Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

a tu jest do wysokich, więc jak to jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wątków jest wiele ale odpowiedźjest banalna - PODŁĄCZ TAK JAK CI LEPIEJ PASUJE !!!!(jak wg ciebie jest "lepiej" dla muzyki). Można pałączyć też na skos (jeden na nioskie drugi na wysokie). Każda inne odpowiedź jest bez sensu - sprzęt jest dla ciebie a nie odwrotnie.

Też się nad tym zastanawiałem: ja bym podłączył do wysokich z następujących powodów:

- na HF ucho jest bardziej wrażliwe, w tym zakresie odbywa się kluczowy przekaz

- rozkład energii jest podobno 40/60, więc wcale nie jest to taka duża różnica

- kiepska zworka ma większe szanse popsuć HF

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dd6

>- rozkład energii jest podobno 40/60, więc wcale nie jest to taka duża różnica

Zależy od częstotliwości podziału. Z resztą najlepiej kupić aktywne kolumny bi-amp z aktywną zwrotnicą - tam takich problemów nie ma ;)

Gość

(Konto usunięte)

Założmy, że zmostkowane będą zamiast oryginalną zworką, to zrobioną z tego samego kabla głośnikowego.

Już dziękuję za te kilka wypowiedzi, mimo że tak naprawdę nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi ;-)

Podaliście trzy możliwe rozwiązania i tak naprawdę tylko poparł swoją wypowiedź jakimś logicznym wytłumaczeniem :-)

Jeśli już obawiasz się o degradacje dźwięku poprzez zworki to je ściągnij, z kabli zdejm więcej izolacji i przeplecz poprzez dziurki wejścia . Łot i kłopot z głowy. Konfekcja też zmienia dźwięk (przynajmniej ta tania).

Gość

(Konto usunięte)

Kable są zakończone bananami, tak że nic z tego...

Ale dzięki za kolejne możliwe rozwiązanie :-)

Chyba jednak nie do końca zrozumiałeś moje pytanie ;-)

Skoro mają być przewleczone, to od których terminali zacząć? ;-)

Tak chodzi mi o zmostkowanie wewnątrz kolumny.TO jedyne najracjonalniejsze wyjscie bez zadnych kompromisow,chyba że przylutujesz jeszcze kabel głosnikowy do tych wejsc,to bylby juz pełny wypas nic tylko pozazdroscic.

Moim zdaniem mario1969 i marox maja najwięcej racji, i jest w tym sens.

Co daje łączenie kabla po przekątnej?, według tej teorii to żadna sekcja głośnikowa nie jest dobrze wysterowana ze wzmacniacza, a tak chociaż będzie góra, albo dół, tak to rozumie.

A jak kabel? jak nic nie daje przecież, jeno prądu ze wzmaka.

Gość

(Konto usunięte)

Sorry , ale chyba też nie do końca zrozumiałeś... ;-)

Nie chcę korzystać z klasycznego połączenia bi-wire - dwoma kablami, tylko kolumny mają terminal bi-wire (ten typ już tak ma ;-p) i pytanie moje jest:

CZY MA ZNACZENIE DLA KOLUMNY, DŹWIĘKU TO, CZY KABEL JEST PODŁĄCZONY DO HF, CZY LF?

CZY W TYM TEMACIE JEST JAKIEŚ ZALECENIE, STOSOWANA PRAKTYKA?

I to tyle...

I dźięki za wypowiedzi, ale nie zagłębiajmy się w to, czy bi-wire ma sens, czy też nie...

Czy zworka fabryczna jest lepsza od zrobionej z tego samego przewodu głośnikowego...

A już na pewno odpada DIY i dłubanie w kolumnie i zwrotnicy... ;-)

PYTANIE W WĄTKU JEST JASNO SFORMUŁOWANE :-) - o powyższej reszcie jest pełno innych wątków...

Zworki fabryczne są do dupy, wszędzie o tym piszą że najlepsze są z tego samego materiału co kabel głośnikowy i najlepiej z konfekcją. Nie utlenia się miedź i tym samym nie traci przewodności prądu i tym samym jakości dźwięku :-).

No to chyba nie pozostaje nic innego jak wymierzenie laserem (albo jeszcze lepiej mikroskopem elektronowym) środka zworki, dokładnie w tym miejscu przyłożyć kable i tak trzymać, tak trzymać...

Wymyśliłeś sobie człowieku tzw. "problem z dupy" to i masz sto różnych odpowiedzi (swoją drogą tak samo głupich jak i pytanie) Masz raptem dwie możliwości (od góry albo od dołu) i zamiast już dawno je przećwiczyć, to kombinujesz jak koń pod górę, komplikując sprawy proste jak sikanie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

W moim systemie przełaczajac kabel na sekcje wysokotonowa mam lepsza czystsza góre,przepinajac na sekcje niskotonowa gora stala sie bardziej matowa ,zgaszona za to subiektywnie polepszył sie bas ,wykop.Cos za cos. Oczewiscie zalezy to od klasy systemu Twojej percepcji.

Gość

(Konto usunięte)

Mogłeś sobie darować swój wpis i w ogóle nie włączać się do tego wątku, skoro Cię to nie interesuje i nie dotyczy...

I to nie jest problem, tylko pytanie - ciekawość i to wszytko...

I nie myl tego z "problemem z dupy", bo o ile o moją dupę chodzi, to ma jeden otworek, a ja pytałem o podłączenie czterech otworków...

A pytań o wiele głupszych, biorąc Twoje "poważne" podejście do forum, znajdzie się pewnie setki na Audiostereo.

Tak więc mogłeś po prostu napisać, że jest to bez znaczenia, albo postąpić, jak napisałem na początku...

Pozdrawiam!

• 1 rok później...

podloczylem nada c-320 do b&w603 kablami glosnikowymi na dol dalem klotza 225t a na gore polskie zwykle z ofc zdjolem zworki w kolumnach do zmacniacza na jedna pare glosnikow bo tylko jedno maja skrecilem plusy z plusami i minusy z minusami klotz to 2.5 przekroj a polskie to 1.5 torowki jak uwazacie czy dobrze zrobilem ocencie sami grac gra a czy dobrze czy wrocic do samych klozow bez binwringu

niezle wykabinowalem chyba sobie poprawilem dzwiek no na gore mogly byc jakies znane doibre kable z dobra gora

• 5 tygodni później...

Witam mam nowe kolumny w których są cztery gniazda ,mam również dobre kable Ultralink cztero-żyłowe zastanawiam się nad zmianą wzmacniacza być może właśnie z funkcją Bi-Wiring, na czym ten system polega i czy jest sens kupowania właśnie takiego wzmacniacza ? Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Witam mam nowe kolumny w których są cztery gniazda ,mam również dobre kable Ultralink cztero-żyłowe zastanawiam się nad zmianą wzmacniacza być może właśnie z funkcją Bi-Wiring, na czym ten system polega i czy jest sens kupowania właśnie takiego wzmacniacza ? Pozdrawiam.

A może by tak użyć wyszukiwarki? Do bólu jest o tym na Forum i np. w google...

http://republika.pl/audioton/biwiring.html

PS Z mojego doświadczenia wynika, że bi-wire nie ma sensu, a już na pewno nie bez bi-ampingu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.