Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kolumny vs. dobre słuchawki

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym kupić tani zestaw audio. Nie stać mnie na nowe klocki i kolumny podstawkowe, np. mój faworyt: klocki NAD + kolumny JMLab Chorus 706 S. Taki zestaw wyniósłby mnie i tak ponad 5000 zł.

Teraz mimo "niemuzycznych" wydatków chce sobie pozwolić na zestaw audio. Chętniej zdecydowałbym się na źródło + wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki np. Sennheiser za około 400 zł. Na początek zmieściłbym się w budżecie 1000 zł. Chociaż mile widziany byłby mniejszy wydatek.

W tej cenie dostałbym źródło i wzmaka z Allegro w cenie ~150 zł sztuka no i kombinowałbym z kolumnami, chociaż za taką cenę nic ambitnego i zadowalającego mnie raczej nie dostanę.

Dobre kolumny dają mi większą przyjemność ze słuchania. "Czuję przestrzeń i wolność" :-) a słuchawki na głowie trochę przeszkadzają, szczególnie przy dłuższych odsłuchach. No i w moim przypadku wchodzą w grę słuchawki zamknięte. Otwarte odpadają.

Jednak tej jakości odsłuchu raczej nie uzyskam na tanich kolumnach, a na dobrych słuchawkach jak najbardziej.

Podpowiedzcie mi co myślicie o moich rozmyślaniach, a bardzo wdzięczny będę za polecenia jakiegoś konkretnego rozwiązania.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/26648-tanie-kolumny-vs-dobre-s%C5%82uchawki/

Kolumny - zdecydowanie bardziej uniwersalne, zasze moga pograć w tle, pod wieczór. No i wygodniejsze, rozsiądziesz sie i poczujesz tą głębię. Ale jeśli chodzi o jakość to niesety dobre słuchawki biją na głowę kolumny. (przestrzeń, dynamika, pasmo przenoszenia, czytaelność, sterefonia). Musisz wybierać. Ja z własnego doświadzenie wiem, że słuchanie kolumn daje znaznie większą frajdą, choć niektóre słuchawki tez potrafią zadizwić.

Znam zalety kolumn i obawiam się, że słuchawki odbiorą mi przyjemność słuchania. Jednak narazie nie mogę kupić zestawu, który dobrze znam i lubie brzmienie. Nie chce kupić bule czego, a słuchawki za mniejsze pieniądze oferują bardzo dobrą jakosć, większą szczegółowość. Magia kolumn jest nie do zastąpienia dla mnie.

Za kilkaset złotych świetne słuchaweczki, wzmacniacz i odtwarzacz. Za tyle nie ma mowy o kolumnach.

Prosiłbym Was o doradzenie mi w kwestii systemu opartego o słuchawki. Same słuchawki muszą obsłuchać, ale proszę o opinie na temat wzmacniaczy słuchawkowych. Nigdy nie miałem takowego i nic na ten temat nie wiem.

A dlaczego nie obie rzeczy naraz? Jeśli nie masz nic przeciwko używanym słuchawkom, to naprawdę niedrogo można coś znaleźć (cierpliwości troszkę potrzeba). Gdy budżet niewielki spokojnie można żyć bez dedykowanego wzmacniacza słuchawkowego.

Czasem wolę, czasem muszę posłuchać na słuchawkach. Myślę, że warto mieć zarówno kolumny jak i słuchawki.

350 wzmacniacz 100 cd 400 kolumny 150 słuchawki - w sam raz 1000 o którym wspomniałeś. Można nawet taniej.

Dość popularne kategorie cenowe, poszukaj na forum - było wiele tematów o tym co kupić za takie pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.