Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 6000 czy dobry

mlodylukas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazje kupic Marantza 6000 i chcialem spytac czy bedzie dobrym wyborem do mojego system sładającego się z CA A 500 i AE Aegis Evo 1 szukam ciepłego odtwarzacza w którym nie znikną mi szczegóły, a może warto jednak kupić NAD 541 mimo wyższej ceny. Jeszcze jedno pytanie czy są duże różnice między Marantze 6000 a np. 6000 OSE albo 6000 KI bo taka wersja chyba też była podkreślam chyba. Muzyka to głównie polski spokojny Rock powoli zagłębiam się też w Jazz.

Dzięki za pomoc i pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/2626-marantz-6000-czy-dobry/

Żaden Marantz nie gra ciepło. Prędzej NAD . Zresztą szukanie ciepłago i szczegółowego odtwarzacza budzetowego bedzie trudne. Łatwiej znaleźć niedrogie ciepło brzmiące kolumny. I sądzę że skuteczniejsze jeżeli chodzi o końcowy efekt.

Odsłuchałem w ostatnich tygodniach Marantze CD-67SE i CD14.

W pierwszym wrażeniu ciekawe, ale potem wychodzą wady. Dla mnie główne to słaba kontrola basu (co prawda nisko schodzi, ale na moje ucho podkolorowany), nieprawdziwa scena - przybliżona, bardzo szeroka i zupełnie płaska.

Marantz dobry!! Tyle, że do jasnego systemu już przestaje być taki dobry... No chyba, że poddasz go lekkiej modyfikacji, po zmianie opampów na BB OPA627 zyskuje on na subtelności i ogólnie pojętej kulturze brzmienia... Ale w wersji oryginalnej znajdziesz w jego brzmieniu podkreślony przełom środka i góry pasma, co w Twoim zestawieniu raczej nie jest pożądane...

Pozdrawiam

CD 6000 ciepły napewno nie jest i faktycznie ocieplenie lepiej zrobić kolumnami. Jeżeli chodzi o wersje to 6000 od 6000OSE rózni się tym, że w tym drugim są po dwa moduły HDAM (wynalazek marantza) na kanał, a w 6000 po jednym, ale Garmin (guru tuningu tego CD) o ile mnie pamięć nie myli i tak wyciągał tą drugą parę z OSE. Natomiast 6000KI to już inny świat, ale jest zdecydowanie droższy i w tej cenie można już szukać w szerszym gronie, ale jak ktoś zobaczy środek wersji KI to ma pozamiatane - musi go mieć. Odwiedź stronę Garmina i zobacz co da się zrobić z tym CD.

www.garmin.prv.pl

menu - tuning/marantz

A tyle się trąbi, że budżetowe i okołobudżetowe Marantze są najlepsze w swojej klasie. Porównywałem kiedyś 6000 z CA500. Marantzowi wyraźnie brakowało dynamiki, poza tym wysokie tony były strasznie wydelikacone. Byłem ostatnio w Audioforte, gdzie jeden ze sprzedawców wystawił właśnie na sprzedaż swojego własnego CD17KI. Powiedział mi, że Jolida zagrała mu z lampą o niebo lepiej.

Papamek mógłby wam opisać przebieg ciekawego testu porównawczego z Marantzem i tuningowanym Technicsem w roli głownej.

nieco offtopic tak mi przyszło do głowy :

Philips + tunning = Marantz

Marantz czyli Philips + tuning + tuning = Marantz ki

Marantz ki czyli Philips + tuning + tuning + tuning np Garmina = ???

Od kilku lat korzystam z Marantza PMD 321 - i mam jak najlepsze zdanie o tej firmie.Nie zamieniłbym swojego CD na żaden inny.

Z tego co wiem model 6000 odbiegał nieco w swej konstrukcji od typowych

rozwiązań. Może to stąd te negatywne opinie ?

Widziałeś Audioneta w środku jasiu ?

Przetworniki AKM , własne opracowania filtrów cyfrowych , konstrukcja obudowy, 2 trafa , dodatkowe wyposażenie . Czytałem juz podobna bzdure w jakiejs gazecie ale bądź łaskaw bezmyslnie nie powtarzać . Jeżeli różnice dzielące CD Audioneta od Marantza CD 6000 nazywasz tunningiem to na tej samej zasadzie Lancie można nazwać Fiatem po tunningu. Silniki z tej samej fabryki ale ciut inne , no i ta obudowa ;-)

Tak się rodzą mity :-(

• Redaktorzy

A i jeszcze stopien wyjsciowy, tez piechota nie chodzi. Aha, i naped przebudowany. Natomiast cos w rodzaju tuningu Marantza (tutaj przynajmniej zatrzymujemy obudowe, naped i przetwornik) produkowane jest pod nazwa "AH! Njoe Tjoeb". Jest to wielki zasilacz i lampowy stopien wyjsciowy zabudowane w Marantzu 4000, ktory sam w sobie jest bardzo podlym odtwarzaczykiem. Kosztuje to na nasze cos ze 3000.

Gość momart

(Konto usunięte)

rzadko sie trafia aby klocki marantza a szczególnie wzmaki miały dźwięk adekwatny do ceny . uważam że w budzetówce to najsłabszy sprzet .

jedynie cd z oznaczeniem ki gra . rotel ,nad , c . a. kładą na łopatki ten marny sprzęt . proponuje przeczytać ostatnie renecenzje np hifi.

smieszy mnie to ,że rozpisujecie się nt tego co jest w środku tych wspaniałych obudów marantza , a pomomo tych niesamowitych "kości"

marantz gra na poziomie sprzętu z lat osiemdziesiatych -jak z resztą juz pisałem wcześniej .

W ogłoszeniach na konkurencyjnych stronach pojawił się Sugden Optima – jeżeli szukasz wyrafinowanego ciepło brzmiącego CD poszukaj też tego sprzedawcy. Brzmieniowo można go porównać do poziomu Audio Note Dac 2 jest jednak od niego bardziej dosadny (mniej powietrza na górze) i gorący (niebywała rozdzielczość na średnicy),

bas wprawdzie wolniejszy ale bardzo głęboki. Generale popularne Cd Marantz-a grają bardzo jazgotliwie, bez polotu w porównaniu z niektórymi starszymi produktami audiofilskich manufaktur tj, Arcam. Jeżeli koniecznie musisz wybierać pomiędzy Marantz a Nad sugeruję tego drugiego.

• Redaktorzy

Nie narzekalbym specjalnie na 6000 akurat. Narzekac trzeba na 4000 i 5000, bo to jest pare tanich smieci zamknietych w ladnej obudowie. 6000 to normalna przyzwoita maszyna, grajaca nalezycie za swoje pieniadze. Plus dobra renoma firmy.

AH! Njoe Tjoeb - wszystko fajnie ale czyżby przetwornik + filtr cyfrowy zastosowany w Marantz-u CD4000 był dobry do zaawansowanego tunningu ? Rozumiałbym gdyby zastosować obudowę Marantz + transport Philips + podwójny DAC7 + modyfikacja AH! Njoe Tjoeb . W/g mnie przetwornik w CD4000 to wąskie gardło .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Tuningowa?em juz˙ kilka CD6000 i CD6000OSE, ale wreszcie mog?em udokumnetowac´ ten proces. CD6000 to jeden z ciekawszych modeli Marantza, w zasadzie jest on rozwinie˛ciem CD63/CD67 o drugi przetwornik pracuja˛cy w trybie róz˙nicowym. (az˙ sie˛ prosi o przerobienie toru analogowego na zbalansowany).

Co ciekawe wykorzystywany jest przez kilka firm jako "fundament" ich produkcji CD - np. Audionet V2, to w rzeczywistos´ci CD6000 przepakowany w inna˛ obudowe˛, z dodanym nowym zasilaczem i DACiem :))). "

A Lancia to niestety Fiat w ladnej obudowie

Ukryta Zawartość

No i wciąż nie wiem, jaki CD sobie sprawić - bo czegoś w podobnym zakresie cenowym szukam, i plany się powoli krystalizują (ile można słuchać T*****csa 670...). C541i, może Marantz 7300 (czy podobnie, następca 6000, 2600 zł), może Rotel jakiś? Może Planet 2000? Cholera, jak człowiek _gupi_ był, tak jest...

Do rzeczy: porównywał ktoś jakość "bebechów" takiego 541 z konkurencją? O tuningu na razie myśleć nie będę, zdecyduje oczywiście odsłuch, ale ciekaw jestem, "co kotek ma w środku"?

Ustalmy fakty - ja mam na myśli Audioneta ART V 2 a nie pierwowzór sprzed 5 lat.

Ukryta Zawartość

W/g mnie akurat Audionet to zły przykład bo konstruktorzy ART V2

w tym modelu znacznie zmniejszyli udział technologii Philipsa .

Fakt użycia podzespołów Philipsa/Marantza w Audionecie Art V2 nobilituje Marantza a nie na odwrót. Ale nie można na tej podstawie wyciągać wniosków typu Marantz CD6000 + X+Y+Z = Audionet Art V2 ;-)

Pozwolę więc sobie zostać przy własnym zdaniu w kwestii zarówno Audioneta jak i Lancii ;-)

Ukryta Zawartość

Z drugiej jednak strony, zaliczam sie do budzetowki. W dodatku (zaraz sklniecie mnie, ale co mi tam!) jako wzacniacza uzywam DENONA AVR1803. Kino tez lubie:). Zastanawiam sie, czy w tym przypadku nie wystarczylby mi NAD 521i.

Spiesze sie do pracy i ciagle zapominam o jakis szegolach! Powiedzta ludziska, czy AE EVO1 nadaja sie do mojego amplitunerka? Czy raczej dac sobie spokoj i pozostac przy KODA 702? Tylko, ze te cholery maja taki potezny bas, ze czasem az dudni w uszach. Nawet nie mam dywanu, by go wytlumic (choc troszke). A to przez cholernego psa, ktory Klaczy sie tak, ze nie ma sensu klasc ani wykladziny, ani dywanu. Nazywam to DAF (Dog Acceptance Factor)... ale to nie ten post:). POzdrawiam

• Redaktorzy

Jak ci te kody tak wala, to znaczy ze faktycznie warto by zamienic. Ale trudno powiedziec, czy standowe EVO wystarcza. Od lomotu trzeba odzwyczajac sie powoli. Moze sprobuj innych podlogowcow? EVO, Mordaunt-short (podobno pierwszorzedne), Qba...

Sprawa jest taka ,że na cd mogę przeznaczyć maksymalnie 1000 więc nie kupuję nowego a używany wybór jest raczej skromny no może poza Technicsami ale ten etap wolałbym pominąć, a mam okazje kupić Marantza 6000 za 900 PLN trzy letni ale naprawde w dobrym stanie i pytanie jest czy wart jest swojej ceny

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.