Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z ROTELEM RC970BX i RB970BX

tomi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam zestaw: kolumny Dynaudio 52, końcówkę mocy Rotel 970BX mkII , przedwzmacniacz Rotel 970 mkII oraz dvd Pioneer 380dv (brrrrr!!!). Problem z tym zestawem polega na tym, ze prawy kanał gra głośniej niz lewy i przez to scena wyraźnie jest przesunięta . Problem ten zmniejsza się gdy podkręcimy potencjometr do ok. godziny 10, ale niestety to już jest dośc głosnie granie. Głośniki w pokoju ustawione sa raczej symetrycznie, więc tutaj też nie szukałbym winowajcy. Wydaje mi się, że jest to problem przedwzmacniacza, ponieważ na podłączonych do niego sluchawkach również mozna zauważyć to przesunięcie sceny. Kolumny grały juz w innych zestawach i problemu z nimi nie było, więc stawiam na przedwzmacniacz. W zwiazku z moim problemem ma takie pytania:

Co mogło nawalic w moim sprzecię i gdzie mogę to naprawić, żeby mieć pewność, że będzie dobrze naprawione?

Czy przy okazji takiej naprawy jest sens tunningować mój przedwzmacniacz i końcówkę mocy? Chodzi mi o to, czy tunning tego kompletu da jakąś znaczną poprawę dzwięku. jeśli tak, to do kogo zgłoscic się w tej sprawie.

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/26266-problem-z-rotelem-rc970bx-i-rb970bx/

Ja mam co prawda 950tki ale to bardzo zbliżone sprzęty. U mnie jest wyraźna rozbieżnosć w sekcjach potencjometra co właśnie daje taki skutek, że jeden kanał gra głośniej a drugi ciszej. Miernik w rękę i sprawdź :] Jeśli u Ciebie jest taki potencjometr jak u mnie (współosiowy z niezależnie regulowanymi sekcjami) to mały zonk - praktycznie jest nie do kupienia. Zastanawiam, się czy tego nie zrównoważyć poprzez wymianę jednego z rezystorów przed potencjometrem.

wygląda na potencjometr - widać w tańszych modelach pre dawali gorsze jakościowo - u mnie mimo 10 lat jest idealnie

widzę bardzo podobny zestaw do mojego - tylko, że mam pre 990BX, 2x 971mkII i dynaudio 50 :)

>josef<

Witam, ja troszkę nie na temat, jestem na kupnie właśnie takiego preampa rotela jaki posiadasz ( 990 ), jeżeli możesz to w dwóch zdaniach opisz jak gra ten preamp ( u mnie bedzie grał z RB-990 BX), i za ile w tej chwili można go złapać.

to jest jedyny preamp który miałem - z końcówkami rotela gra bardzo dobrze - ale ostatnio zrobiliśmy mały test i podpięliśmy go do końcówki nada C372 (?) i powstała straszna kaszana - i teraz pytanie - czy to pre rotela muliło czy pre w nadzie jest bardzo jasne (kompensując muł końcówki)

ja za swój dałem ok. 230 euro z wysyłką na niemieckim ebayu - w Polsce ciężko dostępny, nowszy odpowiadający mu RC993 to około 1200-1500zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.