Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A Non-os DAC - zamowienie na PCB

marekG

Rekomendowane odpowiedzi

W wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kilka osób zadeklarowało chęć wziecia udziału w grupowym zamówieniu płytek pod DAC

na TDA1541A autorstwa Pedji Rogica.

Blizsze szczegoly na temat poprzedniej wersji tego projektu mozna znaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Dokumentacja do aktualnie dostepnej wersji nie jest dostepna w sieci. O nowej wersji projektu mozna poczytać tu:

Ukryta Zawartość

Główne zmiany to zastąpienie zasilaczy na LM317/337 zasilaczami wykonanymi na

elementach dyskretnych. Dodakowo układ reclockera umieszczony jest na

płytce. Ponaddto płytka przewiduje montaz SMD kilku elementów.

Postanowiłem podjąć się organizacji wspólnego zamówienia na te płytki...

Przy zamowieniu 10 sztuk, cena za płytkę wraz z przesyłka do Polski

wyniosłaby 32 EURO. Dodatkowo należy doliczyć koszty przekazu

bankowego (około 100pln) oraz koszty przesyłki w Polsce (ok 6pln na glowe).

Oczywiscie dokładna kwote będę mógł podać gdy będę znał ostateczną

liczbę chętnych.

Na razie udział w zamówieniu potwierdziło 5 osób, licząc ze mną, w tym jedna warunkowo,

tzn. "przy rozsadnej liczbie chętnych"

Dalszych chętnych prosze o deklaracje w tym watku, oraz (koniecznie!!) na mojego maila.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26036-tda1541a-non-os-dac-zamowienie-na-pcb/

Ponad 30 euro za płytkę to cokolwiek drogo. Może zaprojektujmy forumową płytkę? Z pewnością wyjdzie 4 razy taniej. Przypuszczam że wtedy znajdzie się znacznie więcej chętnych.

Tylko w przypadku projektu plytki jest sporo rzeczy mocno dyskusyjnych, a zarazem bardzo ważnych z punktu dźwięku np .regulatory napięcia i ewentualny recklocking.Jednak myślę że zaprojektowanie plytki to dobry pomysł.

Bardini

zwykly przekaz bankowy za granice tyle kosztuje. to akurat cena z bph, ale robilem juz w pko sa i bp i bylo podobnie. oplata banku polskiego jest okolo 60 pln, dodatkowo dochodza oplaty zwiazane z bankiem adresata, i tu jest roznie, ostatnio robilem przelew do austri i bylo okolo 30pln. 100 pln podalem z 10 zlotowym zapasem jako sume orientacyjna..... przekazy w firmach typu western union sa jeszcze drozsze....

co do projektowania od podstaw to oczywiscie mozna, ale ile to potrwa, pamietaj ze mamy tu do czynienia z projektem dopracowanym, z bardzo rozbudowanym zasilaniem, sam layout plytki tez mocno w takich konstrukcjach wplywa na dzwiek. tak wiec mozna zrobic dac na tda1541A ale bedzie to inny dac.....

Goraco popieram projekt zaprojektowania daca od podstaw wspolnym wysilkiem, i chetnie sie bede udzielal na miare moich skromnych mozliwosci.... ale to inny temat

Kopiowanie zas plytki bylo by conajmniej nie na miejscu, zwazywszy ze projekt jest sprzedawany przez autora, a dokumentacja do niego nie jest ogolnie dostepna......

ja tam w sumie jestem za zaprojektowaniem od podstaw jakiegoś porządnego NOSa. Nawet dałbym i za nią 100zeta ale żeby ten projekt miał jakieś ręce i nogi. Nie chce mi się słuchać napędu CD, wolę muzykę ;))

30 EURO za doparcowaną płytkę i lata eksperymentów to nie jest za dużo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

wydaje mi sie ze Rambo ma racje, i dlatego sie na to zdecydowalem.

Pomyslcie, nawet gdyby kopiowac ta plytke, zakladajac ze ktos udostepnil by dokumentacje i pewnie sama plytke na wzor, ile by trzeba nad tym siedziec, potem plytka z zakladu tez by kilkadziesiat zlotych kosztowala (chetnych pewnie nie bylo by az tak duzo zeby koszty drastycznie spadly)... ponadto okradlibysmy Pedje.... czy warto?

koszty jak zwykle moga byc rozne, w zaleznosci jakich czesci zdecydujesz sie uzyc. nalezy pamietaz ze w tym projekcie bedzie duuuzo czeci potrzebnych, glownie poprzez bardzo rozbudowane zasilanie.....

jedyne pocieszenie jest takie ze kostki AD844 mozna dostac jako sample ;)

a na inne elementy tez by ozna poorganizowac wspolne zamowienia....

>etomer

raczej skłaniałem się ku kościach CS4390 lub AD1853, poza tym do filtra lepsze opy (np AD627) to kolejny olbrzymi wydatek. No co innego jeśli części miałyby być samplami, wiadomo że wyjdzie taniej i to sporo. Moim zdaniem jak robić DACa to naprawdę dobrego wg sprawdzonego schematu albo śreniaka na średnich kościach. Problem w tym że trzeba znaleźć ten dobry i sprawdzony schemat

saczek_XTRM

siejesz straszna dezinformacje....

po pierwsze nie ma takich opow ja ad627, po drugie do tego projektu sie nie nadaja. tutaj uzyty jest ad844 w speczficynz sposob, i yafden innz opamp sie nie nadaje. AD844 nie jest tu uyztz jako opamp, wykorzystana jest jego wewnetryna struktura w sposob niestandardowy, dzieki czemu jest tu aktywny stopien i/v bez sprzezena zwrotnego. oczywiscie mozna tez zamontowac inne i/v nikt nie broni, ale to jest na tyle ciekawe ze najpierw napewno go sprobuje....

Jesli chcesz robic na cs4390, to jest to ZUPELNIE inny temat i rodzaj przetwornika, wiec nie mieszaj pojec. My mowimy o przetworniku non-oversampling i to na kosci ktora uchodzi za najlepsza jaka kiedykolwiek zrobiono.....

Co do sprawdzonego schematu (i co wazne projektu plytki), to mam wrazenie ze z takim wlasnie mamy tu do czynienia i dlatego mam zamiar go budowac.

qurczak

TDA1541A wystepuja w roznych wersjach a ich dostepnosc teraz to loteria. Peter ma najlepsza wersje s2(double crown) co do innych mozliwosci sam sie rozgladam. Mozna kupic jakis stary odtwarzac i wylutowac. Ja w ten sposob mam TDA w wersji R1 - czyli najgorszej ale na poczatek i uruchomienie ukladu starczy, potem bede sie martwil.

Co do kosztu calosci niestety nie czuje sioe na silach w tej chwili go szacowac.... zobacz sobie na liste czesci potrzebnych do poprzedniej wersji daca na stronie pedji.... moze bedziesz mial jakies pojecie na ten temat

>>marekG

"y" z "z" masz pomieszane w ustawieniach klawiatury to raz

nie ad627 tylko opa627 to mój byk i dwa

sorx rzeczywiście chyba nie ten temat, ale osób chętnych na tego DACa niewiele więc pomyślałem zaproponować co innego to trzy

i po cztery więcej nie będę :)

Jeżeli ktos nie uznaje kompromisów to tu znajdzie Grala:

Ukryta Zawartość

z 16-bitowym pozdrowieniem :-))))

Arkadix

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Plytki dotarly, co prawda po dosc dlugim czasie..... ale jednak.

jak sie uda to bedzie zdjecie (moj zdjeciowy debiut ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.