Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepiej XT18WO+XT25TG czy PL27+M18WH ?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie co lepiej XT18WO+XT25TG czy PL27+M18WH ? Wzmaciacz do tego pionner a-602 120W sin przy 4 ohm, pokój 12 m2, do tego będzie włączany subwoofer na ravmaster bsw 124II z wzmakiem 300W sin. Co propnujecie co doradzacie? Mam tak okłoło 1200-1300zł na głośniki + zwrtotki wszystko będzie kupowane u nas. ten pierwszy to projekt akustyka a drugi to by było ostinato 2000 z zmienionm tweeterem. Co lepiej zagra? Głównie słucham rocka. Raczej to będa wieksze monitory niż kolumny. Mając subwoofer nie potzrbuje raczej aż tak niskiej f3 kolumn??

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/26309-co-lepiej-xt18woxt25tg-czy-pl27m18wh/

Osobiście znacznie wyżej cenię tweeter PL27 niż XT25, który dla mnie gra jakoś tak sucho i bezbarwnie, choć nawet dość szczegółowo.

Co do wyboru midwoofera, to pamiętać należy że XT18WO to głośnik niskotonowy, a nie nisko-średniotonowy. Ponadto jest znacznie trudniejszy do napedzenia niż M18WH, który zagra raczej ze wszystkim.

Jeżeli chcesz łączyc monitorki z subem to najlepiej:

- Zastosować obudowę zamkniętą albo BR strojony bardzo nisko - tak jak sub.

- Odfiltrować monitorkom niskie w preampie - po co przeciążać je wychyleniowo zakresem przetwarzanym przez suba. W takim przypadku dobrze jest dać dość dużą obudowę o dobroci 0.5 - 0.6 i filtrować jakąś oktawę powyżej rezonansu - dostajemy całkiem niezłe zbocze drugiego rzędu, przechodzące w trzeci tam gdzie zaczyna się roll-off subwoofera - a więc podział akustycznie 2nd order wychodzi bardzo zacnie.

- Jeżeli monitorków odfiltrować nie dasz rady, to należy zastosować raczej małą obudowę i zbijać dobroć varioventem i wytłumieniem - ale jest to jednak rozwiązanie kompromisowe. Pomóc może rzecz jasna doklejenie dodatkowego magnesu (tak żeby się odpychały) obniżające dobroć.

Czyli mam rozumieć że z tym pionierem to lepiej M18WH zagra i dać go w closed tak żeby f3 pokrywało się z częstotliwościa od której zaczyna grać subwoofer. Bo z vify to juz chyba nie ma raczej nic do wyboru bo PL18 piszecie że nie ma średnicy, a perlesy prądorzerne i słabo niby "plastik" gra. Czy moze coś jeszcze jest ciekawego bo z tego co wnioskuje chyba kupie M18WH + pl27 dam w closed, ale co wtedy z efektywanoscią sub ma 90 db a m18wh 87 w closed pewnie 84-85dB czy nie będzie mało SPL?

Jeżeli chcesz zrobić podział porządnie, to sub i monitorki powinny się spotkać przy f6 a nie f3 i filtr suba powinien być tak zrobiony żeby fazy akustyczne się zgodziły w szerokim zakresie wokół podziału.

Jeszcze raz podaję pod rozwagę filtrację highpass monitorków - znacznie zmniejszą się zniekształcenia i modulacja średnich basem.

Do Pioneera 602 rzeczywiście lepiej M18WH.

Efektywnością się nie martw, bo razem z subem tworzy to w zasadzie układ trójdrożny z aktywnym basem, więc przy prawidłowym zestrojeniu całości będzie OK.

M 18 WH to głosnik o płaskiej , bezbarwnej i szorstkiej i nieczytelnej średnicy z basem , który raczej robi za tło .Głosnik łatwo traci kontrolę w skomplikowanych narganiach .Technologia sprzed 10 lat . XT 18 WH to przetwornik , który gra średnica otwartą i dośc gładką oraz punktowym ale nie najgłębszym i najcieplejszym basem ( w 20 litrach ) . Głowna róznica to jakośc membrany - XT ma membrane twardą i sztywną a WH miękką i giętką .

XT 25 w projekcie XT1 brzmi świetnie ( wiem bo miałem ten projekt przez ponad rok )

Wysokotonowy PL słyszałem w kilku zestawach ( między innymi Ostinato )ale brzmiał zawsze szeleszcząco i ostro .

Nie mam zamiaru gloryfikowac dzieł Pana Kisiela ale XT1 to najfajnieszy układ na vifach jaki słyszałem . Powien tylko ,że włączenie po XT1 monitorów Avance 910 mk2 ( scan speak + vifa )powodowało wyrażny ,,niesmak ".

...there is no spoon...

Kondrax--->

"pokój 12 m2, do tego będzie włączany subwoofer na ravmaster bsw 124II z wzmakiem 300W sin"

Chłopie kochany, po Ci ten sub jeszcze? Dobrze zestrojona XT18WH zapewni Ci aż za dużo basu. Ewentulanie w tej powierzchni można dać M18WH w obudowie zamkniętej jednak osobiście polecam Ci XT18WH bez subwoofera.

Co sądzi McGyver?

XT18WH to dobry midwoofer, ma mocny i szybki bas i niezłą, aczkolwiek nieco efekciarską, wychodzącą do przodu średnicę (gra tak zapewne dlatego właśnie, że ma twardą membranę, co w papierowych midwooferach niekoniecznie musi być zaletą). Nie zawsze chętnie się zgrywa z różnymi wzmacniaczami, choć nie jest szczególnie trudny do napędzenia. Wyraźnie trudniejszy w aplikacji niż M18WH.

XT18WO to głośnik basowy, a nie nisko-średniotonowy. Do konstrukcji dwudrożnych raczej niewskazany. Trudny do napędzenia.

M18WH ma piękną, gładką i czystą średnicę, spokojniejszą i cieplejszą niż w XT18WH. Bas mocny, dobrze kontrolowany i dynamiczny, ale te zalety się traci przy aplikacji tego woofera w zbyt dużej obudowie. Niezbyt wymagający wobec elektroniki, zagra poprawnie nawet podłączony do słabej, kilkunastowatowej lampy czy nawet miniwieży, choć z dobrym wzmacniaczem oczywiście pokaże znacznie więcej. IMHO najlepsza i najbardziej uniwersalna "osiemnastka" jaką można kupić za około 40 euro. Przykłady konstrukcji wykorzystujących ten głośnik:

Dali Grand Coupe- 15 litrowy monitorek z tweeterem ScanSpeak 9700. bas jest. Cena 9500zł za parę.

Dali Grand Diva-rozwinięcie monitorka do oodłogowego 2,5way. Cena 15000zł za parę.

Dali 450 to 2,5way po 15 litrów na każdy woofer. Bas mocny i znakomicie kontrolowany.

Dali Evidence 470, następca czterystapięćdziesiatek. 2,5 way po 20 litrów na każdy woofer. Bas wyraźnie poluzowany, traci kontrolę i się rozlewa, chyba że się do tego podłączy wzmacniacz o wydajności spawary.

Raczej tak jak prponujesz kupię M18WH + PL27 bo raczej nic ciekawego chyba w tej cenie nia ma do 1300zł z zwrotkami.

A powiedz mi jak odberasz zdanie ze to konstrukcja głośnika z przed 10 lat ?? Bo mnie to troszke odstraszyło ?? Ze mam kupować coś co ma 10 lat.

Jeżeli monitorki mają być niefiltrowane od dołu i pracować z subem, to polecałbym coś o jak najwyższym Fs/Qts przy danej średnicy (18cm) i jak największym Xmax - te warunki IMHO najlepiej spełnia Scan 18W8542. Tańszych nie znam. No chyba że chcesz "upiększacz" - ale na tym jeszcze się nie znam za dobrze...

kondrax, 17 Maj 2006, 19:34

>A powiedz mi jak odberasz zdanie ze to konstrukcja głośnika z przed 10 lat ?? Bo mnie to troszke

>odstraszyło ?? Ze mam kupować coś co ma 10 lat.

Faktycznie M18WH zostało opracowane dawno. Jednak nie załamywałbym rąk z tego powodu. To nadal znakomity głośnik. Szkoda że po przejęciu Vify przez Tymphany zaprzestano jego produkcji, chętnie i ze znakomitymi efektami go używałem.

Kondrax --->

"A powiedz mi jak odberasz zdanie ze to konstrukcja głośnika z przed 10 lat ?? Bo mnie to troszke odstraszyło ?? Ze mam kupować coś co ma 10 lat."

O ile mnie pamięć nie myli to najbardziej gloryfikowane głośniki tego i innych forów czyli węglowe SS mają już też ok 10 lat, tak samo jak kewlarowe B&W, hybrydowe membramy Elaca i jeszcze starszy JET...

Więc nie przejmuj się wiekiem konstrukcji bo poza diamentowym B&W ostanie lata nie przyniosły jakiegoś przełomu w konstrukcji głośników (swoją drogą to też tylko głośnik kopułkowy ale z innym materiałem membramy)....

McGyver:

M18WH nigdy (za mojej pamięci) nie było w oficjalnym katalogu. To jest OEM, i jeżeli jakiś dystrybutor zamówi ich np. 200 sztuk - to zrobią dla niego te głośniki (albo upchną mu nadwyżki produkcyjne głośników robionych dla Dali). Zresztą - Dali czasem potrzebują części zamiennych...

Misiomor, Dali zamawia wersje specjalne M18WH-49-09 które mają nieco inne membrany, niepowlekane od spodu, ale za to z nacięciami NRSC jak woofery serii PL, oraz impedancję 9 ohm. Wersja standardowa M18WH08-08 ma powlekanie membrany od spodu (przy zewnętrznej krawędzi), nie ma NRSC, i ma impedancję 8 ohm. Są to więc nieco inne głośniki, choć jakichś wyraźnych różnic brzmieniowych nie stwierdziłem. Poza tym DST zobowiązuje się do niesprzedawania nikomu trzeciemu wersji modyfikowanych na specjalne zamówienie. Wszak często modyfikacje takie mają głównie na celu uniemożliwienie klonowania.

McGyver:

To znaczy że kosze do M18WH ciągle są robione (te same są chyba w PL18) - podobnie jak inne części składowe. Dlatego też zapuszczenie produkcji kilkuset M18WH (standardowych) dla dystrybutorów w rodzaju Audiocomponents czy AkustyK nie jest przedsięwzięciem skomplikowanym.

Masz pewną wiadomość od Rolpha że M18WH się definitywnie skończyły?

Nie, nie mam takiej wiadomości. Też podejrzewam coś w tym stylu, kiedyś walnąłem do Rolpha wyjątkowo klocowate zamówienie gdzie było kilkadziesiąt M18WH, i chyba je dla nas właśnie zrobili, bo wyjątkowo długoczekaliśmy na realizację.

A co sadzicie o XG18 ? Czy latwo go zaaplikowac? Jakie sa jego mocne a jakie slabe strony?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

loudspeaker, 20 Maj 2006, 11:06

Na www.zaphaudio.com jest projekt MTM na tych głośnikach- autor dobrze sie i nich wypowiada . Ja miałem okazje słuchac go w kolumnie ESA Meritum ( chyba ) z pierścieniową Vifa XT 25 TG . Średnica była nieco szorstka ale czytelna i szybka , bas bardzo dobry . Jednak gładszą średnice daje XT18 a także 18 PL.

...there is no spoon...

Loudspeaker:

Według pomiarów ze strony zaphaudio XG18 ma niższe zniekształcenia na średnicy w porównaniu z XT18 (i jest w tej dziedzinie naprawdę dobry) natomiast w basach zniekształca dość mocno, podobnie zresztą jak XT18.

Mam takie pytania co do zamawiania elementów, będę to robił pierwszy raz i pytam czy to konkretnie kupić co podaje w linkach czy proponujecie coś innego dla zestawu M18WH + PL27, zwrotnica ostinato 2000:

Oczywiście:

PL27TG-35-06

Ukryta Zawartość

M18WH-08-08

Ukryta Zawartość

Elementy:

C1 i C2=4,7 uF

Ukryta Zawartość

4.700 uF250 VDC 5 %30 X 16 mm30 mm

L1=1,5 mH R=0,36 ohm

Ukryta Zawartość

1.50 mH0.38 ohm-1.4 mm-59 X 30 mm442 g zamiast 0,36 jest 0,38 ohm będzie to wieka różnica czy muszę tą cewkę kupić gdzie indziej ???

L2=0,47 mH R=0,57 ohm

Ukryta Zawartość

0.47 mH0.56 ohm-0.7 mm-29 X 15 mm45 g

i rezystory

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o to czy to te elementy kupić czy zamienić je na jakieś inne np. innych firm czy np. cewki powietrzne czy jakie?

A do reszty jeszcze:

Terminle

Ukryta Zawartość

Rurki b-r

Ukryta Zawartość

Mata bitumiczna

Ukryta Zawartość

Gąbke mam.

A przewody w srodku OFC tylko jakiej dać średnicy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też robię klona Ostinsto 2000.

Wszystkie elementy jakie zaproponowałeś są jak najbardziej ok. Wątpliwości mam co do rurki br. W oryginalnych Ostinato 2000 M18wh pracuje w około 30 litrach i jest zaaplikowany z rurką o długości 14 cm, taką jak ta:

Ukryta Zawartość

Twoja rurka jest inna. Dlaczego? Czy ten głośnik będzie u Ciebie pracował w mniejszej pojemności? A co do okablowania wewnętrznego to gdzie je zamawiasz?

Ukryta Zawartość

Co do objętosci to dam 15 L i wtedy rurka będzie krótsza. Bo bedzie strojenie inne. A kable tez na akusie raczej. Martwi mnie to: 1.50 mH0.38 ohm-1.4 mm-59 X 30 mm442 g zamiast 0,36 jest 0,38 ohm ??

Bez urazy, ale duperelami nie zawracaj sobie głowy. Różnica rzędu 0,36 a 0,38 to jest żadna różnica. Lepiej zastanów się nad tą rurką br do 15 litrów. Jak zrozumiałem chcesz ją skracać, ale o ile i jak to wyliczyłeś?

Moim zdaniem to skracanie jest mocno dyskusyjne.

Wlasnie róznica 0,36 a 0,38 mnie martwi a co do b-r to nie wiem w czym masz problem, z obsługa winISD czy bassboxem czy JIG II i sprawdzaniem dostrojenia b-r po przebiegu impedancji, a poczytaj ze jednak te 30L to zadużo, pomyśl nad tym jak wszycy pisza ze 15 max 22L ja daje 15 raczej bo mam suba i nie potrzebuje aż tak niskiej f3 kolum.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.