Skocz do zawartości
IGNORED

zobaczcie te obliczenia kolumny basowej

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chcę zrobić próbnie kolumnę która zagra basem, na razie na STX (32 cm)żeby zobaczyć czy taka konstrukcja

akustycznie nadaje się do mojego pokoju. Może dośwadczeni forumowicze powiedzą, co sądzą o poniższych

obliczeniach i dlaczego obudowa wyszła aż 393 litry!? Popełniłem gdzieś błąd? Co w ogóle o tym sądzicie?

W poniższej notacji ^ znaczy potęgę a ^0.5 znaczy pierwiastek

dla obudowy zamkniętej

głośnik STX GDN 32-150-4-SC

1. dobieram Qtc = 0.6

2. Qts=0.4960 (z danych producenta)

3. alfa = (Qtc/Qts)^2 - 1= (0.6/0.4960)^2 - 1 = 0.4633

4. objętość obudowy Vb = VAS/alfa = 182.2377/0.46331 = 393 litrów (!!!)

5. fc = fs * (alfa + 1)^0.5 = 23.1889 * (0.4633 + 1)^0.5 = 28.05 Hz

obliczenia dla obudowy z otworem

6. Ponieważ Qtc przyjąłem mniejsze od 0.707 to

fb = 0.75 * fc = 0.75 * 28.05 = 21.03 Hz

7. Obliczam minimalną średnicę otworu

Dmin = 20.3 * ((0.1*Sd*Xmax)/fb)^0.5 = 20.3 * ((0.1*468*9.4)^2/21.03)^0.5 = 96mm

pomijam już obliczenie tunelu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7066-100000973 1170293713_thumb.jpg

post-7066-100000974 1170293711_thumb.jpg

post-7066-100000975 1170293710_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lian:

Obliczenia dla obudowy zamkniętej są bez sensu. Zakładając że podatność zawieszeń wzrosłaby dwukrotnie (bardziej miękki resor) - te same Qtc i Fc można my uzyskać już w 190dm3 (ciągle dużo, ale i tak 2 razy mniej niż Twój wynik). Dwukrotny zysk przez wymianę kawałka szmaty. Ten głośnik w takiej postaci słabo nadaje się do obudów zamkniętych o niskiej dobroci - a resor zrobili mu twardy żeby nie wypluwał membrany w bassreflex'ie kiedy dostanie częstotliwość poniżej strojenia (albo stuk przy włączaniu wzmaka).

Ja tam założyłbym dobroć (Qtc) na poziomie 0.8 do 1 - paka wyjdzie znacznie mniejsza (od 114dm3 do nawet 60dm3) do tego f3 wcale dramatycznie nie wzrośnie a może nawet zmaleje a impuls - tak czy siak będzie ciągle poprawny, lepszy niz z większości bassreflexów. Nie mówiąc już o poprawie wytrzymałości mocowej w najniższych częstotliwościach.

Jeżeli już miałbym fasować kolubrynę 400dm3 to wsadziłbym do niej coś rekompensującego jakościowo taką stratę powierzchni mieszkalnej - a więc np. Adire Audio Tumult 18 cali.

PS. Dla obudowy z otworem Qtc się w ogóle nie definiuje. Po prostu dla danego głośnika ustalasz Vb (objętość obudowy) oraz częstotliwość strojenia tejże (Fb)

o dzięki, wreszcie jakaś merytoryczna podpowiedź. Nie wyjaśniłem tego wcześniej: chcę zbudować kolumnę bass-reflex, znalazłem artykół:

Ukryta Zawartość

w którym obliczenia kolumny zamkniętej stanowią punkt wyjścia do wyliczenia kolumny z otworem. Dlatego powyżej takie umieściłem. Muszę więc jeszcze raz to przeanalizować i być może poszerzyć wiedzę o sposobie obliczania k. z otworem.

Ukryta Zawartość

Lian:

Obliczenia (klasyczne) obudowy z otworem przy Qts=0.5 dobrych wyników nie dadzą - wyjdzie wielka skrzynia z niemożebnymi dudnieniami w impulsie.

Dla GDN 32-150-4-SC (jeżeli jego parametry z grubsza zgadzają się z katalogowymi) zrobiłbym coś w stylu 90dm3 strojonych do 23Hz (dla 90dm3 rurex 10cm średnicy musiałby mieć 42cm długości). Mistrzostwo świata to nie jest - mamy 2.5dB podbicie przy 50Hz, następnie f3 jest równa około 29Hz, f6=24Hz, przy 20Hz jest 9dB spadku. Jeżeli górka przy 50Hz będzie zbyt dokuczliwa, można spróbować dokleić dodatkowy magnes (tak żeby się odpychał) - podniesie to efektywność i zmniejszy górkę na SPL (bo BL wzrośnie, a więc Qts zmaleje).

Wytrzymałość mocowa jest na poziomie 100W aż do 18Hz (liczona z wychylenia liniowego). Moc potrzebna żeby zniszczyć głośnik będzie większa.

Jeżeli chcesz nauczyć się czegoś o strojeniu obudów BR, to na początek polecam cykl artykułów Kisiela z EdW (o strojeniu obudów dla osiemnastek scanspeaka) a następnie opanowanie jakiegoś programu do symulacji i własne eksperymenty. Tylko nie myl opóźnienia grupowego z impulsem - jak to czyni większość polskich DIY-owców.

No właśnie. Zupełnie zapomniałem już wiedzy, którą miałem w podstawówce i fascynowały mnie altusy- są głośniki do br przeznaczone i inne do obudów zamkniętych. Z obliczeń wychodzi mi, że do br nadaje się bardziej głośnik o małym Qts. Więc może głośnik STX GDN32-300-4 SS na zdjęciu widać, że to niby kevlar i ma Qts=0,28. Więc alfa=3,6 i Vb = VAS/alfa=218/3.6=60 litrów, jakby lepiej, ale z kolei fc=48hz, jakby wysokie, dla kol z br fb=0.7fc = 33.6hc, jak na taki kolosalny głośnik, nie wydaje się wiele.

Tu faktycznie przydałoby się zobaczyć charakterystykę. Jutro ściągnę (o ile można) materiały kisiela, o których piszesz i jakiś program do obliczania.

Jeśli chodzi o wielkość obudowy to nie ma ona dla mnie znaczenia, może być wielka. Jestem zdesperowany, bo brakuje mi basu, zobacz moje wcześniejsze wpisy. Jeśli wyszły by nawet skrzynie wielkie to i tak mam gdzie je wstawić bo jedno z pomieszczeń piwnicznych chyba sobie wytłumię do eksperymentów tego rodzaju :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.