Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze cyfrowe TRIPATH

amplifon

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się, ż czym można by porównać S300 i przypomniał mi się pierwszy odsłuch Nautilusów 805 - z elektroniką Levinsona (zintegrowane CD i wzmacniacz) - ten lekki chłodek w obu przypadkach był bardzo podobny, ogólny charakter brzmienia również...

Zbig->>>

Powinno byc "house sound'' -charakterystyczna cecha dzwieku ktora przewija sie przez wszystkie produkty danej firmy, hmmm "koncepcja/recepta dzwieku" pasuje mi to.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Sony nie stosuje Tripath, ale ich cyfrowy wzmacniacz TA-DA9000ES przedstawi ide cyfrowego wzmacniacza szerszemu gronu uzytkownikow. Jestem ciekawy czy ktos juz slyszl ten wzmacniacz w normalnych warunkach odsluchowych, czyli nie na "audio show". Szczegolne ciekawy jestem polaczenia z SCD-XA9000ES i dobrym SACD nagranym w DSD.

Pozdrawiam,

Parsec

• Redaktorzy

Ze strony MHF:

"Sony planuje szerzej wykorzystać wzmacniacze cyfrowe (w firmowej nomenklaturze S-Master i S-Master Pro). W porównaniu z konstrukcjami tradycyjnymi charakteryzują się one większą sprawnością i mniejszymi wymiarami. Wymienione poniżej urządzenia wykorzystują technologię wzmacniaczy cyfrowych.

Dostępny już na rynku mikro zestaw CMT-CPX1 (1.199 zł) ma wzmacniacz S-Master o mocy 2 x 70 W. Zawiera on dwudrożne kolumny wyposażone w głośnik niskotonowy z membraną z włókna szklanego. Umożliwia odtwarzanie kaset magnetofonowych oraz płyt CD i CD-R/RW."

No comments, jak sadze.

To co Sony nazywa S-Master to nic innego jak przetwornik PCM-PWM, podobny do Tact'a. Inne są tylko algorytmy(TACT miał algorytmy firmy Toccata Technology, kierowaną przez Larsa Risbo). Jeśli będzie się chciało posłuchać nagrań DSD, to S-Master jest rozwiązaniem bez sensu, trzeba by było zastosować jakiś resampler DSD-PCM - a to już podejrzane.

Wydaje mi sie, ze TA-DA9000ES nie przetwarza DSD na PCM. Dltego towarzyszaca mu nowa linia odtwarzaczy SACD ma wyscie cyfrowe DSD i.LINK.

Ze strony Sony:

The amplifier is fitted with an i.LINK (IEEE 1394) interface, which provides a very high quality single cable connection to the similarly i.LINK enabled SCD-XA9000ES multi-channel Super Audio CD player. This provides a high quality connection capable of supporting Super Audio CD’s Direct Stream Digital (DSD) signals.

Niemniej wydaje mi się, że nie ma co sobie robić nadziei na dobre brzmienie tych soniaków - przecież to standardowy wzmacniacz impulsowy(klasa D). A te na razie nie grzeszą dobrym brzmieniem...

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, ze nie mozna sie spodziewac dobrego brzmienia TA-DA9000ES. We wzmacniaczu tym zastosowany jest nowy S-Master Pro, a nie S-Master. Zdecydowanie wcmacniacz ten nie zmienia DSD na PCM:

The S-Master Pro amplifier accepts all digital signals directly, whether

they're multi-bit Pulse Code Modulation (PCM) or 1-bit Direct Stream Digital

pulses, in the case of the SCD-XA9000ES SA-CD player connected via i.LINK® interface to the STR-DA9000ES. Analog inputs undergo Analog-to-DSD (A/DSD) conversion.

Polecam ciekawy artykul:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Parsec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na jakiej podstawie? Otóż, ANI RAZU nie słyszałem jeszcze dobrze grającego "klucznika". Jego zalety to przede wszystkim sprawność i niskie koszty. A w wielkim koncernie o to chodzi...

Poza tym już z samej zasady działania tego typu wzmacniacza można się niewiele spodziewać, jeśli chodzi o brzmienie

Byc moze zachowanie sygnalu DSD sprawi, ze dzwiek Sony bedzie dobry. Takie rozwiazanie w przypadku wzmacniacza i odtwarzacza SACD firmy Sharp zaowocowalo bardzo dobrym dzwiekiem.

Byc moze Twoje negatywne wrazenia z odsluchu wzmacniaczy cyfrowych wynikaly z wprowadzonej dodatkowj zamiany sygnalu lub niedostatecznej jakosci zrodla sygnalu cyfrowego.

Parsec

Powtarzam, sygnał DSD nie może być podany do modulatora PCM bez wcześniejszej zamiany go na sygnał Bitstream. To są dwie różne domeny. Wzmacniacz Sharp pracował z modulacją PDM(Pulse Density Modulation), która "pracuje" dokładnie jak przetwornik używany w układach DSD. Jest (modulator PDM) po prostu jednobitowym przetwornikiem dużej mocy. Ale działa on z bardzo głębokim sprzężeniem zwrotnym(noise shaper - bodajże 7-ego rzędu), aby mogł w ogóle działać. Nie ma jeszcze na świecie traznzystorów wysokiej mocy(N-kanałowe mosfety), które byłyby wystarczająca szybkie przy wymaganym w tej aplikacji "wydolności" prądowej. Dlatego stosuje się modulację PWM, i na niej bazują WSZYTKIE obecne wzmacniacze "cyfrowe". Taki układ również jest w soniakach.

Być może kiedyś wzmaki "cyfrowe" osiągną jakość zblizoną do analogu - ale chyba nieprędko.

• Redaktorzy

A moze ktos slyszal cyfrowy wzmacniacz mocy PS Audio? Moze lacrimosa? To jest zdaje sie jakis niezbyt drogi design, rzedu 1.500 USD w Stanach, ale nie pamietam symbolu urzadzenia.

Dziękuję za wasze wpisy. Przepraszam również że nie brałem udziału w dalszej dyskusji (brak czasu). Rzuciłem ten temat ponieważ przeskoczyła mi przez zwoje myśl zrobienia przynajmniej na próbę wzmacniacza hybrydowego (lampa + Tripath). Z tego co wiem są to w tej chwili najlepsze kości tego typu na rynku. Zresztą coraz więcej firm je stosuje i to takich typowo audiofilskich np. wspomniany Jeff Rowland które na kiepskiej jakości dźwięk za sporą kasę sobie nie mogą pozwolić. Układy trafiły również do Polskich producentów Kustagon. W chwili obecnej ich cena jest dość przystępna co umożliwia ich stosowanie nawet do stosunkowo tanich wzmacniaczy. Ciekawy jestem jakie są ich faktyczne możliwości i czy po prostu warto się w to bawić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.