Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - propozycje, uwagi, pomysły

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

...A wychodzi zwykle słowotok....- znowu potok:)

A na poważnie , to masz racje.

Także się na tym złapełem i to wiele razy , że jakieś byki/byczki zauważyłem dopiero po zamieszczeniu postu - wcześniej , choć go czytałem jakoś dziwnie nie:)

A może Admin nam tak celowo nogi podstawia?

Piszemy sobie poprawnie, nic złego nie widać a po nacisnięciu "dodaj wpis" jakis sprytny kod nam mąci w literkach??? Człowiek się od tego denerwuje, zaczyna bluzgać i już jest okazja do wkroczenia...

CZŁOWIEKA W M-asce!!!

brrr...

Zaintrygowało mnie mnie jakimi zasadami kieruje sie usuwanie wątków.

Który znika, a ktory jedynie zawiesza sie w czasie.

Poprosiłem kiedyś admina o usunięcie założonego przeze mnie watku "Spłonął idhos". Moge go do dzisiaj zlokalizowac i przeczytac poprzez wyszukiwarkę (autor wpisu), natomiast mój wpis w w wątku "Meeting Mława..." zniknał fizycznie wraz z całym wątkiem.

Jaka własciwie jest reguła?

Nie ma żadnej.

No, może taka, że jak już wątek zostanie dostatecznie zabagniony, to nie ma takich stachanowców, którzy prześledzą cały wątek i oznaczą poszczególne wpisy do usunięcia. Grzebanie się w szambie to żadna przyjemność. Mamy swoje sparawy i trudno wymagać, abyśmy tracili godziny (!!) na czytanie śmieci. Wątek mławski miał już ponad 600 wpisów, z czego może 10% jako tako merytorycznych. Ale naprawdę próbowaliśmy go czyścić - nie starczyło sił i cierpliwości! W takim przypadku wątek leci do kosza. Lukar prosił nas jednak, abyśmy częście wątki zamykali, zamiast je kasować. Także jako materialne (sic!) świadectwo kondycji umysłowej niektórych wpisujących.

inżynier, 16 Sie 2006, 11:12

Grzebanie się w szambie to

>żadna przyjemność. Mamy swoje sparawy i trudno wymagać, abyśmy tracili godziny (!!) na czytanie

>śmieci.

Nie uważasz, że to raczej zdziebko groteskowe podejście? Po co w takim razie podejmować się tej funkcji? Czy epatując takim 'powaznym' podejsciem mozna oczekiwać zrozumienia i aprobaty na takie poczyniania z drugiej strony?

>Także jako materialne (sic!) świadectwo kondycji umysłowej niektórych wpisujących.

Czy aby nie za daleko w osądach?

Uprzejmie prosze o pilne zebranie sie Rady Starszych Moderatorow,

w celu rozpatrzenia mego wniosku o bezsladowe zniszczenie mego

poprzedniego wpisu zawierajacego slowo : PRZESTRZEBANIE !

Nie chcialbym pozostawiac po sobie swiadectw swojej kondycji umyslowej ! :)

(a bez EDYCJI WPISOW, przy mojej kondycji umyslowej, to raczej - trudne ! :)

Gość

(Konto usunięte)

....Czy aby nie za daleko w osądach?...

Dokładnie tak.Ostatnio inżynier dał świadectwo , że nie potrafi prawidłowo postrzegać rzeczywistości.

Nawet go nie stać na zwykłe "przepraszam"

I tu refleksja ...czy on nadaje się na moderatora?

Nie dokonujac zadnych ocen co do zasadnosci powolania poszczegolnych Moderatorow,

stwierdzam tylko, ze znow klania sie - BRAK PRZEJRZYSTOSCI !

Spodziewam sie, ze z malymi wyjatkami (Peter Daniel, gutekbull) wiekszosc Moderatorow

bedzie teraz zywiolowo krytykowana gdyz zasady ich wyboru byly - NIEJAWNE, a nawet,

wobec pewnych faktow - MOCNO KONTROWERSYJNE !

Nie decydowalismy o tym - WSPOLNIE, nie wybrano ich ze wzgledu na przymioty charakteru,

czy talenty moderacyjne, a chyba raczej z listy wypisanej na Slynnym Tunerze ! (choc obdarowanie

blizniego Tunerem, uwazam oczywiscie za przejaw - sympatycznego charakteru ! :)

Caly czas mamy do czynienia z CHAOTYCZNYMI, nieprzemyslanymi decyzjami, stwarzajacymi tylko

KLOPOTY, a nie usprawnienie dzialania Forum ! (ograniczenie liczby publikowanych zdjec

z "nieskonczonosci", do 10-ciu MIESIECZNIE ! itp.)

Czy wspominal juz ktos wczesniej, ze przydalaby sie mozliwosc - EDYCJI WPISOW ? :)

jar1, zdajesz sobie na pewno sprawę, ile setek i tysięcy wpisów pojawia się dziennie na forum. Czy uważasz, że ktokolwiek jest w stanie czytać to wszystko? Nie ma po prostu takiej możliwości, gdyż jest to fizycznie niemożliwe. I nie bierzesz także pod uwagę jakości wpisów. Pisząc to, co napisałeś sugerujesz, że ktoś (zakładając na moment, że w ogóle ma być moderowanie) powinien pełnić dyżur 24/365 i czytać wszystko. Nigdzie, na żadnym moderowanym forum nie ma czegos takiego! Nawet biorąc pod uwagę, że jest nas około 20, z czego obecnych (potencjelnie) na forum kilku, nie możemy śledzić wszystkiego na bieżąco.

Co do edytowania swoich wpisów: była dyskusja na ten temat. Większość, może niezbyt wielka, jest przeciw. Moje zdanie wyłożyłem i jest - w skrócie - takie:

- Najpierw pomyśleć, potem pisać.

- Po napisaniu sprawdzić i zastanowić się, czy na pewno to właśnie chcemy powiedzieć.

- Poprawić literówki, ortografię, interpunkcję.

- Porawić składnię i kompozycję, jeśli myśl wydaje się być niezbyt czytelna.

- Wysłać.

Od tej chwili wpis jest własnością *publiczną*. Prawa autorskie należą do wpisującego, to wszystko.

Do czego prowadzi edycja własnych wpisów pokazał np. wątek założony przez pana Stryjeckiego na jego własnym forum. Najpierw napisał głupoty i wylał żale. Po chamsku. Potem się zreflektował i wyedytował wątek, usuwając i zmieniając wpisy. I co? Teraz jest cacy, ale to nie oddaje istoty sprawy, czyli jego postawy. Czy o to chodzi, żeby każdy mógł zmienić/usunąć głupoty, które wypisał rok wcześniej, bo szlifuje teraz właśnie swój wizerunek publiczny na użytek np. wyborów na kolejnego moderatora? Albo szacownego polityka?

Jeśli chodzi o literówki to rzeczywiście przydał by się mechanizm słownika ortgraficznego wbudowany w oprogramowanie forum, ale z tym proszę do Lukara. Moim zdaniem byłoby to dobre rozwiązanie, ale do zastosowania *przed* wysłaniem postu.

Nigdy nie chodzilo o to aby Zawsze, Po Dowolnie Dlugim Czasie, Kazdy, mogl sobie wykasowywac

dowolne Swoje posty, a tylko, aby mogl w b. OGRANICZONYM czasie (np. kilku minut) dokonac - korekty !

Nie sposob wszystkiego wylapac, a czasem moznaby rowniez usunac momentalnie dezaktualizujaca sie tresc !

Pierwsza z brzegu sytulacja : robie komus wyrzuty, ze nie odpowiada na moj post, zarzucam mu tamto

i siamto, a po wcisnieciu Enter widze, ze WLASNIE 3 sek. temu odpowiedzial mi na 3 strony i przeprosil, ze to

tak dlugo trwalo ! Wtedy BLYSKAWICZNIE wykasowuje swoje poprzednie uwagi i odpowiadam, ze :

"nie ma sprawy, wiedzialem, ze nie zapomnisz" ! :))) Poza naprawieniem "faux pas", zwolniloby to troche

miejsca na Serwerze ! :)

inżynier, 16 Sie 2006, 12:18

>jar1, zdajesz sobie na pewno sprawę, ile setek i tysięcy wpisów pojawia się dziennie na forum. Czy

>uważasz, że ktokolwiek jest w stanie czytać to wszystko?

Jeśli nie jesteś w stanie nawet przeczytać tego co zamierzasz usunąć, to skąd wiesz, że usunąć to należy? Tak na chybił trafił? Według forumowych sympatii i antypatii? Spróbuj spojrzeć na to to trochę z boku i pomyśl - coś tu nie gra ! Chcecie uczyć ludzi porządku i odpowiedzialności a sami w tym przypadku odwalacie, niestety 'kichę' ;-) I jeszcze to w sposób zupełnie rozbrajający opisujecie. Jedynie Peter Daniel wykazuje, jak na razie świadomość tego, z czym tzw. 'moderowanie' się wiąże. To naprawdę nie jest zabawa - dlaczego? Bo to dotyczy i dotyka poszczególnych JENOSTEK na forum. Nie zapominaj, że to LUDZIE a nie klawiatura od komputera. LUDZIE tworzą to forum a nie FORUM stworzyło ludzii. Ocenianie, cenzurowanie, moderowanie - to naprawdę wymaga bardzo dużej odpowiedzialności i powagi. I odewagi również.

Wiem, że jest trudno i że wymaga to dużo czasu. Ale jak się powiedziało "A" to są tego konsekwencje. Jeśli się nie ma czasu i ochoty, to się takiego zadania nie podejmuje.

Zła moderacja jest zawsze gorsza od jej braku. A dobra w zasadzie nie istnieje :-)

Odnośnie edycji wpisów: uważasz, że lepsze od możliwości edytowania jest kasowanie bez czytania? ;-)

Pozdrawiam, sympatycznego człowieka :-)

Jeszcze raz może zaproponuje utworzenie działu Estrada/Studio. Szczegulnie tematy dotyczące studia zmieniłyby (tak uważam) poglad wielu ludzi na temat realizacji, iraz czystottechnicznych spraw jak np. używania korektorów, jak i również tzw. studyjnego brzmienia. Co Wy modki i ludki na to ?? :>

jar1, ingerencje są tam, gdzie są zgłoszenia do moderacji. Oczywiście moderatorzy, tak jak wszyscy użytkownicy, mogą zgłaszać propozycje moderacji. Gdy nikt nie zgłosi propozycji, to i moderacji nie będzie. Popatrz zresztą na wiele aktualnie puchnących wątków, np. ten o przepisach drogowych i ulicach osiedlowych.

Moderatorzy widzą, gdzie ktoś coś zgłosił, mogą przejść do odpowiedniego wątku, poczytać ile chcą i podjąć jakąś akcję lub nie. Także zaznaczyć wpis jako OK. Ostatecznie o ingerencji decyduje głosowanie.

AL, a ile minut/sekund proponujesz? A jeśli ktoś wolno czyta lub pisze? Dlaczego tyle? A jeśli wpis jest długi i proponowany czas nie wystarczy na przeczytanie własnych błędów i wypaczeń, nie mówiąc o poprawieniu?

Podobno na niektórych forach jest możliwość podglądu tekstu wpisu przed jego wysłaniem. Tylko jaki to ma sens w przypadku naszego, tekstowego forum? Przecież można sobie popatrzeć na napisany właśnie tekst w okienku wpisywania.

Zgadzam się natomiast z Tobą, że wygodne byłoby śledzenie tego, co się dzieje w wątku cały czas, także podczas edycji własnego wpisu. Ten postulat był już zgłaszany po wielokroć, ale widocznie jest na tyle skomplikowany w realizacji, że Lukar go nie zrealizował. Ale może to zrobi. Ja jestem za.

>Ostatecznie o ingerencji decyduje głosowanie.

Ale nie chciałbyś aby ława przysiegłych bez rozpatrzenia faktów głosowała sobie nad Twoją winą? ;-)

Poza tym, co z tego, że wątki sobie puchną. Komu to przeszkadza? Pamięć na serwerze nie ma tu nic do rzeczy. To nie zdjęcia. Raczej "kogoś" to po prostu drażni, że inni sobie gadają i maja na to ochotę. A to już raczej problem tych, co się to nie podoba. ;-)

Moderowanie nie może opierac się na osobistych uprzedzeniach i preferencjach. To, że się moderaotorowi nie podobają blondynki, nie może oznaczać, że nalezy je przesladować.

Zauważ, że rozmawiamy cały czas o Bocznicy (na razie) :-)

a dodatkowo jak sie komus po tych 10 minutach cos jeszcze przypomni i wpisze sam po sobie kolejny wpis (tak jak ja teraz) to jest on dodawany do poprzedniego i nie mnaza sie wpisy, no chyba ze ktos, w tak zwanym miedzy czasie, co s napisze

jar1, 16 Sie 2006, 11:32

>Jeszcze raz napiszę, uważam, że ujawnienie M to krok w dobrym kierunku. Ale nalezy wykonać

>następne.

Jarek, naprawdę czekamy na sugestie.

oo mam blad w wyrazie "cos" i nie moglem tego zauwazyc bo okienko do wpisywania jest mniejsze niz to na forum i widocznie niechcacy nacisnalem spacje a "s" z tego wyrazu bylo w kolejnej lini

wiem gdyby bylo razem to by sie przenioslo cale "cos" a nie tylko "s" ale bylo to w okienku edycji nieczytelne

>inżynier

Wiesz, nie wiem ile ! Musialbym sprawdzic jak jest na innych forach !

Na wszystkich tych, na ktorych jestem, jest - ZAROWNO podglad wpisu

przed wyslaniem, co jest bardzo przydatne, nawet w wypadku samego tekstu,

gdyz wielokrotnie sie zdarzalo, ze "engine" go zle sformatowal (okienko

wpisu jest zwykle WEZSZE od DOCELOWEGO i przy przenoszeniu slow

i akapitow latwo sie pomylic i wychodza jakies horrorki !), JAK TEZ - EDYCJA

(ujawniajaca kto, co, kiedy i o jakiej godzinie zmienil !)

Nie wiem czy ma to tam jakies ograniczenie czasowe, ale gdybysmy w Naszym

przypadku zostawili nawet np. 15 min. nic by sie chyba strasznego nie stalo ! :)

Podglad jest wazny ! Przeciez my takze mamy prawo (?! :) zamieszczac zdjecia,

a i one w zaleznosci od formatu i wielkosci tez "lubia" sie rozmaicie ukladac ! :)

Zapewniam Cie, ze na innych forach sa znacznie bardziej skomplikowane

(a szalenie wygodne) mechanizmy i jest to NORMALNE i OCZYWISTE,

a jak Lukar tego nie potrafi, to niech sie wreszcie NAUCZY, zamiast robic

"polowania na Czarownice" ! :)

Walery, 16 Sie 2006, 14:25

Oj Walerciu ;-)

Przeca cały czas padają sugestie. Tylko po co, jeśli co chwila jakiś M wystepuje pisząc, że i tak nie ma czasu na czytanie ;-) I tak ma być, bo reszta to bezmózgowia ! Poza tym, jestem przekonany, że wielu M i tak tu ze strachu przed tą 'czarną, śmierdząca dziurą' nawet nie 'kliknie' :-)

PS. A Ty nie na wczasach?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.