Skocz do zawartości
IGNORED

ZK 140

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zatem chodzi o ten lampowy. Bo tranzystorowe miały jeszcze literkę T na końcu.

Obszerną monografię na ten temat stanowi książka T. Głuski, M. Próchnicki "Magnetofony ZK120, ZK125, ZK140, ZK145" z początku lat 70'tych. Ja znalazłem ją w Bibliotece Narodowej i jest to chyba jedyne miejsce gdzie ją i podobna lekture można znaleźć poza giełdami staroci. Nie ma jej chyba w katalogu intermnetowym tylko tym papierowym (II 463.17, II 803.199).

Można też zajrzeć do nieco ogólniejszej D. Maciak, M. Malczewski, L. Wójcik "Technika naprawy magnetofonów" WKŁ 1970 - dostałem na Allegro za chyba 2,50 :D

Moje zainteresowanie tematem jest związane ze stojącym pod biurkiem ZK 120T. Mam do niego zakupioną nowa głowicę i zupełnie nie mam czasu - i trochę ostatnio ochoty - by się nim zająć. Na własnym głośniku gra jako tako ale podłączony pod wzmacniacz - tragedia. To jest tak jakoś bardzo dziwnie zrobione, że jak to stoi w instrukcji należy podkręcić po podłączeniu do wzmacniacza wzmocnienie na nim maksimum i regulować głośność pokrętłem z magnetofonu. Czyli nie pomija się układu regulacji wzmacniacza i efekt jest aż nadto słyszalny.

Można też trochę popytać na triodzie.

Głowice do wymiany do tych ZK są do dostania.

https://www.audiostereo.pl/topic/26570-zk-140/#findComment-547926

Do niedawna miałem takowego, jeszcze orginalnego grundiga.

Może być też zużyte łożysko "koła zamachowego" tego od wałka napedowego rolki która z kolei może być tez sparciała :-)

Niesamowity klang silnika - zupełnie jak diesel tylko ciszej :).

https://www.audiostereo.pl/topic/26570-zk-140/#findComment-548417

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.