Skocz do zawartości
IGNORED

FLAC czy WMA lossless-ktory format wybr.

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

czy sa jakies konkretne argumenty dotyczace samej technologii oraz wsparcia, czy tez to cos w stylu : ja wole kuchnie wlaska od hinduskiej.

wymagania sprzetowe, miejsce itd to nie problem.

narazie do glowy jedynie przychodzi mi to, ze WMA jest promowane przez Microsoft, wiec wsparcie bedzie, ale moze im do lba przyjsc cos zwiazanego z "ochrona" praw itd, a FLAC jednak to open source, wolnosc i te sprawy...

czy jest mozliwosc konwersji z FLAC do WMAlossless i odwrotnie? nie tracac tagow oczywiscie

temat zalozylem by i tu pozbierac opinie, ale juz trafilem na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dysputa

oraz converter:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tzw miedzyczasie zainstalowalem nowy WMPlayer11 i bezposrednio w nim zgralem kilka cd bezstratnie w natywnym formacie WMA, bardzo to wygodne i szybkie... wszystko jest opisane od razu, jest obrazek albumu, jesli nie automatycznie sciagneity to latwo mozna wkleic, narazie ta wygoda i szybkosc podobaja mi sie a skoro bezstratne to i jakosc powinna byc ok

Ja polesam zainstalowanie sobie programu iTunes i zamienianie plikow na format bezstratny Apple Lossless Encoder. Program ten oczywiscie daje bezproblemowa mozliwosc zamiany tego formaty ma Wav i Aiff.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

jeżeli już mam wybierać to z wszystkich loseless'ów wolę flac'a. Format mało popularny w porównaniu do ape, ale nie ma tak częstych byków to raz, dwa że jeżeli już są gdzieś w sieci to mają oddzielnie pokompresowane utwory - w ape przeważnie mamy jeden plika a na nim np 17 ścieżek co znacznie utrudnia wybranie ulubionego utworu. Niby można sobie to obrobić, ale po co? W jakości różnicy nie ma, a co do wma to jakoś przekonania nie mam, sorki

WMA ma jedną ogromną wadę: stoi za nim Microsoft. Ergo: nidgy nie wiesz, czy:

1) format jest faktycznie bezstratny,

2) czy MS w pewnej chwili dowali Ci (najlepiej cichcem) jakiegoś p...nego DRM-a,

3) jak zmądrzejesz i poślesz Windowsa tam, gdzie jego miejsce (> /dev/null ;) , to z flac-em (albo ape-m) z pewnością nie będzie problemów...

Pzdr, M.

>kaszanka7 bawilem sie iTunes, nowy WMP jest znacznie wygodniejszy. poza tym najnowsze wersje iTunes wpeirdzielaja jakies reklamy coraz bardziej...

>saczek ja staram sie nie miec uprzedzen ;) dlatego rozwazam to i to

>Marcin (g) drom czy nie, ale co zrobia gosciowi, ktory zgrywa bez licencji pliki z wlasnych cd, ktore posiada w domu? dzieje sie sporo zlego na tym polu (sony i inne firmy naozrabialy osttanio), ale tez nie wpadajmy w panike...

co do windy - to nie kwestia tego, co napisales, ot kwestia tego, co mi jets potrzebne do pracy i zabawy, xp jest na tyle stabilne (zero zwisow), ze mnie nawet juz nie denerwuje jak dawniejsze systemy. czekam na Viste, lubie nowosci :) wmp11 okazal sie bardzo fajny, od wczoraj zgralem kilka kolejnych cd. obsluga w wmp11, czy tez pod MC z pilota jets bardzo szybka i zgrabna. pozostaje kwerstia podawania dzwieku - czy kablem czy bezprzewodowo do U-24, czy na sterownikach windows (ponoc kiepskie) czy przez FLAC spod Foobar na przyklad...

sprawdze soft, ktory konwertuje pomiedzy roznymi formatami, nie tracac tagow

Pitdog:

Czekasz na Vistę, powiadasz? A na nowy komputer już zacząłeś zbierać? :D Ale spoko, Vista prędko nie wyjdzie, więc zdążysz ;)

A co do praw autorskich itp.: ostatnio kombinują, jak by tu zrobić tak, by nawet własnych płyt na własny użytek nie było wolno kopiować. A że Microsoft-RIAA dwa bratanki, to nigdy nic nie wiadomo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.