Skocz do zawartości
IGNORED

Droższe kabelki - czy warto?

matman

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem kupić jakiś lepszy kabelek głośnikowy do mego Denona PMA-860 który napędza kolumny Technics SB-CS7, ale po przeczytaniu następującego artykułu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem czy warto wymieniać zwykłe kable audio za 2,50zł/metr na coś lepszego jak np. Real Cable BM 250 2x2.5mm w cenie około 23zł/metr.

Jakie macie doświadczenia z droższymi kablami. Czy rzeczywiście jest wyraźna poprawa dźwięku?

Pozdrawiam,

matman

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/25307-dro%C5%BCsze-kabelki-czy-warto/

Kolumny chyba zmienię w drugiej kolejności bo to już większy wydatek, a na razie myślę o takich zakupach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

.....Przedmiotem aukcji jest interkonekt klasy high-end.....

Za to określenie już powinieneś wiedzieć co to za IC.

Kup taki:

http://www.allegro.pl/item91023744_audioquest_copperhead_w_super_cenie_polecam_.html

A konfekcje sam zrobisz.

Jeśli może być podłączenie bi-wiring to proponuję sprawdzić działanie przewodu

typu LIYCY TP 6x2x0,75

(Lapp Kabel lub inny producent , można kupić za grosze w każdej większej

hurtowni elektrycznej )

Sposób podłączenia :

Dwie skrętki na górę

Pozostałe cztery skrętki na dół

Jeszcze inny efekt powstaje jeśli sumaryczne przekroje są niesymetryczne :

Sygnał cieńszy , powrót grubszy

Miłej zabawy

Dosc sensownym pomyslem jest dbac o kable w pewnej proporcji cenowej, np. 10%-20% ceny sprzetu to kable.

Czyli jezeli elektornika i kolumny za np. 20 tys. zl to kableki 2-4 tys. zl. Jezeli sprzet za 1000 zl to na kabelki 100 zl.

pzdrw

soso

>matman

Podobne do Twoich rozterki mam już szczęśliwie za sobą i dlatego będę Cię zachęcał do wstrzymania się z inwestowaniem w kable. Na sprzęcie, jakim obecnie dysponujesz, nie usłyszysz żadnej różnicy (albo dzięki autosugestii będzie Ci się tylko zdawało, że jest różnica, tak bywa często). Jakąkolwiek kwotę wydasz na kable, będzie to pieniądz w błoto. Daj sobie czas, pociułaj i najpierw zmień kolumny. Rożnicę i to wyraźną dostrzeżesz wtedy na pewno.

Obrazowo powiem tak: jeśli w fiacie wymieni się pokrowce na fotelach, nawet na takie z cielęcej skórki, to auto nie zacznie pruć jak bmw, prawda?

Zatem: napierw kolumny, potem ewentualnie źródło lub wzmacniacz, a kabelki na deser.

zwolennik łagodności

1/10 wartosci sprzetu to kable mają byc? przy 1k zl w sprzecie? no za 1k zl naprawde ciezko cokolwiek grającego znaleźć, trzeba sie ostro uwijac wsrod uzywanego sprzetu.

>matman

uzbieraj sobie 1k zl, w tym czasie skocz na www.audiomania.info

poczytaj troche teorii o budowie kolumn, jesli bedziesz uwaazal, że Cie przerasta, skopiuj np projekt Borysa (nr3 przykladowo - najbardziej wypasiony:) ).

I bedziesz mial sprzet full wypas przy niewielkich kosztach.

A kabelki do tego takie po 2.5 zl za metr - jak najbardziej :)

taka moda, ze sie tyle wydaje na kabelki. I tak nikt nie usłyszy roznicy (chyba ze macie nie kable a zamulacze, posiadające opjemnosc i indukcyjnosc).

Czy z teog powodu, że wydaliscie tyle kasy na kable wszyscy taka mają robic. Zwłaszcza, że "wartosc" kabla moze byc całkiem inna niz jego cena...

Vires, 21 Mar 2006, 15:19

>taka moda, ze sie tyle wydaje na kabelki. I tak nikt nie usłyszy roznicy (chyba ze macie nie kable

>a zamulacze, posiadające opjemnosc i indukcyjnosc).

>Czy z teog powodu, że wydaliscie tyle kasy na kable wszyscy taka mają robic. Zwłaszcza, że "wartosc"

>kabla moze byc całkiem inna niz jego cena...

Vires,

My tu (niektorzy) jestesmy specjalistami od wietkow gorczycznikow a Ty nawet nie wiesz czy to jest ptaszek czy moze trawka. Daj sobie na wstrzymanie. Kiedys mialem tak jak Ty ale po posluchaniu wielu kabelkow w wielu systemach zmienilem zdanie czego i Tobie zycze. Niektorzy widza tylko 4 litery a to niezle buty - zarowka sie zapala?

Vires

A co masz przeciwko kolumnom za 1k ze sklepu? Myslisz ze nie mogą dobrze grac? Jesli nie widzisz róznicy miedzy kalbami to jak dostrzegasz ją pomiedzy kolumnami? Przeciez kazdy ma tak samo magnes cewke i membranę. Przynajmniej większość ;)

Ja synowi kupiłem JPW za mniej wiecej taką właśnie kasę i zwykłego druta wymieniłem na jakiegos taniego Audioquesta - chyba za 9 zł. I nawet młody nieosłuchany stwierdził ze gra mu to inaczej (lepiej niz poprzednio). Kolumny za 1k nie musza być analityczne ale mogą byc bardzo muzykalne i w miare neutralne wiec nie ma co czepiac sie tylko dlatego ze nie kazdy ma kasę na kolumny za 25k na przykład. Podobnie zresztą jest z resztą sprzętu.

Pozdrawiam i bardziej naukowego podejscia zycze - tzn sprawdz zanim cos powiesz bo sie osmieszysz a jak jestes pewien to sprawdz jeszcze raz bo mozesz sie mylic.

>> matman

Kable dobieraj na koniec .

w opisie masz napisane że masz zamiar pomału zmieniać sprzęt .

dom buduje sie od fundamentu nie od dachu .

Zacznij w tej kolejności kolumny / wzmak / CD / a na końcu kable IC i głośnikowe .

Kase wydaj mniej więcej w tej proporcji procentowej 40 / 30 / 20 / 10

obecnie kolumny to u ciebie najsłabsze ogniwo :) więc po ich zmianie usłyszysz największą różnicę .

Jak kupisz dobre kolumny to potem dobierzesz sobie pasujący do nich wzmak jak bedziesz chciał osiągnąc jakiś konkretny charakter dzwięku w swoim systemie to sobie dobierzesz CD a jak cos bedziesz chciał delikatnie poprawiać / albo wyciskać maximum mozliwości ze swojego sprzetu dopiero rób to kablami .

Nie no, bez jaj. Kolumny za 1000zł nie muszą grać źle, z pewnością też da się na nich usłyszeć różnice między różnymi kablami. Jednak bez sensu jest kupować do takich kolumn kable za dajmy na to 500zł, większy postęp jakościowy da wymiana kolumn. Kable słychać, ale nie traćmy zdrowego rozsądku.

nie wiem jakiej muzy słuchasz bo o tym nic nie piszesz .

Ale nie sugeruj się ze skoro na forum o Klotzu piszą dobrze to u Ciebie na Twoim sprzecie i na Twojej muzie ten kabel sie sprawdzi .

Klotz nie jest zły ale nie wszedzie se sprawdzi jak większośc kabli . U mnie leży w pudełku i nie wyciągam go od czasu zakupu AQ Coperheada bo miedzy tymi kablami jest przepaść w róznicy dzwięku . Kto inny Ci napisze ze u niego coper leży a ma wpiętego Klotza .

Jesli na siłe chcesz kupic teraz kabel to najlepiej po odsłuchach , z drugiej reki ( taniej ) i nie za wiecej niż 50/100 zł

Matman ----> Denon jest niczego sobie, kolumny kiepskie. Tak jak większość kolegów polecę Ci w pierwszej kolejności wymianę kolumn. Jeśli masz jednak system połączony tanimi "sznurkami" to IC z LaGrange może być niezłe. Posłucaj jednak najpierw. U mnie całkiem fajnie zgrywał się on z Denonami i Marantzem ale już absolutnie nie polubił się z Grundigiem A-9000. Co do głośnikowego - jak masz zwykły kabel z miedzi to warto choć dać OFC. W miarę przyzwoite OFC kosztuje ok 5-8 zł/mb. Jeśli więc już masz kupować to kup do kompletu sobie Klotza Twinaxa 2x2,5 mm i na razie czekaj do zmiany kolumn. Ceny: Klotz LaGrange - 8 zł/mb, Twinax 2x2,5 mm - chyba też 8 albo 9 zł/mb. Przy czym ja osobiście uważam, że więcej zmian w systemie wnosi dobry IC niż głośnikowy - oczywiście w przy tej klasie zestawu.

Pozdrawiam.

Panowie z twierdzeniem "na takim sprzęcie i tak nie usłyszysz różnicy" to nie do końca prawda choć tak jak napisał McGyver trzeba zachować zdrowy rozsądek, wiadomo lepszy sprzęt oraz odpowiednio zorganizowane pomieszczenie to i różnica jest bardziej przekonywująca. Ale nikt mi nie powie że nie słysze różnicy na tanim sprzęcie, a taki posiadam. Już drugi tydzień testuje kabelki głośnikowe z różnego przedziału cenowego (supra classic 2.5, Black rhodium AST200, Nordost, Ultralink Challenger Home Theatre, Cable Talk Concert 2.1, DNM Reason Supra Ply 3.4, Audioquest Bedrock i jeszcze pare ale nazw akurat nie pamiętam) i większość z nich też ktos może mi doradzić: zostaw te kable, kup najtańszy OFC bo i tak nie usłyszysz różnicy....

A ja usłyszałem i większośc z nich była na tyle duża że każdemu radze posłuchać i potem zdecydować, ale nie wybrać dwa kable i na nich opierać całe mniemanie o kablomani tylko testować je z szerokiego pułapu cenowego, i nie bac sie drogich kabli tylko sprawdzać kabel dwa razy droższy mimo że poprzedni też był jakiś nijaki, po prostu jeden kabel może zagrać u mnie a drugi nie mimo że jego cena jest taka sama (droższa, tańsza)

Ja o kablach zawsze myślałem że to mit i wystarczy poszukać na allegro za paredziesiąt złotych, upewnić sie na forum w opiniach że choć jedna osoba je chwali i napewno będzie DOBRZE. Ufaj Bogu ale samochód zamykaj, a jak dobierasz kable to sprawdz jak grają, jakoś tak to brzmiało:)

Wracając do kabli które testuje to prawdą jest że kupowanie Aq Bedrock w moim przypadku mija sie z celem, jak narazie najbardziej odpowiada mi Ultralin Chellenger bo w swojej cenie oferuje mi najdokładniejszy i najprzyjemniejszy przekaz, zastanawiam sie nad Cable Talk bo może nie jest tak szczegółowy ale jest taki misiowaty (nie mylić z zamulony!) Ale Berdrock oraz Cable Talk zagrały zdecydowanie inaczej mimo że są z różnego pułapu cenowego ale przecież nadal są to drogie kable, ale jakośc jaką oferują słychać i nie wolno zlekceważyć.

Uważam że 50zł za metr kabla głośnikowego w moim przypadku jest uzasadnionym i świadomym wyborem jeśłi ktoś ma odmienne zdanie chętnie wysłucham.

Pozdrawiam

czytajac powyzsza wypowiedz nie omieszkam wtracic swoich 3 groszy... potwierdze jeno stwierdzenie ze na tanszych elementach rowniez brzmienie wyraznie potrafi sie zmieinac w zaleznosci od kabla, sam przerabialem ten ciekawy problem. przyznaje niegdys takze obsmiewalem sie z kablomaniakow... do czasu. potwierdze tez wczesniejsza teze ktora tu padla, ze interkonekt potrafi wniesc o wiele wiecej zmian anizeli kabelek glosnikowy. niezalenie od ceny. wszystko zalezy co za klocki stoja w systemie i jakie cechy posiadaja... im bdziej przejrzysty sprzet [cd, wzmak, kolumny] tym wieksza frajda badz zmora dla niektorych w poszukiwaniu optymalnego/pozadanego drutu... no i nie ma reguly ze im drozszy kabelek tym lepiej zagra... przykladem sa np cienkie i tanie interkonekty goertza [micro purle]... tak przejrzystego, konturowego i analitycznego a zarazem spojnego dzwieku nie uslyszalem nawet na xlo ultra 1... mowie o IC... ceny? goertz z metra 150 zl mb, badz 280 w konfekcji... xlo - 700 zl za IC... co wiecej moge z czystym sumieniem powiedziec takze o roli wtyczki IC... ktos moze sie obsmiac z BULLETOW - plastikowych badziewnie wygladajacych wtykow z miedzianym rdzeniem za 165 zl... ja osobiscie w odpow konfiguracji klockow [dosc tanich i uzywanych] uslyszalem wyrazna roznice dzwieku IC resona na bullecie [165 zl] oraz resona na wtykach za 3 zl/szt... polecam wiec experymenty z kablami z metra i... solidnymi niskooporowymi wtykami bullet... a w druga strone znow moge rzec o kablach glosnikowych cordiala [cls highflex 225] po 7-8 zl mb... zagraly z takim powietrzem i glebokoscia obrazu muzycznego jak audioquest indigo za... ok 100 zl/mb... nie ma wiec sztywnych regul... a i obsmiewanie kolegow ladne nie jest...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.