Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - propozycje, uwagi, pomysły

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

>>Lukar

wiesz dobrze że często Ciebie nie oszczędzałem w wypowiedziach, ale tym razem będzie inaczej..

W sumie jakby spojrzeć na forum, jego moderację to niby się coś jednak dzieje, tylko powoli, ale DZIEJE!! Wiadomo zaqchcianek wszystkich tutejszych wojaków nie da rady się spełnić. wg mnie dobrze że są JAWNI moderatorzy i jak to rekin powiedział potrzeba trochę czasu aby ludzie mogli się z tym oswoić. Dla mnie osobiście WZOREM MODERACJI jest forum elektrody.pl. Niby ot takie trochę jak się popatrzy wieśniackie forum, bo często padają banalne pytanie, ale w końcu od tego chyba też jest forum? Natomiast tam się nikt nie bawi z zastanowieniem czy wyrzucić wątek podobny który znalazło się w wyszukiwarce czy po prostu posty które mają się nijak do tematu.

Watki pokroju "Najpiękniejsze..." "Ulubione" o dziwo są POTRZEBNE, dają też taki pogląd na to co się dzieje w świecie audio, muzyki na świecie - zresztą SAM ZOBACZ JAKIM ZAINTERESOWANIEM SIĘ CIESZĄ I JAK MAŁO TAM SPAMU !!! Te wątki są w sumie cechą charakterystyczną tego forum, bo na innych ich nie ma!

Nie łam się Łukasz, po prostu daj sobie trochę luzu, przede wszystkim DYSTANSU i pojawiaj się częściej w wątkach, dorzuć od czasu do czasu jakieś swoje spojrzenie na poglądy o audio (przecież to Ciebie też w końcu interesuje...chyba). Ciesz się audio w pełnej krasie i unikaj takiego pojawiania się NIEWIADOMO SKĄD bo ludzie zaczynają Ciebie traktować jak jakiegoś wygnańca...

Pozdrawiam i przyjemnego CZYNNEGO bania udziału w forum

saczek_XTRM

• Redaktorzy

z diyAudio:

"Recently there has been a lot of discussion regarding diyAudio's growing pains. The thrust of the arguments have been twofold:

1) That the quality level of discussions is being watered down by off topic and garbage posts

2) That the level of peer respect is being worn down by impolite and inconsiderate users."

czyż to nie opis audiostereo?

Wiecie co najbardziej cenię w tym forum? I co jest jego największa siłą?

1.Ponadprzeciętne zagęszczenie ludzi normalnie inteligentnych..

Nasze grupowe IQ (i zbiorowe doświadczenie) wywindowało audiostereo na najważniejsze opiniotwórcze medium audio w tym kraju. I nawet uwzględniając wpadki z kreowaniem pewnych mód , jedyne w pełni niezależne. Wszystkie gazetki razem wzięte mogą tylko na haju, pomarzyć o takim gronie czytelników. To opinie forum podbijają ceny na allegro, utrudniają wciskanie kaszany audiofilom, wskazują na ciekawe sprzęty, czy pomysły niezauważane przez rynek oficjalny.

Sprowadzenie forum do poziomu dyskusji niedorozwiniętych hiphopów jest na rękę wszystkim żyjącym z wciskania audiokitu. Może to o to chodzi? Nikt nic nie oprotestuje!

Pomyślcie o tym chwilę szanowni współforumowicze.

2. Tolerancja. Apeluje o nią gutekbull, ale czy potrzebnie? Jaka inna, tak duża społeczność, tak długo dyskutowałaby w swoim gronie, czy powiedzieć kilku kolegom, że nie robi się kupy na podłogę. Dzięki tej tolerancji bywa tu przecież fantastycznie. I sądzę nie trzeba z nią walczyć, w imię czystosci forum . Wystarczy pilnować przestrzegania norm zwyczajowych i regulaminu.

Wkurzają mnie czasami różne atoposy ze swoimi nowymi klonami., bo nie jestem psychoterapeutą Ale czy ich wielowymiarowa inteligencja z pogranicza schizofrenii, nie stanowi często głównego kolorytu tego forum? Czy nie inspirująca bywa rozmowa z normalnym inaczej?

Ale Forum stworzył Lukar i on tu jest No1. Będąc z wizytą przestrzegamy zwyczajów przyjętych przez gospodarza.

Nie? To adijos- powiedział moderator po trzecim nasikaniu do wazonu- załóż se własne z własnym regulaminem!

Jest to forum audio. Jeżeli ktoś wyraznie bełkoce, to może zaproponować mu statut gościa z ograniczoną np. na kilka miesięcy) ilością wpisów? Jeśli nie zrozumiał ,to wynocha!

Wkurza mnie natrętny marketing bezpośredni (rodem z odpustowej sprzedaży maści na porost włosów) różnych mcgaverów, ale przecież wystarczy im powiedzieć dużymi literami „domokrążcy tylko od strony kuchni” .

W większości to fajne, nasze chłopaki, tylko instynkt samozachowawczy przytłumił dobre wychowanie. A to łatwo i warto zmienić. Trzeba twardo powiedzieć: - Siedzisz z kolegami przy piwie i nic nam tu TERAZ nie sprzedawaj.

Przydałby się samodzielny, obok stereo wątek high end (bez dyskutowania co to jest). Załatwi to kilka spraw. Stworzą się grupy o podobnych, pokrewnych zainteresowaniach. Znikną dyskusje o wyższości punto nad ferrari- najczęściej inspirowane przez posiadaczy tego pierwszego. Nieliczni (na szczęście), brylujący w dziale stereo niedowartościowani chłopcy z bajki (piękni, mądrzy itd.) będą mogli tutaj poddać się ocenie, bez obawy, że blask ich złotych zębów onieśmieli maluczkich

Współczuję moderatorom. Identyfikują się z forum i próbują porządkować, tak jak potrafią i na tyle na ile mają czasu. Bez naszej pomocy niewiele zrobią. Możecie powiedzieć, ze nawołuję do autocenzury.

Jeżeli przestrzeganie regulaminu i zwykłej ludzkiej przyzwoitości jest cenzurą , to tak, nawołuję. W imię zachowania wspaniałego miejsca, gdzie spotykają się wspaniali ludzie. Bo wszyscy , dla których potęga forum , to najgorszy koszmar nocny, osiagną swój cel.

>Lukar

>"Nieprawda, nigdy Bocznica nie kwitła tak jak teraz..."

WOW ! To niesamowite !

Wiele w zyciu widzialem, ale nigdy nie spotkalem sie z ROZPACZA czlowieka, ze mu cos KWITNIE ! :)

(no moze za wyjatkiem grzyba na scianie ! :)

Lukar, czy traktujesz Bocznice, jak - rodzaj grzyba, plesni, zlosliwego raka ?! :)

Lukar, 17 Sie 2006, 19:55

Daj spokój, popatrz na swoja poczte jaka dostawałeś i z pewnościa znajdziesz tam teksty, które teraz sam wypowiadasz ;-)

>Dlaczego dziwaczny? Ja cały czas nie rozumiem przekonania że na forum tematycznym można rozmawiać o

>wszystkim i skupiać się na czymś innym niż tematyka forum.

Dlaczego? Jeśli dla ciebie audio nie jest tematem ważnym, to dlaczego sie dziwisz, że nawet audiofile czasem gadaja o innych sprawach? W małżeństwie tez nie gada sie tylko o miłości.

Ale to nie jest problem, że nie rozumiesz a ja nie rozumiem, że Ty nie rozumiesz. Problem w tym, że nie rozumiejąc chce sie kogoś wcisnąć w 'swoje'. Przecież nikt Ci nie każe czytać czego nie chcesz. Czy masz z tego powodu jakieś przykrości oprócz jakiś zatęchłych denuncjacji?

Myslisz, że jak skasuje sie bocznice to na stereo samo zacznie przybywać? Tez dość dziwaczna teoria?

>>1) That the quality level of discussions is being watered down by off topic and garbage posts

>>2) That the level of peer respect is being worn down by impolite and inconsiderate users."

Oczywiscie diyAudio uporalo sie z tym na dzien dzisiejszy, nie uwazam jednak ze zrobiono to w sposob ktory nie zniszczyl tego nad czym z planet10 pracowalismy przez poprzednie 2 lata. W mojej opinii byl to krok w tyl.

Punktem przelomowym byl moment kiedy watek ktory mial stanowic pomost pomiedzy moderating team i forumowiczami zostal przeniesiony do zakladki OffTopic, ktorej nikt nie widzi na stronie glownej, bo tak najwygodniej, kiedy nie kwestionuje sie poczynan zarzadu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Peter Daniel, 17 Sie 2006, 19:49

>Takie sa realia zbyt gorliwej moderacji: wiekszosc ciekawych ludzi albo dostala dozywotniego bana

>lub po prostu zniecheceni calkiem olali to ciekawe niegdys forum i zalozyli swoje fora, ktore

>niestety i tak nie sa zbyt popularne bo zawezone do garstki ludzi ktorzy nie potrafia zapomnac co

>ich spotkalo i jak sie zawiedli na waznym kiedys dla nich miejscu.

Dobrze, że sam o tym napisałeś. Z tego powodu ja to forum od roku odwiedzam zupełnie sporadycznie. Nuda i nic nowego.

Mnie tutaj ciekawi natomiast coś innego, dlaczego tu chce sie za wszelką cene zmoderowac tych, którzy sa głównym motorem napedowym tego forum.

Podobno w ciągu ostatniego roku schodzimy na psy i nic sie nie wydarzyło. A:

1. Zjawisko Piotra Ryki,

2. A lancaster ze swoimi totemami i Tonsilem

3. A graaf, barwna super postać

4. I atopos, niezgłębiona wiedza i ciekawa 'inszość'

I tego chceci naprawde się pozbyć? I to tak zapamiętale. Chyba z zazdrości Mości Panowie.

>>foxbat

;)), słusznie prawisz :P

Jeden mówi, że go to buja, drugi mówi to pop kultura, trzeci pyta gdzie są słowa..?

Dziś taka tendencja, taka muzyka...

Nie ma przekazu, nie ma tematu, nie ma szczerości polskich wyrazów,

brak dystansu do siebie , analizy słów tysiące wychowane na tym g...

Pamiętaj, nigdy się nie poddaj, Pop zalewa wybieraj to co jest dobre a co właściwe -

TYLKO prawdziwą szczerą muzykę...

Ja z kolei, nie rozumiem tej uporczywej chęci trzymania siebie w swoim stereotypowym światku niektórych tu ludzi. Każdą inność postrzegaja jako wroga, którego najlepiej wyeliminować, byle by tylko pozostać w stanie własnej zasuszineh hibernacji. A to przeciez nie ma nic lepszego i ciekawszego od obcowanią z róznościami. Wiele można sie dowiedzieć, rozszerzyc siebie samego a przede wszystkim wychodzi sie z wszechpanującej nudy tzw przecietności.

Jedyny wytłumaczeniem jest egzystencjalny wprost strach przed zmianami i potrzebą weryfikacji siebie samego.

A mnie się wydają dwie rzeczy:

-Tak na prawdę, to wszyscy tu mniej lub bardziej szczerzą te złote zęby, ale wynika to z chęci poznania się osobiście, co oczywiście najczęściej (tzn. rzadziej niż częściej) bywa niemożliwe.

Więc brak kontaktu osobistego nadrabiamy 'słownym brylowaniem. Jedne emocje zastępują nam inne.

To też jest mechanizm napędowy kolegi Atoposa który jest inteligentny do tego poziomu że potrafi (średnio udanie) przekonać nas że jest z nim niby coś nie tak, aby zwrócić na siebie uwagę, i z tego samego powodu usiłuje (tu już zachaczając o chamstwo) przyćmić sobą Lukara który jest jakoby tu "gwiazdą z teczką" i mówi się o nim, nawet gdy Go nie ma.

Druga sprawa to faktycznie wypalający się temat audio bo ile można dyskutować o tym wszystkim?

Producenci nie wypuszczają aż takiej ilości godnego uwagi sprzętu i osprzętu aby zapewnić tematy do rozmów na kilka lat, a na audiostereo juz chyba wszystkie mozliwe sprzęty zostały omówione w konfiguracji każdej z kazdym.

I to sprzęt popularny i bardzo niszowy -od diory, poprzez sansui, mcintosha, i od tannoy do rhedeko.

Więc wysokie IQ forumowiczów będzie robiło swoje i będą sobie zapełniać brak amunicji stereo ciekawszymi rzeczami.

Myślę że od tej chwili będzie już tylko równia pochyła.

>>jar1

jeszcze jest jedna ogolnie postepujaca w naszym spoleczenstwie regula: "rownania w dol"

szczegolnie celuja w tym "tacy dwaj co zwineli nagrania z NASA" :)

moze ktorys z nich kupil kino domowe mysli ze hi-end i zalozyl konto na forum...hmmmm

• Redaktorzy

stefanB - chylę czoła. Jest to jeden z najmądrzejszych wpisów popełnionych na tym forum. Respect !

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Nie? To adijos- powiedział moderator po trzecim nasikaniu do wazonu- załóż se własne z własnym

>regulaminem!

>Jest to forum audio. Jeżeli ktoś wyraznie bełkoce, to może zaproponować mu statut gościa z

>ograniczoną np. na kilka miesięcy) ilością wpisów? Jeśli nie zrozumiał ,to wynocha!

Niezupełnie tak jest. Popularnośc tego forum to nie Lukar - to rózni ludzie przyciagających innych ludzi. Wywal ludzi a Lukar też nie istnieje. Nie jest to jego dom ani własność - bo ludzi nikt nie ma na własność. I kazdy tu z obecnych wkład swój posiada. I powiem Ci wiecej, forum ma napewno więcej odsłon z powodu obecności tu tych 'bełkoczących' według Ciebie niż tych którzy za wszelka cene chca ich wyeliminować.

ogolnie to ja sie juz zaczynam gubic o co kto sie kloci ;) imho moderatorzy byc powinni, a teraz trzeba dac im czas... a jak sie nie beda sprawdzac, to sie ich uczepie :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Lukar

>Tematy z cyklu :"Ulubione" rowniez w wiekszosci uwazam za kretynskie i na pewno moznaby z tym

>cos zrobic ...

>...słucham - co można i należy z takimi tematami zrobić?

Z takimi tematami wg. mnie NIC NIE NALEZY TERAZ ROBIC !

Powstaly one jak mi sie zdaje, jako ironiczna ODPOWIEDZ , na kretynskie ZAKAZY jakie tu obowiazuja !

Nie mozna o polityce ? He he! To ba bach ! Nie mozna o Religii ? Ba bach ! Nie mozna o Filozofii ? Siup !

Nie mozna glupot ? He he, "Co by se tu kupic" , "Jaki jest wasz ulubiony odkurzacz"

Bedzie mozna ? Same znikna !

Nie znikna ? To pojawi sie ktos z AUTORYTETEM i wytlumaczy delikwentowi - blad !

Powtarzam : z AUTORYTETEM !!!

Ludzie sa tacy rozni ? Prawda ? Kazdy ma inne zdanie ? Prawda ?

NIEPRAWDA !!! Ludzie "dobrze" myslacy uwazaja czesto BARDZO PODOBNIE,

zauwazaja po prostu pewne - UZASADNIONE KONIECZNOSCI !

Jak dla mnie, niekwestionowanym AUTORYTETEM na tym forum jast - Peter Daniel !

I to nie, z powodu swej konstruktorskiej wiedzy, tylko facet po prostu - DOBRZE MYSLI !

A dobrego myslenia, zadne tam demokratyczne konsensusy nie zastapia !

Problem z nasza moderacja jest ten, ze nie zostaly wybrane prawdziwe autorytety,

ale na niewiadomych zasadach, jacys ludzie "po uwazaniu", jak rozumiem przez jednego czlowieka !

I nawet jesli wsrod Nich znajdzie sie taki rodzynek jak wyzej wymieniony, to i tak musi sie

podporzadkowac woli wiekszosci !

A dlaczego autentyczna madrosc mielibysmy rozcienczac 20-stoma czesciami wody ?

To, co natomiast napewno nalezy zrobic, to :

Stworzyc Zupelnie Swiezy Inteligentny i Nowoczesny Regulamin !

(bez groteskowych zakazow jak w punkcie 13-tym, czy infantylnych pouczen, a inteligentnie,

i w sposob "swiatly" okreslajacy po prostu granice wolnosci !)

Moderatorow nalezaloby wybrac w sposob "demokratyczny" ale ostateczne decyzje,

pozostawic "Jednej Glowie", obdarzanej - AUTENTYCZNYM AUTORYTETEM !!

A tak ogolnie mowiac, to ja tu widze ciekawy przypadek zespolu munchausena :) a moze sie myle ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A ja widzę że kilka osób ma tendencję do wypowoadania się w imieniu całej zbiorowości. Pewnie dostali ten mandat w jakimś tajnym głosowaniu o którym nikt więcej nie wie ;-)

A co do tego jak byli wybrani moderatorzy to było to z parę miesięcy temu. Szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie. A w jaki sposób? Jak wejdziecie w "o mnie" dowolnej osoby to znajdziecie opcje ufam/neutralny/nie ufam. Jak myślicie? Do czego to służy?

>lolo

>"opcje ufam/neutralny/nie ufam. Jak myślicie? Do czego to służy?"

Cholera, nie wiedzialem ! Mowisz lolo, ze to do glosowania na Moderatora ?

To byla taka Wasza mala tajemnica ?

>A ja widzę że kilka osób ma tendencję do wypowoadania się w imieniu całej zbiorowości. Pewnie

>dostali ten mandat w jakimś tajnym głosowaniu o którym nikt więcej nie wie ;-)

A Ty lolo, zdobyles Swoj mandat w JAWNYM glosowaniu, o ktorym WSZYSCY wiedzieli ?!

To tak jakby dac prezydentowi USA czy Rosji ten czerwony guziczek nie mowiac do czego on, niech se wciska ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.