Skocz do zawartości
IGNORED

Clarion DB328R kontra Kenwood 5050

dalmatyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie w aucie gra mo Kenwood 5050. Jest już wysłużony. Ja zaczynam pomału rozbudowywać i ulepszać swoje car audio. Proszę o opinie na temat takiego sprzętu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak w tego typu sprzętach działa filtr subwooferowy. Warto nim zaprzątać sobie głowę, czy lepiej samemu skonstruować?

Szukam radia z CD/CD-RW z małą ilością bajerów, najlepiej wbudowanym filtrem do subwoofera, regulacją tonów: bas, średnie, sopran. Oczywiście nie mam za dużo kasy. Zależy mi na w miarę czystym i wiernym dźwięku w przedziale cenowym do 300zł. Oczywiście sprzęt używany.

Co możecie mi polecić?

Wiem, że temat doboru/zakupu sprzętu jest wałkowany nie raz. Tylko na temat tego radyjka nie znalazłem informacji.

Pozdrawiam i dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/26299-clarion-db328r-kontra-kenwood-5050/

hmm...za 300 zł jakiegoś mega clariona chyba nie kupisz...

poszukaj w necie info o clarion drx 960 rz

to deck z wbudowanym procesorem dźwieku,ustawisz nim dół/środek/górę osobno na przód i tył

regulacja suba - tylko poziom (ale ponieaż to deck musisz i tak mieć zewnetrzne wzmacniacze - wtedy

ten do suba powinien mieć regulację częstotliwości granicznej)

radio brzmi rewelacyjnie,nie skacze,czyta cdr nie czyta zas cdrw

myślę że realny koszt takiego clariona uzywanego to 600 zł,okazją byłoby 500 zł

...nowy w 2001 roku kosztował w PL 4299 zł :)

...i to chyba mówi wszystko o klasie tego sprzętu

• 2 tygodnie później...

Zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze cudo to nie będzie. Zakładam, że odczuję jakąś różnicę w brzmieniu w stosunku do Kenwooda. Wzmacniacz do subwoofera mam. Zależy mi na filtrze w radiu i możliwości regulacji siłą sygnału podawanego na sub.

bardzo fajny jest text w opisie "radio nie posiada wad prawnych". Jak kiedys zapytalem sie tego sprzedawcy jak moze to udowodnic to nie odpowiedzial. Dla mnie bylo to wystarczajace zeby przestac sie "okazja" interesowac.

W koncu kupilem JVC KD-S71R, z papierami i pudelkiem. Cena to niecale 200zl. Takie sobie zwykle radyjko - ale gra zadziwiajaco dobrze! Z wyjsc ma tylko zwykle wyjscie na wzmak, suba mozna owszem podlaczyc ale bez regulacji poziomu z radia (trzeba po prostu dobrze ustawic na wzmaku i tak sluchac) i filtrow.

filtry do suba sa rozne w zaleznosci od radia. Ale moim zdaniem jesli nawet owego filtru nie ma wystarczy dobry filtr we wzmaku.

Ja słuchałem CLariona DB158R.Jest za 380zł.To naprawde niezłe radyjko!! za kilka dni sobie kupie,bo to co mam teraz to stary panasonic który mi płyty nie czyta itd...Mysle do niego kupic jeszcze głosniki Herta 2 drozne.Na takich słuchałem tego radia i dzwiek moze nie audiofilski ale czystosc,neutralnosc jest jak z tanszego HIFI,a to chyba niezłe osiagniecie jak za ta cene;).No i łądny jest bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w przypadku tego Alpine to mozna muwic o całkiem interesujacej scenie muzycznej w kabinie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha, dodam jeszcze ze ostatnimi czasy mialem w rekach (tzn. w aucie - Skoda Felicia, glosniki Hertz ESK130 z przerobionymi zwrotnicami, drzwi wygluszone, maly wielce nieaudiofilski subik na LW800) pare radyjek samochodowych wlasnie w zakresie niskobudzetowym. I tak:

- zdecydowanie najgorzej gralo Alpine 9821R. Niestety je kupilem (bylo nowe w dobrej cenie, ech...) ale po miesiacu sie pozbylem bo nie moglem wyrobic. Tragedia na calej linii, nie chce mi sie opisywac.

- dalej Pioneer 3700. Gralo troche lepiej, mniej wkurzajaco niz Alpine ale rewelacja zadna (zamulony dzwiek, bleee)

- Clarion 358RMP. Gralo calkiem niezle (ale nie mowmy ze audiofilsko!) do tego porzadnie wykonane, szczegolnie to widac w porownaniu do Alpine

- JVC KD-S70R. Gralo po prostu najlepiej pod kazdym wzgledem (zadziwiajaco szczegolowo i dokladnie a mimo to nienatarczywie). Kupilem w koncu inny model (S71R) ale tez gra b. dobrze. Przynajmniej za te pieniadze.

chcialem jeszcze posluchac ktoregos z nowych Kenwoodow (modele 2005) , ktore sa bardzo chwalone, ale niestety nie bylo mi to dane.

aha, nie jestem zadnym Alpinozerca. Poprzednie radio to bylo wlasnie Alpine - kaseciak, i bardzo je lubilem. Ale to nowe ktore kupilem to byla porazka jak malo co.

faktycznie,te JVC musza niezle brzmiec skoro juz sam fakt ze dbaja o przetworniki,podobna Burr Browny stosuja!Słyszałem ze ten model jest niezły z oferty JVC i dosc tani

Ukryta Zawartość

musze przed kupnem go przesłuchac.A autorowi tematu tez polecam sie zainteresowac

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.