Skocz do zawartości
IGNORED

Hybrydowy wzmacniacz mocy Q-Audio

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

jak widac ten uklad no co? to ja mam za Kargula robic? jesli lista uzna ze mam wprowadzic jakies inowacje w tym projekcie to to zrobie no jak mi Kargul pozwoli? no moze wrocimy do teatu Wzmacniacz dla Mistrza Waldemara i tam se powywalamy intelektualne miazgaty na bok a wezmiemy sie za powazne projekta!?

Jar1, 18 Kwi 2006, 11:40

Z tego co mi wiadomo, to pojemnośc wejściowa mosfeta w układzie wtórnika jest mniejsza niż Ciss. Ciss definiuje się jako sumę pojemności bramka - źródło oraz bramka - dren (ta ostatnia jest oznaczana jako Crss i jest niewielka, typowo z 10% Ciss). W układzie wtórnika zmiany napięcia bramka - źródło są nieduże i wynikają z transkonduktancji i obciążenia, z punktu widzenia sterownika główne zmiany napięcia (a więc obciążenie prądowe sterownika) występują między bramką a drenem - gdzie mamy małą pojemność Crss. Oczywiście w okolicach zera gdzie gm jest małe, wpływ Cgs=Ciss-Crss=90%Ciss będzie większy - dlatego zresztą tak podobaja mi się laterale, mają bardzo niewielką zmienność transkonduktancji (no i rzecz jasna mają stabilny termicznie bias).

Darkfenriz:

Artykuł Cordella mam i czytałem, choć akurat o tych pojemnościach dowiedziałem się innymi kanałami. Artykuł jest ciekawy (była to pierwsza publikacja do jakiej dotarłem, gdzie moje podejrzenia teoretyczne lagów termicznych stopnia końcowego na bipolarach zostały potwierdzone opisowo i pomiarowo), choć już trochę muzealny jak dla mnie z praktycznego punktu widzenia - uważam że dostępna w dzisiejszych czasach seria BUZ90x Magnatec'a daje możliwości niespotykane wcześniej - w miarę liniowa charakterystyka wtórnika komplementarnego przy sensownych prądach biasu, a więc takie hocki - klocki jak korekcja hawksforda nie są już tak potrzebne, choć inne rozwiązanie od Cordella (boost voltage dla stopnia sterującego) się jak najbardziej przydaje. Tak czy siak cała publikacja jest dobrym przykładem solidnej inżynierii w starym stylu.

Panowie przekomarzacie się i temat ucieka, a uklad jest bardzo fajny. Mam go w głowie w podobnej formie od lat.

Darkul ubrał go w konkrety. Kiedyś go zrobiłem na pajęczynę, ale był niestabilny termicznie, bo zrobiony był z "resztek" i bez odpowiednich kompensacji. Ale brzmienie było fajne: bezpośrednie, soczyste i baaaardzo przestrzenne.

Myślę o zrobieniu go w wersji max. tunningowanej. Stabilizacja nap. zasilania drivera - wtórnik white'a ( na 6H6P ), zródła prądowe zamiast rezystorów 47 k, głęboka klasa AB, może jakiś diamond buffer jako driver stopnia końcowego na bipolarach albo STASIS.

Pomysłów mam dużo, tylko czasu mało, ale zrobię to kiedyś....

Narazie delektuję się Krellclonem, ale jeszcze jest w "pudełku do butów", więc muszę to skończyć.

=> senicz - działasz chłopie destrukcyjnie na wiele watków.

zaproponuj coś konstruktywnego albo odejdź w niepamięć - wolę to pierwsze :-)

>Zyczylbym wszystkim wzmacniaczom takiego zmulenia dzwieku...SERIO !

masz rację, nie przejmuj się szczekaniem,

wzmacniacz będzie grał lepiej, niż konwencjonalny z THD

tego typu sch nadaja sie wlasciwie do sluchawek. THD beda spore. Kilka procent i mala moc gdyz fety wymagaja duzych napiec na zlaczach. Przynajmniej te popularne i tanie. Ten uklad zagra inaczej od powszechnych wzm gdyz nie ma w nim efektu modulacji zlaczy wzm napieciowych ale nie jest to co tygrysy lubia. Duze thd. Kargul zrzyna od innych i bezwstydnie pisze ze to sa pomysly jego. No i ta kompletna ignorancja w dziedzinie stabilizacji temp. do czego przyznaja sie tez inni wielcy tej listy. a wystarczy tylko troche pomyslec.

oczywiscie , juz pisalem o tym te 47k polaryzujace powinny byc podzielone z filtrem na c do masy . Polaryzacja tych fetow wymaga az 8v napiecia miedzy bramkami wiec nalezy wtracic miedzy bramki potka w tym przypadku 10k liczac ze prad w obwodzie polaryzacji wyniesie 1mA i dodac zwyklego bipolara najlepeij izolowanego z emiterem w strone bramki p-kanal z baza na suwaku i kolektorem do n kanal. Tranz. powinien siedziec na grzbiecie tranzystorow mocy lub na kawalku radaiatorka zwystajacego z tranzystorow mocy >chodzi o max dobry kontakt temp. I wszystko pot ustawiamy prad spoczynkowy i sprawdzamy czy uklad jest stablny. Mozna jeszcze inaczej. Do stabilizatora proponowanego przez Kargula dodaje my wlasbnie taki ukald pot na tranz i regulujemy parad spoczynkowy tylko w mommencie duzych temp tranz mocy. Do normalnej pracy ic ustawi nam punkt paracy a dla duzych temp teraznzystor ograniczy napiecie na bramkach. tendrugi sposob jest lepszy.

Jeśli zdecyduję się na wykonanie tego wzmacniacza w wersji finalnej, to napewno zadbam o szczegóły.

Jak pisałem to była tylko próba.

Senicz mam wrazenie, że chyba nie czytasz dokładnie wpisów - ale nie o to mi chodzi.

Mnie bardzo korci zrobić coś na STASIS wzorowanym np. na Nakamichi PA7.

Lampka i coś takiego bez sprzężenia zwrotnego mogłoby nieżle zamieszać.....

To mogłoby byc idealne połączenie.

• 9 miesięcy później...

Witam ja zbudowałem hybryde tylko troche inna w części tranzystorowej zastosowałem 2 pary bipolarów inaczej rozwiazałem część lampowa zastosowałem pojedyńcze triody mają większe wzmocnienie nie potrzeba stosować kondensatora w katodzie nawet bg-n jdegraduje dzwiek w tym miejscu część lampowa jest zasilana z prostownika lampowego napiecie anodowe jest stabilizowane na lampie .Przy zastosowaniu pojedyńczych triod nie ma problemu z upływnością katoda zarzenie przy wyższych napieciach zasilania.Bardzo waznym elementem są kondensatory miedzy lampą a wejściem tranzystorowym mają niesamowity wpływ na dżwiek na zdjęciu jest wersjia prototypowa teraz właśnie kończe na gotowo musze zrobić nowa płyte na której znajdują się lampy

na zdjeciu nie widać ale razem jest sześć lamp oraz są inne kondensatory sprzęgające

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.