Skocz do zawartości
IGNORED

Czy prawdziwy HI END już był ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

>gutekbull

Sprzedaj B&W i zafunduj sobie takie cuś:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Oczywiście mając na względzie cenę kolumn i renomę producenta, a także dobre kontakty z dystrybutorami, redaktorzy pism audio będą mówić o hiperdetaliczności czy też o wysokiej definicji przełomu środka i góry."

:))

misiomor, 29 Kwi 2006, 16:22

Jak Ty dojrzałeś na tak małym obrazku że to jest 5,8 kHz ? :)) No chyba że jesteś tak dobry że wiesz juz co to za kolumna :)))

A takie pasmo może być? Proszę spojrzeć na efektywność...

Kolumna trójdrożna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JFSebastian:

Zbig mnie ubiegł, bo byłem na zakupach (cyrkiel do wyrzynarki żeby zrobić dziury pod moje SV10) i nie zdążyłem popisać się moją wszechstronną wiedzą. A tak na poważnie - dzieło Jima Thiela można dość łatwo poznać po strojeniu membrany biernej - częstotliwość strojenia obudowy (około 30Hz) wypada bardzo blisko rezonansu samej membrany (notch przy 18Hz). Ciekawe że konstruktor tak dbający o koherentność czasową dopuszcza do zbocza ponad 36dB/okt w basach.

Czy to jest to?

Podobno OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Zbig

Gutten chciał posłuchać Contour 1.8mkII w swojej komnacie i już nie oddał :)))

>soso

No właśnie, jest podobno wzorowa. Z drugiej strony bardzo niska efektywność 81db (2,8V/1m). Nie czepiam się tych kolumn, nawet ich nie słuchalem. Właśnie przeglądałem test w starym Audio i wkleiłem te wykresy nieco przekornie. Mają dwa woofery - drugi w przegrodzie obudowy zamkniętej (stąd taka niska efektywność) oraz kopułkę średniotonową. W ocenie recenzenta dobrze napędzone grają wybornie, a jak ktoś popatrzy na wykres, to powie, że bez basu, nierówne pasmo i niska efektywność :)

Pampek - modul impedancji to nie wszystko ale tenze jest wzorowy. 81 dB skutecznosci to cos dziwnego. Graja 10x ciszej niz 91 dB. To jest podpadajace. Jakas przedziwna zwrotnica musi byc.

pzdrw

soso

Wbrew pozorom idealnie płaska i równa w całym paśmie przenoszenia charakterystyka czestotliwościowa nie jest miła dla ucha. Czytałem kiedyś test TacT RCS (cyfrowy korektor akustyki pomieszczenia). Otóż urządzenie owo pozwala na osiągniecie bardzo neutralnej charakterystyki częstotliwościowej w danym pomieszczeniu. Wyniuki testów odsłuchowych pokazały że liniowa charakterystyka jest zbyt ostra i dosadna. Preferowane są ustawienia za spadkiem. O tu:

www.stereophile.com/solidpreamps/437/

Co do pomiarów kolumn Thiela. Z założenia są one trudniejsze niż w innych konstrukcjach ze względu na stosowaną zwrotnicę pierwszego rzędu. Pnadto niektóre konstrukcje jak 1.6 i 2.3/2.4 zakładają istotny udział odbić w wyrównaniu charakterystyki (częstotliwości średnie). Mierzone w komorach bezdechowych z typowo ustawionym mikrofonem w odległości tylko 1m mogą pokazać sporą dolinę. NIe od dziś wiadomo, że Thiela należy słuchać z odległości przynajmniej 2.5-3.0m, gdyż w takiej odległości dochodzi do integracji pasm poszczególnych driverów.

Soso

81db vs 91db to na oko 3 x ciszej.

Charkterystyki Dynaudio sa wzorowe - w praktyce to tylko +/-2,5db.

Jesli chodzi o Tact RCS - on wyrównuje rezonanse przez osłabianie sygnału w czestotliwościach rezonansów. Z tego powodu zwyczajnie musiałby dysponowac ogromnym nadmiarem mocy żeby wykonać taką operację dla niskich czestotliwości - i jescze kolumna musiałby to wytrzymać.

Dlatego korekcja w zakresie basu nie przebiega tak sprawnie - stąd w wyniku jej przeprowadzenia pojawia się tam ów spadek, który trzeba wyrównać ustawiając kolumny blisko tylnej ściany. Takie ustawienie jest wymogiem przy stosowaniu korektora akustyki pomieszczenia RCS.

cles, 1 Maj 2006, 10:53

>NIe od dziś wiadomo, że Thiela należy słuchać z odległości przynajmniej 2.5-3.0m, gdyż w takiej odległości

>dochodzi do integracji pasm poszczególnych driverów.

Tak jak każdych innych kolumn.

Cles:

Żadna odległość nie zlikwiduje wąskopasmowych rezonansów samych przetworników w ich pasmie przenoszenia (chyba że będzie bardzo duża i po prostu nic nie usłyszymy).

Henryk p

nie każdych ale nieważne. Chodzi mi o to że Thiel z małej odległosci, powiedzmy sobie, gra bardzo dziwnie.

misiomor

Ja mówię tylko o udziale odbić wczesnych w wypełnieniu (podbiciu) niektórych częstotliwości.

zanim ktos zgasi swieczke nad grobem z napisem hi-end, bym chcial, zeby sie zastanowil nad calym koncertowym, elektronicznym gownem, ktore obsluguje tzw. wydarzenia, np. dajan riwzzz. uwazacie, ze na koncercie bylo lepiej niz z plyty tej pani... naprawde slyszeliscie te wszystkie sybilanty i tym podobne gowna? naprawde sadzicie, ze akustyk obslugujacy ten koncert zrobil lepiej niz b&w albo kef w wersji domowej? bez jaj...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.