Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki UPS do projektora?

lm81

Rekomendowane odpowiedzi

Mój projektor to Panasonic ae900.

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś UPS, żeby chronić lampę. Z tego co się zorientowałem to są UPS'y online i offline. Nie wiem czy mam rację ale online są chyba lepsze, bo "dają prąd od siebie" cały czas natomiast offline "przełączają się" gdy nie ma prądu w sieci.

Na forum spotkałem się z tematem o UPS, w którym autor narzekał że pomimo UPS'a projektor wyłączył mu się (nie zdążył się przełączyć?) - zdaje się że to był UPS typu offline.

Tak więc może któryś z szanownych forumowiczów mógłby mi doradzić jakiego UPS'a kupić. Cena no tak ok. 500 zł (ale nie jest to sztywna cena). No i piszcie też co wiecie o UPSach - o ich wpływie na sprzet i odbiór itp.

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/26414-jaki-ups-do-projektora/

Witaj,

Trochę offtopic, ale przymierzam się do zakupu Panasonica 900 i stąd moje pytanie - jak sprawuje się lenshift?

Zamierzam umocować projektor pod sufitem a zależy mi, by obraz wyświetlał jak najniżej. Podobno pojawiają się jakieś zniekształcenia czy rozwarstwienia kolorów. Jak jest u Ciebie - i czy rzeczywiście projektor jest godny polecenia? (myślałem także o Hitachi PJX200, ale podobno widać raster)

Pozdrawiam

Projektor mam od 18 maja i jak narazie jestem zadowolony. Lens shift wg mnie nie powoduje żadnych zniekształceń, jednak w instrukcji obsługi napisane jest że najlepszy obraz uzyskuje się w położeniu centralnym - dlatego też zamontowałem półkę na takiej wysokości abym nie musiał używaćlens shifta. Jeśli chodzi o montaż na suficie to odradzam (jeśli masz inną możliwość) bo wtedy wentylator głośniej pracuje (automatycznie zwiękaszają się obroty).

Wcześniej używałem projektora Hitachi (nie pamiętam modelu - coś z cx468, w każdym razie był to model przeznaczony do zastosowań biurowych, tzn. rozdzielczość 800x600, mały kontrast, duża jasność). Panas daje jednak o wiele lepszy obraz (podkreślam w porównaniu do tego projektora biurowego, a nie PJX200 - nie widziałem go). W położeniu "na półce" wentylator jest prawie niesłyszalny, i na pewno nie przeszkadza w oglądaniu (niektóre TV głośniej "bzyczą").

Zdecydowanie warto kupić projektor przeznaczony do KD - tzn w formacie 16:9 - te jasne pasy w przypadku projektorów 4:3 bardzo pogarszają komfort oglądania.

Na razie ogladam z zastosowaniem komponenta, ale zamierzam kupić kabel HDMI (może jeszcze trochę ceny spadną bo potrzebuję 10 metrów). DVD to samsung HD950 (za ten wyświetlacz to powinni powieśić jego projektanta)

No to chyba wszystko, jak jeszcze jakieś pytania to wal...

AE900 to czułe bydle.

używam Evera Pro 400 i APC Smart 650.

przy zaniku napięcia w sieci niestety lampa wyłącza mi się w przypadku podłączenia obu modeli.

jednak Ever o dziwo sprawuje się tutaj lepiej - bo wentylator projektora pracuje cały czas, pomimo wyłączenia lampy. Smart na to nie pozwala.

Ostatecznie - Smarta mam podpiętego do PC, Evera do projektora.

Oczywiście - gniazdka obowiązkowo z uziemieniem. Żadnych przedłużek nie używam.

>>lm81

Ever nigdy, natomiast APC raz na jakiś czas (chyba cyklicznie co 2 tygodnie) dokonuje samotestu lub czegoś podobnego. Trwa to kilka seknd i jest jakoś tam hałaśliwe.

Może się zdarzyć, że trafi się to podczas seansu filmu. Mnie się jeszcze nie zdarzyło, zresztą nie uważam tego za uciążliwą sprawę

Pamiętajcie, że dobry UPS musi mieć sprawny akumulator. Żywotnośc jego równa jest mniej więcej żywotności lampy w projektorze. Warto by więc zainteresować się, czy dany UPS posiada możliwość wymiany zużytego akumulatora. Dobrze by też było, gdyby posiadał funkcję testowania. Raz na pół roku powinno się taki akumulator rozładować - wtedy przedłużamy jego żywotność i sprawność.

• 2 lata później...

odświeżam wątek :o)

szukam właśnie ups do projektora i standardowo kłopot z wyborem się pojawia.

wszystko wskazuje na Ever ECO 500 lub 700 CDS Sinus.

czy ktoś może odkrył coś innego ciekawego w ostatnich latach?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 1 rok później...

Hej ,

ja mam projektor ktory pobiera max okolo 300 watt ,musisz sprawdzic pobor pradu maxymalny twojego projektora i dac jakis zapas mocy.Na poczatku probowalem z ups active jet lcd model avtive power 850 va 480 watt i mimo tego nie podtrzymywal projektora tylko dawal sygnal fail .Po zamianie na model AJE 1021 active power o mocy 600 watt nie mam problemu. Nie wiem czy winny byl ups ??? Mam 3 zasilacze tej firmy i jestem zadowolony cena to okolo 400 zl.Po zakupie zrob test ,wlacz projektor i odetnij zasilanie lampa bedzie jeszcze zimna i nie powinno sie nic stac ,ja tak robilem ,lampa nie gasnie normalnie wylaczam pilotem i wentylatory chlodza lampe trwa to okolo 2 minut.Musisz zwrocic uwage na to czy ma napiecie w sinusoidzie ,moj ma tez czas reakcji do 10 ms i podtrzymuje okolo 5 minut przy pelnym obciazeniu.Pamietaj ze przed pierwszym uzyciem musisz go ladowac ,w moim przypadku 5,6 godzin .Rozmawialem tez z facetem z serwisu i ups moze byc odlaczony od pradu wystarczy ze podepniesz go kilka razy w miesiacu na jakis seans :) Takze moge polecic model AJE 1021 ACTIVE POWER.Chyba wszystko jak cos zapomnialem to dopiszcie sprawdzcie tez google bylo juz :).

utex

rozumiem, wazne , ze dziala, u moich rodzicow czesto wylaczaja prad wiec musi byc skuteczny, ja myslalem o tym drozszym rozwiazaniu czyli on-line upsie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wtedy bede mial zglowy stabilizacje pradu i jakosc pradu o ktora na wsi ciezko czasami, tyle, ze on kosztuje 1200 pln niestety, zastanawiam sie czy tyle inwestowac skoro piszesz , ze zwykly ups ladnie dziala przy przerwach w zasilaniu....ten activejet kosztuje tylko 400 pln

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Tez myslalem nad zakupem upsa ale jakos sie specjalnie modelom nie przygladalem. Ale ze temat sie pojawil a nie mialem mozliwosci poczytac dokladnej specyfikacji zadnego konkretnego modelu to zapytam - po co do projektora pobierajacego <400W ups dajacy az 1000W? Zakladam, ze jak braknie pradu to nikt nie bedzie dalej chcial ogladac filmu bez dzwieku. Czy tez moze podlaczacie do upsa calosc sprzetu?

server unreachable;--

Tez myslalem nad zakupem upsa ale jakos sie specjalnie modelom nie przygladalem. Ale ze temat sie pojawil a nie mialem mozliwosci poczytac dokladnej specyfikacji zadnego konkretnego modelu to zapytam - po co do projektora pobierajacego <400W ups dajacy az 1000W? Zakladam, ze jak braknie pradu to nikt nie bedzie dalej chcial ogladac filmu bez dzwieku. Czy tez moze podlaczacie do upsa calosc sprzetu?

Nawet jeśli podłączysz do UPS cały sprzęt to pewnie i tak nie wytrzyma do końca filmu :) (chyba że będzie to jakiś UPS wielkości lodówki)

Migrena: 1000VA to nie to samo co 1000W. A poza tym o ile warto mieć upsa o obciążeniu 10-20% większym od maksymalnego obciążenia o tyle kwestią do poważnego przemyślenia jest czy potrzebujemy zapasu 50% 100% czy 200% mocy. W zasadzie nadmiar w postaci nadwyżki nad obciążeniem ma znaczenie wyłącznie w kwestii czasu podtrzymania. Raz się opłaca a raz nie. W przypadku kiedy jest to wyłącznie ups pod projektor większa nadwyżka nie ma żadnego sensu.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

electro -zobacz moze zasilacze line interactive tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,sa to zasilacze ktore posiadaja stabilizacje napiecia i uklad avr np. ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pisze line interactive jednak nie pisze o avr czas podtrzymania -4 min ma cena przystepna i sinus na wyjsciu bateri i 420 watt,ma rowniez mozliwosc komunikacji przez port usb i 3 lata gwarancji.Ja rowniez mieszkam na wsi i rowniez czesto mam zaniki napiecia ,rozumiem tez ze projektor to rzecz nie tania i sam bym nie chcial aby cos mojemu sie stalo :)

electro-

"Zastosowanie falowników z sinusoidą na wyjściu oznacza, że UPS-y line-interactive, pod względem efektu końcowego podczas awarii zasilania, dają podobnej klasy ochronę, jak droższe modele on-line. Oczywiście nie niweluje to wszystkich różnic, ponieważ jedną z podstawowych, unikatowych cech modeli on-line jest to, że zawsze, niezależnie od stanu sieci energetycznej, dają one na wyjściu prąd pochodzący z baterii, a zatem pozbawiony jakichkolwiek zakłóceń. Modele line-interactive podczas standardowych warunków stosują jedynie zestaw filtrów, który normalizuje napięcie wejściowe i częściowo usuwa z niego różne zakłócenia."to z tad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście posiadam UPS EVER ECO CDS 1000.

Jest kompaktowy, sinus na wyjściu, krótki czas przełączenia oraz mikroprocesorową kontrolę wszystkich parametrów.

Długo szukałem i wybrałem właśnie tez z uwagi na super relację cena/jakość.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.