. Zacznę wiec o wzmaku. Nie mam w nim regulacji balansu. To klasyczna lampa dual mono, pozbawiona takich fajerwerków. We wzmacniaczu tez nie doszukiwałbym się przyczyn takiego stanu rzeczy. Gra poprawnie.

Piszac o przewidywanych ustawieniach miałem na mysli rekomendacje SME. SME sugeruje po prostu ustawienie na pokretle ramienia, siły nacisku igły - jak masz 2.1g to tyle ustawiasz i ma grać. Trzeba przyznać, że faktycznie gra - tylko zadnej płyty testowej zaliczyc nie pozwala.

Żeby było dobrze w tescie, musze ustawić maksymalny antyskating. Tylko, że wtedy podczas grania zwyklych płyt scena zdecydowanie ucieka w prawą stronę.

Płyta testowa tez jest ok. na LP12 spisuje sie znakomicie.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

witam.Użyłem płyty testowej Hi-fi News ponieważ miałem problem z wyskalowaniem antyskatingu na moim ramieniu .Mam ramie clearaudio satisfy i mechanizm anty. tego ramienia jest magnetyczny. Brak jakiejkolwiek podziałki.O ile wyskalowanie na "0" jest banalnie proste(na fragmencie "czystej"płyty), to już zwiększenie tej wartości o 1.4 (jak sugerował Profee)jest niewykonalne .Clearaudio w swojej instrukcji przedstawia to w taki sposób :jak dokręcisz śrubę odtąd dotąd, to jesteś w przedziale 10-15mN.itd.Chciałem być jednak bardziej dokładny.Opierając się na odsłuchu płyty testowej stwierdzam, że w moim przypadku ,te ustawienia sa mniejsze, niż sugeruje to producent.(wiadomo rożne wkładki).,Na płycie są cztery ślady dedykowane antyskatingowi- moje ramie+wkładka przechodzi bez problemów pierwsze dwa.

Obraz jaki sie wyłania jest zawikłany i chyba na odległość rozwikłać się nie da. Za dużo czynników gra tu rolę i nie ma się co mądrzyć gdy za mało danych. Przypomnę tylko, że na gładkim winylu antyskating ma być na pewno taki, że ramię chce odjeżdżać czy odjeżdża na zewnątrz; nie odwrotnie. Rzecz jasna gdy płyta, a nie półka pod gramofonem, jest pozioma!

miniabyr, 3 Gru 2009, 19:34

Na płycie są cztery ślady dedykowane antyskatingowi- moje

>ramie+wkładka przechodzi bez problemów pierwsze dwa.

To przynajmniej coś wiesz, ma to jakis sens.

Linn'em przechodzę całość tego testu.

SME jednak, przy optymalnych nastwieniach przechodzi tylko i wyłacznie trzecią ściezką, co jest mało logiczne.

Snu z oczy mi to nie spędza, zastanawiam sie tylko dlaczego tak się dzieje.

>Snu z oczy mi to nie spędza, zastanawiam sie tylko dlaczego tak się dzieje.>>

...Sumiko, AT ... inne ... bo to Panie jest wiek tandety i takie wkładki teraz robią

z żadną porządną staruszką takie problemy nie występują

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

profee, 2 Gru 2009, 23:11

:..

Przy okazji przypominam, ze ustawianie na gładkim winylu warto robic ale trzeba to robić prawidłowo.

Ci którzy nie wiedzą jak jest prawidłowo wieszczą, ze na gładkim jest w ogóle źle. W ten sposób

wyrzekają sie szybkiej i najprostej metody przyblizonej , ale zawsze możliwej do zastosowania, bo

każdy ma płytę winylową z pewną ilością gładkiego, (najlepiej na różnych promieniach).

Kilka razy objaśniałem jak to zrobić, teraz juz nie pamiętam w których wątkach. Kolegów, którzy już to

praktykowali prosiłbym o informacje na ile otrzymane ustawienie potwierdziło czy nie potwierdziło

się przy ustawianiu z uzyciem stosownych ścieżek płyt testowych.

..."

Ja próbowałem ustawiać na gładkim fragmencie płyty i później sprawdzałem to ustawienie na płycie testowej. Ani razu nie udało mi się tak ustawić na gładkiej płycie, aby później nie trzeba było tego ustawienia korygować. Być może robiłem to w niewłaściwy sposób. Jeżeli możesz zatem, to spróbuj proszę przypomnieć sobie i podać w jakich wątkach opisywałeś poprawny sposób ustawiania na gładkiej płycie winylowej lub opisz krótko ten właściwy sposób.

pozdr, donic

Chwile mnie nie było

Wracając do antskatingu i braku równowagi L/P

Jeżeli po ustawianiu antyskatingu scena się przesunęła to spróbuj delikatnej korekcji azymutu.

Wkładkę masz z dobrym szlifem i często brak równowagi pomiędzy kanałami wynika właśnie z azymutu.

Nie kombinuj z lusterkami i.t.p tylko po porostu zmieniaj i słuchaj.

Moja OC3 na lusterku grała fatalnie. Dopiero płyta testowa i oscyloskop powiedziały jak ma być na prawdę.

donic

nie chcę się powtarzać, więc w skrócie: U wielu gramiaków normalnie antyskating ustawia się na podziałce na stosownym pokretle na taka liczbę jaki jest nacisk (VTF). To jest ustawienie na ślepo, bardzo przyblizone. Gdy ustawiasz na gładkim to kręcisz tym pokrętłem nie zwracając uwagi na liczby tylko tak, aż ramię nie wykazuje tendencji do odjeżdżania ani na zewn. ani do wewn. W praktyce czasem trzeba zadowolić się tym, ze ramie mniej więcej tak samo chętnie chce na zewn. jak i do wewnątrz (gładkie występuje na normalnych płytach na wielu promieniach i dobrze, ze tak).Ostatecznie masz jakies wskazanie na tym pokretle. Następnie USTAWIASZ NA TYMŻE POKRĘTLE WSKAZANIE 1,4 TEGO, KTÓRE CI WYSZŁO W POPRZEDNIM KROKU. Oczywiście ramię na gładkim będzie teraz zawsze odjeżdżać na zewnątrz (a nie do wewn. - to najbardziej zgrubna ocena zastanego, nastawionego prze kogoś antysk.).

Podkreślam po raz nie wiadomo który, ze jest to metoda przyblizona, ale za to zawsze mozliwa do zastosowania. To co wyszło warto poddać oczywiście ocenie słuchowej oraz, choćby z ciekawości, innymi metodami (płyty testowe, na słuch ew. pod kontrolą oscyloskopową)i skorygować jeśli potrzeba. O wyniki takich porównań prosiłem kolegów ktorzy sie w to bawili.

Witam szanownych forumowiczów;

Mam pytanko- Czy szablon z RCM do ustawiania kata styczności igły ma zastosowanie przy ramieniu 10 calowym....Serdecznie pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi