Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć bi-wire w jedno gniazdo?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czysto praktyczne. Jak sobie radzicie w sytuacji gdy macie dwa kable głośnikowe, każdy ładnie zakończony wysokiej klasy końcówką banan i nie chcecie "pruć" kabli a zadaniem jest podpięcie ich do jednego wyjścia bananowego we wzmaku? Robicie jakieś przejściówki? Z czego?

z ytego co mi wiadomo to jest kompletnie bez sensu.. ale jak chcesz to napisz do mnei ja mam takie widelki- nakladki na banany..nakladasz je na banany i juz masz jak wpiac do wzmaka:).. moge nawet ci je oddac za free bo mi sa nie poyrzebne..

jezeli banany sa mocowane na wkret, to mozesz (o ile grubosc kabli pozwoli) polaczyc je tak, zeby z jednej strony 2 koncowki kabla korzystaly z 1 banana. w efekcie na 1 kablu otrzymasz 2 banany od strony wzmacniacza i 4 od strony kolumn. w ten sposob czesto konfekcjonowane sa kable np. nordosta.

gonarek, 26 Maj 2006, 11:23

>jezeli banany sa mocowane na wkret, to mozesz (o ile grubosc kabli pozwoli) polaczyc je tak, zeby z

>jednej strony 2 koncowki kabla korzystaly z 1 banana. w efekcie na 1 kablu otrzymasz 2 banany od

>strony wzmacniacza i 4 od strony kolumn. w ten sposob czesto konfekcjonowane sa kable np. nordosta.

Co do Nordosta zgadza się.Tyle że są to cieniutkie druciki poza bananem w taśmie. Spróbuj to zrobić np. z Kimberem 8tc lub XLO Ultra 6.

no własnie nie chce mi się "pruć" kabli, bo ładnie są zakończone (Audionova)

a co jest nie tak z tymi przejściówkami?

może samemu łatwo zrobić taką przejściówkę na kawałku dobrego kabla?

mahler, 26 Maj 2006, 13:54

>po co je łączyć, podłącz tylko jedną parę. im więcej kabla tym gorzej dla dźwięku.

Z szacunkiem Mahler ,ale pewnikiem twierdzisz tak w odniesieniu do swoich kolumn???

nic z nimi nie jest nie tak...poporstu jak uzywam koncowki bananowej, a nie widelkowej..jak chcesz to napisz do mnei to ci je dam bo mi sa nie potrzebne..a jak nie to sa do kupienia w kazdym lepszym sklepie audio.

zildjian, NIE. Taka opinia to wynik różnych eksperymentów i wymiany doświadczeń.

Zrób sobie prosty test : podłącz system np. na 2x3.5m kabla a potem podłącz na 2x7m.

Raczej nie będzie lepiej w drugim wariancie.

Im dłuższe kable tym gorzej i to nie jest mój wymysł.

nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale 2 razy po 2x3,5 metra to zupelnie co innego niz 2x 7 metrów. Opor przy połaczeniu pierwszym sposobem bedzie 4x mniejszy. Tylko jest pytanie czy bedzie to miało jakis wplyw na dzwiek. Czysta rezystancja nie ma zadnego, ale indukcja i pojemnosc juz pewnie cos pozmieniaja

4kowal

No właśnie !

Jako ciekawostkę podam,że moje Zoller grają zdecydowanie lepiej bi-wired. W dalszej kolejności brzmieniowo:

2/single wire ale przy użyciu zworków na zewnątrz kolumny

3/single wire przy połączeniu kabli wewnątrz kolumny. Wręcz tragedia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.