Skocz do zawartości
IGNORED

Padl kanal phono w Marantzu 1122DC

lama999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Polecial mi jeden (?) kanal na przedwzmacniaczu gramofonowym w starym Marantzu 1122DC. Reszta zrodel dziala poprawnie, sam gramofon - rowniez (sprawdzony pod drugim wzmacniaczem). Objawy sa nastepujace: W jednym kanale baaardzo slabiutko cos slychac, w drugim dzwiek brzmi jak po odcieciu niskich.

Ma ktos jakis pomysl, czego szukac, co moglo poleciec? Niestety - nie jestem elektronikiem, wiec raczej prosze brac poprawke na tlumaczenie jak dla przedszkolaka. Nie posiadam, niestety, serwisowki (moze ktos ma do tego modelu?? ;)

Awaria objawila sie po przestawianiu sprzetow (moze to zbieg okolicznosci). Rozkrecilem, popatrzylem - na oko nic nie wisi luzno. Niemniej jednak konstrukcja jest dosc zwarta i nie chcialem rozkladac na czynniki pierwsze nie majac gwarancji zauwazenia czegokolwiek (nie bardzo wiem ani czego, ani gdzie szukac)... Do czesci plytek nie dotarlem, w tym okolic ktore na moj gust moga odpowiadac za sygnal phono...

Sprawdzilem oczywiscie oba wejscia gramofonowe.

Z gory dziekuje za wszelka pomoc!

Pozdrawiam!

Maciek.

https://www.audiostereo.pl/topic/25424-padl-kanal-phono-w-marantzu-1122dc/

Nie znam tego Marantza, ale wrzucenie w gogla pokazało że młody nie jest;) W moim fonomasterze o chyba podobnym wieku (70/80) miałem bardzo podobne objawy (bardzo cicho w obu kanałach) i wymiana kondensatorów elektrolitycznych w przedwzmacniaczu pomogła. Teraz śmiga jak przed awarią. Więc od tego polecam zacząć. Jak coś to pytaj...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu są schematy 1122DC, niestety chwilowo nieczynne.

Napisz do mnie to podeślę Ci jpg-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=> Molibden

IC - nie - dziala pod zastepczym wzmacniaczem, jest OK. Gniazda - na oko OK. Selektor mnie najbardziej zastanawia. Jest mechaniczny. Niemniej jednak zachowuje sie tak samo przy wybieraniu "phono1" i "phono2" czyli musialby poleciec w 2 pozycjach w ten sam sposob. Nie wiem na ile to mozliwe.

Poki co kolekcjonuje kondensatory do przelutowania oryginalnych, zobaczymy co z tego wyniknie...

Witam! :)

Usmiechniety, bo juz wszystko dziala! :)

Ruszylo po wymianie kondensatorow w sekcji phono. Na oko (moje niewprawne) wygladaly jak nowe, ale efekt wymiany jest jednoznaczny.

I tu serdeczne podziekowania dla wszystkich za pomoc, zwlaszcza dla Trytta, ktory slal mi na priva podpowiedzi i motywowal do dzialania! :) Dzieki! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.