Skocz do zawartości
IGNORED

Wiara i nauka - czy jest sprzecznosc ?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Public Enemy, 29 Mar 2006, 00:00

A nie lepiej mieć do wszystkiego zdrowy dystans?

Napić się kiedy sie chce ale kulturalnie i z umiarem, bez szkody dla innych.

Pomodlić się jeżeli się chce, ale nie narzucać innym, i bez pogardy dla innowierców.

I stosować na zmianę i nie życ tylko Maryją i vódka i nie przysięgać przed bozią jak się bozię ma tak na prawdę w dupie, lub nie rozumie kompletnie czego Ona od nas oczekuje.

>Kurt Dupel

Maryji nie znam, nie wiem czego ode mnie oczekuje, wiec nie moge sie wypowiadac !

Haline znam, wiem czego ode mnie oczekuje i trudno mi wtedy utrzymac zdrowy dystans !

(szczegolnie na harmalinie) !

A vooda to zwykla trucizna !

liamk, 28 Mar 2006, 23:47

>dudi, nie chcialbym Tobie zarzucac braku znajomosci rozwoju cywilizacji . . . ale doczytaj :) . . .

Wiem, wiem... maszyna parowa - Pigmeje, silnik spalinowy - Eskimosi, żarówka - Zulusi (poczatkowo służy do opalania - solaria), lampa radiowa - indianie amazońscy (de forest równikowy), radio - Chińczycy oczywiście, samolot - Polinezyjczycy (hasło - cargo), komputery - Aborygeni, Internet - Apacze.

>co do reszty to aby w miare sprawiedliwie oceniac religie nie mozna byc wyznawca jednej z nich.

Ateistą zatem także. Więcej, człowiekiem nie mozna być aby człowieka ocenić, dlatego zdaję się na ocenę znanego nam wszystkim mieszkańca Syriusza.

>Aby miec wglad w jakis zbior nie możesz byc elementem tego zbioru a juz napewno nie mozesz sie

>obiektywnie wypowiadac o innych zbiorach. Aby to zrobic musisz byc ''nad tymi zbiorami".

Czy wystarczy że wejdę na taboret ?

__

Orate, fratres: "Purist audio design dominus na monosach". Amen.

(Lukar, temat 24732)

Public Enemy, 29 Mar 2006, 00:20

:-)))

W każdym razie nie zamordujesz mnie za fakt bycia SPIRYTualistą :-)))

Jeżeli nie to samych takich miłych dylematów z Haliną rzycze :-))))

P.S. Racjonalizm to dość skompromitowany sposób na poznanie rzeczywistości, nie wspominając o tym że bardzo przestarzały.

__

(Lukar, temat 24732)

jacch, 29 Mar 2006, 00:35

>Oj dudek , a sam na swoje głupie pytania oczekujesz mądrych odpowiedzi

Znowu źle ? Myślałem że pytanie trzeba zadać w zbiorze głupich pytań ale odpowiedzi KONIECZNIE szukac w zbiorze mądrych odpowiedzi albo odwrotnie...

__

(Lukar, temat 24732)

>Kurt Dupel

Jezeli bedziesz czystym (100%) Spirytualista (faza duchowa) - to Ci wybacze ! :)

Czystosc 95-96% (faza ciekla) - podpada pod voode i nie ma mowy o wybaczeniu !

Bedziesz przeklety na Wieki !

A za zyczenia - dziekuje ! :)

pzdr

Napisane jest "Ktokolwiek z was nie oczekuje przytakiwania, niech pierwszy rzuci tortem".

__

(Lukar, temat 24732)

dudi, czy aby napewno wszystkie te wynalazki to chrzescijanska europa ?

(ale interent - apacze - naprawde fajne ;) jak juz to potomkowie apaczy ;D )

>Ateistą zatem także.

alez ja nie jestem ateista, ja jestem informatykiem ! :)))

>Więcej, człowiekiem nie mozna być aby człowieka ocenić

tak, aczkolwiek prawdopodpbnie trudno brdzie sie Tobie z tym zgodzic. Ludzkosc jako taka moze byc oceniana rzetelnie wlasnie przez kosmitow ;) znajacych takrze inne cywilizacje. My jako ludzie poprostu jestesmy ograniczeni do swojego srodowiska nie mamy sie nawet do czego porownac.

liamk, 29 Mar 2006, 00:58

>dudi, czy aby napewno wszystkie te wynalazki to chrzescijanska europa ?

No własnie nie wiem... Taki Edisohn to chyba Żyd...

Typ rabinistyczny, on tam wyprawiał jakieś cuda z niejakim Wolframem.

__

(Lukar, temat 24732)

>liamk

"Ludzkosc jako taka moze byc oceniana rzetelnie wlasnie przez kosmitow ;) znajacych takrze inne cywilizacje.

My jako ludzie poprostu jestesmy ograniczeni do swojego srodowiska nie mamy sie nawet do czego porownac."

No, wreszcie jakis sensowny egzemplarz Waszego Gatunku ! :)

Czy w razie czego, liamk, zgodzil bys sie byc przedstawicielem (Ambasadorem) tej Waszej planetki u Nas (no wiesz) ?

Sluzbowy fotolot, harmalina (najwyzszej czystosci, z przydzialow dla Korpusu Dyplomatycznego) - bez ograniczen !!!,

12 mlodziutkich gejsz Syrianskich - jako osobista ochrona i co tam tylko chcesz (juz Ci One osobiscie zaprezentja

swoje wyjatkowe umiejetnosci) - zapewniam, nie bedziesz zawiedziony !

Wiec jak ? Powiedz tylko slowo ! Ze kiedys, w przyszlosci rozwazyl bys taka mozliwosc ! Wcale nie musisz sie zaraz

decydowac ! Mamy czas ! Pomysl !

Pozdrawiam

jacch dzieki ze mnie wyreczyles w rozwianiu watpliwosci co do slowa "wiara" i skad impuls do tego watku...

Oczywiscie chodzilo o wiare w Boga i wszystkie tego konsekwencje wiec i stworzenie religii. Tak szeroko rozumiana wiara implikuje rowniez ingerencje w "sposob poznania" swiata przez czlowieka. Tak bylo kiedys i jest teraz. Wiara zaklada tzw. prawdy objawione. Prawdy niepodwazalne. Dane "z gory". Nauka natomiast podwaza wszystko, poddaje w watpliwosc. No i zdarza sie, ze poddaje w watpliwosc doktryny wiary. Nie chodzi tez o podwarzanie bezposrednie bo nauka oczywiscie tego nie robi, ale o uwidacznianie tej logicznej sprzecznosci miedzy "prawda objawiona" a prawda naukowa. Ktoras prawda musi ustapic. Prawda objawiona ma argument tylko jeden - jest niepodwarzalna bo dana z gory i jedyna. Prawda naukowa ma wiele argumentow, ale wszystkie te argumenty przeciez sa wymyslem czlowieka, czlowiek jest omylny itd... Konflikt nierozstrzygalny.

W swiecie polityki posiadanie argumentu niepodwazalnego to wielka bron!

atopospopos, przypominam, ze te filmy, ktorych sie tak naogladales nie byly dokumentami, to byla tylka fikcja, ktorej celem byla rozrywka. Z ksiazkami bylo podobnie. Ach...i zmien eter na nox. To bedzie ten niebieski zbiornik.

Za wszelkie wizje na używkach odpowiedzialne są wyłącznie używki.

To one są tym "czymś wiecej niż widzi reszta" i nic w tym dziwnego, bo reszta nie bierze.

Tyle, że po vudzie są ponoć szare myszki, a po barbituratach PE jest to co pisze PE.

Jedyna rzecz, która w tym wszystkim była ciekawa to poziom fantazji (szare myszki Pana Zenka są szare, a jak wiadomo mamy też myszy białe, rude, czarne, laboratoryjne, myszkę Mickey i jakie tam chcecie.). Fantazje PE po pewnym czasie stają się jak widać monotonne przy całym swym nasyceniu. Nie jest to dziwne, bo to tylko stymulacja.

PE zmierz sie chlopie z rzeczywistością, bo nie będziesz wiedział, że żyjesz, chyba że nie chcesz. Wtedy znieczulaj sie dalej.

Pozdrawiam

>lancaster

Wcale nie musisz 'łykać' i 'ćpać' aby mieć wizje. Wystarczy kilkuletni trening typu 'wytrzeszcz oczu' na własny czubek nosa i też będzie jazda. Niektórzy to nawet stygmaty wytrenowali;-)

>Czy w razie czego, liamk, zgodzil bys sie byc przedstawicielem (Ambasadorem)

> tej Waszej planetki u Nas (no wiesz) ?

spoko - mozesz na mnie liczyc ;)

a tak naprawde to chodzi mi o to, ze jako chcescijanin mozesz sprawiedliwie oceniac tylko innego chcescijanina i to w dodatku swoja chrzescijanska miarka.

Gdybys urodzil sie kila tys. km nizej to obsadzony ladunkami wybuchowymi wszedlbys do kawiarni w izraelu i z okrzykiem allah akbar sie zdetonowal, od poczatku do konca bedac calkowicie pewnym, ze czynisz sakmo dobro. Pewnosc ta byla tak wielka (albo nawet wieksza) jak twoje obecne chcescijanskie spojzenie, ze ten islamista terrorysta jendak jest "zly".

Liamk, jako wyznawca religii programistycznej (w Trójcy C, Perl, PHP jedynej) nie rościsz sobie pretensji do obiektywizmu ?

Orate, fratres:

W czarnej trumience

Na osiemnastu złoconych nóżkach śpi

Układ scalony, błogosławiony

Swym algorytmem Czip

Chwalmy układ za upór i trud

Chawalmy układ

Chwalmy układ scalony

Chwalmy go

Chwalmy układ za upór i trud

Chwalmy układ

I Alleluja śpiewajmy mu !

Ament(t).

-> dudivan

Czy to, że nauka najlepiej rozwinęła się w obszarze wpływów chrześcijaństwa oznacza, że chrześcijaństwu zawdzięczamy cały postęp cywilizacyjny?

.........................

lancaster, 29 Mar 2006, 10:11

>Za wszelkie wizje na używkach odpowiedzialne są wyłącznie używki.

Tak? Wobec tego dlaczego po tej samej substancji jedni maja cudowne wizje a inni bad tripy.

A co Ty na to, ze mnisi tybetanscy, ktorzy eksperymentowali z LSD, stwierdzili, że do podobnych efektow mozna dojsc medytacją? A dokladniej to mowili, ze kwas to przy tym lipa :)

aTom, 29 Mar 2006, 11:45

>Czy to, że nauka najlepiej rozwinęła się w obszarze wpływów chrześcijaństwa oznacza, że

>chrześcijaństwu zawdzięczamy cały postęp cywilizacyjny?

To śmiałe stwierdzenie :) Ale z drugiej strony, czyżby znowu przypadek ?

>A co Ty na to, ze mnisi tybetanscy, ktorzy eksperymentowali z LSD, stwierdzili, że do podobnych

>efektow mozna dojsc medytacją? A dokladniej to mowili, ze kwas to przy tym lipa :)

Najfajniejsze są doniesienia z Tybetu o chłopcach, którzy np. siedzą już 8 lat w jakiejś pieczarze czy na drzewie i od tych 8 lat nie jeOrate, fratres: "Purist audio design dominus na monosach". Amen.

(Lukar, temat 24732)

dzą, nie piją i nie oddychają a żyją. Kiedyś była taka zagadka dziecięca: "co to jest - nie je, nie pije a chodzi i żyje ?", odpowiedź brzmiała "zegar", tymczasem okazuje się że równie dobra będzie odpowiedź "Mały Budda".

Finalny efekt jest taki, że my mamy zegary a oni nie, za to mają głodne dzieci.

__

(Lukar, temat 24732)

> To śmiałe stwierdzenie :) Ale z drugiej strony, czyżby znowu przypadek ?

Dziwne, no bo myślałem, że cały czas starasz się to udowodnić :)

>Najfajniejsze są doniesienia z Tybetu o chłopcach, którzy np. siedzą już 8 lat w jakiejś pieczarze czy na drzewie i od tych 8 lat nie jedzą nie piją i nie oddychają a żyją. Kiedyś była taka zagadka dziecięca: "co to jest - nie je, nie pije a chodzi i żyje ?", odpowiedź brzmiała "zegar", tymczasem okazuje się że równie dobra będzie

odpowiedź "Mały Budda".

Wlasnie obraziłeś moje uczucia religijne :))) Dudivan, wierzysz w cuda? A jeśli nawet wierzysz to oczywiście wierzysz tylko w cuda chrześcijańskie, co nie?

> Finalny efekt jest taki, że my mamy zegary a oni nie, za to mają głodne dzieci.

Tak, mnisi w Tybecie głodzą biedne dzieci! Skandal!

A teraz serio. Wydawalo mi sie, ze religia (umownie nazywając, bo akurat buddyzm nie jest religią) przede wszystkim zajmowac się powinna duchowością. I tutaj, wybacz, ale jesli uszeregować religie wg stopnia uduchowienia to akurat buddyzm wyprzedza chrześcijaństwo (na pocieszenie dodam, ze chrzescijanstwo wyprzedza islam :)

>nie piją i nie oddychają a żyją.

czyli przecza nauce ;)

dudi, temat w watku to "wiara i nauka" a nie "wiara chcescijanska i nauka". Wydajesz sie zapominac, ze poza ta "jedyna" sa/byly tez inne - liczniejsze religie.

co do zgodnosci religi i nauki pozwole sobie zacytwac fragment reacjonalisty.pl

"Autor tekstu: Wiesław Jaszczyński; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,3140

Łechtaczkę często wcześniej naciera się pokrzywą dla uzyskania zaczerwienienia i obrzmienia, a następnie chwyta się szczypcami, unosi maksymalnie do góry i obcina nożem. Krwotok zwykle nie jest tamowany, a do rany przykłada się często gnijące rośliny lub nawet kał zwierzęcy!"

reasumyjac natarl jej trackpoint pokrzywa wyciangal na maxa i za przeproszeniem upierdolil nozem a potem przylozyl psie gowno - powiedz mi prosze jak ta "religia" sie ma do nauki ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.