Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do jasno brzmiącego wzmaka

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ej panowie moment - nie zamierzam zmieniac wzmaka i nie uwazam zeby byl on w jakakolwiek strone skrzywiony. Nie jest za jasny nie potrzebuje sciemnienia - chce tylko zeby kolumny oddaly wszystko to co potrafi. Zeby zagraly ladna scena z nisko schodzacym kontrolowanym basem i zeby bylo slychac autentycznie wszystko bez cienia zamulenia. Tak jak gra wzmak maja grac kolumny. Jeszcze raz powtarzam: nie zamierzam go sprzedawac. Jestem zadowolony i chce tylko dopasowac do niego kolumny. Dlatego nie potrzebuje zadnej korekcji kablem.

MariuszJ, 24 Mar 2006, 12:13

>Wzmacniacz ze skrzywiona rownowaga tonalna to ch...jnia.

Nie przesadzajmy. To jeszcze stosunkowo najmniej dokuczliwa wada, którą można znacząco zredukować odpowiednim doborem kolumn. Lub też zrobieniem kolumn pod ten wzmacniacz (co ma tą dodatkową zaletę że robione kolumny bedą łatwo korygowalne jezeli zajdzie taka potrzeba, np. po wymianie wzmacniacza).

Istnieją znacznie gorsze rzeczy. Znam mnóstwo wzmacniaczy o bardzo dobrej równowadze tonalnej, lecz poza tym brzmiących płasko, bez werwy i dynamiki, ze spapraną stereofonią, czy też z innymi niekorygowalnymi ewidentnymi wadami.

Re: discomaniac71, 24 Mar 2006, 12:22

>Ej panowie moment - nie zamierzam zmieniac wzmaka i nie uwazam zeby byl on w jakakolwiek strone

>skrzywiony. Nie jest za jasny nie potrzebuje sciemnienia - chce tylko zeby kolumny oddaly wszystko

>to co potrafi. Zeby zagraly ladna scena z nisko schodzacym kontrolowanym basem i zeby bylo slychac

>autentycznie wszystko bez cienia zamulenia. Tak jak gra wzmak maja grac kolumny. Jeszcze raz

>powtarzam: nie zamierzam go sprzedawac. Jestem zadowolony i chce tylko dopasowac do niego kolumny.

>Dlatego nie potrzebuje zadnej korekcji kablem.

aha, no to wreszcie mamy jasność o co naprawdę chodzi :-)

to może Harbeth - ale nowy przekracza budżet :-(

w drugiej kolejności podłogowe Quady serii L

pozdr.

graaf

McGyver: subiektywnie skrzywiona rownowaga tonalna amplifikacji nie pochodzi zwykle z grubej nieliniowosci pasma w zakresie slyszalnym. Jej zrodla sa inne: "zle" harmoniczne na gorze, niskie tlumienie lub niewydolnosc pradowa na dole. Wady te (zwykle) znikaja po przejsciu niezbyt wywindowanego pulapu cenowego. Ale nawet wybitny wzmacniacz nie poradzi sobie ze znieksztalceniami generowanymi przez kolumny i pokoj, w stopniu porownywalnym do zmian w tej ostatniej dziedzinie. Wzmacniacz z grupy "tych dobrych" tez tylko szlifuje.

Owszem, bywa i tak, ale jezeli wzmacniacz zachowuje sie tak jak opisałeś, to równowaga tonalna jest tu niewielkim, wtórnym problemem, a inne poważne wady powodują jego natychmiastową dyskwalifikację. Tutaj natomiast chcemy rozwazac przypadek prawidłowego wzmacniacza o jasnym charakterze, a nie jakiegoś kuriozum.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Okreslilem jego charakterystyke brzmieniowa i to wystarczy. Avatar ktorego znasz osobiscie stwierdzil ze bardzo blisko mu do jego KAV 300i. Cdek jest dostosowany brzmieniowo. Chce tylko aby kolumny oddaly jego charakter brzmienia. Nic wiecej. Pozdrawiam.

Uuu, zabrzmiało tajemnicą :)

Jeśli nic nie trzeba korygować to pytaj po prostu o dobre kolumny a nie kolumny do ostrego wzmacniacza bo przez to całe zamieszanie :) Może np wziąć do domu na próbę te Harpie co ich prototyp słuchaliśmy? Tam było za duże pomieszczenie, ale w mniejszym może być świetnie. Nie powinny niczego ująć ani dodać - chyba o to Ci chodzi?

Inna sprawa że ja przy tym budżecie już powoli rozglądałbym się raczej za trójdrożnymi używkami :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Z tańszych kolumn do jasnego wzmaka miałem kiedyś i pasują jak znalazł Avance epsilon 960 lub 960 av mk 2. Przy tym właśnie nic nie obcinają z góry pasma, jest ono bardzo zróżnicowane i niemetaliczne. pozdrow

Moze w Epsilonach 960 MK II jest lepiej, ale pierwsza wersja którą miałem u siebie cierpiała na schłodzenie, pewien brak wypełnienia i nasycenia barw na średnicy, choć suchością tego efektu jeszcze bym nie nazwał. Ale to nie wina przetworników (te mają klasę) a zwrotnicy zrobionej ultrabudżetowo.

"Z tańszych kolumn do jasnego wzmaka miałem kiedyś i pasują jak znalazł Avance epsilon 960 lub 960 av mk 2. Przy tym właśnie nic nie obcinają z góry pasma, jest ono bardzo zróżnicowane i niemetaliczne. "

tylko moge sie zgodzic z tym tekstem....

Mcgyver widziałem zwrotke MKI i to niebo a ziemia,w MKII znacznie sie poprawili.Cewki w miare solidne jak na kolumny bardziej komercyjne(chociaz wiadomo ze mozna duzo lepiej)kondensatory MKP.Co do zestrojenia to tez było ok jak na moje ucho przynajmniej.No ale mozna duzo lepiej,i dlatego je zmieniłem;).

Ewentualnie Proac Studio 125/130 albo Totemy Sttaf, ale jedne i drugie moim zdaniem mają trochę nieczystą górę. To może jednak te Mozarty? W cenie do 7 tysięcy jakoś nie kojarzę innych ciekawych 2,5 ani 3 drożnych podłogowych. A może jednak jakieś spore monitory, np. RLS Nereida albo Xavian 185 II?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.