Skocz do zawartości
IGNORED

marantz CD6000 - buczące trafo

javo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w moim CD taką przypadłość, że buczy transformator. Nie słychać tego w dźwięku, ale wieczorem gdy skończę słuchać muzyki muszę wyłączyć sprzęt bo buczenie jest słyszalne. Bardziej zrozumiałbym jakby to był transformator we wzmacniaczu - jest duży i miało by co buczeć (oczywiście nie powinno nic buczeć). Czy spotkaliście się z takimi przypadkami? Nie koniecznie w marantzu i transformatorach energetycznych.

https://www.audiostereo.pl/topic/2603-marantz-cd6000-bucz%C4%85ce-trafo/

Być może obluzowało się jakieś połączenie lub nakrętka.

Warto to sprawdzić posługując się następującym testem.

Należy docisnąć trafo do płyty głównej, potem na boki i zobaczyć , czy buczenie ustąpiło. Jeśli nie to źródłem są drgające blachy i trzeba je czymś unieruchomić. Ja stosuję jakiś klej cyjanopodobny i wlewam kilka kropet między blachy i obudowę. żawsze pomagało.

CD jest jeszcze na gwarancji i zastanawiam się, czy takie objawy mogą być podstawą reklamacji. Oczywiście sprawdzę mocowanie trafa - nie pomyślałem o tym, blachy to raczej nie dzwonią przynajmniej tak mi sie wydaje, bo są dość solidnie przykręcone.

I tutaj zaczynają się schody, bo serwis jest w Warszawie (chyba Audio Arts?) i musiałbym to wysyłać z pod Wrocławia. Może być tak, że dam zarobić firmie kurierskiej zupełnie niepotrzebnie. Ale właściwie od czego jest telefon? Jutro dzwonie.

• 5 tygodni później...
Gość fudster

(Konto usunięte)

Miałem ten sam problem. Dosłownie było słychac buczenie transformatora. Oddalem cd do sklepu po 3 dniach, nie wytrzymalem:( Odtwarzacz zostal zserwisowany ale trwalo to prawie trzy tygodnie wymienili transformator i bylo wszystko ok. Dlatego zadne dokrecanie srubek nie pomoze. A poza tym jeszcze jedna uwaga. Moj 6000 nie czytal praktycznie zadnych cd nagranych na nagrywarce komputerowej a to bylo juz nie do przyjecia. Wiec zostal w sklepie a ja zarzadalem zwrotu pieniedzy. Powiem krotko jezeli cd Marantza to tylko Cd17ki i cd14 no i wyzej jezeli nas stac. Zadne cd600 i tym podobne:(

Dwa dni temu przyjechał mój CD6000 z serwisu i nie będę ukrywał, że jest w końcu cicho. Firma AudioArts nie uznała mnie za jakiegoś czubka który "szuka dziury w całym" i zrobiła co do niej należy. Panowie pozdrawiam.

Jeśli chodzi o CDR (CDRW) + marantz CD6000 to nie ma nawet żadnego gadania - jest to baaardzo udany duet. CD jest zbudowany na transporcie Philipsa, a te z kolei bardzo lubią CDRW. Zdażyło mi się raz, że nie czytał płyty CDR, ale to był wyjątek.

Gość adam-wwa1

(Konto usunięte)

no ładnie, u mnie tez buczal, oddalem panom z audio art, oni sluchali tego 2 dni, stwierdzili ze wszystko jest w porzadku. a gwarancja mi sie skonczyla. fakt faktem, ze od kiedy mi go oddali przestalem w ogole zwracac uwage na buczenie, wlasciwie to o nim kompletnie zapomnialem. a dzisiaj wieczorem, zdaje sie ze bede nadstawial ucha.. eh....

Jesli chodzi o CDRy to moj 6000 czyta najlepiej płyty Sony,Verbatim , Maxell a z np.

TDK,Esperanza,Lg ,Mmore ,core i inne badziewia nie daje rady,najlepiej kupic kilka płyt różnych producentów i spróbować.

mialem kiedys marantza cd63km2 ose i ten nie mial zadnych problemow z czytaniem CDR. Teraz mam cd6000 i problemy sa z plytami wypalonymi na nowej nagrywarce /min 4x/. Probowalem wypalac w EAC ale jest to samo. Probowalem TDK, Verbatim, Dysan. Bez jaj, ciezko mi jakos uwierzyc ze te same plyty, wypalane z ta sama predkoscia chodza u Was na cd6000.

Czy jest to kwestia ustawienia lasera? Mozna jakos zmienic jego pozycje aby lapal sciezki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.