Skocz do zawartości
IGNORED

Audigy i X-Fi - karty nie dla audiofila

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Creative nigdy nie miał dobrych sterowników... te problemy ciągną się od ich pierwszych kart PCI... których tak naprawdę miało nie być !Pewnie nikt nie pamięta tej chistorii heh.

Bardzo ciekawa ta petycja. Szczególnie interesujące są żądania dotyczące wbudowania tzw. skórek i usunięcia tych koszmarnych nieskompresowancyh plików WAV. No tak z takimi defektami raczej można sobie już tylko odebrać życie :) A i jeszcze to, że program się długo przełącza (u mnie ok. 3 sekund). Może by napisać do Microsofta petycję aby Windows uruchamiał się w 10 sekund, czego my użytkownicy stanowczo żądamy, a do producentów lamp do wzmacniaczy, aby rozgrzewały się w 5 sekund, bo my tak chcemy! :)

Swoją drogą u mnie nie występują te błędy o których w petycji mowa.

No i wyszedłem na obronńcę Creativa a wcale nim nie jestem, tylko nie bardzo rozumiem skąd u tylu osób tak ogromne uprzedzenie i zajadłość w walce z produktem, którego nie używają i prawdopodobnie nigdy go nie słyszeli...

A teraz już bez sarkazmu i całkiem poważnie:

Czy ktoś z Was potrafi mi wskazać nagranie stereofoniczne, które przy odsłuchu w słuchawkach daje wrażenie pełnej panoramy? Dawno temu czytałem o ekseprymentach z mikrofonami w kształcie ludzkiej głowy ze szczególnie precyzyjnie wypracowanymi małżowinami usznymi i membranami w miejscach gdzie człowiek ma swoje membrany :) Niestety nigdy nie dotarłem do takich nagrań. Ktoś o tym słyszał?

"...tylko nie bardzo rozumiem skąd u tylu osób tak ogromne uprzedzenie i zajadłość w walce z produktem, którego nie używają i prawdopodobnie nigdy go nie słyszeli..."

Skąd ten wniosek?

Ja bym to raczej określił reakcją na egzaltowane wypowiedzi i pewien sposób retoryki (vide Twoja odpowiedź na rzeczoną ankietę), które kojarzą się tutaj dość jednoznacznie.

Owszem, istnieje spora grupa osób, które owego "produktu" nie słyszały bowiem nie udało im się go uruchomić. Jestem wiecej niż pewien, że podobnie jak ja uważasz iż mają one takie samo prawo do wypowiedzi jak Ty. Także z tego powodu, że jest to dla nich jedyna droga wywarcia nacisku na producenta. Nie ma bowiem podstaw prawnych by żądać rekompensaty od firm produkujących podzespoły komputerowe z tytułu braku kompatybilności. Kupujesz na własną odpowiedzialność. Dla osób, które utopiły pieniądze upublicznienie jest więc jedyną drogą wywarcia presji.

Natomiast całość sytuacji jest kolejnym przykładem do czego prowadzi monopol. Mam nadzieję, że firma Creative zostanie boleśnie ukarana (za całokształt bo to dla niej nie pierwszyzna) lecz zdecydowanie nie chciałbym by poszła z torbami (co zresztą jak widzę jej nie grozi).

Piotrku PP,

jeżeli moje wypowiedzi odbierasz jako egazltowane, to myślę, że dla przeciętnej prawdziwie audiofilskiej wypowiedzi zabraknie skali :) Spójrz proszę, że ja więcej narzekam na SB niż go chwalę wskazując jedynie pewien obszar zastosowań (gry) dla których SB jest tworzony i moja główna teza jest taka, że nie jest to karta dla audiofila. Taki jest zresztą tytuł tej dyskusji.

Odnośnie utopienia pieniędzy w nieudanym zakupie dziwi mnie to co piszesz. Przecież urządzenie, które kupujesz a ono nie działa lub działa wadliwie zwracasz do sklepu i otrzymujesz zwrot pieniędzy. Mało tego. W określonym czasie możesz zwrócić sprawne urządzenie nie podając przyczyny i również otrzymać spowrotem swoje pieniądze. Czemu więc ta "spora grupa ludzi" nie skorzystała ze swojego prawa? Ja w takich sytuacjach korzystam bez wahania a kupując zawsze dopytuję się o możliwość zwrotu.

Monopol? Creative jest monopolistą? Tu już przesadziłeś :)

"Przecież urządzenie, które kupujesz a ono nie działa lub działa wadliwie zwracasz do sklepu i otrzymujesz zwrot pieniędzy" - na stole w serwisie działa doskonale, brak podstawy reklamacji.

"Mało tego. W określonym czasie możesz zwrócić sprawne urządzenie nie podając przyczyny i również otrzymać spowrotem swoje pieniądze." - przepis, który cytujesz dotyczy jedynie sytuacji zakupu poza siedzibą firmy, w innym wypadku nie obowiązuje.

Jeżeli nie monopol to pokaż mi inną kartę dla graczy. Dla graczy czyli z pełną obsługą EAX. Będę zobowiązany bowiem jestem przedmiotową firmą zmęczony, myślę że dam jej odpocząć od moich pieniędzy parę sezonów co najmniej. Tylko co innego kupić...hmmm? I pytanie za Nobla - co innego kupić na PCI-Express? Tutaj to dopiero jest kanał... wielki marketingowy gniot, który pozbawił masę użytkowników świeżego sprzętu tak potrzebnych złącz PCI.

"przepis, który cytujesz dotyczy jedynie sytuacji zakupu poza siedzibą firmy, w innym wypadku nie obowiązuje." - a zatem możliwość istnieje, wystarczy uważnie wybrać sklep, w którym się kupuje.

"Jeżeli nie monopol to pokaż mi inną kartę dla graczy. Dla graczy czyli z pełną obsługą EAX." - tu przyznaję rację, nie wskażę innej, w końcu to standard Creativa, ale też z jakiegoś powodu producenci gier korzystają właśnie z EAX. Równie dobrze mógłbyś się domagać aby ktoś wskazał Ci innego producenta Excela.

"I pytanie za Nobla - co innego kupić na PCI-Express? Tutaj to dopiero jest kanał... wielki marketingowy gniot, który pozbawił masę użytkowników świeżego sprzętu tak potrzebnych złącz PCI." - Piotrze, pomyliłeś się. PCI-Express jest złączem z bardzo wydajnym transferem danych, w które wyposażone są nowe płyty główne, ale do tego złącza produkuje się aktualnie karty GRAFICZNE, nie muzyczne. Zresztą każda płyta ze złączem PCI-Express posiada zwykle kilka "normalnych" złącz PCI. Nie widzę problemu. Czemu koniecznie chcesz mieć kartę muzyczną na PCI-Express?

Zresztą Creative nie produkuje kart muzycznych na PCI-Express, tu możesz o tym przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"a zatem możliwość istnieje, wystarczy uważnie wybrać sklep, w którym się kupuje."

Trudno polemizować przy takiej formie retoryki. Oczywiście dyskusję można prowadzić dalej tak, że wyjdzie na to iż to ja jako konsument jestem winien temu, że dałem zarobić firmie Creative. Przecież w końcu w ogóle nie musiałem kupować. Ja tam w politykę się nie bawię, dla mnie liczą się fakty. W linku zawartym w moim wpisie są fakty. Wnioski niech każdy sobie wyciągnie sam. Dlatego nie kontunuuję tego wątku.

Edwardzie, poczytaj trochę na temat nie tyle złącza co magistrali PCI-Express, jej skalowalności, a także zwróć uwagę na przedziwną praktykę montażu co najmniej 3 a zazwyczaj 4 takich złącz na współczesnych płytach głównych i nierzadko zaledwie jednego złącza PCI. I co ma zrobić posiadacz tunera sat, kontrolera scsi i karty dźwiękowej.

Nie mogę się powstrzymać by nie napisać, że wszelkie zdania sugerujące innowacyjność firmy Creative na polu dźwięku 3d wywołują na mym licu kwaśny uśmiech. Zawsze wtedy staje mi przed oczami firma z wojskowym rodowodem - Aureal, której kartę miałem przyjemność posiadać lata temu. Vortex 2 oferował wtedy sprzętowe "occlusion and refraction" umożliwiając symulację pochłaniania, tłumienia oraz odbić dźwięku w czasie rzeczywistym. Było to w momencie kiedy SoundBlaster umiał brzdąkać pogłosy o różnym opóźnieniu. Zresztą dzisiaj umie niewiele więcej. Technologia 3D na słuchawkach zaimplementowana w Vortexie została kilka lat później bez większych zmian przeniesiona do X-Fi po zatłuczeniu Aureala i wykupieniu jego patentów. Po prostu żałość ściska cztery litery.

Obecność jednego API - EAX, zamkniętego tzn. wymagającego licencji jest jednym z argumentów na monopolistyczną pozycję przedmiotowej firmy. Kto dziś pamięta A3D?

No powspominac to możemy :D I Gravisa (kupiłem niedawno Ultrasounda MAX-a), Aureala także - gdzieś powinienem znaleźć Vortexa I w najlepszym wydaniu przez ś.p. Diamonda. Yamahę 724 to nie wiem czy znajde ale może... Tyle, że to wszystko przeszłość (tak tak zabita przez wredne monopole) - niestety nie wystarczy mieć dobry produkt, żeby się na rynku utrzymać. Tutaj rządzi pieniądz.

> Technologia 3D na słuchawkach zaimplementowana w Vortexie została kilka lat później bez większych zmian przeniesiona do X-Fi po zatłuczeniu Aureala i wykupieniu jego patentów.

Tak, czytałem o tym. Wielu ludzi nad tym ubolewa więc chyba coś w tym musi być. Czy masz jakieś przykładowe nagrania z tamtych kart aby jakoś je udostępnić do posłuchania? Naprawdę jestem ciekaw i nie mam zamiaru zaraz wołać że SB potrafi lepiej. :)

Próbki dźwiękowe są raczej nie do zdobycia. W przypadku dźwięku dookólnego na słuchawkach wystarczy posłuchać X-Fi natomiast żeby mieć zarejestrowane efekty środowiskowe potrzebne byłoby istnienie wielokanałowego (4 kanałowego w tym wypadku) formatu rejestracji, a ten w czasach, o których mówimy nie istniał. Przypominam, że mówimy o "prehistorii" sprzed windows xp, mp3, dd5.1 czy dts. Vortex na winxp nigdy dobrze nie działał, firma zdążyła pójść z torbami. Były haki przeniesione z 2k przez entuzjastów ale działało to bardzo różnie.

A3D w wersji 2.0 pozycjonował góra, dół. Ale jego siła tkwiła w o wiele lepszym sposobie modelowania przestrzeni akustycznej, bardziej interaktywnym, żywym nie ograniczonym do predefiniowanych środowisk. O ile dobrze pamiętam 1 wersja EAX w ogóle nie pozycjonowała 3D, jedynie mutowała kilkoma parametrami rewerb. Oczywiście było minęło. Ale chociażby patrząc na postęp w domenie akceleratorów grafiki możecie sobie wyobrazić na jakim etapie byśmy byli gdyby "idea rodem z symulatorów lotu" była dalej eksploatowana. Dziwi mnie próżnia jaka panuje w tej dziedzinie, czyżby bariera wejścia na rynek była tak wysoka? Co zniechęca takie firmy-kombajny elektroniki konsumenckiej jak nvidia czy ATI? Mają przecież zaplecze, czyżby poletko było aż tak zasiane-poblokowane patentami?

Piotrek_PP - nie ukrywajmy, że nawet ilość sprzedanych kart by Creative jest malutka w porównaniu z całkowitą ilością użytkowanych komputerów. Poprostu poletko dźwięku jest słabo doceniane również przez samych użytkowników. Tak naprawdę graczom wystarcza ersatz w postaci EAX-a - mało kto wogóle orientuje się w różnicach pomiędzy kolejnymi wersjami. Pierwszy Live był przełomem gdyż pokazał masom co to jest wogóle dźwięk środowiskowy, zmiany i ulepszenia wprowadzane później to tak naprawdę kosmetyka. Myślę, że właśnie dlatego gigants of electronics zlewają to poletko choć nVidia czyniła już pewne kroki w tym kierunku (dźwięku ogólnie) - choćby Soundstorm. Zaznaczyli swoją obecność, jednak sukcesem bym tego nie nazwał. Wątpię żeby ktokolwiek przypuścił jeszcze szturm na rynek masowy kart dźwiękowych do PC - niby jest jeszcze miejsce na markę nr 2, jednak tejże nie widać. Panowie nie ukrywajmy - siedzimy w dziurze (tfu niszy) i wątpię żeby któryś z producentów chętnie do niej wlazł. A może to jest okazja na dobry biznes ? Gdyby wyprodukować solidne karty (w sumie to już chyba trzeba nazwać receiverem) na USB za kilkaset złotych to pewnie chętnych by się trochę znalazło.

Jeżeli tak jak pisze Piotrek_PP w końcu lat '90 istniały systemy, które z podobnym lub nawet lepszym efektem modelowały przestrzeń a wykupienie ich przez Creativa tylko je zabiło to faktycznie szkoda. Nie wiem, co potrafił EAX1, zaczynałem od EAX3, ale powiem Wam z doświadczenia, że dla wielu graczy to i tak za dużo. I nie chodzi o to, że tego nie słyszą, ale o to, że nie chce im się poczytać jak poprawnie poustawiać opcje aby dźwięk przestrzenny naprawdę zaistniał. I tu akurat duży kopniak się należy tandemowi XP-Creative, że tak zamotali się w swoich systemach, że podstawowe sprawy się gubią. Rynek masowy ma swoje prawa.

Racja Cooger, mało kto orientuje się między wersjami EAXa, a nawet jeśli tak, bo szpera jak ja, to trzeba się nieźle napocić aby znaleźć aplikację (tutaj grę) na której będzie można te różnice wyraźnie wskazać. A czy jest to okazja na biznes? Trudno powiedzieć, ale technologicznie od końca lat '90 nastąpił duży rozwój. Pewnie każdy z nas ma w domu komputer, który dałby radę liczyć takie eksperymenty niekoniecznie przecież w czasie rzeczywistym. Sample doskonałej jakości da się zdobyć. Internet pozwala na swobodną wymianę myśli i... efektów takiej pracy. Nie trzeba przecież wielkich inwestycji by się w to pobawić. Będą wyniki to można pomyśleć o zamknięciu tego w jakimś pudełeczku na USB, przecież nie tylko Creative produkuje procesory sygnałowe. Czemu więc nisza pozostaje niszą?

No właśnie, niby siedzimy w dziurze... ale przecież znamy doskonale inne bliźniacze dziury, w których mieszka się całkiem sympatycznie. Niby audiofilizm taki niszowy, a proszę spojrzeć na ofertę. Od podkładki po przydomową elektrownię. Wszystko jest dobrze dopóki jest konkurencja, wówczas nikt nie myśli w kategoriach "że dla wielu graczy to i tak za dużo". Taka strategia prowadzi wówczas prosto do klęski. W takich warunkach znajdują się produkty i dla niezwykle wymagających klientów. Tutaj musi istnieć jakaś bariera i być może związana jest ona z prawami autorskimi, kosztami licencji itp.

Weźmy rzeczony SoundStorm. Kolejna rewizja już nie obsługiwała sprzętowej kompresji AC3. Nie wierzę, że nVidia żałowała krzemu, raczej Dolby Lab. chciał za dużo.

Hmm skorzystam z tematu jako że mam kartę Esi Julia czy da się zainstalować i używać bez problemów dwóch kart muzycznych? W tym przypadku wspomniana wyżej i ta mityczna X-FI? Chodzi mi o wykorzystywanie juli do muzyki i ewentualnie filmów a x-fi do gier julia ma niestety poważne problemy z grami

Nie powinno być problemu, używałem 2 kart dźwiękowych wielokrotnie, choć akurat nie w tej kombinacji. Nawet w tym samym momencie do nagrywania rozmowy w skype.

Żeby jednak było wygodnie, programy (odtwarzacz, gra) muszą mieć możliwość wyboru karty dźwiekowej. W przeciwnym wypadku wybiorą domyślną Windowsowską, a ta jest tylko jedna. Przełączanie domyślnej przed każdym włączeniem gry czy filmy może być kapke uciążliwe, ale tak też można.

Miczq,

gdzieś czytałem, że nie zaleca się stosowania dwóch kart naraz, z drugiej strony tutaj pq mówi, że nie miał probemów. Myślę, że to może być trochę loteria czy XP sobie z tym poradzi, czy ile sterowniki się nie pogryzą i na ile programy będą potrafiły wybrać kartę, z której mają korzystać. Chyba musisz sam sprawdzić, pamiętaj tylko, żeby zrobić punkt przywracania systemu na wypadek, gdyby instalacja coś namieszała!

XP sriXPe... A moze ktos mi doradzi dobra karte stereo na USB? Glownie do uzytku na sluchawkach...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

co do 2 kart jedoczenie to moze byc roznie. Niektore karty nie beda ze soba dzialaly ze wzgledow sprzetowych np. emu0404 z emu1212 czy jakiekolwiek emu na pci z kartami cretive audigy na pci. Karty echo maja problem z wieksoscia innych kart.

Najczestszy problelem jendak lezy po stronie sterownikow i jest w sumie doscyc banalny mianowicie kluczowe dla dzialania karty pliki sterownikow maja takie samy nazwy dla obu kart i ostatnio zainstalowana karta nadpisuje sterowniki starszej karty.

foxbat, 24 Maj 2006, 10:33

>XP sriXPe... A moze ktos mi doradzi dobra karte stereo na USB? Glownie do uzytku na sluchawkach...

Polecam wątek:

Ukryta Zawartość

I efekt w nim uczestniczenia:

Ukryta Zawartość

Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "dobra karta stereo", ale moje rozumienie tego pojęcia w/w Edirol spełnia. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foxbat, 24 Maj 2006, 10:33

>XP sriXPe... A moze ktos mi doradzi dobra karte stereo na USB? Glownie do uzytku na sluchawkach...

Jest też M-Audio Transit

A jeśli prosba o USB wynika z tego, że karta ma chodzić w laptopie, to warto przyjrzeć się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Bardzo dobre opinie, nawet w Stereophile o ile pamietam.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

w granicach 100 zł znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co lepsze (nie zalezy mi na dzwieku przestreznnym z karty muzycznej- tylko sterreo)?

wiem w tej cenmie niwielkli wybor ale na emu mnie nie stac:/

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..co do wczesniej wspomnianej "suuuper" technologii EAX, to musze was zmartwic.. w nowej wersji windows'a nie bedzie ona wspierana.. zastapia ja softwarowe rozwiazania..a wszystko dlatego ze inna bedzie budowa jadra systemu.. sterowniki beda na wyzszej warstwie co ma zaowocowac "stabilniejsza" praca systemu..

..co do kart dla muzykow - wazne jest brzmienie a nie ilosc wejsc, wyjsc i innych...reszta to juz mocny procesor i pamiec.. kazdy z efektow mozna zrealizowac software'owo z rozdzielczoscia dzwieku nawet 3x wieksza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.