Skocz do zawartości
IGNORED

Zamawiamy kity Tripath'a z 41Hz.com

gallegro

Rekomendowane odpowiedzi

> veteran

Mozna by zrobic :-)

Polecam stronkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobniez ładnie gra. Chwalą na diyaudio ...

Można by się na tym wzorować jeżeli chodzi o wykonanie.

Ukryta Zawartość

Mnie się dostało tylko awizo. Taki brak szacunku ze strony żony do moich zabawek !!! A miała przykazane pilnować listonosza ;-) Za karę będzie naginać na pocztę (żartuję :-)

mój już jest w domu - aklimatyzuje się i rozgląda za obudową. Nie wiem jak wy, ale mnie się rezystorki średnio podobają. Chyba zamówię w elpodzie komplecik... A co tam niech ma :-)

PEES: CYKU - MUCHOS GRAZIAS

cyku: jakie wartości ci trzeba? bo po obejrzeniu zawartości szuflad ze szmelem mam na stanie 22k, - z tych wartości co wyglądają na krytyczne brzmieniowo (Nfb stopni wejściowych). takie moge ci po prostu wsadzić w list i wysłać (0,5% 50ppm). Chyba średni jest sens podmieniać rezki podciągające wejścia cyfrowe. można jeszczeby pomieniać rezki ustalające napięcie regulatora na stabilniejsze - te też powinienem mieć z elpodu (choć ręki za to bym sobie uciąć nie dał....).

Kurt, 20 Cze 2006, 13:46

>Polecam stronkę

Ukryta Zawartość

>Podobniez ładnie gra. Chwalą na diyaudio ...

>Można by się na tym wzorować jeżeli chodzi o wykonanie.

Zamierzam czyms takim zastąpić swojego T-Ampa. Będzie zasilany z baterii.

Ukryta Zawartość

Względnie takie coś, ale na razie czekam na opinie forumowiczów. Zwłaszcza Ryszarda_wpl, bo zdaje sie on zamówił ten model:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak postępy kolegów?

Okazuje się że SMT nie boli, chociaż trochę wprawy trzeba mieć. Udało mi się spaprać tylko jeden rezystor :)

Przy okazji pytanie do praktyków: Czy załączone diody do KITów można wizualnie odczytać (uprzedzając riposty "złośliwców" pytam o wyprowadzenia a nie model)?

ja osobiście czekam na obudowe - ale przyznaję się że już trzy razy zasiadałem do lutowania i już sięgałem ręką, ale nie... mam rozbabrany preamp - wiec chce go skończyć, ale w sobote już chyba nie ździerżę :-)

poniekąd zamiaruję podmienić oryginalne kondzie z wejścia na nichicony muse ES 10u, i rezki w torze na elpody

ale do soboty hektar czasu, może jeszcze coś innego mi do głowy wpadnie

(korci mnie wsadzić olejaki na wejście).

pees złożył już ktoś amp6? jakie daliście trafo?

ja na start 70VA 13,5V AC myśle że wysraczy :-)

troche pozno, ale chcialem zlozyc podziekowania dla forumowiczow cyku i gallegro za szybka i skuteczna akcje.

przesylka dotarla i wrazenie robi poopisywanie kilkunastu woreczkow z elementami smd :-)

szkoda tylko, ze przez pare tygodni nie bede mial czasu siasc do tego amp'a-2

gallegro gdy zlozysz swego amp'a-2, ciekaw jestem wrazen i doswiadczen, skrobnij cos!

>madly

Podziękowania należą się tylko i wyłącznie cyku lub cykowi (proszę wybrać właściwą wersję ;-). Ja nie zrobiłem nic oprócz napisania kilku mniej lub bardziej mądrych postów.

Jeśli chodzi o amp2 to czekam na trafo. Jak wstępnie go uruchomię to skrobnę małe "conieco". Uprzedzam, że u mnie będzie napędzał tylko sekcje subbasowe z podziałem 100 - 150 Hz. Myślę jednak że z czystej ciekawości przetestuję go też w całym paśmie.

Pozdrawiam wszystkich kit'owców.

gallegro - należy się za popędzanie, akcja byłą tak szybko, że ledwie się załapałem ;-)

Ciekaw jestem wyników.

U mnie amp-2 wejdzie do wnętrza wmacniacza Pioneer'a A-616 kupionego na Allegro, który okazał się tak rzeźbiony w końcówce mocy i tak spaprany, że nie było sensu bawić się w jej naprawę (nieekonomiczne), a ponieważ trafo ma 650W, obudowa i konstrukcja jest pancerna z lat, gdy HiFi było HiFI, więc nada się świetnie na upgrade.

Sam jestem ciekaw, jak zabrzmi to w porównaniu do A-656, na którym teraz słucham muzyki.

Tylko czas.... Może tak sklonować dobę, albo lepiej miesiąc? ;-)

Mam pytanie. Czy złożył ktoś kit AMP1-B? Pytam bo u mnie dokumentacja zawierała błędy oraz inne w niektórych przypadkach wartości elementów. Na przykład zamiast rezystorów 9.1k 1% miałem do wyboru 10k oraz 8.2k :|

To samo tyczy się diód mocy. Co do rozmieszczenia elementów na płytce się już nie czepiam bo to i tak najmniejsze zmartwienie. Jednym słowem kit napsuł mi sporo krwi. Jak dostaje coś do złożenia to chce dostać przynajmniej komplet części. POZDRAWIAM:)

Odpaliłem tego wzmaka. Montaż SMD do przyjemnych nie należy, ale ważne że się udało:) Jeszcze 3 sztuki do złożenia. Elementy dołączone do zestawu da się zaaplikować do układu nie powodując nieprawidłowego działania. Trzeba tylko wiedzieć co i gdzie. POZDRAWIAM:)

• 6 miesięcy później...

zamowilem 4 kity AMP1-B, okazalo sie ,ze potrzebuje 3ech takze jeden kit zlozony i sprawdzony mam do odstapienia, jak ktos chetny to prosze na PW

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jak poziom satysfakcji z Tripatha?

Napiszcie po kilka zdań.

Sporo kitów przyszło a posty tylko typu - dostałem dziękuję....

Jeśli ma ktoś na zbyciu 12V wersję to dajcie znać - wirbud () go2.pl

Ryszard:

Poziom zadowolenia (amp6) 9/10. układ rusza z kopyta, wszystko łopatologicznie wytłumaczone - zasadniczo można zrobić 2 rzeczy źle w tym kicie - spierr... cewki i wlutować diody na odwrót ;-). Oba nieszczęścia mnie ominęły ;-). Gra fajnie - dynamicznie - coś jest w tych tripathach ;-). trochę zmodyfikowałem układ - lekka korekcja wzmocnienia pierwszego stopnia i lepsze kondzie na wejściu - bipolarne muse 4,7u, no i lepsze rezystory do ustalenia napięcia stabilizowanego - na oryginalne trafiły mi się z końca tolerancji i napięcie różniło się od założonego o1,2 V :-|. Generalnie polecam.

A jeżeli chcesz 12V kit to olej 41 hz. ta2020 mnożesz kupić w impel za 20 pln (sam kupowałem) a płytkę (bez zintegrowanego stabilizatora) możesz nabyć w avt za 18pln - reszta elementów to raczej grosze ;-)

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

po dlugich staraniach koncowka 5x100 w na amp 1 b o ktorej myslelismy z Rafem jest gotowa, ze wzgledu na bezkompromisowe zasilanie projekt sie nieco rozrosl i zajmuje 2 obudowy , od 2 godzin mile zaskoczony slucham w stereo na swoim podstawowym systemie, krotko piszac z tym dzwiekiem da sie zyc w stereo, wlasnie leci close to the edge yes, dzwiek na dobrych kolumnach nie jest wyostrzony, prezentacje bym nazwal easy listening, sporo szczegolow na gorze, dobarwiona srednica, slucha sie tego bez zmeczenia ze spora przyjemnoscia, w porownaniu do jj 828 nie ma tego wyrafinowania, uderzenia na basie, rozseparowania planow, przestrzeni, tego wrazenia ,ze odbywa sie spektakl dzwiekowy, na tym tripathie po prostu sluchamy muzyki nie zapominajac o sprzecie, nie zapominajac z czego sie dzwiek wydobywa, na jj-u bardziej juz gra zespol, slucha sie muzyki z jej dynamika, naglym atakiem, szyblkimi zmianami dynamiki, ale dzwiek z tripatha nie razi, jest mily dla ucha, w miare szybki, bas sprezysty, odnosze wrazenie ze ta koncowka do kina jest az za dobra, swietnie po skompletowaniu kina beda napewno chodzily koncerty dvd, najbardziej zaskoczyla mnie w tej w sumie niewygorowanej cenie kultura brzmienia, spodziewalem sie jakis cyfrowych nalecialosci, suchego , wypranego z kolorow dzwieku, a tu nic podobnego, zestaw po prostu gra poprawnie, a na moich kolumnach wszystkie minusy mniej zaawansowanych wzmacniaczy natychmiast wychodza, tutaj po prostu gra z klasa, lepiej niz sie spodziewalem, z zapasem mocy , ktora czuc, koncowka wogole sie nie grzeje...

ja mam do odstapienia jeszcze jeden kit amp 1 b, zlozony i sprawdzony, bo myslalem o zmostkowaniu jednej koncowki do suba, ale tak jak mam teraz wystarczy mocy i jedna zlozona koncowke mam do odsprzedazy, zainteresowani na priva...

• 11 miesięcy później...

Od ostatniego wpisu minął prawie rok ! Odświeżam wątek ponieważ zrobiłem sobie wzmacniacz na kicie AVT 5079 ale z zasilaniem sieciowym . Uruchomiłem i gra fajnie ala ma jeden powazny mankament - jeden kanał szumi tak głosno ,że przy cichym słuchaniu zagłusza muzykę . Ten szum ma stały poziom i nie wynika z poziomu ustaweienia głosności odsłuchu . Po odpieciu przedwzmacniacza szum nieco słabnie ale i tak jest bardzo głośny. Drugi kanał także szumi ale cichutko .

Co radzicie ?

...there is no spoon...

RAF,

ale ja chce mieć zasilanie sieciowe :-)Z drugiej strony jesli to problem z zasilaiem to powinno byc w obydwu kanałach .

PS

Jedne z najlepzych niskich tonów jakie słyszałem , reszta tez niczego sobie . A jest to wersja na kilku podłych komponentach więc po upgradzie powinno byc super dlatego martwi mnie ten szum...

...there is no spoon...

>RAF,

>ale ja chce mieć zasilanie sieciowe :-)Z drugiej strony jesli to problem z zasilaiem to powinno byc

>w obydwu kanałach .

Niekoniecznie. Przy nieodpowiednim zaprojektowaniu PCB takie rzeczy mogą wychodzić. W wielu aplikacjach dotyczących wzmacniaczy impulsowych jest wspomniane o odpowiednim zaprojektowaniu obwodu drukowanego. Negatywny wpływ mogą mieć też nieodpowiednie elementy użyte do aplikacji, ale na razie sprawdź zasilanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.