Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch u McGyvera-Sosnowiec 29.03.2006r

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na poczatku chcialbym bardzo serdecznie podziekowac Adamowi i Jego rodzinie za bardzo mile przyjecie. Byly ciastka kawa i bardzo ciekawa rozmowa ale przede wszystkim odsluch.

Bylem swiezo po przesluchaniu wybitnego (na pewno pod wzgledem cenowym) sprzetu Ancient Audio i prawde mowiac niewiele sobie obiecywalem po dzisiejszej wizycie. Oczywiscie wylacznie pod wzgledem brzmieniowym bo McGyver jest czlowiekiem zyczliwym o rozleglej wiedzy z ktorym mozna pogadac o wszystkim. Traktowalem wiec ta wizyte glownie jako towarzyska. Jednak juz pierwsze akordy brzmienia Minasow na monoblokach lampowych Phase zrobily na mnie duze wrazenie. O niebo lepiej jak na odsluchach w Krakowie (tych w Monarchii nie w Studio Pro - gdzie Minasy zagraly naprawde niezle). Potem podlaczylismy przywiezione przeze mnie i malibu (Artur dziekuje za transport i mila pogawedka po drodze): odtwarzacz Primare CD 21 (jak sie okazalo w pewnej konfiguracji wyborne zrodelko) i wzmacniacz Yamaha A 1020. W parze z tuningowanym Sony McGyvera Yamaha z natury jasna nie zagrala najlepiej natomiast w parze z odtwarzaczem CD Primare i kolumnami Minas Anor na Morelu MDT 29 i Vifie M 18 WH zagrala wybornie. Uzylismy kabli Van Den Hul The First oraz Procab. Dzwiek byl niesamowicie poukladany genialna wrecz barwa instrumentow przyzwoita scena i ladny nisko schodzacy punktowy bas. W miedzyczasie przewinal sie tez kolega Adama Grzesiek i inny forumowicz ktorego wpisy mozna rzadko znalezc o nicku bodaj MareG (moge sie mylic). Brzmienie ktore udalo nam sie uzyskac satysfakcjonuje mnie w 200% i jest jednym z najlepszych jakie w zyciu slyszalem (a wiele slyszalem). Charakter brzmienia Minasow doskonale pasuje do A 1020 a Primare bylo tylko doskonalym uzupelnieniem calosci. Mam nadzieje ze inni obecni na odsluchu tez dodadza swoje 3 grosze.

No widzisz disco jak niewiele Ci do szczęścia potrzeba :-) Dziwne, że to zagrało - ustawienie kolumn jakieś takie przypadkowe.....pewno to zasługa Primarka ;-) CD 31, a nawet DVD 30 jest jeszcze lepszy - można posłuchać w Top Hifi w Katowicach, mają też elektrostaty z elektroniką Classe - holograficzna przestrzeń z nienajlepszym basem, na który dziwnym trafem nie zwraca się uwagi :)

Ja ze swej strony także dziekuję Adamowi za ciepłe przyjęcie!

Przyznam szczerze że po ostatnim odsłuchu kolumn McGyvera nie spodziewałem się usłyszeć coś ciekawego, nawet zabrałem swoje KEF-y Q55.Ale moje kef-y pokazały tylko przepaść jaka dzieliła je od kolumn Adama.

Kolumny McGyvera zagrały wyrównanym pasmem żadna częstotliwość nie była faworyzowana.Wysokie tony bardzo delikatne i nie było mowy o jakiś tendencjach do metaliczności, ale też wszyskie dzwięki znane z odsłuchiwanych płyt wybrzmiewały bez trudności. Bas schodził nisko ale bez zbędnej przesady, wspaniała stereofonia. To co najbardziej mnie urzekło, to barwa dzwięku , naturalne brzmienie instrumentów oraz wokali.

Namawiamy razem z Rafałem McGyvera na ponowny odsłuch w Krakowie, i myslę że nawet z przypadkowym zestawem Cd +wzmak(tak jak to było dzisiaj) więcej z nas będzie miało okazję poznać zalety Jego kolumn.

Pełen szacunek do Waszego salonu odsłuchowego-rozumiem że w nim sobie wysłuchaliście te wszystkie piękne dźwięki?? Jeśli tak to już wiemy dlaczego gdzie indziej kolumny McGyvera grają przeciętnie wg opinii forumowiczów....bo jeśli Megakonstruktor dostroił swoje ucho w tym pomieszczeniu to jak ktoś chce mieć Hajend to musi pożyczyć projekt pałacu McGyvera żeby go skopiować a potem kupić jego kolumny i już...nic prostszego:)))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zyzio co do Primarka - dobrze ze o tym napisalem bo bede sie rozgladal za nowym zrodlem a brzmieniowo CD 21 bardzo pasuje do A 1020 - jaka jest cena CD 31? bo CD 21 kosztowal zdaje sie 4.500zl...

tak mnie zastanawia czy tajemnica nie tkwi czasem w specyficznej pozie McGyvera???:DDD

To by wszystko tłumaczyło:))

No tak, jeśli mistrz stoi tak robiąc jednocześnie za obciążnik i ekran akustyczny to nie dziwne że gra to pięknie...więc do projektu i kolumn potrzeba jeszcze wypożyczyć McGyvera i mamy hajend:))

Pozdrawiam Panów i mam nadzieję że nie mają mi za złe lekkie przymróżenie oka...ogólnie wszystkie inicjatywy odsłuchowo-spotkaniowe są świetnym pomysłem o ile nie mają podłoża marketingowej zmowy...ale ten wątek niech lepiej zyzio pociągnie bo tak jak on to ja nie potrafię:)))

i zadnych mat wytlumiajacych i takich tam? do takiego sprzetu to chyba trzeba konkretnego pomieszczenia.Przeciez to HiFI DIY. Zawsze mnie to nurtowalo jak wygladaja wasze pokoje odsluchowe.Sprzet za pare-parenascie tys a pokoje ot saloon czy kinder room etc.

discomaniac71,

Czasem jak czytam twoje wpisy,przypomina mi się Jimmy Hunt w filmie "Invaders from Mars",

film kończy się tak:

"David Maclean widział,tylko czy ktoś mu uwierzy ?"

Czy to kolejny wątek a'la Marantz PM 75 ?

McGyver, to są te same egzemplarze które były w studiopro? Jeśli dobrze pamiętam, to mówiłeś że będziesz modyfikował jeszcze zwrotnice. Jeśli nieco odmuliłeś tweeter, to powinny faktycznie sympatycznie zagrać :)

Bo jeśli to te same bez zmian to ja już nie rozumiem jak mogły się tak spodobać discomaniakowi skoro jednocześnie tak bardzo podobały mu się holography które grają TOTALNIE inaczej... ;-)

Pozdrowienia i do zobaczenia w Krakowie - ciekawią mnie te trójdrożne kolumienki.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

A pamiętacie Zydelka??

Sonus Oliva is the best!!!:D

Jedno mnie przeraża i to dosyć mocno...nie będę uściślał tylko sugeruję przeczytać o mnie disco...choć w tych czasach to szkół jak psów a poziom jest jaki jest jednak mimo wszystko...a co będzie jeśli jakiś kadet będzie forumowiczem który rozpozna disco?? a jak elfan pójdzie do takiej szkoły??? to by było:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

salmo nie masz nic do powiedzenia wiec prosze uprzejmie zniknij z mojego watku - nie byles na odsluchu nie mozesz nie masz pojecia czego sluchalismy a zlosliwosci wsadz sobie w buty

Misfit, 29 Mar 2006, 21:19

>McGyver, to są te same egzemplarze które były w studiopro? Jeśli dobrze pamiętam, to mówiłeś że

>będziesz modyfikował jeszcze zwrotnice. Jeśli nieco odmuliłeś tweeter, to powinny faktycznie

>sympatycznie zagrać :)

Tak, to te same egzemplarze. Jedyną dokonaną zmianą była korekta tłumika rezystancyjnego w torze tweetera (czyli po prostu "pogłośnienie" go).

Za sytuację zaistniałą w czasie odsłuchów w Krakowie winowajcą okazał się mój preamp, który grał za jasno, w związku z tym dałem za duży tłumik w kolumnach. Teraz to już wyrównałem. Preamp gra normalnie, i kolumny grają normalnie.

A co do akustyki pomieszczenia, to na zdjęciu nie widać elementów wyposażenia, które wpływają na nią dodatnio. Jest biblioteczka z książkami na niemal całą ścianę, jest regał z płytami zasłaniający 2m^2 przeciwległej ściany, jest też miękka kanapa, oraz równie miękkie fotele. Co ważne, jest również gruba, miekka wykładzina na całej powierzchni podłogi.

Jeżeli chodzi o ustawienie kolumn, to jest ono optymalne z punktu widzenia słuchacza siedzącego na "kanapie odsłuchowej. Próbowaliśmy szerszego ustawienia kolumn z Kefami, ale zaowocowało to brakiem precyzyjnej lokalizacji źródeł pozornych na scenie, źródła te występowały jako rozmyte, rozciągnięte plamy w nieokreślonych miejscach pomiędzy kolumnami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.