Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD-1300 - uszkodzony wyświetlacz?

kaspric

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno doszedł do mnie nowy stary odtwarzacz denona dcd-1300. Okazało się, że podczas transportu chyba za bardzo go nie szanowano, bo wewnętrzna plastikowa obudowa jest popękana, co gorsze nie działa wyświetlacz :(. Reszta mechanizmu sprawuje się bez zarzutu, a że za sprzęt dałem zaledwie 62zł nie chcę go zwracać.

Rozkręciłem odtwarzacz - nie widzę żadnych uszkodzeń mechanicznych, tasiemki są na swoich miejscach. Po włączeniu odtwarzacza wyświetlacz nagrzewa się.

Jestem totalnym lamerem jeśli chodzi o elektronikę ;), więc proszę o pomoc przynajmniej w zidentyfikowaniu problemu :). Gdzie może leżeć problem? Gdzies na płycie, czy sam wyświetlacz jest do wymiany?? Nie wiem, jakie zadawać pytania, bo się na tym nie znam, ale proszę o pomoc :).

Pozdrawiam, Kaspric

co rozumiesz przez "wyświetlacz rozgrzewa się" ? robi się ciepły?

sprawdź czy nie jest gdzieś ułamany lub ukruszony - może się rozhermetyzował (no ale wtedy by się raczej nie grzał)

masz może zdjęcie?

dokłądnie robi się ciepły. Poza tym wyświetlacz nie daje żadnych znaków życia. Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń... później wrzucę fotkę.

Głównie chodzi mi o okreslenie, na jakim etapie jest uszkodzenie - kupno byle uszkodzonego odtwarzacza z tych serii to wydatek rzędu 20zl, ale nie chcę kupować, póki nie wiem, gdzie leży problem, bo może nie w wyświetlaczu??

tu są zdjęcia - wrzucę linki, bo są w lepszej rozdzielczości. Raczej za dużo z tego nie da się dowiedzieć, raczej można opierać się tylko na moich obserwacjach, tylko muszę wiedzieć, co obserwować, sprawdzać i mierzyć ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może brak napięcia anodowego dla wyświetlacza (tak ze 25V, nie pamiętam teraz)? W zasilaczu jest układ który wytwarza dna niego osobne napięcie, może tam trzeba sprawdzić? Bo jesli CDP gra to znaczy ze procesor sterujący, który obsługuje także wyświetlazc jest sprawny.

hmm czyli bez serwisówki się nie obejdzie. Jest co prawda temat o serwisówkach, ale może narazie zapytam tutaj - ma ktoś może do byle denonów dcd z lat 80tych? Co do wyświetlacza raczej się nie różnią.

Z serwisówką może być różnie, ale i bez niej może się coś wymyśli.

Jeżeli się grzeje to znaczy że nie jest uszkodzony mechanicznie i (z tego co wiem) raczej nie ma powodu żeby go wymieniać, jeszcze możesz go obejrzeć w całkowitej ciemności, wszystkie te poziome cieniutkie druciki powinny się leciutko żarzyć.

Poszukaj tego napięcia o którym pisze Molibden. Ponieważ do niego zwykle jest osobne uzwojenie transformatora możesz pomierzyć na nim napięcia wtórne, a potem "śledzić" to które jest najwyższe i obejrzeć czy po drodze nie ma jakichś zimnych lutów, przerwanych ścieżek, obluzowanych złączek, uszkodzonych elementów.

Chociaż jak piszesz że jesteś "totalnym lamerem" to może to nie jest najlepszy pomysł mierzenie napięć przy transformatorze gdzie masz napięcie sieciowe, no w każdym razie jakby co żeby nie było na mnie.

Zacząć możesz od "pogmerania" i taśemkami idącymi do wyświetlacza i od transformatora do płyty głównej (jeżeli te drugie też są), może coś jednak nie styka.

A poza tym to bez wyświetlacza jest bardziej audiofilsko;)

noooo totalnym lamerem to raczej porównując się do towarzystwa ;). Dzięki za rady, jak znajdę czas, zrobię z nich użytek. Aha, jeszcze co do drucików - niestety nie żarzą się w ogóle.

To trochę dziwne, bo takie leciutko czerwone powinny być, ale jak wyświetlacz robi się ciepły tzn że działają, chociaż może właśnie trochę za niskie napięcie żarzenia, ale wtedy powinien chociaż blado świecić. Ale to też możesz sprawdzić, zmierz to napięcie. Zwykle żarzenie jest na tych skrajnych pinach (te co są po dwa na końcach), zresztą to widać do których pinów idzie od tych cienkich drucików. Nie powiem ile powinno być w tym modelu, ale napisz ile jest może ktoś powie czy dobrze...

ja mam dcd 735 i jest 24V - możliwe też, że na płytce wyświetlacza jest jakaś przetwornica napięcia - musisz pomierzyć napięcie na samych pinach a niekoniecznie na kablach do płytki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.