Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na LM4702 - 300W gainclone

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Veteran:

Miałem na mysli w ogóle koncepcję wzmaka na LM4702 - a więc głównie najprostszą wersję na Darlingtonach.

PS. Masz rację z tymi mosfetami o wysokim Vgs(on) i układem "typowym" - po prostu dostaniemy brak prądu spoczynkowego, a więc klasę B i duże zniekształcenia przejścia przez zero.

Z jednej strony brakuje troche zabezpieczen wyjsciowej pary tranzystorow w LM4702 co troche komplikuje zbudowanie kompletnej koncowki mocy, ale jednoczesnie kolejne integracje nie wplywaja na jakosc dzwieku oraz umzliwiaja dobro elementow wyjsciowych a co za tym idzie np. moc.

Toshiby maja Vgs(th) na poziomie, ktory umozliwa ich wykorzystanie tutaj. W 'wiekszej' wersji chce poprobowac bipolarow laczonych w darlingtony.

Ten mój kawałek ceownika jak i cała reszta obudowy + trafo pochodzi ze wzmacniacza hitachi HA-330 (2x100W). Podejrzewam ze taki kawałek aluminium powiniem wystarczyć - poza tym te mosfety nie grzeją się tak jak koncowka na bipolarnych. Obawiałem sie ze raczej trafo moze nie wystarczyc ale zobaczymy - jak na razie jest dobrze.

W zasadzie jedynym mankamentem ktory widze, to zbieranie smieci przy otwartym (pustym) wejsciu - mozna to jakos ograniczyc ?

Aha, zapomnialbym - u mnie LM4702 gra z lampowym preampem No3 ze strony audiotonu.

Jak tylko przelutuje LM4702 na mojej plytce sprawdze, dlaczego wzbudza sie od strony wejscia.

Dzieki uprzejmosci Chmiego bedzie co spalic w nowej wersji wzmacniacza ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sa Toshiby. Moze jeszcze dzisiaj je sprawdze i sprobuje zrobic cos ze wzbudzaniem sie wzmacniacza od strony wejscia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby ktos chcial - oddam po kosztach plytke testowa. Do wymiany jest uklad scalony (dodam do zestawu), a jestem na tyle leniwy, ze wole polutowac druga i na niej sprawdzic nowe tranzystory ;)

Napisz prosze na maila. Podesle zdjecia - dwa pady sie oderwaly wiec plytka jest troche 'wymeczona' ;)

Tak chyba bedzie latwiej testowac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymęczyłem układ wszerz i wzdłuż, dużo scieżek i oczek sie odkleiło. Mogę powiedzieć, że:

1. Wzbudzanie na wejsciu było wynikiem problemów z masą - zimny lut, czy moze moja płytka ze złączami RCA czy cos innego - generalnie juz sie nie wzbudza.

2. układ stabilizacji na bd139 wprowadzał zakłócenia przy pracy z Fetami - takie piaszczenie. Wyciąłem cały ten układ w cholere: T1, P1, C2 / T2, P2, C6.

3. Zmieniłem znów tranzystory z irf530/9530 na irfp240/9240

4. Wylutowałem C7 i C3, a zaciski do nich zwarłem.

5. Zmieniłem rezystory R9, R10, R19, R20 z 0,1Ohm, na 0,22Ohm Dale.

i Gra!

~michaszek

Odnosnie punktu drugiego - to raczej nie tranzystor. Jaki napiecie miales wtedy pomiedzy bramkami FETow?

Poskladalem wzmacniacz na Toshibach - teraz to gra ;) Prad spoczynkowy 100mA na kanal, ale poprobuje wiecej. DC na wyjsciu w granicach 2mV bez obciazenia, nieco mniejsze wzmocnienie.

Zero problemow ze wzbudzaniem i przydzwiekiem.

Zdjecie z testow - odpalony jeden kanal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Vetreran a może w następnej wersji dodać dodatkową parę sterujących. Tak jak Pisałem do Ciebie na PW. Prawdopodobnie da to możliwość by działałty tam trany IRFP 240/9240. Którę są dużo tansze od lateralnych fetów :)

Moim zdaniem mosfety Toshiby są nieco lepsze ;) Nowa, uniwersalna wersja druku pod podwójną parę tranzystorów jest już prawie gotowa do oddania do zakładu (można na niej będzie zmontować zarówno mosfety - również z dodatkowym stopniem, jak i bipolary).

~Matthew

Klasa A-A/B, czyli tzw. płytka klasa A (kilka pierwszych W).

Pomiary podstawowej wersji z jedną parą mosfetów (Audio Precision 1, 80kHz filter, 8 ohm load):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga wersja płytki na której właśnie składam nowy wzmacniacz (zintegrowany PS + poprawki):

post-772-100002217 1170306129_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak by się znaleźli chentni to mógłbym zamówić SAP16P/N .

Mieszkam w Angli i mogę zamówić większą ilość ale koszt nie mały. Cena za komplet stereo to jakieś 90 zł.

Chyba że było by więcej chętnych to wtedy koszt troche by spadł.

Robiłem próbną serię druków i wyszło ok. 40zł za płytkę drukowaną. Wzmacniacz jest stereofoniczny.

Myślę, że lepszym wyjściem jest zbudowanie stopnia końcowego na pojedynczych tranzystorach, szczególnie, że cena kompletu SAP jest dosyć wysoka.

• 4 tygodnie później...

Z przyzwoitym przedwzmacniaczem ten wzmak nareszcie śpiewa tak jak powinien :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic takiego nie napisałem :) Toshiby nie są takie drogie (komplet ok. 50zł). Na druku można jeszcze zamontować darlingtony. Od osób, które budują ten wzmacniacz z tranzystorami bipolarnymi w stopniu końcowym wiem, że są problemy z uruchomieniem takowego (oscylacje). W wersji z mosfetami nie zauważyłem nic niepokojącego - druga wersja płytki jest dopracowana i nie występują żadne problemy.

Czesto zamawiam od panów z Humy mozna powiedzieć trany koncowe w 90% ma od nich i wiem że często mają nie oryginały:) Mimo ze twierdzą innaczej. Wszystkie IRF mają nie oryginały ale grają Ok i wytrzymują dużo:)

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.