Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor ae900

adamfreliszka

Rekomendowane odpowiedzi

Meloman,

>przepraszam, ale gdzie widziałeś reklamę Panasonica AE-900?

W PL nigdzie, ale na Słowacji stoją nawet bilboardy przy autostradzie z tym projektorem, nie mówiąc o Austrii czy Niemcach, a już w ogóle o Stanach

>opinię o tym urządzeniu mamy wszyscy bądź z internetu w postaci wypowiedzi użytkowników lub recenzji w prasie on-line

No właśnie -- i ja powtarzam opinie, które ja przeczytałem.

>że AE900 zbiera najgorsze noty sposród projektorów nowej generacji. wręcz śmiem twierdzić, że uśredniając zbiera lepsze noty od Z4.

To pewnie zależy od recenzenta. Nie mniej jednak, mając 6000 lepiej kupić TX200, który wszędzie jest najlepszy, a nie AE900, który bije sie o 2. miejsce z Z-4. Źle myślę?

>generalnie w prasie zwyciężcą zostaje TX-200, chwalony przede wszystkim za podobno najlepszą czeń.

No i właśnie o to mi chodzi. Co wybrałbyś? Chwalony wszędzie produkt, czy tylko gdzieniegdzie?

>jest tyle chybionych produkcji, a Ty skupiasz się na 900-tce, jakby była złem wcielonym.

nie skupiam się, tylko ten projektor jest przedmiotem tego wątku. Gdyby wątek był o Z4, to bym pisał, żeby adam kupił TX200.

>nie przypominam sobie, aby ktoś wytykał AE-900 przypadłość VB? nie wiem więc czemu to akurat ma

stanowić wadę tego urządzenia.

VB jest wadą technologii LCD. Widocznosc tego efektu zależy od a) kontroli technicznej, b) aplikacji paneli.

Panas ma najsłabszą kontrolę jakości z ww. grupy projektorów, bo zdarza sie, ze ludzie maja VB w swoich projektorach (avsforums). Nie we wszystkich projektorach jest to jednak widoczne. Teraz, majac 6000 pln, kupiłbys w ciemno rzecz, ktora ma - choć 1% szansy na bycie z wadą - czy rzecz, która bedzie 100% dobra? Pisze w ciemno, bo ludzie zaczynaja zauwazac VB dopiero po jakims czasie, jak przejdzie im wstepna fascynacja super obrazem.

>gdzieś tma obiło mi się o uszy, że niektóre modele 700-tki nie były wolne od tej przypadłości. ale

problem można było rozwiązać poprzez wyłączanie zasilanie przyciskiem "Power On/off".

No to ci się tylko "obiło". ON/OFF niczego nie naprawiał. Był to raczej "tweak ostatniej nadziei".

>nie twórzmy niesprawdzonych tez, bo powtarzam to wciąż na okrągło.

Ja nie tworze, tylko powtarzam.

>wg mnie trudno jest wskazać w chwili obecnej faworyta w przedziale cenowym do 6 tyś. zł, który

parametrami i jakością obrazu górował nad konkurencją.

Napisałeś kilka wierszy wyżej, że jest nim TX200. (choć różnice miedzy produktami są nikłe, jednak faworyta można wskazać)

>pewnie kupując Branco za 25 tys. zł stwierdziłbym, że czerń w Panasonicu jest niedoskonała.

ale czy warto?

wg. mnie nie warto, ale wg mnie nie warto również w _polskich_realiach_ kupowac czegokolwiek o wyzszej rozdzielczosci niz WVGA (DLP) i rozdzielczości AE700. Chyba, że ktoś lubi podniecac sie trailerami HD z netu albo zna niemiecki i tłucze Premiere.

Teraz taka dygresja. Kilkanaśnie dni temu wypowiadałem sie niepochlebnie o DVD Denona, Sony i jeszcze jakimś... chyba Cambridge Audio.... no i oczywiście o Panasonicu.

I zgadnij Meloman, który obóz zaczął się czepiać?

>>imek

różnice są wg mnie tak minimalne pomiędzy nowymi modelami, że nie wiem czy zdecydowałbym się na kupno TX-200 czy Z4.

każdy znajdzie model odpowiedni dla siebie. wg mnie większym problemem jest znaleźć źródło, gdzie można by te urządzenia bezpośrednio skonfrontować że sobą. w Polsce raczej nieosiągalne.

900-tka ma np. jeszcze jedną dodatkową zaletę - wejście Scart, które w bezproblemowy sposób pozwala podłączyć magnetowid lub telewizor.

nie miałem przyjemności słuchać zestawów wielokanałowych Cambridge Audio, ale jako wzmacniacze stereo były brzmieniowo nie osiągalne dla tandetnej japońszczyzny.

smuci mnie, że marketing robi ludziom sieczkę z móżgów. gdzieś, kiedyś - chyba na forum pl.rec.kinodomowe - ktoś napisał, że centralny służy, aby odizolować dialogi....

autentycznie żal mi takich ludzi - bo tą sprawę załatwiono już lata temu, wymyślająć poczciwe stereo.

i naprawdę nie trzeba mieć lasu głośników w domu, aby cieszyć się dźwiękiem przestrzennym.

notabene, po zakupie zestawiku Z-5500, mogę śmiało stwierdzić - w większości wciskanych na siłę do filmu.

po prostu - "aby tylko coś z tyłu zagrało"

za stroną

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) troszkę informacji o Panasonicu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolega imem napisal:

>>gdzieś tma obiło mi się o uszy, że niektóre modele 700-tki nie były wolne od tej przypadłości. ale

>problem można było rozwiązać poprzez wyłączanie zasilanie przyciskiem "Power On/off".

>No to ci się tylko "obiło". ON/OFF niczego nie naprawiał. Był to raczej "tweak ostatniej nadziei".

otoz nieprawda, drogi kolego.

Od ponad roku posiadam AE700 i - przyznaje - wystepuje u mnie ow oslawiony VB. Wystepuje - ale tylko wtedy, gdy po projekcji nie wylacze projektora przyciskiem "power on/off" (oczywiscie taki sam efekt daje odlaczenie go od sieci). Albo jeszcze inaczej - wystarczy, ze przed projekcja projektor jest wylaczony przez kilkanascie minut. Dodam jeszcze, ze bez zzabawy wylacznikiem VB wystepuje, ale przez kilka/kilkanascie minut. Potem efekt zanika.

Oczywiscie moja wypowiedz potwierdza wystepowanie wady, ale jednoczesnie potwierdza skutecznosc owego, jak napisales, "tweaku ostatniej nadziei". Niedowiarkow zapraszam na mala demontracje.

Jednym slowem, poniewaz zawsze wylaczam projektor po obejrzeniu filmu (sa ku temu rozne powody), problemu zjawiska VB nie mam :) I to mi wystarczy. Zdaje sobie oczywiscie sprawe, ze komus moze takie rozwiazanie nie odpowiadac.

pozdrawiam :)

Zibi

Zibi,

Ja mam na Twoją radę z wyłączaniem inne wytłumaczenie, ale nie bede wkładał kija w mrowisko. W każdym razie nie wszystkim to pomaga, a nawet jeśliby pomagało, to nie po to wydaję 6000 pln, żeby musieć jakieś zabiegi stosować przed/po oglądaniu.

Adam,

Jak jeszcze raz przeczytasz wątek, to dowiesz sie, ze najlepszy jest Hitachi PX200.

Ciężko jednak firmie Hitachi i Sanyo zdobyć w Polsce uznanie, ponieważ we wspomnianych przeze mnie czasach pewexowskich były to ostatnie syfy, gorsze były chyba tylko Otake i Fischer z Baltony.

A Panasonic wtedy był traktowany jak hi-end. Sam jestem ofiarą tego myślenia, ale walczę ;-)

imek napisal:

>Zibi,

>Ja mam na Twoją radę z wyłączaniem inne wytłumaczenie, ale nie bede wkładał kija w mrowisko. W

>każdym razie nie wszystkim to pomaga, a nawet jeśliby pomagało, to nie po to wydaję 6000 pln, żeby

>musieć jakieś zabiegi stosować przed/po oglądaniu.

hmmm, nie wiem, czy sie wlasciwie domyslam, ale podejrzewam ze miales na mysli, ze moj wzrok przywyka do zjawiska VB, czy tak? otoz tez tak myslalem ale porobilem pare eksperymentow i twierdze, ze jednak wylaczanie powoduje zanik VB.

Zreszta, nawet gdyby bylo, ze wzrok sie przyzwyczaja to niczego to nie zmienia :) cale kino to oszustwo, sprytnie wykorzystujace pewne cechy naszego wzroku.

Dodam jeszcze (tak dla przykladu), ze niektorzy uwielbiaja biegac dajmy na to z kątomierzem i zamartwiac sie, ze nie maja idealnego prostokata, jakies tam znieksztalcenia geometryczne itp. Wedlug mnie - dopoki nie sa one naprawde kuriozalne - trzeba dac sobie spokoj i cieszyc ogladaniem filmow/koncertow itp. Wtedy zapomina sie o jakis tam mankamentach, ktory widac tylko na tablicach kontrolnych i testowych (czy do tego sluzy projektor???). To tak na marginesie :)_

I kolejna uwaga: nie ma urzadzenia bez wad. Trzeba sobie tylko odpowiedziec, ktore mozemy scierpiec, a ktorych nie (i jakie cechy nam to rekompensuja) i w ten sposob dokonac wyboru.

Tym niemniej zgadzam sie, za dla niektorych opisywane przeze mnie zabiegi moga byc jakims problemem.

Zibi

Wtrącę moje 3 grosze... bo też swego czasu długo się nad tym zastanawiałem.

Nie wypowiem się obiektywnie, który z projektorów jest lepszy, bo nie miałem okazji ich porównywać. Natomiast mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością, że w Niemczech ostatnie miesiące to bum na Hitachi TX200. Zdeklasował on pod tym względem inne projektory. I gdzie jak gdzie, ale tam to już klienci mogą je ze sobą porównywać.

Nie wiem jak z gwarancją na Panasonika i Sony, ale Hitachi ma 2 lata, a na lampę pół roku. I honorowana jest niezależnie gdzie kupisz w Europie.

Meloman, właśnie sobie przypomniałem, że kiedyś Ci pisałem, że właśnie za niedługo TX200 wyprzedzi w rankingu sprzedaży AE900. Dla ułatwienia podam link tej dyskusji :

Ukryta Zawartość

Natomiast dla równowagi podam link do wymienionego przez Ciebie serwisu, a na temat Hitachi:

Ukryta Zawartość

I konkluzja z tego testu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Mój Panasonic przyjechał z MAC-PANASONIC z Sosnowca za około 6700 zł.Oryginalna gwarancja,miła obsługa to dodatkowe atuty.Sklep polecił mi znajomy,który kupował tam także ten projektor.Za te pieniądze naprawdę nie ma co wybrzydzac.Obraz jest jak najbardziej poprawny.Bzdury piszę-jest żyleta(jest to mój 6 projektor,więc jakieś porównanie mam).Gwarantuję,że się nie zawiedziesz.

Witam Wszystkich,

Panowie i Panie..

Kto spośród posiadaczy projektorów (PANASONIC, SANYO, HITACHI, OPTOMA, InFOCUS, itp.) dedykowanych do KD, jest z Wrocławia, lub jego okolic ?

Bardzo chciałbym się przyjrzeć wspomnianym projektorom z bliska (w akcji). Jeśli więc takowy posiadacz, nie miałby nic przeciwko, to bardzo chętnie skorzystałbym z zaproszenia :). Kto mieszka w tym rejonie, wie, że ciężko o prezentacje w/w projektorów w tych okolicach.

Pozdrawiam

Pixeel

Pytanie do burz'a

Co daje zmiana biosu/firmware w Panasonicu 700 i gdzie taki serwis sie miesci w Polsce?

Ja mam BIOS R1.05 A1.03 P1.05, napisz na jaki Ci zmienili, ile trwa taka operacja (na miejscu)?

Pytanie do uzytkownikow Panasonicow ile macie na liczniku lampy? ile wlaczen?

Moje parametry to 810 godzin i 197 wlaczen

Pozdrawiam, Zygmuś

• 2 tygodnie później...

Zygmunt:

sorry, ze tak pozno...

tu sobie zerknij nt. upgrade biosu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

witajcie,

mam duży problem z panasoniciem ae900. Posiadam ekran ProCinema Wide 139x240 powierzchnia High Contrast S ( gain - 1.0) . Gdy oglądam telewizję z projektora wszystko jets nieźle, ale jak oglądam dvd, to dopóki nie włączę obrazu dynamicznego, wszystko jest jakby za mgiełką, najgorsze są tryby kinowe, któe są po prostu strasznie ciemne....

Projektor jest ustawiony około 5-6m , pomieszczenie jest duże i naprawdę zaciemnione. Czu używając trybu dynamicznego, lampa dużo szybciej się wypala? Czy może to być wina dvd, jakiego używam?

Pozdrawiam

troszkę czuję się odpowiedzialny, bo sam polecałem ten projektor.

po pierwsze poszukaj na sieci opisy ustawień dla AE900, np. poprzez

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Spróbuj także sprawdzić co podpowiada kalkulator obrazu

Ukryta Zawartość

Problem nie dotyczy tylko odległości, ale także ustawień zooma i trybu lampy.

Z odległości 6,0 m przy maksymalnie ustawionym zoomie można już uzyskać na 900-tce pokaźny obraz i lampa rzeczywiście może nie sprostać zadaniu.

Jakiej wielkości masz obraz?

Czy pojęcie "jakby za mgiełką" dotyczy problemu z ostrością czy oznacza niedoświetlony obraz?

Źródłem niepowodzeń może być także źródło. Próbowałeś zmienić odtwarzacz DVD lub podłączyć projektor do komputera? Jakim kablem puszczasz sygnał?

Ja oglądam przy odległości 3,2 m i o żadnym "przyciemnionym" obrazie nie ma mowy. Wręcz - tryb lampy mam ustawiony na LOW.

Jeżeli uważasz, że poziom czerni jest zadawalający to zmieniłbym w pierwszej kolejnośći opcję "Gamma ciemny" na co najmniej +3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Jeśli chodzi o wielkość ekranu, to nie powinno być problemu, ponieważ jak już wspominałem ekran jest wielkości 240x139 cm. Z odległości z jakiej posyłany jest obraz ( jakieś 6m, wysokość około 1.2m ) jest to prawie najmniejszy możliwy obraz, obraz więc w moim mniemaniu powinien być jasny i ostry.

2.Jeśli chodzi o mgiełkę, to raczej jest to problem z niedoświetleniem obrazu, a przypominam, że pomieszczenie jest zaciemnione i światło nie ma za bardzo się od czego odbijać. Obraz jest zadowalający tylko w trybie dynamicznym i nieco gorszy w video. W trybach kinowych obraz przypomina ten z taniego telewizora projekcyjnego stojącego w hipermarkecie.

3. Używam wejścia SCART, w przypadku innych wejść jest podobnie. Ciekawe, że jak oglądam telewizję( szczególnie mecze) obraz wydaje się ostrzejszy niż jak oglądam dvd.

nie zauważyłem, ale jeżeli użytkujesz ekran o szerokości 2,40 m to rzecz jasna generowany obraz nie może być większy od ekranu :-))

a więc bez ekstrawagancji - w sumie ja mam 2,25m z odległości ok. 3,2 m (przy maksymalnym zoomie).

Kolory są świetne, jasność wystarczająca. W trybie DVD ostrość bez zastrzezeń, ba... nawet divxy da się oglądać.

Jedyna wada, o której pisałem to niedoskonałą czerń widoczna zwłaszcza w mrocznych scenach.

Kompletnie nie potrafię zrozumieć Twojego problemu...

Porównywałeś obraz z innymi projektorami podobnej klasy?

Aż taką różnicę zauważasz pomiędzy trybem dynamicznym a kinowymi?

Wielkość obrazu mamy podobną, więc osobiście trudno mi zrozumieć co jest przyczyną Twojego problemu?

Ciemny obraz dotyczy scen nocnych czy ogólnie wszystkich?

Jasność projektora AE900 (1100 ANSI wg producenta) jest wystarczająca w zakresie w jakim użytkujesz urządzenie - przynajmniej teoretycznie.

Masz zaciemnione pomieszczenie? U mnie tryb dynamiczny jest zbyt jaskrawy - nie używam go.

Żywotność lampy zależy przede wszystkim od trybu pracy lampy.

Ale obojętnie jak byś oszczędzał to projektor nie pozwoli na dłuższe użytkowanie lampy niż 3000 h. Przynajmniej tak to opisuje instrukcja obsługi.

Jak obraz porównałbyś do tego z kina?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.