Skocz do zawartości
IGNORED

ZOBACZ RÓŻNICE FILMU HD a DVD -projektor

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonałem dla was test porównania zwiastunu HD "batman początek" ,a filmem DVD.

Projektor to Benq 5120 podłaczony DVI do komputera. Grafika geforce 6600

Film DVD Batman początek był przerabiany DVDSHRINKEM zeby zmiescił się na płycie 4,7gb nie wiem czy w oryginale zajmuje tyle samo. Ale zapewniam ,ze jakosc DVD jest SUPER.

Film z DVD był znacznie ciemniejszy od filmu HD dlatego musiałem troszke rozjanić we własciwosciach jasność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, sądzę, że masz zanizona jakosc obrazu DVD. Na tak malym obrazku, jaki zamiesciles, nie ma prawa byc widocznej malej (zbyt malej!!!) ostrosci - a tak wlasnie jest z fotką ekranu z DVD. Czy probowales ogladac filmy z prawdziwego odtwarzacza DVD?

pozdr, burz

Witam,

Na innym forum znalazłem porównanie screenów z filmu "Gladiator", czyli SD vs HD

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Wczesniej posaidałem DVD Pioniera 380 i sprzedałem. Na tym forum porównywałem jakosc miedzy stacjonarnym DVD a filmem otwarzanym na komputerze. No i na kozysc wyszłedł PC

Na wspomnianych fotkach film był otwarzany programem VLC media player filmu DVD i filmu HD.

Niedługo pozycze oryginalny film Opowiesci z Narni bez przerabiania DVDShrinkiem i pokaze fotki z nastepnego testu.

Ja uprzejmie przepraszam że się WTRANCAM ale nie bardzo rozumiem co Szanowny Autor Wątku chciał przedstawić na załączonych obrazkach i w ogóle jaka jest tegoż wątku idea ?

Bo o ile na załączonych w innym poście fotkach z Gladiatora ślepy dostrzeże różnicę, to na fotkach KopytO jest jednakowe mydełko zarówno na HD jak i na DVD.

A dlaczego? Ano dlatego że Benq 5120 ma rozdziałkę WVGA (854x480)... i obraz, choćby był podawany z kompa z jakością superhiperHD i tak zostanie przez projektor skompresowany do możliwości matrycy. Ze szkodą dla obrazu oczywiście. Przecież ten projektor musi kompresować nawet PAL...

KopytO - nie żebym coś miał do Ciebie, jesteś tu stałym bywalcem i znawcą zagadnienia projektorów. Cenię sobie Twoje uwagi i zawsze czytam Twoje posty z zainteresowaniem. Są dużo warte, tym więcej, że Ty masz projektor (i to nie pierwszy) więc doskonale wiesz o czym mówisz, podczas gdy większość tu (w tym i ja) tylko mówi... jak kupisz coś o natywnej rozdziałce HD to wtedy podeślij fotki raz jeszcze. Będzie o czym gadać i będzie co podziwiać. :)

Pozdrawiam!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I jeszcze nicka bezczelnie przekręciłem... Przepraszam! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No jak to co chciałem przedstawić...?

Przedsawić różnice w jakosci miedzy HD a DVD urzywając do tego projektora o rozdz WVGA. I widać gołym okiem ,ze filmy wysokiej rozdzielczosci dobrze ,a nawet bardzo dobrze prezentują sie na takim projektorze.

To tyle.

• 2 tygodnie później...

Róznica jest kolosalna. Przedstawiam jeszcze raz zdjecia z filmu Opowiesc z Narni. Film DVD oryginalny vs zwiastun HD rozdzielczosci 1280x544

Tu monitor LCD 17" jego rozdzielczosc to 1280x1024

Ukryta Zawartość

A tu projektor taki sam jak wspomniany wyzej:

Ukryta Zawartość

nawet nie chodzi tylko o rozdzielczosc czy ostrosc ale rowniez kolory są duzo bardziej realistyczne. Probowalem zniemiac kolory w filmie DVD ale i tak przewaga była w zwiastunie HD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przy obiektach znajdujących sie blisko nie ma az takiej róznicy. np jak tu:

Ukryta Zawartość

albo jak przy tym gladiatorze. Natomiast obiekty oddalone są nieostre na DVD

A tak po za tym to Opowisci z Narni niepodeszła mi. Bajka dla dzieci. Efekty niekiedy kiepskie. Nie wiem za co dostał oskara. Tło takie jak góry czy lew czesto sztucznie wklejane. Jedynie bitwa na koncu filmu byla OK.

Ukryta Zawartość

mnie film także rozczarował.

Oglądałem go również na projektorze, ale po raz pierwszy na kodekach Matroska (3 pliki po 700MB).

Fantastyczna jakość obrazu i detali. Większość moich oryginalnych DVD może się chować.

W ciemnych scenach absolutny brak pikselozy, który cechuje nawet dobre xvidy.

Plik miał format MKV i sporo się natrudziłem, aby uruchomić go z polskimi napisami.

Jak tylko mam możliwość to korzystam z tego formatu. Z tego co kojarzę to kodek x264.

GForce 6600GT sprzętowo go obsługuje. Gorąco polecam przygodę z tym formatem!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.