Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp słuchwkowy na OPA552

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeżeli pozwolicie będę używał opisów zapozyczonych od kolegi senicza:)

Wykonałem taki oto hajendowy pre słuchawkowy(schemat niżej). Zamieścilem ten rysunek w innym wątku, ale nikt go nie skrytykował. Martwi mnie to;(

Mam pytanie do wszystkich kolegów: preamp jest oczywiście w pełni hajendowy, ale czy można z niego zrobić jeszcze bardziej hajendowy(nie wierzę;))?

A tak całkiem serio, to podpięte są do niego Beyerdynamic DT-150(250ohm).

Preamp gra bardzo fajnie, gdybym grzebał przy nim dłużej. to pewnie już dawno bylby zamknięty i nie zadajac pytań słuchałbym muzyki.

Sami rozumiecie, zał łatwo mi poszło:)

Poradxcie co można spróbowac pozmieniać, chcę wypróbować możliwie dużo opcji.

Narazie w stosunku do schematu nastąpiuly 2 zmiany:

kondy w zasilaczu zwiekszyłem do 3260uF(2700+560) lxy na gałąź(jednak bas zrobił sie pełniejszy, niż z mniejszą pojemnością)

kondensator w nfb zwiększyłem do 270uF

Teraz wrzućcie swoje propozycje, obiecuję wypróbować wraz z opisem zmian w brzmieniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25881-preamp-s%C5%82uchwkowy-na-opa552/

Czy OPA552 ma tak wspaniały PSRR , że dodanie stabilizacji nie poprawiłoby efektu ??

Po jaką cholerę przy takich pojemnościach dawać MUR-ki , które mają wew pojemność 100pF ? -BYV27

czy robiłeś na płytkach Veterana pod opa627 ?-layout?

Nie, plytka jest moja. Masa prowadzona w "gwiazde" mam nadzieję, ze to akurat mam zrobione dobrze.

Jeżeli mówisz, ze można podmienić diody to spróbuję.

BYV27, są jakieś inne propozycje?

Acha, no i co to da dxwiękowo?

Co do stabilizacji...nie robilem, bo kiedyś w Drakuli po dołożeniu stabilizacji wymiotło cały efekt swobody dźwięku. Brzmienie zrobiło się bardzo "ułożone", z lepiej kontrolowanym basem. Ktoś by może powiedział, że bardziej poprawne audiofilsko, ale zwiłał efekt spontanicznosci i rozedrgania. Może to bylo tylko moje arażenie, ale przelutowywałem(wlut/wylut) stabilizację dla OPA552 w Drakuli 2 razy i za każdym razem szybko tęskniłem do wersji bez stabilizacji. Tak też wtedy zostało.

Dlatego s stabilizacji pod ten pre nawet nie myślałem...w razie czego może faktycznie spróbujję zrobić jeszcze jeden projekt płytki z lm 317/337.

>Dlatego s stabilizacji pod ten pre nawet nie my¶lałem...w razie czego może faktycznie spróbujję zrobić jeszcze jeden projekt płytki z lm 317/337.

Po co ludzie robią zasilanie bateryjne, ano po to żeby tętnienia napięcia były jak najmniejsze.

Na 100% dałbym 22k ale tylko w sprzężeniu - mniejsze zniekształcenia.

Łel, Panowie! ostatnie pomysły to już Hajendowe na maxa. Musze pomyśleć, bo może faktycznie rozwinę ten projekt w coś większego...W razie kolejnych ruchów będę meldował:)

Pozdrawiam

witek_z dlaczego wymienić na 22K tylko w nfb. Gdzieś słyszałem, że ten w nfb=wejsciowy do masy.

Wiem, że zmieniając konda wejściowego(do masy) zmieniam też imp wejsciową. W moim wypadku, to nawet może byc dobry pomysł, bo w CD mam zapięty do masy na wyjściu właśnie 22K

Tylko męczy mnie dlaczego zmieniłbyś tylko tego w nfb na 22K pozostawiajac wejsciowego do masy 10K.

Przynajmniej tek to zrozumiałem...

morris, mam teraz 330uF/100V ZL-kę własnie, dźwięk jest napeno żywszy, ale sam nie wiem. Z fc było mniej góry, niegorszej, chociaż tez nie wiadomo, czy ta "lepsza" góra to nie zasługa teflona 0,1uF, którego tam zalutowałem i zostaje:)

Leszek B Wimy przy scalakach mam pomarańczowe mkp. Podobno nienajgorsze.

Zresztą o czerwonych Wimach mkt też nie mam złego zdania, mkp uważam lepsze, ale te mkt całkiem OK. Zwłąszcza jak dxwięk jest za mało dobitny.

Jezeli uklad posiada stosunkowo wysoki PSRR to zasilanie niestabilizowane czesto sprawdza sie lepiej niz stabilizowane. Efekt koncowy zalezy od pojemnosci i typu kondensatorow - warto troche poeksperymentowac. Dwa przyklady zasilaczy (diody np. BYV26/27C):

Ukryta Zawartość

post-772-100003183 1170290576_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślę , że nie części ale ich układ na płytce miałby tu większe znaczenie.

Daltego dziwi mnie ten pozytywny efekt z 0,1 teflon , bo to duże bydlę jest

Tak swoją drogą , jaki jest offset na wyjściu w standartowym ustawieniu ?

LeszekB zobacz, takie. Przynajmniej przy zakupie mi powiedzieli, że to wima.

W razie czego kupiłem jeszcze Siemensa 100nF i ROE 47nFmkp.

Offset pomierzę, ale nawet, gdyby był 230V to i tak teflon zostaje, bez niego siada klarowność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedzcie mi jak to jest?

im mniejszy rezystor szeregowy w nfb, tym głębsze sprzęzenie?

Plytsze, znaczy sie bardziej "audiofilskie",

ale też wymagające bardziej liniowych elementów i dopracowanego układu?

Pytania zadaję na miarę swojej mikrej wiedzy niestety. Trzeba będzie sie dokształcić.

Tak na szybko napisze mi ktoś czy dobrze myślę?(tzn. nie z dokształceniem, bo to wiem, że dobrze:))

Lancaster masz racje im mniejszy będzie rezystor(a ściśle mówiąc stosunek rezystancji) tym wzmocnienie jest mniejsze tzn. głębsze sprzężenie zostało zastosowane do zmniejszenia bardzo dużego wzmocnienia jakie ma opamp

w otwartej pętli.

Chyba FKP cieszą się najlepszą opinią.

Co do zasilania:drugie proponowane przez Veterana jest moim zdaniem bardzo dobre- tylko trudno znaleźć dławiki tak żeby miały 36-50mH, nie były różnicowe i miały małą rezystancje.

• 7 miesięcy później...

Chcę zrobić niestabilizowany zasilacz do wzmacniacza słuchawkowego na opa 552 i zastanawiam się, czy zasilanie każdego z kanałów powinno mieć własny filtr RC tak, jak pokazałem to na rysunku. Czy myślicie, że takie rozwiązanie (po filtrze na kanał) ma sens (zamiast jednego wspólnego filtra dla obu kanałów)? Przecież opa 552 ma mały PSRR (około 45 dB dla 20 kHz). Przyznam jednak, że nigdzie nie widziałem, aby ktoś w przypadku wzmacniaczy opartych o układy scalone stosował takie rozwiązanie (ale stosuje się je do wzm. lampowych i na el. dyskretnych, żeby kanały nie były sprzężone poprzez zasilanie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przypadku wzmacniacza słuchawkowego na LT1210 zasilanie niestabilizowane sprawdziło się lepiej. Rezystory 3.3R, kondensatory 470 - 1000uF, transformator 2x12VAC. PSRR dla LT1210 jest na poziomie 70dB... ale zawsze warto spróbować. Co najwyżej dołożysz stabilizatory do już istniejącego zasilania ;)

Ukryta Zawartość

post-772-100001473 1170307193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.