Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 1500AE czy Harman/Kardon HK-970 ??

PiotrJ

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Interesuje mnie gdybyście mieli te 2 typy na którego stawiacie ?

Moje preferencje: szybki i mocny bas, klarowna i wyrazna lecz nie męcząca reszta pasma. Czego mogę się spodziewać po scenie w tym wzmacniaczach? W którym z nich może być lepsza? Moc nie gra dla mnie aż takiej roli. Proszę o Wasze opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26520-denon-1500ae-czy-harmankardon-hk-970/

ja postawiłem na 1500ae ,chociaz nie porównywałem z harmanem,

Z denonka jestem bardzo zadowolony, piękna średnica , przyjemny dół, nie przerysowana góra mimo to detaliczna . Dla mnie bomba jak za tą cenę, ktoś widziałem sprzedawał w ogłoszenieach około 2100tyś -rewelacyjan cena za ten klocek ,

ja dałem troche wiecej i nie żałuje.

• Redaktorzy

U Angoli kosztuje 750 Funtów, u nas chyba jeszcze go nie ma. Chyba Kambodża zaczęła czuć na plecach oddech Denona i wskoczyła na wyższą półkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2651-100000901 1170293809_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

deep

Potwierdzam, wczoraj chodziłem ze znajomym po salonach (chce chłopak coś kupić) i słuchaliśmy sprzętów. Między innymi HK, 1500AE, CA 640 v2.

HK to nieporozumienie muzyczne, grał na niezłych kolumnach - wysoki model JBL- mimo to wypadł koszmarnie, gra jak dvd, nie wiem skąd ta cena. I już tym bardziej skąd te recenzje, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistoścą. Za niewiele wiecej można nabyć CA a dźwiękowo te modele dzieli przepaść.

CA poprostu zniszczył HK. Potwierdzili to wszyscy biorący udział w odsłuchach. Co ciekawe droższy 1500AE wcale nie radził sobie od CA lepiej, niektórzy twierdzili nawet, że gorzej... Po co więc przepłacać... Ja za tą cenę brałbym CA.

Dlaczego mowicie ze Harman/Kardon to nie ta klasa dzwieku co Denon ww. ??? Czy dlatego ze Denon solidnie wyglada w srodku, a moze dlatego ze ma 2 transformatory? Czyzby Denon mial lepiej kontrolowany bas i lepsza reszte pasma? Na czym polega ta kolosalna roznica w dzwieku chcialbym znac jakies konkrety. Czy ktos z wypowiadajacych sie sluchal obu modeli i nakresli mi konkretna oznice w jakosci dzwieku ? Wlasnie zastanawiam sie czy nie odwiedzic w Wawie Norwidosa celem zakupu, ale chcialbym aby wybor byl swiadomy. Dlatego mam plan sciagnac do siebie kolege ktory ma denona lekko gorszego (ca. 1800zl nowy ze sklepu), lecz nie pamietam symbolu. Jesli spodoba mi sie brzmienie to w przypadku 1500AE bedzie tylko lepiej jak mysle. Obawiam sie jednego ze jak 1500AE nie lubi sie z JBLami jak to pisal Norwidos, to po prostu jemu moze brakowac pary takiej jak posiada HK. Nie chcialbym po rozpakowaniu uslyszec sama srednice i ladne wysokie. Dla mnie fundament basowy musi byc. Gdy zrobie glosno ma sie az milo tego sluchac a nie odczuwac chec szybkiego sciszenia bo krew z uszu cieknie od tnacych dzwiekow. To takie moje preferencje

Acha czy nad C-370 wg Was zagra lepiej od obu wyzej wym.??? Tzn bardziej audiofilsko i bardziej dynamicznie ?

pozdrawiam grupe

jest prawdopodobne że Denon dziś zmieni właściciela...szczęściarzem będzie jego nabywca bo w porównaniu do H/K 970 to bez dwóch zdań pod każdym względem króluje PMA 1500AE. Przed zakupem porównywałem z CA i kompletnie nie rozumiem jak można napisać że CA gra na podobnym poziomie??? Proszę mnie źle nie zrozumieć bo ja przecież i tak nie będę już w posiadaniu PMA 1500AE ale to są jakieś brednie...albo ja mam wypaczone uszy albo to było jakieś inne CA. W Denonie wydajność prądowa jest wprost genialna, nie ma nawet mowy o żadnym buczeniu, głośniki są trzymane żelazną łapą i 70W u Denona to subiektywnie większe wrażenie niż np. 200-300 u Yamahy-serio piszę. Środek jest ciepły i czysty a wysokie bardzo, bardzo zróżnicowane tylko w połączeniu z JBL trochę za wyraźne ( ale nie metaliczne) i to tyle co bym miał do tego wzmaka:))) Bas jest mistrzowski-serio!

PiotrJ, 29 Maj 2006, 09:55

>Jak w temacie. Interesuje mnie gdybyście mieli te 2 typy na którego stawiacie ?

>Moje preferencje: szybki i mocny bas, klarowna i wyrazna lecz nie męcząca reszta pasma. Czego mogę

>się spodziewać po scenie w tym wzmacniaczach? W którym z nich może być lepsza? Moc nie gra dla mnie

>aż takiej roli. Proszę o Wasze opinie.

Akuratnie tutaj musisz sobie uswiadomic, ze o tym jaki bedzie bas, w najwiekszym stopniu decyduje kolumna. Owa przytaczana kontrola basu, to precyzja ruchu mebrany i jego zgodnosc (ruchu) z zapodanym signalem. By bas byl szybki, twardy = niemoze membrana wybrzmiewac, kiedy ma juz sie wyciszyc - i musi bardzo szybko na impuls reagowac. Generalnie ma wzmaczniacz z wieksza moca wieksze szanse gwalcic membrane, by robila co jej sie kaze.

Nieznam wymienionych sprzetow - ale Kambodze, ktore do tej pory sluchalem akuratnie byly pod tym wzgledem porazka - bo to sprzet bardzo ladny, ale bez jaj. NADy zas - od najtanszych graja bardzo dynamicznie - z odpowiednim "wykopem" .

szczęściarzem będzie jego nabywca bo w

>porównaniu do H/K 970 to bez dwóch zdań pod każdym względem króluje PMA 1500AE.

To się zgadza, nie ma 2 zdań co do tego.

Odnośnie CA i 1500AE, to porównywaliśmy całe systemy a nie tylko wzmaki. I w tym przypadku zdania były podzielone. Mnie ( i tylko mnie ) bardziej podobał sie 1500AE ( sam mam 2000AE). Zdaniem właściciela salonu, mojego znajomego i 2 przypadkowych osób lepiej zagrał CA. No cóż kazdy ma swoje indywidualne upodobania.

i to jest piękne:)

przepraszam, że tak stanowczo, ale ja zawsze bardzo kategorycznie odczuwam klocki audio ( albo lubię albo nienawidzę, niestety często zmieniam zdanie-w związku z tym sprzęt też:(()--

Pozdrawiam

norwidos

Odnośnie wzmaków HK I Denona, to HK w ogóle nie ma startu. To jest zupełnie inna klasa dźwięku.

Na koniec odsłuchu poszedł Roksan Caspian + kolumny za 13 kzl + kable za 3 kzl i to jest to. Zagrał super. Wyżej wymienione modele rownież nie maja zadnego startu do takiego sprzętu. Tylko miec kasę....

Pozdrawiam.

Delikatnie tylko nabąknę, że cena samych kondensatorów w Denonie (Silvermica którymi jest wypchany po brzegi) pewnie przewyższa całkowity koszt produkcji HK bez obudowy...

Prawda jest taka że HK skończył się w 96 roku jeśli mowa o wzmakach, CD-ki znacznie wcześniej.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wlasnie dzwonilem do kolegi jestem umowiony na czwartek. On sam odradza mi Denona twierdzac ze to plycizna w basie i krzykliwy srodek i gora pasma. Zweryfikuje sobie to osobiscie sam. Czyli widze ze wzmak Norwidosa juz bedzie nieaktualny. I ok jak mi sie spodoba to juz je totalnie nowe mozna wyhaczyc za 2400zl. w sieci i to w kraju. Nadal procz polek i innych dziwkow z bajek nikt mi nie odpowiedzial co ma w dzwieku Denon lepsze. Prosze o konkretne porownanie czyli bas, wokal, wyskokie scena i inne takie. Konkretnie panowie a nie ze kierujemy sie cena i ladnym panelem czolowym. Teksty typu dzwiek z innej bajki do mnie nie docieraja, potrzebuje konkretow ktorych jescze tu za wiele nie bylo ;)

no panowie prosze Was o dalsza czesc

Kolego Norwidos. Jak mi wytlumaczysz jeden z Twoich wpisow ze juz bys dawno kupil wzmak HK970 gdyby mozna bylo go polaczyc z koncowka mocy czy jakos tak> Zastanawia mnie ze harmana chetnie bys kupil, a Denona chetnie sprzedales ?? Czegos tu chyba nie rozumiem.

Żebyś lepiej zrozumiał proponuję Ci podłączyć jeden i drugi wzmacniacz do moich kolumn czyli do JBL E100...

Nie mam pojęcia jak koncern Harmana to robi, ale jego wzmacniacze jakoś dziwnie dobrze grają z jego kolumnami:)

Denon gra super ale ze sprzętem dla siebie odpowiednim a nie z byle marketowymi kolumnami. Moim błędem było dobieranie do takich remizowych kolumn wzmaka audiofilskiego...mam nadzieję że to zrozumiesz?

Poza tym idea końcówki mocy pojawia się przy Kinie Domowym więc sam sobie odpowiedz jak się ma jakość dźwięku i urządzeń w systemach KD/STEREO? Czy teraz też coś Cię dziwi???:))

Pozdro

No tak. Mam jeszcze jedno pytanie- to nie lepiej by bylo sprzedac te remizowe boomboxy niz audiofilskiego Denona i do niego dobierac audiofilskie kolumny? No chyba ze idziesz w kierunku nieaudiofilskim;) Zdradz mi Norwidos co za elektronike posiadasz do sluchania stereo skoro sie tak dobrego Denona pozbyles. Pewnie masz jeszcze cos lepszego.

No właśnie. Od pewnego czasu też widzę że Norwidos zapętlił się w temacie i chyba już sam nie wie co mu pasuje.Nie obraź się kolego ale trochę trącą twoje opinie na tematy klocków przy tak częstych, dziwnych zmianach. Jak masz tyle kasy to kup naprawde coś porządnego i nie wydziwiaj. Chociaż dzięki takim jak Ty można naprawde okazyjnie coś kupić:-). Nawiasem pisząc, szkoda że jestem teraz spłukany bo miałem ochotę na Twoje M5.

Proponuję przekonać się do CA.

majkell CA i M5 to niezbyt udane zestawienie... Też potem kombinowałbyś co zmienić, świeżo kupione M5 czy wzmaka :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Więc po kolei:)

Sprawa nie jest taka prosta jak się wydaje, bo:

1. Kolumny E100 które tak plugawię ( z lekkim przekąsem) ogólnie bardzo mi się podobają i słuchałem ich kilka razy zanim kupiłem, więc nie jest tak do końca, że ja się do nich przymuszam tylko powiem szczerze, że jestem pewien co Panowie audiofile by pomyśleli o takim brzmieniu...wychodzi na to jednak, że ja sobie cenię rozmach i potęgę w brzmieniu a szczegóły, barwa i detale? nie ma sprawy-biorę, tylko problem w tym, że za rozsądne pieniądze nie ma 2 w 1:(( Gdy jest rozmach, basisko i dynamika a nie ma detali to strawię----na odwrót nie ma mowy!!!

Liczyłem na to, że lepszy wzmacniacz wydobędzie więcej z tych kolumn i swoją audiofilskością trochę je podciągnie i ogólne wrażenie będzie wypośrodkowane-niestety to nie jest takie proste:( Słyszeliście kiedyś taką frazę, że coś pasuje do czegoś jak wół do karety?:) więc w tym przypadku tak było, ten wzmacniacz obnażył słabości tych kolumn i bezlitośnie pokazał że mam słabe nie tylko kolumny ale i źródło, kable, płyty i nie wiadomo co jeszcze....miałem 2 rozwiązania...

Pierwsze: pozbyć się kolumn, dokupić lepsze kable, źródło....nawet próbowałem-wystawiłem ogłoszenia na kolumny zarówno w serwisach audio jak i na allegro, co niestety nawet przy śmiesznej cenie którą żądałem czyli 1600zł nie było uwieńczone sukcesem...za darmo nie chciałem oddać bo są pewne granice...ogólnie rzecz biorąc nieźle się zdenerwowałem, że żeby mi "zagrało" muszę dołożyć 1-2 kzł do kolumn, 1-2kzł na CD i z 0.5-1kzł na kable to wtedy, kto wie, może będzie dobrze:D

Tylko po co pytam, jeśli słuchałem wcześniej swoich kolumn i mi się podobały? Problem w tym że na innym sprzęcie niż mój, ale chcąc żeby było lepiej chciałem kupić lepszy sprzęt niż jakiś tam H/K no i kupiłem:D Denona

Gdy zorientowałem się jakie są perspektywy to doszedłem do wniosku, że pod młotek idzie wzmacniacz natomiast próbie poddam amplituner z kolumnami E100....co się okazuje? Że te kolumny zagrały lepiej z amplitunerem klasy średniej budżetowej....???? Dziwne, co? Więc po co przepłacać?:)

Mam wrażenie że kolumny budżetowe mają coś w sobie że są konstruowane pod potencjalnych finansowo partnerów i nie ma prostego równania że jak się człowiek porwie na lepsze klocki to one wyciągną z kolumn nie wiadomo, co....może nie jest to jakimś pewnikiem, ale tak mi to pachnie i wygląda...

Wiem, że zostanę zakrzyczany, co ja wypisuję, że niby amplituner mi lepiej gra niż wzmak....ja nie uważam że ten ampli jest lepszy, tylko, że tak się złożyło, że akurat na tych kolumnach wypada on lepiej...nic nie poradzę że gra łagodniej, bardziej miękko ( może nawet i ze względu na braki w zasilaniu) tylko, że ja mam akurat taki gust...na PMA 1500AE było jakoś tak ascetycznie,,,pamiętajcie proszę że ja szukam specyficznego brzmienia do słuchania muzyki rockowej i amplituner w połączeniu z subwooferem B&W ASW 1000 i te kolumny daje mi taki czad, że dom się trzęsie a bas jest głęboki, miękki, śrdek nie jest krzykliwy, wysokie raczej z tyłu ale czasem się wybiją....takie brzmienie mi odpowiada...w połączeniu z PMA ( jako końcówką mocy) było może dynamiczniej ale ostrzej i sucho-bez mięsiwa, trzymał kolumny za bardzo żelazną łapą:(

Trochę się rozpisałem, ale tak to mniej więcej wyglądało, więc zamiast ciągle wydawać kasę, żeby potem wszyscy mogli sobie taniej sprzęt kupować postanowiłem zrobić z tym porządek i dać spokój z poszukiwaniem idealnego brzmienia w wieku 22l....trzeba się trochę nacieszyć życiem, co nie???:))

Akurat do imprezowania to np lepszych paczek od JBL-i nie znam:)

Co do Tannoy M5 to już ich nie mam, natomiast cały czas od wielu lat ma takie kolumny mój ojciec i jest z nich strasznie zadowolony, nic nie zmienia:)))

Ja przerzuciłem przez mój pokój kilkanaście par kolumn, w tym 3 pary Tannoy M5 ( to jest chore) i za każdym razem coś było nie tak....dosyć...teraz tylko dokupię głośnik centralny i może jakiś niedrogi wzmacniacz i basta!!! Czas płytotekę powiększyć:) i barek:)))

POZDRAWIAM WAS WSZYSTKICH MILI FORUMOWICZE...forum to taka fajna odskocznia:)

UFF!!! To był tekst na rekordowy monolog?

Przypomina mi się odczucie gdy przywiozłem do domu Denona 2000AE ( wzmak i dcd), podłączyłem do Tonsil Voyager i oczekiwałem cudów....Niestety było niewiele lepiej...niż ( Technics SA-AX6 + SL-PS 770D). Za co ja dałem tyle kasy? Chrzanić audiofilstwo!!!! To jest bez sensu!!!!! To tylko głupia zapakowana inaczej elektronika!!!!

Dzisiaj wiem jak bardzo sie wówczas myliłem ( twierdziłem mianowicie, że Technics gra bardzo dobrze), co nawiasem mówiąc jest zupełną bzdurą i dzisiaj bym się pod tym nie podpisał. Na pocieszenie, mogę sobie powiedzieć: " Tylko krowa nie zmienia zdania". Nie byłem osłuchany w HI-FI i miałem nikłe pojęcie co jest dobre a co złe.

Do czego zmierzam?

Otórz, gdy podpiołem Denona 2000AE pod odpowiednie kolumny - ujrzałem świat dźwięków z zupełnie innej perspektywy- i nabrałem do mojego sprzętu szacunku.... Ogromnego szacunku.

Im sprzęt jest bardziej budżetowy np. Harman / Cardon - tym lepsze kolumny wydobedą z niego więcej treści ( cudów i tak nie będzie ) ale nigdy na odwrót)!!!!

Słabymi głośnikami można zeszmacić nawet bardzo dobry system.

Osoby , które twierdza, że system H/K 970 gra dobrze, dzisiaj traktuje z lekkim przymróżeniem oka. To nie gra dobrze i nigdy nie zagra!!!!! Dlaczego? To proste- " z gówna bicza nie ukręcisz"...Choć byś sie jak najbardziej starał...

>PiotrJ

Przepraszam za cytoowanie, ale tak będzie bardziej czytelnie.

>Dlaczego mowicie ze Harman/Kardon to nie ta klasa dzwieku co Denon ww. ??? Czy dlatego ze Denon

>solidnie wyglada w srodku, a moze dlatego ze ma 2 transformatory? Czyzby Denon mial lepiej

>kontrolowany bas i lepsza reszte pasma? Na czym polega ta kolosalna roznica w dzwieku chcialbym znac

>jakies konkrety.

Bardzo proszę. Swojego czasu przerabiałem Denona, CA i HK. Dlaczego HK jest złym rozwiązaniem ? Dla mnie maksymalnym niewypałem jest odtwarzacz HD-970. Z nie znanych mi powodów w prasie audio ochrzczono go CD roku 2006. Ten CD ucina górną część pasma tak skutecznie że nawet głuchy jest w stanie zauważyć ten brak. CA 640A V2 ma naprawdę dobrą przestrzeń, ale gra bardzo jasno. Może się sprawdzić jedynie w zestawie grającym bardzo ciepło. W przeciwnym wypadku wysokie tony będą drażnić. Denon jest chyba jednak bardziej łagodny.

Tak czy owak jak bym miał wydać około 4 kzł lub więcej nie brałbym w/w urządzeń w ogóle pod uwagę. Szukałbym sprawdzonych urządzęń z drugiej ręki. Oczywiście dużo zależy od Twojego gustu. Jak lubię szczegółowy, ale ocieplony dźwięk. Spuszczam wodę na tzw. neutralność urządzeń, z tego powodu że na takich klockach muzyki nie da rady dłużej słuchać. W swoich poszukiwaniach straciłem około 6 kzł. kierując się opiniami panów redaktorów prasy audio. Od tego czasu nabrałem rozumu.

Moja rada zanim kupisz cokolwiek posłuchaj i porównaj. W tej kategorii cenowej tzn. Denon, HK, CA rozważyłbym jedynie dwie firmy:

- Musical Fidelity - dobre, drogie i trzeba długo szukać

- Music Hall - dostępne już w Polsce i moim zdaniem warte przesłuchania

p. deep

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.