Skocz do zawartości
IGNORED

bezkompromisowa kolumna DIY pod g-clona

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Re: lancaster, 25 Maj 2006, 19:07

>Może Chinczycy robią jakieś ciekawe fullrange?

o tak - właściwie to Fostex przeniósł produkcję do Chin kontynentalnych (z Tajwanu)

rodzima produkcja chińska (tajwańska) to TangBand,

na TangBandach Darren Kuzma zrobił swoje monstrualne falliczne totemy "the Kuze":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Wiesz ostatnio dużo rozmawiałem z Tonsilem:)

>Może namówić ich na fullrange z biocelulozy dla nas?

>Quad bedzie myślał jak myśmy to zrobili;)

;-) zorientuj się :-)

post-5623-100001297 1170293227_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: lancaster, 25 Maj 2006, 19:11

>graafie, ale ten "trick znany od lat" to kosztuje powyżej 999zł zdecydowanie.

z Bandorami czy Jordanami to i owszem, dlatego trzeba na znaleźć przystępniejsze drivery

Masa drgająca 3g? proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

do tego idzie górą pasma jak żaden inny, efektywność wysoka, cena dobra. Jedyny problem to rozwiązanie uzupełnienia basem. Przymierzam się do paczek na 4 takich na stronę w odgrodzie + efektywny dół...

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

Tomek, przy tej wielkości glośnika +/-1mm to pewnie z podziałem 300-400Hz?

Wysoka efektywność, GainClonowi powinno się spodobać.

Porównywałes moze dźwiekowo z SPH60?

graafie jest pomysł z fizycznie istniejącym tanim głośnikiem. Może nie referencja, ale ma szansę zagrać.

graafie, w tym projekcie Mr Kuzmy basu nie widzę:)

Nie róbmy wynalazków na siłę.

Przypuszczam, ze dobry 18cm fullrange Tonsil(bioceloloza-leciutka i sztywna, stożek fazowy, albo mała tubka, magnes 100cm dający efektywność tej membanie) i Fostexy i inne Jordany pozamiatane. Kosz na początek z jakiegoś lekkiego stopu, potem w wersji signature(do upgrade;)) aluminiowy.

Pasmo widzę 50-12KHz(możliwie liniowo) w obudowie 16L burczybasowej;((tak ja to widzę)

spl przez to, że ch-ki kierunkowe są w szeokopasmowcach dupiaste delikatnie wznosi się ku górze już od 6-8HHz. Tak by na osi przy 10KHz pod kątem powiedzmy 15-20stopni byl spadek nie większy niż 2-3dB.

Efektywność 88-90dB

No tak to można się w fullrange bawic;)

morris, jeszcze trochę jak się wpienie to pojadę do Wrześni i przejmę ta firmę;) Będziemy tłuc takie głośniki na cały świat:)))

A tak serio, to myślę, ze niewiele trzeba, zeby Tonsil wskoczył w klasę średnią.

No, ale co zrobić, jest jak jest.

Przejęciem Tonsila zajmijmy się póżniej :-))

Obserwuję z zainteresowaniem rozmowę , jako że jestem codziennym słuchaczem Sph60x właśnie ...

Temat zaproponowany przez Trim Audio jest dla mnie ciekawy ... proszę mnie poprawić/olśnić jeśli się mylę:

stosując np po 10 takich głośników na kanał zejdzie się z basem niżej? W czym jest pies pogrzebany? Swego czasu był wątek gdzie również takie rozwiązanie było pokazane i myślałem właśnie o 'stadzie' sph60x....

Pozdrawiam Krzysztof

Jednak nie chciałbym dodawać żadnych subopodobnych dopalaczy... :-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Może i trochę się zejdzie w dół stosując line array, ale cudów się nie spodziewam (tzn. zejścia poniżej 100 Hz). Pozostaje jakiś eminence czy beyma 10-12'' (a najlepiej po 2 na stronę) i uczciwie zaprojektowana zwrotnica na 200-300 Hz. Albo linia transmisyjna na tym ;-)))

Ukryta Zawartość

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

To wobec tego w jakim celu stosuje się to połączenie kilku/nastu głośników w 'stadzie' , tj ' line array' ? :-)

Krzysztof

Witam Krzysztof

Niestety jak dasz wiecej głośników w odgrodzie to niżej nie zejdziesz, bo zwiększy się poziom ciśnienia dla całego spl.

Osobiście nie mam przekonania dla takiego rozwiązania. Głośniki różnią się od siebie i zyskując na spl(przy równoległym łączeniu głośników spada impedancja, co dla wzmacniacza nie koniecznie jest zdrowe, a dla GC napewno nie jest:)) jednocześnie możemy mieć kłopoty innego rodzaju.

Wolę 1 porządny głośnik, taki jak powyżej wymyśliłem np.;)

Dziękuję :-) - używacie 'trudnych wyrazów' ale jestem mądrzejszy już. A czy można gdzieś czegoś takiego (line array) posłuchać ... Lancaster gdzieś niedaleko nas?

Właśnie problem basu zniechęca mnie do Fostexów itp, bo myślę że ze wstęgąod 8-10kHz mógłbym żyć;)

To jest jedna z przyczyn dla których nie mam czegoś takiego jeszcze, druga to że zawsze cośznajdzie sie do kupienia;)

ahaja, ja takiego cegoś nigdy nie słyszalem. Napewno nie bawilbym się w kupowanie 20szt 5cm głośników, żeby wykonac taką Kuzmę. Wolę 1, ale konkretny. Wszelkie wynalazki są jak najbardziej mile widziane, ale wtedy kiedy są potrzebne, a nie na siłę.

Ja taką bezkompromisową kolumnę widziałbym tak :

- układ d'Appolito

- układ trójdrożny

- małe 14-12 cm głośniki niskośredniotonowe z małą masą głośników ( najlepiej magnezowe , aluminiowe membrany Seas'a badź tytanowe Visatona )

- niskotonowa sekcja cięta nisko 4 rzędem - ok 80 hz zasilana z oddzielnego modułu na LM4780

Projekt , któy zbliża się do tych założeń istnieje w sieci pod nazwą DESCARTES II

ok to z innej beczki

Vifa XT19 - ok 25 EUR

Vifa PL11WG - ok 36 EUR

SLS 8 - ok 36 EUR

Połączenie Vify XT19 + PLWG istnieje jako PREMIUM 6 -strona audiocomponents

zalety - prosta zwrotnica 1 rzędu

wada to mała efektywność

dodajemy do PL11 kondensator ok 330uF - filtr górnoprzepustowy na ok 80-90 hz

i od dołu SLS w obudowie zamkniętej napędzany LM4780 z filtrem aktywnym

W pokoju do 20m2 wystarcza ,

"25 Maj 2006, 18:46

Re: lancaster, 25 Maj 2006, 18:36

>

Ukryta Zawartość

>Faktycznie źle nie wygląda.

>tylko tak:

>-basu zero

skąd taki wniosek - Qts 0.6 fs @65 Hz nie przekłada się tak po prostu na "zero basu""

graafie, sorki, że dopiero teraz odpisuję na ten post, ale jeszcze raz przejrzałem tą stronę:)

Parametry podane przez Ciebie oczywiście zgadzają się, zapomniałeś tylko podać Vas 2,6L.

- powierzchni membany 0.0026m2, oraz tego, że głośnik nie ma zawieszenia umożliwiającego liniową prace +/-10cm:)

Basu z tego nie będzie, może 60Hz(f3) jakimś cudem da sie z tego wycząsnać, ale o kontrabasie zapominamy zupełnie.

chociaż...można odwrócić kota ogonem i powiedzieć, ża prawie na żadnych zestawach kontrabas nie gra tak ładnie na 5 planie jak na tych Bandorach:) Bo odsłuchu perkusji nie śmiem proponowac, mogłoby się okazać, że talerze są kilka metrów bliżej niż stopa.

Zresztą nie nasz budżet;)

Ukryta Zawartość

dodo, piszesz bardzo konkretnie, ale przygotuj się, że graaf zaraz "naprowadzi" Cię na szerokopasmowca;)

Broń Boże nie mam nic do dobrego szerokopasmowca, ale nie ma takiego za taką kasę.

Chyba, że na początek posuniemy się do jeszcze większego kompromisu i kupimy 1 szt:), a późniejszy upgrade to poprostu stereo? Na swój sposób jest to niewątpliwie podejście bezkompromisowe...

Pozdrawiam

Re: Trim Audio

>Masa drgająca 3g? proszę bardzo:

>

Ukryta Zawartość

>do tego idzie górą pasma jak żaden inny, efektywność wysoka, cena dobra.

z oferty Monacora to jest bardzo ciekawy głośnik:

Ukryta Zawartość

wklejałem już jego zdjęcie na forum, problem - konieczność uzupełnienia na basie – komplikacja i wyższy koszt

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Lancaster

>graafie, w tym projekcie Mr Kuzmy basu nie widzę:)

>Nie róbmy wynalazków na siłę.

projekt Kuzmy to nie moja bajka, choć podoba mi się nieszablonowe podejście, ale takie długie klastery "to nie jest to", podobnie jak i użyte przez niego TangBandy

>Przypuszczam, ze dobry 18cm fullrange Tonsi l(bioceloloza-leciutka i sztywna...

sporawy – kiepskie charakterystyki kierunkowe, break-up i zniekształcenia

mniejszy nie mógłby być?

pogadaj, przejmij ten interes - wtedy "się zobaczy" ;-)

>Osobiście nie mam przekonania dla takiego rozwiązania. Głośniki różnią się od siebie i

>zyskując na spl(przy równoległym łączeniu głośników spada impedancja, co dla

>wzmacniacza nie koniecznie jest zdrowe, a dla GC napewno nie jest:)) jednocześnie

>możemy mieć kłopoty innego rodzaju.

ee...? jakiego rodzaju kłopoty??!

Co do impedancji stosując różne kombinacje szeregowo/równoległe można uzyskać jaką się chce :-)

>Wolę 1 porządny głośnik, taki jak powyżej wymyśliłem np.;)

jeden głośnik = gorsze charakterystki kierunkowe, wyższe zniekształcenia, gorszy impuls

>Napewno nie bawilbym się w kupowanie 20szt 5cm głośników, żeby wykonac taką Kuzmę.

>Wolę 1, ale konkretny. Wszelkie wynalazki są jak najbardziej mile widziane, ale wtedy

>kiedy są potrzebne, a nie na siłę.

oczywiście nic na siłę, Kuzma zaeksperymentował bo się nudził :-))

ale już korzyści z zastąpienia jednego konkretnego większego głośnika czterema konkretnymi mniejszymi są znaczne – szybkość, niższe zniekształcenia nieliniowe i liniowe, lepsze charakterystyki kierunkowe

>powierzchni membany 0.0026m2, oraz tego, że głośnik nie ma zawieszenia umożliwiającego

>liniową prace +/-10cm:)

ale to nie organicza "zejścia" bo Vd max ogranicza nie "zejście" w dół tylko makrodynamikę (max SPL) – np. 4 Bandory w ramach Vd max (x-max * Sd) są w stanie dać z siebie 82 dB @50 Hz i 76 dB @35 Hz

82 dB to dość głośno, mierzyłem

>Basu z tego nie będzie, może 60Hz(f3) jakimś cudem da sie z tego wycząsnać

cuda nie są konieczne - w obudowie zamkniętej trzeba wziąć pod uwagę "room gain", bo pokój to nie "free space" a na niskim basie odbicia które są w fazie (fale są tu już bardzo długie) dodają teoretycznie 3 dB każde...

coś co nam się wydaje, że nie zejdzie poniżej 60 Hz cudem, może w praktyce zejść i pod 30 Hz, tu piszą jak to możliwe:

Ukryta Zawartość

>ale o kontrabasie zapominamy zupełnie

dlaczego? Najniższy ton kontrabasu – pusta struna E to 41.20 Hz, nader rzadko brzmiące w praktyce, kontrabas nie schodzi w najniższą oktawę, w ogóle w muzyce akustycznej poniżej 40 Hz to w zasadzie poza muzyką organową "nie ma życia"

bas odsłuchu perkusji nie śmiem proponowac, mogłoby się okazać, że talerze są kilka metrów bliżej

>niż stopa.

stopa nie schodzi aż tak nisko - może do 50 Hz

to po pierwsze, a po drugie - dystans postrzegamy nie przede wszystkim jako funkcję głośności, są istotniejsze mechanizmy

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Re: Ahaja

>stosując np po 10 takich głośników na kanał zejdzie się z basem niżej

dzięki temu można zejść niżej - ale trzeba zastosować filtr korekcyjny RC (jak do korekcji baffle step)

>w jakim celu stosuje się to połączenie kilku/nastu głośników w 'stadzie' , tj ' line array'

krótko - niższe zniekształcenia z elementarnych przyczyn fizycznych tj. większe Sd (powierzchnia czynna), mniejsze wychylenia, mniejsze i lżejsze membrany głośników

pozdrawiam!

graaf

dobra graafie, wszędzie ta erystyka;)

Zbuduj zestawy na 2 10cm głośnikach i bądź happy.

Pokój napewno pomoże wiarygodnie parze 5(pięcio)cm głośników odtworzyć stopę perkusji i kontrabas:DD

To jest absurd.

Tak w skrócie:

kontrabas 41Hz, stopa perkusji 50Hz

Bandor(5cm) 60-70Hz z gigantyczną pomocą pomieszczenia.

Dobre głośniki 14-15cm(np.SS) mają kłopoty z perkusja, gitarą basową i swobodą kontrabasu.

Może już temu Bandorowi odpuscmy i tak się do naszego założenia 999zł zupełnie nie nadaje.

O biocelulozie z Tonsilu też możemy zapomnieć, dzis rozmawiałem.

No to czajna prodakt pozostał. Tylko co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.