Skocz do zawartości
IGNORED

Akai cd-79 - info?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

>psg

Jeśli masz czas i ochotę, to poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz już wszystko się wyjaśniło. Będzie ciąg dalszy...

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Hmmm, Sandra wiem, wiem, miałe właśnie pisać że to była kultowa wokalistka mojego przyjaciela z podstawówki i mnie w tamtych czasach. Z rozrzewnieniem wspominam czasy, kiedy to kupowało się w kiosku pierwsze niemiecko języczne edycje Bravo, tylko dlatego, że w środku były jej plakaty... Dziwnym trafem co sezon kosiła nagrodę Otto, pamiętacie? Czasem sobie jej posłucham, to były kolonijne hity i aż się człowiek wtedy za serce łapie :) No i Depeche Mode czasami zapuszczam i takie tam, inne rzeczy. No i jestem taki nieco audiolamer może. Coś tam wiem o kabelkach, o hgłosnikach, cod o cedekach, za użo nie więc się na forum nie wychylam ale lubię poczytać co piszą inni i czegoś się dowiedzieć. Czsami mnie dziwi skad tyle jadu i agresji na forum, moze to taka nasza ogólnonarodowa przywara a może jeszcze coś innego? Nie wiem, a przykro to widzieć.

Co się zaś tyczy sprzetu, swoje zdanie mam bo wydaje opinie na podstawie własnego ucha, albo mi się coś podoba albo nie. I nie zmienia faktu że armia innych zachwyca się czym innym.

Przez wiele lat byłem fanem Denon-a. Amplitunery, magnetofony, cedeki, wzmaki zmieniałem co jakiś czas. dla mnie nie było innego wyboru. Potem trafiłem na to forum i jakoś tam powoli zaczałem nabierać odwagi by zmienić zastany stan rzeczy. Pod wpływem wpisów Disco kupiłem PD-8500, tylko dlatego że się taki napatoczył w komisie na dodatek w dobrej cenie. I to był przełom. Teraz mam tylko Denonowy tuner, też z rankingu forum, dziadek ale żwawy i bez pilota choć wcześniej to był warunek wstępny :) Cała reszta to jakaś zbieraniana ale gra i podoba mi sie a to wszak najważniejsze. Mogłem też kupic pod wpływem kogoś innego coś zupełńie innego, to oczywiste. Rzecz w tym, że to forum daję szansę, jakiej byłem do tej pory pozbawiony, stanowi żródło wiedzy z którego warto korzystać. I byłoby dobrze, gdyby tak właśnie pozostało.

To mówiłem ja, bojaco, meloman II klasy...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wyobraz sobie ze moim zdaniem nie mial a to ja jestem zainteresowanym - nie miewam zadnych nawrotow niczego - jak mogli sie przekonac forumowicze z Krakowa jestem w sumie spokojnym facetem ale taki sposob zachowania wkurzylby kazdego o czym zdaje sie pisal tez Piotrek608

nie chce jatrzyc sporu to byla tylko drobna uwaga

Zyzio czy widziałeś uśmiech na końcu mojej wypowiedzi? Kolego sympatyczny jeśli nie pojąłeś to był żartobliwy wpis ale widać wrodzona prostota nie pozwala Ci tego pojąć tylko musiałeś mnie znów obrazić .

Zastanów się zanim znów coś takiego napiszesz na przyszłość...

zyzio>

jak myślisz, nasz poczciwy nauczyciel nauczy się czegoś? bo ja mam poważne obawy;-)

rzeczywiście wygląda to na nawrót wieczorny;-)

Trochę większe opanowanie, troche mniej autorytarnego i mentorskiego tonu i było by ok. Niestety zarówno ja jak i np. puchatek wiemy że chłopaka strasznie łatwo wyprowadzić z równowagi;-)

=> jaro4444

Obrazić ??? Zwyzywałeś mnie nie raz....teraz również....."Kwiczy" - Cię obraziło ??? - Spadaj dziwaku ! :)))

P.S> Zwróć uwagę na emotikony - sorry, przeca jesteś inteligent ;-))))

Zyzio ---->

"Kwiczy" - Cię obraziło???

Zyzio jesteś złośliwy ale inteligentny facet więc wiesz doskonale, że mnie obraziło. "Kwiczy" ma nacechowanie zdecydowanie perioratywne poniezważ taki odgłos wydaje świnia i z nią kojarzy się ten odgłos. Świnia w wielu kulturach uważana jest za zwierzę nieczyste, niegodne nawet zjedzenia. Nie mówiąc już o naszym narodowym wydźwięku tego epitetu. Więc Zyzio wiesz doskonale co uczyniłeś i nie próbuj odwracać kota ogonem.

Mimo to pozdrawiam Cię i dodam już tradycyjnie dla na nas "Spadaj dziadu" ;)

elfan., 17 Maj 2006, 10:13

>haha,ale sie usmiałem w tym temacie:)......Discorelax niezle przeanalizowałes discomaniaca.Brawo!

He,he. Faxtycznie. Ale rijekszyn tu ekszyn też był piorunujący ! A w mordu sabako i paszoł won !

Zyzio --->

"miałem na myśli kwiczy, czyli płacze, marudzi, roztrząsa :)"

Jeśli ustalimy zenania takie, że kwiczy = roztrząsa to ok jakoś to zniosę.

Jeśli jako synonimy dodasz więcej określeń to nic innego jak po pistole nam iść, lub jak Andrju obiecał jednemu redaktorowi "dać w papu" ;)

Miłego dnia złośliwcze ;)

discomaniac71 miał rację, jestem kretynem, nawet nie potrafiłem sobie wpisać czegoś w "o mnie".

Na szczęście obcowanie z tym światłym człowiekiem pozwoliło mi na zmianę mojego wpisu. Nie sądze żebym dysponował jakąś lepszą swoją charakterystyką;-)))

>discorelax17

Uprzejmie dziękuję za informację, lecz - niestety - nie wzbogaca ona mojej wiedzy o Akai CD79, który to jest tematem tego wątku.

Proponuję założenie nowego wątku na bocznicy, może "Dlaczego nie cierpię Discomaniaka71, a tak bardzo lubię siebie" - czy coś w tym rodzaju. Na to forum zaglądają jednak tacy, którzy chcą się czegoś dowiedzieć również o sprzęcie i muzyce, a nie tylko o emocjonalnych zaburzeniach rodaków.

zwolennik łagodności

lenam, masz rację, przepraszam.

Teraz na temat - szukając informacji o cedekach tej firmy nie za dużo mozna znaleźć w sieci, co jest jakąś informacją również. Z tego co się orientuję im wyższa druga cyfra w oznaczeniu dwucyfrowym tych playerów tym młodszy sprzęt, np AKAI CD-55 jest starszy od CD-57. Pierwsza cyfra oznacza "pólkę" z której pochodzi model, tzn. CD-37 jest gorszy (pod jakimś tam wzgledem) od CD-57. Biorą to wszystko pod uwagę dochodzimy do następujących przypuszczeń co do CD-79:

Linia z której pochodzi jest stosunkowo młoda.

"7" plasuje go raczej wysoko wśród modeli AKAI, o czym również świadczy Reference Master

Niestety, jeżeli uda się znaleźć jakieś informacje nt. tego modelu to najczęściej że jest spitzenklasse, ale cóż z tego skoro CD-55 jest określany jako hiend, co powoduje u mnie spadanie z krzesła;-)) Trzeba też uważać na AKAI bo dość liberalnie podchodziło do stosowania przetworników DA, o czym świadczy fakt że w tym samym modelu można było spotkać zarowno PCM63 BB jak i jakiś chip Analog Devices.

Reasumując możesz się spodziewać że jest to wyższy model Akai, co do wrażeń odsłuchowych to 70% informacji jakie możesz znaleźć w polskiej sieci to opinie discomaniaca - w związku z tym możesz być pewien że to cedek równie dobry jak dobry jest Marantz PM-75;-)

Dla mnie prawdopodobieństwo że jest to naprawdę dobry cedek jest równe temu że jest to dobry cedek bo ma go w/w i wszędzie dookoła trąbi że jest on dobry i próbuje przekonać resztę świata. Przykro mi ale sam zapracował sobie na swoją "markę".

Mam nadzieję że zrekompensowałem choć w drobnej części moje wpisy w tym wątku nieco bardziej odbiegające od tematu za co przepraszam.

Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki Lenam, bałem się już zaglądać do tego wątku po tym, co się tu wyprawiało. Tym samy bardzo proszę, aby wszelkie subiektywne odczucie co do poszczególnych forumowiczów zamieszczać w swoich wątkach i nie czynić tutaj tego typu wtrętów.

Co do Akai 79, trochę mnie podniosły na duchu nieliczne głosy "za", faktem jest, że życie zweryfikuje moje occzekiwania i to niedługo. Dam znać czy jestem usatysfakcjonowany, czy nie. Jeżeli nie, będę szukał dalej. jeżeli tak, pewno zagości ten cedek u mnie na dużej. Praktyka mówi mi że poszukiwania tego jednego jedynego sprzętu nie mają końca i są same w sobie przez to bezowocne. Zawsze gdzieś znajdzię się coś innego lepszego. To jak poszukiwania Świętego Graala ;)

pzdr!

O wilku mowa - proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

pzdr!

:)

Ukryta Zawartość

bojaco fajnie ze lubisz szukac w tych sprzetach cos odpowiedniego dla Siebie,to niezła postawa.Ale nie tylko stare Akaja i pioneery sa na rynku wtórnym:).Proponuje miec tez jakies odniesienie do tych niepozornych konstrukcji,które moga zaskoczyc swoim brzmieniem,badz tez nie.WIec warto miec jakies rozeznanie,poza Akai,sony czy tez pioneer....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wpisy discorelaxa ignoruje i malo mnie interesuje co nabazgral. Jacek bedziesz zadowolony. CD 79 to najwyzszy model z mniej wiecej polowy lat 90-tych. Kiedys zastanawialem sie dlaczego Akai nie dodalo tego swojego slynnego Reference Master mimo ze najwzszy model ale prawde mowiac zwisa mi to. Od razu mowie ze na 1 rzut oka w CD 79 razi KSS 210 jednak jak powiedzial Piotrek608 po obejrzeniu dokladnych zdjec: swietnie zaaplikowany. Jedyny zarzut jaki mam do napedu poza plastikiem to kod CIRC: moje poprzednie cedeki lepiej czytaly zrysowane plyty. Gora odtwarzacza jest bardzo solidnie dociazona zeliwna plyta i zakrecana na sruby imbusowe (podobnie jak niektore egzemplarze Pioneera PD 9300 - glownie te z konca produkcji czyli z 1993 roku). I tak uwazam ze CD 73 i CD 93 byly lepiej wykonane z zewnatrz: robily wrazenie bardziej masywnych. CD 93 byl tez ciezszy CD 79 wazy ok 10kg a CD 93 16kg (CD 73 - 8kg). Mysle ze brzmienie jest niezle ze wzgledu na DACs ktore kryja spory potencjal. Te same przetworniki montowal Pioneer do modelu PD 73 ale tam cala konstrukcja jest bardziej zadbana. Przede wszystkim jest lepsze zasilanie. Te trafa w CD 79 sa malutkie i az sie prosza o wymiane. Kosci AD na OPA sa niezlej jakosci.

Jacek podeslac Ci na maila zdjecie srodka CD 79? Pozdrawiam. Rafal

Przecież mówiłem, że lamerem jestem :) Moją pasją jest latanie i na to idą pieniadze, a klocki jakos mi się trafiają le "lepsze' ale wciaz tanie, na moją kieszeń. Primare? Czemu nie? Ale nie tym razem. Może następnym. Fakt, KSSS 210 brzmi paskudnie, zwłaszcza po wyrafinowanym mechanizmie PD-8500 ale CCC /cena czyni cuda/, prawda?

A co do linku, nie mogłem się powstrzymać, kiedy na niego trafiłem ;) pzdr!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.