Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy zestaw stereo... Jaki?

Erni

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Erni

Co do rad to wydaje mi się, że jest tak: generalnie każdy doradza mniej więcej, żebyś ty kupił to, co doradzający ma w tej chwili, czego sam słucha i z czego jest zadowolony. I jest to na swój sposób sensowne, bo na pewno nie dokonasz jakiegoś fatalnego wyboru. Ale może zwracaj bardziej uwagę na te porady, gdzie ktoś ci poradzi coś czego sam nie słucha, bo sam nie słucha np, metalu. Przede wszystkim: miej cierpliwość i dużo słuchaj! Szukaj dźwięku, który ci odpowiada - nie chodzi o to, żebyś stał się audiofilem, ale żebyś po paru taktach muzyki potrafił od razu powiedzieć, że to jest to co ci odpowida, że to ci się podoba - bo słuchał w domu będziesz tego ty, a nie ten, który ci doradzał (chocby nieba ci chciał przychylić:) Zacznij zwracać uwagę na akustyke pomieszczeń, żebyś potrafił ocenić ich wpływ na dźwięk i brać to później pod uwagę - nie wdepniesz dzięki temu na minę, gdy ktoś zaprezentuje ci coś średniego w doskonałych warunkach odsłuchowych. Tu tak a propos: najważniejsza wg. mnie rzecz o której się raczej nie wspomina. Odłóż parę stów z gotówki na adaptację pokoju pod kontem akustyki. Tych wydatków nigdy nie będziesz żałował (tak mi się przynajmniej wydaje:)))

Ale tak w ogóle to wg. mnie kolumny to podstawa. Najtrudniej znaleźć sensowne i najtrudniej je ewentualnie z wszystkich klocków później wymieć! (najłatwiej kable;)) Chcesz słuchać metalu - znajdź duże kolumny! (mam nadzieję, że zaraz się tu podniesie krzyk fanów małych kolumn;)) Nie twierdzę, że małe grają źle. Ale z małych - słuchając metalu - prędzej czy później, będziesz niezadowolony (oczywiście znów mogę sie mylić:))))) Chodź na odsłuchy lub po salonach z własną płytą w kieszeni i słuchaj wszystkiego co się da. Nawet dobrych mini wież. Jak się otrzaskasz w słuchaniu to znajdziesz coś dla siebie - jak masz znaleźć to teraz, gdy jeszcze nie masz dużego porównania i tak naprawdę sam jeszcze nie wiesz czego ci potrzeba? Miej cierpliwość i się nie przypalaj, żeby nie było tak, że coś kupisz, a na drugi dzień usłysz coś znacznie lepszego za mniejsze pieniądze:)

To co wartoby posłuchać w tym zakresie cenowym to moim zdaniem:

Tannoye w tym budżecie to pewnie Fusion 3 do nich wzmak Rotela... nie wiem po ile chodzą jakieś lepsze integry - myślę że z 600pln starczy. Czyli mamy już jakieś 1900pln. Kable głośnikowe i interkonekt to jakieś... powiedzmy 250-300pln. Reszta styknie na jakiś CD.. jaki ? Nie mam pojęcia bo niczego co jest dobre do ciężkiej muzy nie słyszałem ;)

>mag99

>>Po drugie zostawiłbym w spokoju wszystkie złomy typu HK, Yamahy, Marantza itp.

>rozumiem, ze masz spore obeznanie w tych markach dlatego tak stwierdzasz???

Trafiłeś w sedno. Dwa lata i 6 kzł. w plecy tyle kosztowały mnie próby zestawienia czegoś sesnownego z klocków HK, Marantz i Yamaha. Nic na to nie poradzę że pałasz aż takim sentymentem do urządzeń jednej z tych firm. Dla mnie na dziś to ewidentna strata czasu i pieniędzy. Jak chcesz się przekonać posłuchaj wzmaka ze stajni MF to doświadczenie Ci w zupełności wystarczy.

>mci

Masz rację pod jednym względem, Erni nie powinien się spieszyć.

>Erni

Skoro mowa o kolumnach. Zainteresuj się podłogowymi kolumnami Celestion F-20 lub F-28. Na polskim rynku praktycznie się o nich nie mówi. Są zdecydowanie godne posłuchania.

p. deep

Erni,

sporo moim zdaniem sensownych rad tu już padło. Od siebie dodam:

- skup się głownie na kolumnach i na ich ustawienu (to ważne!) także ewentualnie na dodatkowym wytłumieniu pokoju to one Ci głównie zdeterminują głównie brzmienie

- nie obawiaj się głośników z drugiej ręki. Kilkuletnie głośniki o które właściciel dbał kupisz za połowę ceny, a więc z drugiej strony patrząc za tą samą cenę dwa razy lepsze

- elektronikę raczej wybierałbym nową

- zapytaj czy możesz przed ostateczną decyzją wziąć za kaucją sprzęt do domu na dwa dni i ewentualnie oddać jeśli to nie zagra satysfakcjonująco

- do Twojej muzyki raczej skupiłbym się na kolumnach podłogowych, pewnie czasem będziesz chciał dać w palnik, niech to ma swobodę mocy

- tak jak niektórzy radzą posłuchaj Dali. A słuchając zapytaj czy głośniki już długo grały czy są prosto z pudła. Świeże głośniki grają gorzej, wysokie są twardsze, lekko nieprzyjemne jakby zapiaszczone, a bas rozmyty jakby dudniący, trudniej śledzić linię melodyczną. Pamiętam jak chciałem oddawać dopiero co kupione głośniki, na szczęście pan ze sklepu namówił mnie abym dał im trochę czasu. Różnica po 1-2 miesiącach w zależności od tego ile grasz jest naprawdę spora i wyraźnie słyszalna!

- jeśli w sklepie pan sprzedawca swoim zachowaniem da do zrozumienia, że Twoje muzyka jest mało audiofilska, co się zdarza, to go zignoruj albo idź do konkurencji, to tobie ma się podobać brzmienie, a nie jemu :-)

Pozdrawiam

• 2 lata później...

Nabałaganiliście mi w głowie przy okazji odpowiedzi w wątku o aplitunerze pioneera VSX 1017 to teraz mi pomóżcie ;) hehehehe

Przesłuchałem już wszystkiego co możliwe (prawie) w mojej magiczej kwocie 3,5 tys.

Po rozmowach z żoną jestem w stanie skusić się na zestaw stereo z jednym warunkiem. Żródłem dźwięku będzie DVD - wybór pada na DV-610 pioneera. O tym już nie dyskutujmy.

Koszt tego DVD to 600zł

Pozostaje 3 tysiaki . co ja mam teraz zrobić . Wzmacniacz musi być nowy. Kolumny również. Tego proszę nie negować. Juz dość sie nasłuchałem. ;) hehehehe.

CZy za te 3 tys coś utoczę? . Może mi ktoś poszukać zestawu który będzie lepiej brzmiałw stereo niż Amplituner powyższy?

Jezu ale ja mam banalne pytania - Odsłuchiwąłem kilku KD - wszystkjo za tą kase brzmi podobnie.POMOCYYYYYYYYYYYY - da się czy się nie da?

franeek

ja przewidze Twoja przyszlosc ze sprzetem

naczytasz sie tych bzdur o sprzecie powyzej czterech zer i pojdziesz i kupisz i tak samo szybko sie rozczarujesz to raz , jak Ci sie spieprzy to tego nigdzie nie naprawisz a jak sie juz ktos znajdzie kto Ci to zrobi to zaplacisz drugie tyle

przeciez tu sie robi wode z mozgu - wciska sie sprzety ktory nie ma w normalnych sklepach - wiesz kto to poleca ? Ci co maja wiecej kasy niz normalni ludzie wlosow na glowie i im sie nudzi - musza miec cos czego nkit nie ma a a jak juz ktos ma cos co jest w normalnych sklepach to z nim nie gadaja,pojdziesz ich sladem i zaczniesz kupowac jakies dziwne plyty pod kolumny , podstawki pod kable , kable po 10000 tys zl i dlaej tego nie bedziesz mogl suchac bo dalej beda Ci takie rzeczy doradzac

zrob jak chcesz - ja Ci doradzilem jak normalny sluchacz muzyki - Ci co doradzaja sluchaja sprzetu , niech mi nikt nie mowi ze za 3000 nie idzie kupic sprzetu do sluchania - gowno prawda to jest az za duzo dla normalnego czlowieka , skoro czlowiek pisze ze chce za 3000 to znaczy 3000 a nie 300000 zl - zrob jak chcesz

a co ja bym kupił za 3000zł- grundiga-9000- 900zł, kolumny duże i solidne 700 żł, cd rotel, albo jakiś tuningowany np. stelmach nowy sprzęt za 3000 zł to porażka

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Krzysiu ;) - ja chciałem tylko zweryfikowac swoje potrzeby. Jednak nie porzebuję az tak bardzo KD - i tak 80% będzie to muzyka więc chciałem zapyta o źródło DVD =nowy wzmacniacz i nowe kolumny ale jak tak mają wyglądać odpowiedzi na zagadnienie to masz w 100% rację , zresztą gdzies o tym napisałem. Jednak nawet posiadacze owych płytek do rozmagnesowywania nóżek od wzmacniacza ;) powinni nabrać dystansu i dac radę. Granica słyszalności nie jest taka duża jak się niektórym wydaje ale w każdej dziedzine życia złudzenia graja dużą rolę.

Nie martw się o mnie krzysiek - nie dam się wkręcic w żadne złudzenia. Pozdrawiam i mimo wszystko czekam na jakieś sugestie o NOWYM SPRZĘCIE - czy porażka - hmmmmm porażka to słuchanie muzyki zza okna o szybach z współczynnikiem przenikalności hałasu 36db ;) reszty da się słuchac

Linn Classik zalatwi sprawe na amen do tego jakies kolumienki z Allegro za smieszne pieniadze + DVD z ,,Bidronki,, za 100zl i masz sprzet ktory zamorduje wszystko w tej cenie.

PS. Wiecej informacji na PW.

robix

Siemka studencie!

właśnie wydałem 2,5koła na sprzęt żeby posłuchać mocnego rocka.Po godzinaqch spedzonych w wyszukiwarce, opiniach forumowiczów, i odsłuchu wybrałem. Kombinowałem żeby choc jedna rzecz była nowa. postawiłem na kolumny. Paradigm titan monitor v5. 1.8koła. Niestety signature 20v3 które maja podobną cenę nowe sa nieosiągalne. Z kolumnami pracowały 2 wzmaki. Rotel i Nad. wybrałem Rotela bo nad mimo że cieplejszy łagodniejszy to troszeczke przytłumiony. cd tez rotela. zbieram jeszcze na kable. moje gusta muzyczne podobne do twoich. lubie kiedy Sad But True wgniata w ziemię . Polecam Paradigmy!

P.S. Przepraszam za niefachowość i brak sygnatur przy wzmakach ale piszę w trasie na lapku co mnie bardzo irytuje.

R.I.P Jeff

R.I.P H.R.Giger

To, że nie uważasz się za audiofila, nie ma znaczenia.

Druga sprawa. Nowy sprzęt kupuje się wtedy, kiedy się wie, czego się chce.

A po trzecie- życzę powodzenia i radości ze słuchania ulubionej muzy!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.