Skocz do zawartości
IGNORED

Na co zmienic opampy w kodzie 261?

marven

Rekomendowane odpowiedzi

Są tam chyba 4x NE5532. Jako ze sie nie znam na tym chcę to zrobić bez przejsciówek itp (po prostu mam juz podstawki i teraz chcę kupic i wstawic coś lepszego). Co polecacie? I ile to mniej wiecej kosztuje? Myslalem np. o OPA 2134... pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/25317-na-co-zmienic-opampy-w-kodzie-261/

W KD261 są POJEDYŃCZE opampy NE5534. Bez problemu pracują tam OPA604 i OPA134. Sprawdzałem też AD797, i się zachowywał "dziwnie". Natomiast OPA627 i OPA637 pracowały bez zarzutu, ale postępu jakościowego w stosunku do OPA134 nie było. Można jeszcze sprawdzić LM6171 (ja nie sprawdziłem bo akurat nie miałem).

A duzy postep po zamianie na opa134. Ile to to kosztuje i gdzie mozna zakupić ? Z gory dzieki:).

Acha widze ze w tym grzebałeś. Chce jeszcze wymienic diody. Ale jak widzisz sie za bardzo nie orientuje w tych sprawach. Wymienia sie diody te w mostkach przy zasilaniu tak? Pamietasz moze jakie mają parametry? dzieki

pozdrawiam

OPA134 i OPA604 kupisz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marven

diody jakie tam siedzą to 1n 4004(400v 4A)i w pre 1n 4003(400v 3A).Ale ja na twoim miejscu bym ich nie zmieniał ,zdecydowanie pogorszy to dzwiek(sprawdzałem wszystkie z chwalonychy na tym forum i było strasznie,jedyne co grały nieżle to IXYS-y ale i tak wole 1N)Jak się jednak uprzesz to daj znać na prv ponieważ moge je odsprzedać [email protected] (niepotrzebne kropki wuciąć)

pozdrawiam Arek

Wszelkie wymiany półprzewodników w tym wzmacniaczu za przeproszeniem gówno dadzą jeżeli się nie zrobi czegoś z kondensatorami. Straszne badziewie tam jest, poza tym jest za dużo elektrolitów w torze. Trzeba też wymienić terminale i część okablowania.

MG dołujesz mnie :)... Chcesz sie pobawic ( po jednym ze starych tematow wiem ze juz cos z tym robileś)?. Ja juz wymienilem kondy w zasilaniu na panasonic FC w przedwzmacniaczu i w koncowce chyba na samsungi (nic lepszego nie znalazlem 10000uf... tzn znalazlem (nawet kupilem) CornellDoublinier czy jak to sie pisze, ale na lekko mniejsze napiecie - pracowaly ale wylutowalem bo sie boje). Wymienilem tez okablowanie i zaciski glosnikowe. Narazie ze zdziwieniem stwierdzam ze najwiecej dala wymiana gniazd glosnikowych... Dzis kupie opa604 i to tez wymienie bo nie ma z tym wiekszej filozofii ale tu konczą sie moje umiejetnosci jesli chodzi o elektronike (budowlancem jestem). Jesli bys sie zdecydowal to daj znac na [email protected] ad np kosztow. Na poczatku kwietnia moglbym ci go wyslac ... pozdrawiam.

Ja również zastanawiam się nad tuningiem tegoż wzmaka, bo wysokie tony kaleczy niemiłosiernie. Ja balans zostawiam, bo to w sumie czasami potrzeba funkcja- montuję tylko wyłącznik balansu. W pozycji off taki wyłącznik nie ingeruje w tor audio. Poza tym zastanawian się nad ekranowaniem monstrualnego Trafa (Przewody na zaciski głośnikowe idą za blisko). Co myślicie o tranzystorach w końcówce mocy? Dobre są, czy wymienić na cosik innego? Napisz Marven jak to gra po tuningu, tylko szczerze

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.