Skocz do zawartości
IGNORED

KRÓL POP-u bez dwuch zdań!!!

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich miłośników muzyki.

Niedawno zakupiłem sobie dwie płyty Michaela Jacksona z jego szczytowego okresu kariery lata 80:

Michael Jackson BAD (special edition)

Michael Jackson THRILLER (special edition)

Jeżeli szukacie muzyki pełnej dynamiki w dosłownym tego słowa znaczeniu oraz wielu efektów specjalnych, jak również czystego przejrzystego nagrania w jakości jaką gwarantuje Sony Music International to te płyty są tym czego szukacie. w szczególności płyta BAD moim zdaniem to najbardziej udany krążek Jacksona. Na obu płytach są także bonus Tracki z nagrań studyjnych (próby) i nie emitowane wersje niektórych piosenek z tamtego okresu.

Ceny tych albumów nie są duże jak na muzykę zagraniczną BAD-39.99 PLN, THRILLER 36.99 PLN.

Płyty kupiłem w Empiku. warto wspomnieć że płyta Thriller jest na "złotym" nośniku.

Płyty nabyłem po to aby mieć jakiś punkt odniesienia w choreografii nagrania i do testów nowych sprzętów oraz do odsłuchów projektowanych kolumn.

Do usłyszenia w dynamicznym, przestrzennym i efektownym brzmieniu Jacksona.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11638-100002256 1170291882_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26156-kr%C3%B3l-pop-u-bez-dwuch-zda%C5%84/

Zgadzam sie z tym to najlepsze plyty Krola Pop-u i jeszcze mozna dorzucic plyte "Dangerous" chyba dobrze napisalem :) Szkoda ze sobie spieprzyl opinie tym pedofilstwem,nie wiemy ile w tym prawdy ale dorosly facet i spi z dziecmi a nie z kobieta to chyba cos jest nie tak. W sumie teraz jakby krecili teledysk do Thillera to by nie musial przechodzic charakteryzacji bo tak strasznie wyglada :)

był ktos na koncercie w Warszawie, jak dobrze pamietam to cos ok 98 roku chyba byl??? jesli tak to jakie wrazenia??

Ja pamietam ogolnie jeden wielki scisk, bardzo kiepsko zorganizowany, jak na poczatku jeszcze jakis porzadek panowal tak pozniej wszyscy robili co chcieli (chodzi mi o te sektory)

Mag

ja od siebie jeszcze dodam, że o ile Madonna była odwieczną konkurentką dla Jacksona i zawsze zostawała gdzieś w Jego cieniu. No i stało się, podczas gdy Michael "gasł" z płytą "History" (znajdzie się jeszcze kilka dobrych kawałków) to Madonna wychodziła na pierwszy plan z piosenkami "Music" czy "Frozen". A teraz mogę to śmiało i głośno powiedzieć że stało się! Madonna wg mnie swoją nową płytą "Confessions On A Dance Floor" stała się KRÓLOWĄ POPu. Kto nie słuchał tej płyty Madonny to gorąco polecam. Jest tak doskonale skomponowana jak te najlepsze Jacksona "Bad" i "Dangerous"

jackson błyszczał przede wszystkim za sprawą genialnego jazzmana, producenta, aranżera quicy jonesa. obydwie płyty, które wymieniłeś wyprodukował Jones. pozazdrościc jacksonowi takich aranzów i takich sidemanów. to smietanka muzyki jazzowej i rockowej.

jesli lubisz te płyty poszukaj też czegoś co nazywa się "q's jook joint". to genialna płyta quincego na której znajdziesz (np w drugim otwierającym tak naprawdę płytę kawałku) takie asy jak bono, raya charlesa, steve wondera ("tylko" na harmonijce:) i innych znakomitych. a na płycie oprócz wymienionych, jako sidemani takie gwiazdy jak h. hancock, quenn latifah, tamia, greg philliganes, take 6, james moodycoolio, shaquille o'neal, joshua redmanphil collinsgloria estefan, naomi campbell, chaka khan, babyface, barry white, tooth thielemans, tamia i wielu wielu innych... temu facetowi się po prostu nie odmawia;)

wyprodukował qwest records sprzedaje warner - nr 9362-45875-2

miłego słuchania.

to kto jest królem - micky, czy quicy?

>>parmenides

pewnie sidemani sa też ważni, ale nie tylko. To jednak trzeba do tego dojrzeć i utrzymać swoją lokatę na rynku muzycznym. PS a kto jest sidemanem Madonny? obecnie?

zresztą tak jak słusznie zauważyłeś w "dobrych" czasach Michaela w teledyskach brało udział wielu znanych aktorów i piosenkarek, np w "Remember The Time", "Labirian Girl", "Black Or White", "Jam", "Give In To Me"i wielu wielu innych... Jednak sławni ludzie "wspomagający" twórczość to nie wszystko. Przede wszystkim muzyka musi mieć odpowiednią aranżację, jakiś tekst z sensem, odpowiednią i rytmiczną linię melodyczną. Ponadto wydaje mi się że te płyty zdobyły taką popularność oprócz w/w rzeczy także dzięki "show" Jacksona. Zauważ że to on wymyślił "Moonwalk" i rzeczywiście lubił pokazać "co umie" jeśli chodzi o taniec w kilku teledyskach m.in "Bad", "Remember The Time", "Black Or White" - w wersji dłuższej tak rzadko pokazywanej... To wszystko razem jak zebrać to kupy to widać dlaczego został (zresztą słusznie) Królem Popu..

parmenides

Do wymienionej płyty dorzuciłbym jeszcze Back On The Block ,to jest genialna płytka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.