Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner-jak dobrac?

martin peterborough

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, że pojawiam sie w uczonej rozmowie z bardzo banalnym pytaniem.

Już je formułuję.

Czy kondycjoner (konkretnie Helion 1800) może funkcjonować w odmiennej pozycji tzn. stojąc nie na nóżkach (jak Pan Bóg przykazał, a konstruktor zamontował) lecz na płycie czołowej, gniazdami do góry? Czy taka pozycja będzie miała jakies konsekwencje dla funkcjonowania sprzętu?

Pytam, bo z uwagi na względy estetyczne lepiej pasuje taka pozycja.

Edward, 26 Maj 2006, 23:21

>A swoją drogą jeśli ktoś słyszy w swoim sprzęcie wpływ "kondycjonera" to albo ma problemy z masą

>urządzenia albo zasilacz jest słabiutki.

O chwala Ci o oswiecony! :-)

Ja mam problem z masa. Koncowka wazy 30 kg ;-)

Moja integra waży 40 kg i też słyszę różnicę za każdym razem kiedy podłączam jakiś "ulepszacz" prądu. Czasami jest lepiej, a czasami gorzej, ale różnica jest. Instalacja elektryczna jest bardzo przyzwoita. Nie odnotowałem trzasków podczas załączania się lodówki.

Może kluczem jest o prostu transparentny system?

PS

Nie dziwię się, że Polacy są najmniej innowacyjnym społeczeństwem w UE. Ciągle tylko śmiejemy się z tych, którzy coś wymyślili np. Shunyaty (bo ma mało elementów w obudowie). Jakoś nikt nie śmiał się z Japończyków kiedy pomniejszali całą elektronikę na przełomie lat 70 i 80, nikt nie mówił, że mały kalkulator to gówno bo nie waży 2 kilogramy. Ważne jak działa.

Krzycho,

masz rację. Ważne jak działa. Rozgałęziacz działa jak rozgałęziacz i nie będzie działał inaczej. Jego wielka i ciężka obudowa a tym bardziej kosmiczna cena nie poprawi kondycji prądu. Nawet jeśli bardzo będziesz tego pragnął. Nie śmiejemy się z tych, którzy myślą i wymyślają. Śmiejemy się z tych, którzy nabierają się na takie Shunyaty. I wkurzamy się na tych, którzy usiłują wmówić, że takie urządzenie zrobi to, czego w istocie zrobić nie może. Wkurzamy się na nich jak na każdego innego oszusta.

"I wkurzamy się na tych, którzy usiłują wmówić, że takie urządzenie zrobi to, czego w istocie zrobić nie może. Wkurzamy się na nich jak na każdego innego oszusta."

A inni usiłują wmówić, że takie urządzenie nie zrobi to, co w istocie zrobić może. Wkurzamy się na nich jak na każdego innego oszusta.

Witam

Co by beło kiejby w Morskiem oku piwo beło, nie było, nima, nie bedzie; ale co by beło kiejby beło. Wór wielostopniowych filtrów zabezpieczenia przeciwprzepięciowe tansformator odcinający 1/1 idealny stalowy ekran doskonałe uziemienie.

Uważam że wyjątkowo wielki umiar i rozsądek wykazał EDWARD większość produkowanego obecnie sprzętu czym ja czym ale zasilaczami chwalić się nie powinna są wyżyłowane dosłownie na styk, niema w nich takiej rezerwy mocy jako kiedyś bywało.

A z kondycjonerami jest jak z dziećmi najlepiej robić je samemu

Pozdrawiam

Zbyszek

Ken Ishiwata =>

Z zamieszczonych zdjęć wynika, że pan Filip Kulpa - naczelny Audio-Video "usłyszał" znaczący wpływ zwykłego rozgałęziacza na dźwięk.....nic tylko pogratulowac panu Filipowi wysokich kompetencji. Ciekawe co jeszcze potrafią usłyszeć złotousi recenzenci sprzętu ?

Dlaczego gazety specjalistyczne zamiast walczyć z voodoo same popadają w paranoję ?

TUX

Korwin,

dlatego proponowałem choćby na próbę zrobić porządne zasilanie akumulatorowe, które odsieje absolutnie wszystko zło, które z sieci może się przedostać, ale jakoś nikt nie traktuje tego pomysłu poważnie. A ja poważnie to mówię. A zapas mocy... no cóż taki blok mógłby dać chwilowo nawet ze 2-3 kW mocy. Kto ma w swoim wzmacniaczu taki zasilacz? :-)

abudzik,

rozgałęziacz pozostanie rozgałęziaczem. Przykro mi, ale tak już jest. To jest urządzenie techniczne, a nie magiczne.

Do

KEN ISHIWAT-y

Nie obrażajmy voodoo ani jego szamanów do tego trzeba mieć talent i uczyć się trzeba. A tutaj obowiązuje jedynie głupota ciemnota całkowity obskurantyzm syndrom nawiedzonego proroka pełna schizo z gigantyczną

autosugestją. Należymy do narodu, który dał temu zasranemu światu wystarczająco wielu świetnych astronomów, matematyków i fizyków a więc z czym do gościa przychodzicie. Wspaniali diagnostycy dostojnego oborudowanija o głosie tak głębokim jak beknięcie zabzdryngolonego mamuta idźcie głósić prawdy swoje mniej naiwnym niż przeszło 80% tego Forum

Pozdrawiam

PS. PGH Rundfung-Fernsehen 1,3A 230V w bardzo porządnym stalowym pancerzu = 299 W całkowicie mi do szczęścia wystarczy.

Do Edwarda

Moje Ukochańce myślę w tej chwili o UHER-zątkach wszystkie jak leci są zasilane z reanimowanych akumulatorów ołowiowych pochodzących z kas fiskalnych oprócz tego jeśli zajdzie taka potrzeba każdy jeden ma gniazdko nietypowy DIN naprawdę mały rozstaw 7 na obwodzie 8 centatnie opisane DC 12...24V

AUTO

RADIO i może szpulać na prąd z akumulatora samochodowego. Gdyby tym którzy szastają na lewo i prawda forsą zależało na idealnie czystym

dźwięku za ułamek wydanej kwoty mogli by mieć przerobiony przez fachowca sprzęt na zasilanie prądem stałym

wprost z akumulatora.

Pozdrawiam

Zbyszek

->vanvideo

Jaka jest cena tego niemieckiego "listwo/katafalku" DSS...? Sorry za skojarzenia ale takie mam ;) wygląda

jak grobowiec marmurowo/granitowy - jak to działa na audio mnie ciekawi szalenie ?

->Ken Ishiwata

Chłopie rozłupałeś tą Shunyate jak półtusze wieprzową :))))), ludzie ja pier... !!! straszny odpał, DNO-DNA :(((((((

Ukłonty dla naszych "majstrów" (NEEL , POWER AUDIO LABS) od akcesoriów zasilających, w tym wypadku mecz Polska - USA wynik 10:0 nie tak jak nasi chłopcy Janasowi wczoraj z Kolumbią:((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

pzdr Radek

>> rady

cena jest okolo 700 Euro wszystkie rodzaje sa na stronie podanej wyżej.

Jakie rozmowy są na temat kabli,listew i konycjonerów każdy widzi wiec w te maliny nie dam sie wpuścic, trza posłuchać na swoim systemie i innego wyjścia/wejścia nie ma.

Pzdr

Czytam,czytam,czytam wpisy i k..a nic już nie rozumie. Producent z USA litswa zasilająca czy kondycjoner Shunyata ładuje ludziska na 3500 koła $ w dupsko, za pustą puszke aż miło - europejski Nordost na prawie tyle samo 3500 Eur a tu atak na PAL jakby wam matke,ojca zabił a córke zgwałcił. Wyjasnili wyraźnie chyba że :

cytuje

"... listwa sieciowa Powerport i jej opis na serwisie www jak i w materiałach informacyjnych jest ZGODNY i nie zawiera żadnych sprzeczności, niejasności czy rzekomych ukrytych obietnic.

>

> Listwa Powerport to proste i solidne urządzenie, które może funkcjonować oddzielnie lub wraz z kondycjonerem zwiększając liczbę podłączanych urządzeń, który to ją wspomaga w aspektach filtrowania i przeciwdziałania przepięciom. Naiwnością byłoby nie rozsądnie przypuszczać że urządzenie o wymiarach 380 x 55 x 70 mm w którym ledwie co mieści się okablowanie wraz z gniazdkami znajdują się jeszcze układy i filtry żywcem wzięte z kondycjonerów, ...a, jednak w przeciwieństwie do niektórych podobnych konkurencyjnych produktów takowe zawarliśmy w listwie, w uproszczonej formie, na tyle aby ich wpływ był jak najmniejszy w odwiecznym kompromisie pomiędzy;gęstością filtrowania; i jej wpływem na brzmienie, ceną, a efektem końcowym. Listwa Powerport SE różni się lepszym okablowaniem, jakością gniazd wyjściowych oraz inną charakterystyką i skutecznością (czyt. przewymiarowaniem) elementów filtra.

>

> Na stronie www jak i w materiałach informacyjnych znajdujemy następującą informację:

>

> Co najważniejsze listwa posiada szereg zabezpieczeń takich m.in jak: skuteczny filtr przeciwzakłóceniowy, filtr absorbcyjny, ogranicznik udarów i przepięć oraz bezpieczniki topikowe>

> ..co daje słusznie do myślenia, że nie mamy do czynienia ze zwykłym pustym pudełkiem Nikt tu nie pisze o żadnych magicznych filtrach czy układach. Elementy są wręcz DOKŁADNIE wymienione po kolei. Listwa jest w uproszczeniu filtrem dolnoprzepustowym i zgodnie z poniższym posiada elementy odpowiedzialne za:

>

> 1.Rolę elementu przeciwzakłóceniowy oraz przeciw przepięciowego pełni pokrótce przeciwzakłóceniowy kondensator klasy X2, który (jak podają podstawowe źródła wiedzy na temat działania elementów elektronicznych) spełnia w obwodzie elektrycznym funkcje tłumienia zakłóceń oraz ochrony urządzeń elektronicznych i elektrycznych przed przepięciami w sieci elektrycznej.

>

> 2.Rolę filtra absorbcyjnego pełni dławik ze specjalnego rdzenia ferrytowego który przeciwdziała zakłóceniom przenoszonym drogą przewodzenia i wzbudzaniu się pasożytniczych sprzężeń i rezonansów leżących poza pasmem napięcia użytecznego. Taki filtr zwiększa indukcyjność przewodów linii zasilającej w skutek czego ogranicza również szybkość narastania prądów zakłócających.

>

> 3.Dodatkowo rolę ogranicznika udarów i przepięć pełni warystor wraz z bezpiecznikami topikowymi, które poprzez przepalenie odłączają fizycznie zasilane urządzenie po przekroczeniu zadanego progu maksymalnego skutecznego napięcia zadziałania warystora. Pełni to funkcję ochrony przed impulsami przepieciowymi oraz absorbuje określoną wartość energii szkodliwego impulsu.

>

> 4.Układ z zasilaniem diody świecącej sygnalizuje obecność napięcia w gniazdkach wyjściowych.

....."

Więc nie jest pusta. Po co komu to "Janasowe" pieprzenie ? Wkur... mnie to że na Powerport zamówione grubo ponad miesiące temu w Audio Forte czekam,czekam,czekam a koledzy ze sklepu tłumaczą że PAL ma zejscie na to swoje "cudo" i trzeba czekać ....

Przemyślcie to bo może jak ich nie lubicie to nie róbcie im takiej reklamy ?

• 3 miesiące później...

witam serdecznie

poszukuje jakies pozadnej listwy zasilajacej ewentualnie kondycjonera (tak dla scislosci to z gniazdami angielskimi). czy moze ktos z was sie spotkal z produktem firmy Tacima. cena powiedzmy przystepna tylko co to jest warte.

pozdrawiam serdecznie

aemes

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7244-100005516 1170301490_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ja zrobiłem dziwną rzecz - nędznika Heliona 1750 XP do gniazdka podłączyłem sieciówka Vincenta i gram tak od ponad tygodnia, bo zmiana na sieciówkę Heliona SC 3000 jest naprawdę bolesna.......dziwne, ale tak jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.