Skocz do zawartości
IGNORED

TELEWIZOR PILNIE POTRZEBNY TYLKO JAKI?

jack_bond

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem że o TV było sporo i o tych co mnie interresują też, ale mam pewien niedosyt informacji. Zachycacie się różnymi bajerami, które mi są obojętne. Dla mnie ważny jest jedynie obraz.

Prosze o pomoc w uszeregowaniu czterech modeli w uwzględnieniu ich cen, bo droższy będzie troszeczkę lepszy od taszego ale czy wart dopłaty?

Moje typy:

1 philips pw9520 - 2999zł

2 thomson 32WB842 - 2800zł - używany ( ale jak nówka)

3 panasonic tx32ps12p- 1600zł

4 panasonic tx32pm11- 1900zł

Proszę o szybką pomoc bo mundial się zbliża a ja bez TV zostałem.

Nie mam możliwości obejżeć ich wszystkich razem w sklepie, jedyni 12p i philipsa, ale ludzie chalili thomsona i panasa PM11, z tąd moje wątpliwości, bo skoro jest możliwość kupienia starszych modeli to może warto skożystać?

https://www.audiostereo.pl/topic/26421-telewizor-pilnie-potrzebny-tylko-jaki/

Zamiast philipsa pw9520 brałbym jego następcę, model PW9551 - cena taka sama ( tj. 2999 zł ), obraz super; tudzież dorzuciłbym do twojej listy nowego slima Samsunga - model WS-32Z409P ( do wyrwania już za 2500 zł. ) - obraz jest napawdę niezły ( no i w przeciwieństwie do poprzednich modeli slim, ten nie ma problemów z geometrią )

Właśnie od dwóch dni,jestem w posiadaniu telewizora 29PT9521 i po sprawdzeniu telewizora plytą testową

jestem pozytywnie zdziwiony.Geometria jak na crt super,rozdzielczość również.Odbiornik pozbawiono funkcji

poprawy płynności ruchu digital natural motion,lecz może to ucieszyć przeciwników poprzednich modeli,poniewaz

brak jest sztuczności obrazu,obraz już nie wygląda jak w telenoweli.Jeżeli ktoś stawia na obraz,to w obecnej

chwili z telewizorow crt nic lepszego nie znajdzie.Poprzednio posiadalem telewizory philips modele;28pw9527,

32pw9528 oraz 32pd50 panasonica więc mam porównanie,kontrast i ostrosć posunieto w tym tv do granic

mozliwości dla crt.Zastosowanie pixel plus w tym tv nie powoduje tak jak w modelu 29pt9020, nadmiernego

uwydatniania bieli co powodowało, że w jasnych fragmentach obraz był "wypalony",tutaj obraz jest stonowany i

naturalny.Pozdrawiam

Rzeczywiście potwierdzam że w nowych slimach Szajsunga obraz już nie jest krzywy.

Do tego odbiór wygląda nader fajnie więc wieszanie na Szajsungu psów za slimy już nie jest aktualne.

Ten z podwyższoną rozdzielczością wygląda naprawde ciekawie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

do blokier41

IMO porównywanie tv 29" do 32" w kwestii geomatrii i rozdzielczości to mocna nieporozumienie, to inny świat :-) wiec zachwalanie geometri w tv 4:3 po wczesniejszych testach tv 16:9 które z idealnej geometrii nie słyną jest niezbyt powazne

prezes 2005

Przyznaję Ci rację co do porównania geometrii odbiorników 4:3 do odbiorników 16:9,to nieporozumienie.Lecz nie dodałem w poprzedniej wypowiedzi,że miałem możliwość sprawdzenia rownież tv 29px20 panasonic i w stosunku

do philipsa 29pt9521,panasonic wypadł tragicznie.Rozmycie trzcionki przy krawedziach ekranu,efekt pompowania

zła zbieżnosć kolorów.

Witam ja też zastanawiam się nad zakupem tv Samsunga WS-32Z409P. Nie ma za dużo opini o tym modelu pewnie z uwagi na to że jest to nowość. Mam pytanie czy są jakieś crt'ki, które mają wbudowany tuner HD, gdyż domniemam że jeśli kupię taki telewizor to jeszcze w przyszłości zmuszony będę do zakupu zewnętrznego tunera obsługującego HD? Czy moje myślenie idzie we właściwym kierunku? Proszę napiszcie coś jeszcze o tym właśnie modelu telewizora, czy jest wart tej ceny, bo patrząc na parametry ma wporządku.

Witam,

Jestem posiadaczem nowego Philipsa PW9551. Moge potwierdzic wysoka jakosc tego odbiornika. Uzywam go wraz z tunerem sat. Samsunga DSB-305G i Polsatem. Poza swietnymi kolorami na uwage zasluguja cyfrowe "powiekszacze" rozdzielczosci. W szczegolnosci "podowojenie lini". Final Ligi Mistrzow na Polsacie sport powalil na kolana przy tej opcji (jakosc bliska HD, pisze szczerze). Na transmisje TVP takze z satelity nie chcialo sie nawet patrzec. Ten CRT obsluguje sygnal HD. Na razie uzywam do tego celu PC'ta. Uzywam kabla DVI-HDMI. Uwaga! Philips przyjmuje rozdzialki od 800X600 do 1920X1080! Czyli pelne HD. CRT do pracy biurowej sie nie nadaje ale grac juz mozna bez problemu (1280X720)! W chwili obecnej z jednego komputera dostarczam !! jednoczesnie !! sygnal 1980X1080 do filipa po HDMI oraz 1360X768 do LCD TV Samsunga z serii R51 po VGA (tryb Dual View, karta graf. Asus 6800GT i proc 3Ghz ledwo zipie). Puszczam ten sam film w HD na raz na Philipsie i na LCD. Musze przyzac, ze z odleglosci 2m trudno jednoznacznie ocenic ktory TV wyswietla lepszy obraz. LCD ma jednak przewage w postaci braku przeplotu.

Reasumujac jest to naprawde swietny telewizor. HI-END w CRT (obsluga HD, HDMI, component). Szkoda, ze tylko 32". Do takiego TV dobry tuner sat + Polsat Sport i gwarantuje ze MŚ2006 bedzie sie milo wspominac (poza tym co uda sie naszej reprezentacji). Goraco polecam.

dwa słówka : nie słuchaj kilku użytkowników którzy musią sami siebie utwierdzać w słuszności wyboru tylko poszukaj dobrze na stronach poświęconych RTV. Filipki i Samsungi nie cieszą się specjalą renomą w porównaniu np. do Panasonica.

A z tych co wymieniłeś na początku to Tom jest zdecydowanie z najwyższej półki zarówno wg linii produkcyjnej jak i obrazu(ale tej akutat mojej rady z pewnego małego względu nie musisz bardzo brać sobie do serca)

Tutaj masz linki do wypowiedzi użytkowników nowego Samsunga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W środku znajdziesz odnośniki do innych stron poświęconych temu tv.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem dziś co prezentuje Philips 9509, zakładam że 9551 nie jest gorszy i obraz który widziałem bił na glowę inne, ktore stały w sklepie, niestety nie było Samsunga 409 a podobno on też gra fantastycznie. Ludzie idźcie do sklepu i porównujcie te telewizorki i piszcie. plizzzzzzzzzzz

prawdę mówiąc chciałbym aby tem samsung okazał się godnym partnerem philipsa bo bardziej mi się podoba i mniej miejsca zajmuje. :)

Co do Panasonica zastanawia mnie jedna rzecz

Otóż: Na rynku niemieckim nie mozna kupić takich samych panasonicków jak w Polsce

Pozornie na pierwszy rzut oka tv jest identyczny ale jak się mu lepiej przyrzeć to róznice są już np w nazwie (kodzie). W Polsce jest to dajmy na to TX-29PS12P albo TX-29PM1

A w Niemczech TX-29E50D lub TX-29E50D/B albo TX-25PX10D czyli typ w Polsce niewystępujący.

łatwo to sprawdzić. www.panasonic.pl i www.panasonic.de

Czym się róznią te telewizorki ? Czymś sie muszą różnić ! Ale czym ?

Wniosek chyba nasuwa się sam. Na rynek niemiecki prawdopodobnie idą lepsze TV niż do Polski...

Lepsze komponenty, lepsze wyniki na testach jakościowych itp... nie wiem możemy tylko domniemywać.

Może przed zakupem warto sprawdzić czy dany typ telewizora jest dostępny także na Zachodzie Europy.

Podejrzewam że prodocenci robią nas Polaków w jajo.

Acha jeżeli chodzi o jakość panasonica to ja mam w domu chyba TX29PS11

1) Trzykrotnie wymieniany pilot bo przy pogłaśnianiu przłącza się na program 2. - po wymianie pilotów wada nie ustąpiła. Pomogło zastosowanie pilotów uniwersalnych Yamaha i Logitech

2) TV buczy. Jak go cicho słucham w cichym pomieszczeniu to słuszę pracę cewek stabilizujących obraz.

Próbowałem to reklamować - wymieniano mi TV na inny i dalej buczy. W servisie powiedzieli mi po dugiej dyskusji że nie jestem pierwszy. Trafiają się klienci z lepszym słuchem którzy narzekają....

Po kilku akcjach z servisem opduściłem... zdrowie ważniejsze od TV a do buczenia sie przyzwyczaiłem.

Wiem że to forum panasonica chwali... ja niestety nie przyłączę sie do pochwał.

Unikałbym wszystkiego co wyjechało z Czech z logiem Panasonic.

Mam w domu Discmana Panasonica ściągniętego z Japoni i zrobionego na japoński rynek.

Bajeczka.... ;-) a kosztował 100 Euro.

Mam jeszcze DVD Panasonica i również mi się podoba, nie mam uwag do tego grajka.

Ale to jest sprzęt z Malezji albo z okolic.

Porównywałem dziś Samsunga WS-32Z409P oraz Panasonica TX32PS12P i z konfrontacji tej zwycięsko wyszedł ten pierwszy. Na sygnale z DVD obraz cechował się wyższym kontrastem, większą ostrością oraz wyraźnie lepszą bielą. Natomiast za obrazie testowym zniszczył konkurenta na pionowych, czarno-białych pasach o różnej szerokości, widocznych w środku ekranu, które w Panasonicu po prostu się zlewały. Sam wykazywał niewielkie załamanie skrajnych, pionowych linii siatki na krawędzi ekranu.

Co mnie jednak zastanowiło, to PIP w Samsungu. Wydawało mi się, że posiada on jeden tuner telewizyjny, umożliwiający jednoczesne oglądanie obrazu z anteny naziemnej i np. anteny satelitarnej lub DVD. Natomiast widziałem obraz z anteny naziemnej oraz inny z tej samej anteny w podglądzie. Dwa tunery czy dziwny podział sygnału w instalacji sklepowej?

Poza tym Samsung zyskuje moje uznanie mniejszymi, w porównaniu z konkurencją, gabarytami, zwłaszcza głębokością.

Ja również zamierzam kupić tv, czy ktoś miał jeszcze okazje oglądać Philipsa 29PW9551? Wiele dobrych słów padło pod adresem samsungów slim, ale czy 32" nadają się do zwykłego oglądania programów telewizyjnych, czy jednak 29" 4:3 jest lepszy? Czekam na opinie, dzięki.

ja jednak zdecydowalem się na Philipsa 32pw9551, widziałem inne modele Philipsa z systemem pixel plus i w porównaniu z resztą tv w sklepach były poza konkurencją. Samsunga 409 nie udalo mi się obejrzeć ale mam złe doświadczenia z tafirmą i inne modele (wiem że to całkiem inny model) utwierdziły mnie że samsung przynajmniej w tanich modelach jest kiepski.

Szkoda,że na forum nie znalazłem nikogo kto mógłby opisać bezpośrednio te dwa modele.

Mś w piłce obejrzę w Philipsie!!!!!

• 3 tygodnie później...

witam, porównania Phila 9551 z nowym Samsungiem 409 nikt nie dokonał, a moze ktoś by porównał tego phila z Thomsonem wb 842, chodzi mi o jakość obrazu z telewizji i ew. z dvd, pomijam kwestie że Thomson nie obsługuje 720p i nie ma hdmi czyli nie jest przystosowany do HD,

pozdro

Widziałem tego thomsona w sklepie i nie spodobało mi się to, że ma ciemną szybę z przodu co w słonaczne dni działa niczym lustro. Obok stał philips 9509 - o niebo lepszy obraz!!!!!!!!!!! ( wrażenie mojej żony i siedmioletniego syna były identyczne, bez wnikania w bajery obraz w philipsie był lepszy)

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.