Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawy wzmacniacz w A klasie

wladl

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiłem na taką stronę z piecykami. Dobrze opisany, jest rysunek płyteczki. Nie sprawdzałem tylko czy wątek się gdzieś nie przewinął kiedyś na forum. Czy ktoś to zna i ma jakieś zdanie w temacie?

Link do strony :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4429-100001789 1170292518_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26302-ciekawy-wzmacniacz-w-a-klasie/

poa tym nie wiem czy dobrze patrze, ale wydaje mi sięże to jest klasyczna AB z na stałe ustawionym dużym prądem spoczynkowym, no i poza tym płytka zaprojektowana dla jednej pary ... wiec jesli to jest faktycznie A klasa to będzie miałą z 15W max .... 15W tej że A klasy

poza tym ten wzmacniacz operacyjny robi w sprzężeniu ?? to skoro to musi miec OP w srzężeniu to znaczy że sam ukłąd sam w sobie ma słabe wzmacnienie ... nie wiem ... budowa niby fajna, ale czy nie lepiej zrobić jakiegośsymasyma czy A3 i wkręcićim po 1,5A prądu i już ??

" The amplifier is provided with a servo coupling made up by the operational amplifier E74. When adjusting and monitoring the offset voltage, the resistor R72 should be shorted. In normal operation (with R72), there should be an offset voltage not greater than the operational amplifier offset."

Ten opamp to chyba DC servo.

strasznie przekombinowane słucham teraz na IRF540 w porywach max 1W i na pokój 15m2 styka na wieczorki ....

szkoda zachodu skoro każdy wzmacniacz kl AB mżna "ustawić " na A , no i te DC serwo to znaczy że układ raczej kiepski pod względem dryftu DC ...

1,4 A to marnotrawstwo prądu ale ma to swoje niewątpliwe zalety , ja tam jeśli o kl A wole uklady na pojedyńczym elemencie (lampa , tranzystor)

pytanie tendencyjne:

czy ktoś przy zastosowaniu pojedyńczego tranzystora na wyjściu i symetrycznym zasilaniu jest w staie pozbyć się DC na obciążeniu i wyeleminowac kondensator z wyjścia układu ......

jakie sprzęzenie zwrotne moze to zapewnić ...

chyba sobie sam odpowiedzilem :

170 mV na wyjściu

moc ok 3W RMS

można pokombinować a będzie lepiej !!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marjan ... chyba nie wiesz co mówisz :) 3W to może mieć latarka ale nie wzmacniacz który ma kontrolować porządnie głośniki, poza tym przy IRF540 to ...hahahah on się w lampie plazmowej palił żywym ogniem (projekt z EP chyba), a co dopiero jak mu jakis prąd spoczynkowy wkręcisz w wzmacniaczu mocy ... To ci Ty robisz to zmierzanie w strone ZENa Passlaba ... źródło i klucz, kondź na wyjściu pojedyńcze zasilanie i te mega 10W które można do radyjka podłączyć...

chyba tylko tak gada , bo jak producent pisze że IRF540 wytrzyma tyle i tyle to jest dla mnie argument i on tyle wytrzyma tylko trzeba "nadmiar" odprowadzić albo miałeś coś spieprzone w układzie ...

EP to raczej bym nie ufał ,ponieważ jeżeli oni to złożyli u siebie to nie znaczy że wszystkim wyjdzie tak samo

ja wiem że Passy nie są może idealne ale zrób prosty test , obejżyj na oscyloskopie sygnał sinus 20 Khz dla coś ala Pass a zwykłe AB .....

ja w AB (może kiepski) widze dość znaczne znieksztacenia skrośne (te najbardziej bolą)

jar>

wiem , ale przyrody nie da się oszukać !!!

to poprosty uklad 50W grzejnika co przyokazji można podłączyć pod głośniki (szczególnie ceniona w zimowe wieczory , emituje gorący nasycony ciepłem dźwięk ) , to raczej propozycja a nie konkretne rozwiązanie

uwe300 - znów się doczepiasz ... miałem, słuchałem, sprzedałem...

Co do EP to był tylko przykład .... abstrachując że kluczował prawie do zwarcia to jednak bardzo słaby i "przemysłowy" tranzystor...

A różnica między nami marjan jest taka że ja słucham, a Ty patrzysz na oscyloskop... byc może nigdy nie słuchałeś dobrej AB, ale jesteś w błędzie. Obecnie mam Alchemista Krakena w domu, 50W, konstrukcja dziecinnie prosta i moge powiedzieć że to wyrywa moje kolumny, ale na ZENie to ledwo co się rozbujały. To sa takie niestety podrążające audiofili mity i legendy o 3W triodach z mega dzwiękiem...niestety zaczynając od tego że głośnik najlepiej gra gdy go wysterujemy, a kończąc na tym że ludzkie ucho jest inaczej czułe na detale przy 60dB, a inaczej przy 80dB... Nie wiem po co gadamy o takim "czymś" jak temat postu jest inny, a u góry wisi chemat fajnie zrobionego wzmaka, do którego tylko trzeba się troche dobrać, przedewszystkim wstawić potencjometr do regulacji prądu spoczynkowego, no i wstawić drugą pare

wovo

ja nie neguje twojej postawy , ani nie jestem zwolennikiem Passa w mity też nie wierze , ale od kilku lat liczą sie dla mnie fakty a nie subiektywna ocena , jeśli jesteś elektronikiem to rozumiesz pewnie i mój punkt widzenia

->>moge powiedzieć że to wyrywa moje kolumny, ale na ZENie to ledwo co się rozbujały. To sa takie niestety podrążające audiofili mity i legendy o 3W triodach z mega dzwiękiem...

Wovo tylko że Zeny i tym bardziej lampy 3W są przeznaczone do glośników o trochę wyższej efektywności.

Może ja wprowadzę odrobinę spokoju i nie będę dolewał oliwy...

Ten wzmacniacz ma na wyjściu "diamentowy tranzystor" - układ ostatnio zastosoawny w buforze Petera. Taki stopień wyjściowy mocno też poleca Jocko na diyaudio. Mi to przypomina końcówkę Pavla Macury, którą zrobiłem u siebie (bez sprzężenia zwrotnego i z trochę mniejszym prądem spoczynkowym):

Ukryta Zawartość

Mam porównanie tylko do lampiaka na EL34 - i brzmi to bardzo dobrze, jaśniej ale z dużo większym wykopem i kontrolą. Więc ten wzmacniacz może całkiem nieźle chodzić.

pzdr.

Lenny

Ukryta Zawartość

Morris... my to wiemy, ale nie dosyć że szerokopasmowce to że tak powiem coś dla ludzi wiedzących czego chcą, poza tym mało uniwersalne. Jesli założyć że mamy normalne kolumny, to takie 3W czy 10W wzmacniacze mozna sobie wsadzić ...

Troche mi się nie podoba sposób kompensacji częstotliwojsciowej stopnia napięciowego (C24). Jest na jego wyjściu i kondensator pracuje przy pełnym, zmieniającym sie napięciu zmiennym wyjściowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.