Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka do Marantz'a TT6200

Trzmiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przeszukałem to forum już na wskroś i znalazłem tylko szczątkowe informacje. Wiem że mój gramofon ma obecnie wkładkę Audiotechnica ATN 70, chciałbym ją zmienić ze względu na jej zużycie. Jaką wkładkę powinienem kupić, czy powinienem ściągać z zagranicy ATN 70 czy może znajdzie się jakaś wkładka dostępna w kraju? :D Powiem jeszcze że głównym kryterium jest cena ( im mniejsza tym lepiej - byle tylko przyzwoicie grało :))

https://www.audiostereo.pl/topic/26191-jaka-wk%C5%82adka-do-marantza-tt6200/

od pewnego czasu pojawiaja sie posty typu, jaka wkladka do danego gramofonu. wydaje mi sie, ze nie ma to znaczenia jaki gramofon. kwestia typu wkladki, czy to p czy na "dwie srobki", czy tez jakas dualowska nietypowa. ale generalnie patefon jak patefon, a wkladka to wkladka. chociaz sa tacy, dla ktorych to herezja.

moze ma to znaczenie przy naprawde hi-endowych sprzetach gdzie lakier na patefonie jest dedykowany do danej wkladki :))

Zastanawiałem sięnad wkładkami Ortofona z serii OMB, tyle że ja jestem zielony i nie znam sięzbyt na wkładkach, czytałem tylko o tym na forum. Mam jeszcze jedno pytanie, jak rozóżnić czy do wymiany kwalifikuje się wkladka czy wystarczy wymiana samej igły? Z tego co czytałem wymienia się te podzespoły co "ileś: godzin. Z braku doświadczenia w tych sprawach kieruje się opinią znalezioną na tym forum, że po zakupie używanego gramofonu nalęży wymienić wkłądkę.

P.S

Jedyne co zauważyłęm to to że słuchając płyt na tym gramofonie jest zdecydowanie więcej trzasków niż na PL730, oraz to że igła (wkładka) wygląda tak sobie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - link do zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

we wkladkach mm cewka jest w wkladce. wymieniasz magnes czyli igle i masz ptraktycznie nowa wkladke. jestem zdania ze stare wkladki nawet brzmia lepiej. cewka sie "ladnie" starzeje i nabiera klasy.

mc inaczej, magnes we wkladce z czasem traci wlasciwosci i dlatego wskazana jest wymiana calej wkladki co jakis czas. co jaki? kilka lat. a i igla sie sie zuzywa, wiec "vintage" cewka jest sprawa drugorzedna. ale mc ma tyle odmian ze nie ma regoly.

Chyba zdecyduje się na AT 110E, co sądzicie, czy będzie dobrym zamiennikiem?

P.S

Napisze tu żeby nie zasmiecać forum: Jakie znaczenie pzy doborze wkładki ma napięcie wyjściowe? Czy do danego raienia można podłączyć wkładkę o dowolnym napięciu wyjściowym, czy o tylko 1 dlań przeznaczonym???

dobry wybor.

nie ma znaczenia. jak juz to wzgledem preampu. ale to raczej da sie wyczuc w glosnosci. ostatnio conri powalil mnie jakas dj-ska wkladka z napieciem 10mv i malo mi nie rozsadzilo sprzetu. mialem takiego fuzza ze szkok :)

ta at ma 4mv o ile pamietam. to taki standart dla mm. wiekszosc pre toleruje dobrze od 3mv do 6mv dla mm.

naprawde nie zawrazaj sobie glowy czy taie ramie czy siakie i jakie kabelki. (no chyba ze masz tam aktywna elektronike, ale to raczej dziwne wynalazki) skup sie na pre i wkladce. na inne zabawy bedzies mial czas jak sobie sprawisz sprzet z gornej polki i doloczysz do grona maniakow, zastanawiajacych sie nad wplywem efektu naskorkowosci na prace wkladki i czy ramie sme pasuje do shura.

pzdr.

ps. jak bys szukal pre to na allegro jest to

Ukryta Zawartość

albo taniej to jak tamto za drogie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybrałem wkłądkę, ale mam problem z jej dostępnością, jeżeli wie ktoś gdzie można ją dostać to bardzo bym prosiło podanie linka. Jaką inną wkłądke w podobnej cenie możecie polecić?

Jeśli chodzi o Audio-Technica, to tu:

Ukryta Zawartość

, lub czasami pojawiają się na Allegro, choć w tej chwili nie ma żadnej wystawionej.

Ukryta Zawartość

>>Trzmiel

Jeśli zamieniasz AT na AT nie spodziewaj się porażającej różnicy.Bardziej ekonomiczne posunięcie to wymiana samej igły. Poszukaj w tematach AT13eV , powinien być tam mój opis wymiany samej igły w oprawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.