Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt kolumny XT18WH + Morel MDT29

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Podczas ostatniego wspolnego zamówienia głośników nabyłem parę XT18WH oraz MDT29. Jest to standardowy "forumowy" zestaw, w którym cean/jakość jest trudny do pobicia.

Jako ze wiele osób ma podobne głośniki i budowanie kolumn mają za sobą pozwolę sobie przedstawić moją koncepcję. Zalezy mi bardzo na Waszej opinii- a dokładniej uwagach i wskazówkach co moge poprawić i zmienić, aby wycisnąć z głośników wszystko co możliwe (na lepsze mnie nie stać).

Najpierw pokaże rysunki techniczne, które wykonanałem, później opiszę założenia, które mna kierowały. To pomoże ewentualnym uczestnikom tego wątku chętnym do pomocy zrozumieć mój punkt widzenia.

Fotografia w odpowiedniej jakosci:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniżj rysunek tylko poglądowy.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25736-projekt-kolumny-xt18wh-morel-mdt29/

Założenie przy projektowaniu kolumny były następujące:

- przegroda dla głośnika wysokotonowego (miałem z nią problem, ponieważ musiała znajdować się pod pewnym kątem. Zależało mi na jak najmniejszej stracie pojemności dla XT, wiec skos jest nie "dolny" tylko "górny". Dodatkowo znajduje się tam wzmocnienie, które sprawia, że nie ma kąta ostrego przy połaczeniu ścian w kolumnie)

-objętość dla XT-22 litry netto, nie licząc wytłumienia

-bardzo masywna kolumna, aby nie miała prawa wpadać w rezonanse (MDF 22mm)

-możliwie duża ilość wzmocnień

-bass reflex koniecznie z przodu, ponieważ kolumny będą stały przy ścianie,

-kilka tzw. "przeszkadzajek" -krótkich odcinków MDF, które maja zapobiegać powstawaniu fal stojących

-koniecznie dociążenie i wytłumienie piaskiem (dlatego kolumna ma 100cm)

-zwrotnica znajdująca się na dole- łatwy dostęp poprzez odkręcenie śrebeczek i zdjęcie dekielka, a nie odkręcanie głośników

-blisko siebie położone głośniki w linii prostej

-możliwie najniższe gniazda do kabli głośnikowych

-prosta budowa obleczona w ładny fornir

-dodatkowo kolumna posiadać będzie kolce oraz koniecznie maskownice.

Wydaje mi się, że to wszystkie założenia, jakie postawiłem sobie przed zaprojektowaniem obudowy. Czy macie może jakieś uwagi? Chetnie wysłucham i wprowadzę w życie te, których argumenty będą naprawdę mocne:))

Z góry dzięki za pomoc!

Dlaczego 20?

Wydaje mi się, że jest to wystarczająca grubość mając na uwadzę nie małą ilość wzmocnień i przegród. Poza tym może się okazać, ze własnie taki mdf będe mógł mieć taniej- a wieć zjeżdzam z kosztów. Rozważałem na początku 25 mm, jednak kwestia finansowa mnie na razie przekonała. Moze sie jednak okazać w przyszłości, ze tanszego MDF-u nie będe miał, więc przeprojektuję kolumne.

Czy 20 mm to za mało?

Ja dałem u siebie 28, więc może dlatego teraz wszystko co ma mniej wydaje mi się chude ;)

Z uwag: ten frez na dole do przykręcania dekielka zrobił bym szerszy, powiedzmy 15mm. W 10mm może być ciężko wrkęcić jakąś śrube.

Dlaczego otwory pod głośniki się tak dziwnie rozszerzają? Jeśli chodzi o lepszy przepływ powietrza, to czy to przypadkiem nie powinno być w odwrotną strone?

Zaczne od konca:)

Faktycznie- otwory pod głosniki na schemacie wygladaja dziwnie- ale to tylko uproszczenie jakie zastosowałem. Stolarz bedzie miał głosnik w reku i juz nie raz takowych uzywał, dlatego on bedzie wiedzial najlepiej jak je zamocowac:)

Sprawa druga- co do frezów to faktycznie lepszym pomysłem będzie zastosowanie większych. Wspomne jednak, ze dekielek od komory z piaskiem bedzie dodatkowo silikonowany, aby uniemozliwic dostęp wilgoci.

28 powiadasz...hmmm.... to daje do myslenia. Prosze aby wypowiedzieli sie fachowcy od budowy kolumn- co o tym mysla?

Zgadza się- na scchemacie nie zaznaczyłem tłumienia komory dla XT- aby go jeszcze bardziej nieczytelnym nie czynić. Wytłumienie to albo wełna owcza albo specjalne rozpraszacze- najprawdopodobniej powierzhcnia pokryta czworościanami foremnymi. Jest to jednak wszystko związane z eksperymentem i nie ma to teraz największego znaczenia. Chciałbym na ten moment wiedzieć, czy obudowa nie ma jakiegoś błedu konstrukcyjnego, który może radykalnie wpłynąć na brzmienie.... na tłumienie przyjdzie czas- moge jednak zapewnić ze na 100% się pojawi:)

Witam

Na twoim miejscu dolną skośną przegrodę od komory z piaskiem dałbym pod większym kątem najlepiej ok. 45 stopni. Tak mały kąt jaki proponujesz praktycznie nie wyeliminuje fali stojącej tworzącej się w "pionie"

olek ->

szpecem od obudów nie jestem, ale z racji tego ze miesiecznie przerabiam w firmie kilka ton plyt drewnopochodnych mam mozliwisc bawienia sie w obudowy testowe. Zabawy te doprowadzily mnie do subiektywnego wniosku ze najlepiej jest gdy scianki maja przekroj sandwitcha z dwoch lub wiecej roznych materialow. Przypuszczalnie plusem takiej konstrukcji jest to ze rozne materialy rezonuja w pasmie roznych f wiec upraszczajac gdy jeden material "chcialby zagrac" drugi go tlumi, i na odwrot. Moim ostatnio ulubionym zestawieniem jest od srodka patrzac - 18mm wiorowa + 24 mm MDF + 3mm HDF. HDF stosuje tylko wtedy jak lakieruje obudowy, przy fornirowaniu nie stosuje. BTW podziekowania dla Henryka Piatka za pomysl z 3mm warstwa.

>>>>>olekbiker,

Moim zdaniem obudowa jest zaprojektowana poprawnie, ale na twoim miejscu na płycie mdf bym tak nie oszczędzał bo przecież kolumny mają służyć latami a różnice cenowe nie są porażające (najwyżej przez 2tygodnie nie pijesz;). Szczególnie płyta frontowa powinna być troszkę grubsza od pozostałych co możesz uzyskać przez sklejenie 2 cieńszych razem. 20mm to dość nie typowy wymiar, ja spotkałem jak dotąd 19mm albo 22mm, nie wiem jak inni ale przy 2 wręgach i wzmocnieniu górnym i dolnym przy komorze dla piasku - 20mm to jak dla mnie słuszne minimum pod warunkiem że zastosujesz maty bituminiczne w środku, które to skutecznie w przeciwności do płyty pochłaniają (rozpraszają) drgania. Wątpliwości wzbudzają we mnie jedynie te "rozpraszacze" fal stałych - ja bym sobie dał z nimi spokój - będzie ciężko przyklejać maty pozatym zapłacisz znacznie więcej za formatki z takimi skosami i w takiej ilości, lepiej zaoszczędzoną w ten sposób kase przeznacz na grubszy MDF:). Jeśli chodzi o wytłymienie to obudowy BR tłumi się bardzo lekko a już napewno nie luźną wełną:)))może jakiś filc albo cienka gądeczka?

W każdym razie trzymam również kciuki i zazdroszcze podejścia do sprawy, bo ja w przeciwności do Ciebie najpierw robie a potem zastanawiam się nad planowaniem;] a droga powinna być rzecz jasna odwrotna.

cyku, 12 Kwi 2006,

Ciekawy pomysł, mnie zawsze interesowało połączenie w rodzaju MDF-sklejka, albo możnaby wogóle zrobić sandwicza z bardzo cienkich lecz wielu warstw, dodatkowo przełożyć np. cienką warstwą maty, albo jakiejś gumy 1mm, nie jestem specem w tej materii, ale chętnie bym poeksperymętował>>też bym tak chciał:)))Może robiłeś jakieś jeszcze porównania?

Skoro kupiłes już przetworniki to po sprawie ale mnie zastanawia jak będzie wyglądac morel z vifa XT . To zupełnie inna stylistyka . Vifa XT 25 gra świetnie i pasuje jak ulał . Miałem zestaw XT1 akustyka - grał fajnie i jeszcze lepiej wyglądał .

...there is no spoon...

olekbiker

Moze po porostu front zrob z dwoch plyt 20mm co razem da 40mm ? IMO warto jeszcze poprzyklejac na scianach bocznych i tylnej dodatkowe nieduze (np 10*15cm) kawalki MDF-u co lokalnie zwiekszy grubosc scian a takze "rozstroi" ich rezonanse

Olekbiker:

IMHO należałoby w obudowie wywalić tą dodatkową przegródkę u góry (a zostawić tą oddzielającą gwizdek) - ostre kąty to nic złego, wręcz pomagają.

Po drugie - odwrócić skos przegrody dolnej - dostaniesz w ten sposób największą różnicę wysokości słupa powietrza z przodu (krótki) i z tyłu (długi) co pomoże rozbijaniu fal stojących na najgroźniejszym kierunku góra-dół.

Dziękuję za odpowiedzi. Postarałem się wprowadzić jak najwięcej poprawek. Oto co zmieniłem:

-usunąłem górną część przegrody

-odwróciłem dolną przegrodę skośną. Wykonanie jej pod kątem 45 stopni było raczej niewykonalne. Postanowiłem dać 20 stopni

-zastosowałem front klejony z dwóch płyt

-na bocznych ścianach w miejscach, gdzie znajdują się duże powierzchnie zastosowałem doklejane kawałki płyt o grubości ok 10mm i mniej więcej podanych wymiarach

-podniosłem bass reflex tak, aby znajdował się mniej więcej w połowie komory (wskazówki z innego wątku)

Gdy okaże się, że będe miał dostępny grubszy mdf prawdopodbnie zastosuję go na ścianki boczne.

Martwie się, że ok 10 kg piasku może nazbyt obciążyć dolną ściankę komory, w której będzie się on znajdował, dlatego mocowanie zostanie dodatkowo wzmocnione wkrętami.

Czy macie kolejne wskazówki, z których powinienem skorzystać? A może jakies błędy?

P.S. Zestaw akustyka jest faktycznie bardzo ładny- mój będzie wyglądał podobnie- choć głośniki będą troche wyżej i brak będzie cokołów(kolumna wyda się wyższa i smuklejsza). Muszę jeszcze zaprojektować maskownice:)

Schemat dokładny:

Ukryta Zawartość

Schemat poglądowy:

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Witam,

jestem w posiadaniu XT18WH + Morela MDT29 i chciałbym zrobić (zlecić komuś) kolumnę 3 drożną. Moje pytanie czy można xt18 potraktować jako średniotonowca i jaki ewentualnie dobrać do niego woofer - nie większy niż 22cm aby cokolwiek z tego wyszło.

Pozdrawiam

mini-ster, 15 Kwi 2009, 19:32

To nadal będzie układ 2,5 drożny. Czyli pierwszy woofer przetwarza tylko niskie,

drugi woofer - niskie i średnie.

3 way to wiadomo jak działa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.