Skocz do zawartości
IGNORED

bezkompromisowa kolumna DIY pod g-clona

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzegladajcie te glosniki w linku co podalem.

Moze byc tez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 139$/szt.

Skrzynka tez troche prostsza w budowie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Re: Lancaster 30 Maj 2006, 14:22

>graafie, nie dowalajmy sie:)

:-)

ok.!

w takim małym pomieszczeniu gdzie to faktycznie lepsze mogą być jak najmniejsze monitorki zamknięte, które można postawić jak najbliżej ściany, a nawet w ROGU pokoju (Paul Klipsch nie był głupi facet! Dynamika i bas bardzo na tym zyskają!)

jak ktoć chce mieć holograficzną przestrzeń to niech spróbuje "Beveridge configuration" albo "stereolit" (obie rzeczy opisywane na forum)

>Pozatym nie chcesz chyba porównywac basu z dwóch powyższych kjonstrukcji do naszego

>projektu?;)

ja tylko tak...

...po linii estetyki ;-)

>Super natomiast podoba mi sie pomysł na boczne ścianki w tych naszych "referencjach" .

>Jak ktoś lubi, to boczne ścianki mogą mieć nawet po 5cm;)

>Serio, fajnie to pomyślane. Tylko niech będa wystarczjąco grube, zeby wszedł głośnik.

Powiem skromnie - Ted Jordan ma dobre pomysły :-)

Siedzi w branży już od pół wieku, wszystko widział i wszystko robił (nawet elektrostaty)

pozdrawiam!

Re: Kurt, 30 Maj 2006, 14:27

>Poprzegladajcie te glosniki w linku co podalem.

znam gruntownie całą oferte Fostexa

niestety ich fullrange (poza drogimi głośnikami serii F i FX) nie nadają się do obudowy zamkniętej ani do bass reflex

wymagają tub lub innych egzotycznych rozwiązań

koszty samych głośników takie same lub wyższe a zalet moim zdaniem - poza skutecznością w przypadku większych FE czy FF – żadnych w porównaniu do dwóch Tangband-ów

a za to rozmaite, liczne wady

oczywiście wykresy producenta są tak samo (delikatnie mówiąc) "wieloznaczne" jak w przypadku Tangband ;-)

>Główny koszt to wykonanie obudowy.

to jest duży problem jeśli się chce zrobić tubę, i koszt i kłopot ze znalezieniem sesnownego stolarza w okolicy

a bass reflex z Fostexem to nie jest to

Fostexy są fajne, zwłaszcza mniejsze - jak wyżej wspomniane FE103, ale chyba nie do "referencji na każdą kieszeń"

ale za mało uniwersalne, specyficzne głośniki wymagajace specyficznych obudów

zdecydowanie nie dla każdego

pozdrawiam!

graaf

Ciekawe skrzyneczki dla full-range

Ukryta Zawartość

i aplikacja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli do lm to raczej kompromisowa!!! po co pchac kase w cos co bedziemy napedzac z przecietnego wzm?

Takie bezkompromisowe diy zaczyna sie zblizac cenowo do cen gotowych zestawow robionych przez zawodowcow np. EDYTON. Zeszta najnowsze edytony testowane sa miedzyinnymi na moim patencie LM+2Xnpn/pnp. I dopiero wtedy scalak ozywa.

->>Kurt

Graaf ma rację. Fostex do bass-reflexu nadaje się tylko na głośnik szerekopasmowo-średniotonowy z bezwzględnym

jakimś glośnikiem na bass, bo fostex nawe fe206 to dolna częstotliwość gdzieś 150Hz. Można zrobić coś takiego jak Bartek1 z korekcją, ale efektywność spada więc jedna z zalet fostexa odpada. Ale każdy kij ma dwa końce- trudno jest znaleźć taki bas 94-96dB.

Ja chyba zostanę przy zakupie fostexa, bo składany Zen V9 lubi wysokoskuteczne towarzystwo, tylko muszę kasę dozbierać na bas- chciałbym mieć wszystko od razu bo bez basu to nie jazz;)

-> morris

może spróbuj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest wysokoskuteczne (91dB) i raczej nisko schodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TB ma 6cm głębokości.

Policzmy głębokość kolumn:

25mm front....i teraz ile? 5cm wystarczy na komorę? Razem da to 7,5cm.

Czy te 1,5cm za głośnikiem wystarczy mu do swobodnej pracy?

Wyszło by ok 9,5cm głębokości brutto.

graafie, co byś powiedział na taki pomysł:

komora dla 2 głośników ok 12L

Wyszłoby ok

950 wysokości

95 głębokości

310 szerokości

Przy grubości ścianek bocznych 25mm

Taka deska do prasowania bez cokołu się nie obejdzie, od spodu proponuję dać baterię 4(np fi 2cm-bo i tak grubsze nie wejdą;)) wąskich burczybasów. Tak by zatykając kolejne można było regulować poziom basu.

Takie rozwiązanie ma plus(np. wszystkie BB jednakowej długości strojone jako komplet na 65Hz) - wraz z zatykaniem kolejnych stroimy obudowę coraz niżej, coraz mnie też dmucha z rur, więc w sumie mniejszy przekrój nie powinien przeszkadzać.

Ty oczywiście tych zbędnych otworów nie wiercisz;) Ale ja bym sobie nie żałował.

Dzisiaj podesłałem zamówienie do Tonsila, przy okazji pogadalem z szefem produkcji.

Dobra wiadomość to taka, że już za miesiąc będziemy cieszyc sie głośnikami do klonów Mite, jescze lepsza, że będzie można zrobić konfrontacje tych maluchów z TB, a najlepsza, że może uda sie zrobić szerokopasmówkę naszych marzeń:)

Ale to jeszcze nie teraz, w każdym razie bioceluloza nie została zaniechana na zawsze.

Ukryta Zawartość

Re: Lancaster

>TB ma 6cm głębokości.

a faktycznie!

To w mojej wersji o głębokości 7.5 cm trzeba by zrobić też otwór pod ściankę montażową na gniazda i ewentualne filtry dokładnie naprzeciw otworu pod ściankę montażową głośników, żeby się w ogóle zmieściły :-)

>Czy te 1,5cm za głośnikiem wystarczy mu do swobodnej pracy?

oczywiście, one przecież nie grają "prostopadle do tyłu" :-)

>graafie, co byś powiedział na taki pomysł: (...)

pomysł jest godny pochwały!

tylko nie wiem czy 95 cm nie za mało - na jakiej wysokości wypada oś akustyczna? Najbardziej uniwersalnie byłoby chyba na wys. ok. 90 cm?

heh, właśnie sobie przypomniałem, że ErikS zaproponował coś podobnego, ale mniejsze stożkowe midtweetery i woofery side-firing

nazywa się to za przeproszeniem Ketsu (ketsu to po japońsku d@#a)

wysokość 98 cm, ale głośniczki sporo mniejsze to i os akustyczna wypada wyżej

nota bene chyba Pan Eryk S planuje coś w guście tych Omega Minuet, które nas tu zainspirowały (tj. Kanketsu), sądząc po zdjęciu, które załączam

>Dzisiaj podesłałem zamówienie do Tonsila, przy okazji pogadalem z szefem produkcji.

>Dobra wiadomość to taka, że już za miesiąc będziemy cieszyc sie głośnikami do klonów

>Mite, jescze lepsza, że będzie można zrobić konfrontacje tych maluchów z TB...

no to jest cenna inicjatywa i super wieści!!

>...a najlepsza, że może uda sie zrobić szerokopasmówkę naszych marzeń:)Ale to jeszcze nie

>teraz, w każdym razie bioceluloza nie została zaniechana na zawsze.

byle by był jakiś mały model do pracy w duetach albo kwartetach na kanał a la Bandor z fs i Qts pozwalającymi na projekt startowy bez subwoofera :-)

mmm.... pomarzyć :-))

a jakby to kosztowało nie 130 Euro a 130 zł to Tonsil mógłby zaatakować światowy rynek głośników do car-audio, bo tam zapotrzebowanie na takie maluchy jest chyba największe

rynek porządnego car audio rosnący a możliwe zyski gigantyczne

ale marketing to podstawa, sam produkt choćby nie wiem jak dobry to jest 10% sukcesu

pozdrawiam!

graaf

ps.

TomS wpisał dane Kanketsu od Pana Eryka S na forum, chyba miałem czuja co do ich zawartosci:

>>

- pasmo: 80Hz - 22 kHz ( - 3dB)

- moc: 60/100 Watt

- impedancja: 4 ohm

- efektywność: 92 dB

- brak zwrotnicy - tryb "direct"

>tryb "direct"

grafie, mnie ta zabawa ostatnio tak wxiąga, że jak trzeba będzie zrobić taką szerokopasmówkę, to będę siedział kilka dni we Wrzesni i ostro molestował biuro projektowe.

Mam nadzieję, ze ładne dziewczyny tam pracują;)

Nie ma kłopotu, mozna zrobić 95cm wysokości . Pomysł sam w sobie bardzo dobry pozostaje dograć detale.

Pan Eryk, to chyba nie miał pojecia jak nazywa swoje maleństwa:))))

Nasze na wszelki wypadek nazwijmy po Polsku;)

Pozdrawiam

PS. MA ktoś moze jakieś doświdczenie z programami graficznymi 3D? Możnaby zacząc robić już powoli symulacje szaty graficzne/proporcji zestawow.

pps.

ciekawe jakich użył przetowrników?

ponoć >>Przetworniki mają być znacznie lepsze niż w Ketsu - zestaw nie wymaga wysokotonówki>dać optymalne głośniki, stworzone do takich układów (Jordan, Bandor, Fostex FF85k, FE83/87) >Myślę natomiast, iż droga dla kolejnego modelu jest raczej odmienna od Pańskiej ostatniej koncepcji na optymalny zestaw.

Re: lancaster, 31 Maj 2006, 13:56

>będę siedział kilka dni we Wrzesni i ostro molestował biuro projektowe.

>Mam nadzieję, ze ładne dziewczyny tam pracują;)

szczerzę życzę i trzymam kciuki!!

>Pan Eryk, to chyba nie miał pojecia jak nazywa swoje maleństwa:))))

niewątpliwie, ale dlaczego się upiera i po prostu nie zrezygnuje z tego "ketsu" pardon le mot ;-)

naprawdę powinien zasięgnąć jakiejś fachowej porady w zakresie kreaowania wizerunku firmy i produktu

>Nasze na wszelki wypadek nazwijmy po Polsku;)

te duże proponuję "Terminator" :-))

>MA ktoś moze jakieś doświdczenie z programami graficznymi 3D? Możnaby zacząc robić już powoli

>symulacje szaty graficzne/proporcji zestawow.

przyłączam się do tej prośby!

pozdrawiam!

graaf

Lancaster z ta bioceluloza to moze byc maly problem, bo po pierwsze maja we wrzesni nadal ogromne problemy z powtarzalnoscia paramtetrow drivero z takimi membranami. Po drugie to biocelulozy uzywali do glosnikow z membrana kopulkowa (srednio-wysokotonowe), wiec nie wiem czy ich technologia pozwala na wyprodukowanie takich membran stozkowych. Juz predzej bym porozmawial z nimi o szerokopasmowce z membrana z wlokna szklanego i wheezerem w srodku (cos jak prezentowane przezemnie wczesniej GDC 16/40 tylko mniejsze - np. 11cm).

Pomysl na zastosowanie ukladu 2 i wiecej szerokopasmowek jest godny polecenia i wciaz nie moze sie doczekac mojej realizacji. Warty tez jest rozwazenia uklad THX (3 glosniki) opisywany dokladnie przez Misomora.

Podbicie-wzrost natezenia powyzej kliku kHz (czyli gdzie dl fali mniejsza jest od srenicy membrany) jest wskazane bo w ukladzie 2 i wiecej glosnikow nastepuje interferencja co przy plaskiej ch-ce powodowalo by obnizenie czestosci powyzej kilku kHz. Jest to wiec zaleta a nie wada glosnikow o takiej cha-ce.

Nadal nie rozumie rozumowania Graafa.

Sluchajac ciszej obnizamy natezenie calego pasma. Nie jest bowiem wazne z jakim maksymalnym natezeniem zagra < 50Hz tylko pasmo jak najbardziej wyrownane i rozciagniete.

Co z tego ze 55 Hz zahra nam na 75 dB skoro dla srednicy bedzie to 85 dB a wiec slynna krzyczaca srednica w szerokopasmowcach.

Jest wyjscie jak Graaf pisze czyli blisko sciany (room gain) i ... nieudiofilski subwoofer :)

Pierwsze moze byc niewystarczajace drugie zas po odrzuceniu uprzedzen nad wyraz wskazane.

Bo...

1) Niskie tony < 55 Hz nie sa juz kierunkowe

2)Dobry sub to pelna kontrola glosnosci i fazy

3)Nie musimy inwestowac w drogie cewki odcinajace niskotonowca czyli w zwrotnice niosaca caly problem z jej dostrojeniem

4) A moze aktywna zabawa czyli 2 x 2 GC na kolumne?

>Nadal nie rozumie rozumowania Graafa.

>Sluchajac ciszej obnizamy natezenie calego pasma. Nie jest bowiem wazne z jakim maksymalnym natezeniem

>zagra < 50Hz tylko pasmo jak najbardziej wyrownane i rozciagniete.

>Co z tego ze 55 Hz zahra nam na 75 dB skoro dla srednicy bedzie to 85 dB a wiec slynna krzyczaca srednica w

>szerokopasmowcach.

"Nie jest bowiem wazne z jakim maksymalnym natezeniem zagra < 50Hz tylko pasmo jak najbardziej wyrownane i rozciagniete"- no właśnie!!

te 75 dB dla naszych maluchów nie oznacza spadku w charakterystyce, czyli nie dotyczy "wyrównania i rozciagniecia"!! To osobny problem!

te 75 dB dotyczy właśnie tylko bezwględnego maksymalnego SPL!

75 dB to jest ich wychyleniowy limit SPL

z moich pomiarów wynika, że owe 75 dB @25 Hz odpowiada 85 dB głośności z jaką rzeczywiscie słuchamy

bo to W SAMYM NAGRANIU tych najniższych składowych jest ok. -10 dB poniżej średniego poziomu NAGRANIA

natomiast spadek charakterystyki ma związek z fs i Qts i tu wszystko zalezy od strojenia skrzynki oraz "room gain"

czy teraz jaśniej?

Cześć Graafie:)

Moze rozważysz moją propozycję, czyli CSS FR125S lub jeśli brakuje efektywności po dwie sztuki na kanał.

Ukryta Zawartość

Pisałem juz o tym głośniku na forum. Sporo pochlebnych opinii jest tez na diyaudio. Nadaje sie do odgrody otwartej, obudowy zamkniętej a nawet robia na nim linię transmisyjną.

Ukryta Zawartość

Ludzie łączą je właśnie z gainclonami i sa zachwyceni. Niektórzy przesiadaja sie na nie właśnie z Jordanów i stąd tez chyba okreslaja je mianem: "poor man's Jordan" :)

Cena jest dość przystępna - 70$ za sztukę, więc nawet w przypadku użycia czterech sztuk tylko nieznacznie przekroczysz ów 1000 zł.

Pozdrawiam:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: a_men, 1 Cze 2006, 12:40

>Cześć Graafie:)

Cześć! Cieszę się że żyjesz i jak na razie "fachowcy" nie dali Ci rady :-))

>Pisałem juz o tym głośniku na forum.

>"poor man's Jordan"

tak pamiętam, bardzo interesujący głosnik! wklejałeś też "wodospady" - naprawdę robiły wrażenie!

ale tam piszą:

>>The FR125S is priced at $140 USD ($185 CAD) per pair plus shipping (and taxes if applicable)Ludzie łączą je właśnie z gainclonami i sa zachwyceni.

z zasady maluchy i g-clone faktycznie powszechnie uznawane są za dobrych partnerów, stąd taki a ni inny pomysł tutaj w tym wątku

fajnie że wpadłeś!

pozdrawiam!

i co Drodzy Panowie : )

gdy okaże się że zwycięzcą będzie Fostex i będziecie zamawiać go z madisound, to chętnie się podłączę. Ale tak dopiero za miesiąc będę miał ciut więcej Pieniądzorów, jakże do tego wszystkiego potrzebnych.

Tak czytam ten wątek i nie do końca rozumiem na czym stanęło? za dużo chyba propozycji i ciągłe zmiany zdania ( sam to znam bo też ciągle zmieniam projekty potencjalnych konstrukcji)

Więc chyba powinno się to zrobić od tyłu : ) mianowicie jaka grupa osób jest wstępnie zainteresowana? ile metrów ma przeciętne pomieszczenie odsłuchowe, czy Back-Loaded czy też co innego?

Obawaim się że tutaj bardzo ciężko będzie po pierwsze znaleźć kompromisy, po drugie tak naprawdę nie wiadomo ile osób chciało by się podjąć takiej zabawy?

Ja ze swojej strony jestem zdecydowany na Swana i mam nadzieje że w przyszłym semestrze akademickim podziele się wrażeniami odsłuchowymi gotowej konstrukcji.

->Graaf

>bo to W SAMYM NAGRANIU tych najniższych składowych jest ok. -10 dB poniżej średniego poziomu

>NAGRANIA.

Przyjecie zalozenia ze w sygnale z cd jest np. mniej czestosci ponizej 50 Hz o 10 dB.

Oznacza ze tak samo powinno byc w dziwku dobywajacym sie z kolumn.

Jezeli na dokladke dasz taki sygnal na kolumny ze spadkiem 12 dB na oktawe od 50 Hz to zacznie robic sie nie ciakawie.

Skoro kolumny musza odtowrzyc to co na plycie to tam gdzie jest spadek na plycie one powinny byc jeszcze liniowe.

Pomijam w rozwazaniach room gain itp.

Podsumowujac...ch-rka zdjeta z cd (lub cd i wzmaka) powinna miec taki sam przebieg jak zdjeta z mikrofonu ustawionego na pozycji odsluchowej z kolumn.

Tego mozna nie osiagnac nawet (tylko podejrzewam) ze zjawiskiem room gain.

Ale dobrze dostrojony subwoofer i nie ma problemu.

Lub tez jak ktos pisal wyzej madra equalizacja

Re: adamo_0, 1 Cze 2006, 19:27

>Przyjecie zalozenia ze w sygnale z cd jest np. mniej czestosci ponizej 50 Hz o 10 dB.

>Oznacza ze tak samo powinno byc w dziwku dobywajacym sie z kolumn.

oczywiście! dlatego potrzebne jest wspomaganie naszych "maluchów" tj. rekompensowanie ich naturalnego spadku charakterystyki przez "room gain", co umożliwia odpowiednio duża obudowa zamknięta odpowiednio ustawiona w pokoju

i w ten sposób jest możliwe zejście z punktem f6 " in room" w okolice 35 Hz bez korekcji RLC co jest na początek jak na "referencję na każdą kieszeń" dobrym rezultatem

>Pomijam w rozwazaniach room gain itp.

nie powinno się tego pomijać bo to jest zjawisko równie rzeczywiste jak spadek 12 dB/okt. w obudowie zamkniętej i działające przeciwnie!

jeśli to pominiemy i skoimy charakterystykę liniową teoretycznie (bezechowo czy free-field) to będziemy mieli w pokoju odsłuchowym PODBITY BAS co chyba nie jest marzeniem miłosnika HiFi ;-)

>Tego mozna nie osiagnac nawet (tylko podejrzewam) ze zjawiskiem room gain.

polecam artykuł ze Stereophile, do którego link wklejałem tu i ówdzie (tekst "basso profondo")

nawet Stereophile napisze czasem coś sensownego ;-)

>Ale dobrze dostrojony subwoofer i nie ma problemu.

dobry subwoofer, a najlepiej dwa, to koszty, koszty, koszty...

a każdy subwoofer to filtry, które trudno dobrze zrobić

>Lub tez jak ktos pisal wyzej madra equalizacja

obudowa zamknięta i odpowiednie ustawienie w pokoju to jest właśnie mądra equalizacja

i tania:-)

pozdrawiam!

A może coś takiego?;)

Ukryta Zawartość

Tanie i wystarczająco "offowe";)

Ukryta Zawartość

A_menie one są skrajnie offowe!!!

skoro rozmiary i proporcje moich "terminatorów" ;-) budzą opory - "materace..." :-)) - to co dopiero cos takiego :-))

pozdrawiam!

A moze tubka z myszka Miki? :)

Ukryta Zawartość

szukac tak posrodku strony?

Mam tylko watpliwosci czy taki Materac (fajne okreslenie :) jaki nam tu sie wylania nie ma jednej wady tzn. bliskosc scian to gorsza streofonia i glebia...

Ukryta Zawartość

Re: adamo_0, 5 Cze 2006, 16:15

>Mam tylko watpliwosci czy taki Materac (fajne okreslenie :) jaki nam tu sie wylania nie ma jednej

>wady tzn. bliskosc scian to gorsza streofonia i glebia...

to nie jest reguła, niektórzy twierdzą wręcz, że regułą jest cos przeciwnego (Ted Jordan)

a "między-czasie"...

...wpadł mi do głowy alternatywny nowy-stary pomysł na obudowę naszej bezkompromisowej partnerki do g-clona

KOREK!!

10 płyt korka technicznego o wymiarach 915mm x 610mm x 20mm, co wystarczy na parę kolumn kosztuje ok. 600 zł

metoda składania taka jak wyżej proponowana przez Teda Jordana

wprawdzie razem z czterema TangBandami koszt przekroczy nieco 1000 zł to jednak projekt ogromnie zyskuje i na bezkompromisowości - bo korek to (chyba? any thoughts anyone??!!) najlepszy materiał na kolumny bo kompletnie sam nie gra i zarazem na dostępności, bo przyciąć korek piłką i skleić może sobie każdy sam bez potrzeby pomocy stolarza czy ciężkich narzędzi

można sobie samemu wyciąć profile w dowolne kształty eliminując całkowicie problem fal stojących w obudowie i czyniąc zbędnym dodatkowe tłumienie, które jest "tricky" do wykonania i zawsze przynosi tyleż dobrego co złego

poświęcając nawet połowę objętości na, zapobiegające wyginaniu, łączenia przedniej i tylnej ścianki oraz łamiące fale stojące profile wewnętrzne pozostaje i tak ok. 16l objętości co wystarczy w 100%

dodatkowy plus to lekkość konstrukcji co - mimo tego, ze kolumny w tym wariancie są na niskie - eliminuje konieczność podstawek podnoszących je w górę, bo kolumny można sobie po prostu odchylić do tyłu stosując lekkie podpórki

choć niewątpliwie lepiej było zastosować podstawki granitowe o wys. ok. 30 cm, do których należałoby kolumny przymocować na sztywno

co o tym myślicie?

pozdrawiam!

Korek ?

Niezły pomysł z tym, że trzeba by rusztowanie zrobić na te płyty. Może zewnętrzne ? i jakiś pierścień przy głośniku, bo korek jest mało wytrzymały.

Męczę przez cały czas temat fostexów. Co sądzicie o duecie Fostex FT207D i FW167 w obudowie 20 litrów z bassreflexem strojonym na 43Hz. Konstrukcja z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podział coś koło 1800Hz. Taki duecik daje gładkie przetwarzanie od jakichś 50Hz do 20kHz i więcej na poziomie 90dB.

Koszt głośników coś koło 800 PLN + zwrotnica + obudowa.

Może to wsadzić w obudowę z korka ? ;)

Ukryta Zawartość

Re: Kurt, 6 Cze 2006, 10:42

>Niezły pomysł z tym, że trzeba by rusztowanie zrobić na te płyty...

to jest korek o grubości 2 cm - jeśli się je sklei tak jak proponuje Jordan na całej powierzchni z wycięciem profili na objętość w której mają pracowac głośniki to chyba wytrzymałość i sztywność konstrukcji będzie wystarczająca - w sumie będzie to płyta 10 cm grubości

natomiast mocowanie głośnika może być większym problemem, ale także da się to chyba zrobić przez odpowiednie wycięcie profilów, tak żeby śruby mocujące przechodziły przez całe 10 cm grubości

>Męczę przez cały czas temat fostexów...

Fostex to super firma, mam ich słuchawki

gdzie będziesz kupować te głośniki?

pozdrawiam!

graaf

>graaf, 6 Cze 2006, 11:22

>to jest korek o grubości 2 cm - jeśli się je sklei tak jak proponuje Jordan na całej powierzchni z

>wycięciem profili na objętość w której mają pracowac głośniki to chyba wytrzymałość i sztywność

>konstrukcji będzie wystarczająca - w sumie będzie to płyta 10 cm grubości

Jezeli to ma byc konstrukcja ala Jordan to OK.

>natomiast mocowanie głośnika może być większym problemem, ale także da się to chyba zrobić przez

>odpowiednie wycięcie profilów, tak żeby śruby mocujące przechodziły przez całe 10 cm grubości

Hm czyli jak to mialoby wygladac ?

>gdzie będziesz kupować te głośniki?

Jezeli sie zdecyduje na fostexy to chyba w madisound, a znasz jakies inne sklepy ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.