Skocz do zawartości
IGNORED

bi-wiring w kolumnach 2,5-drożnych -jak?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Byłem na odsłychach u Audiofil-A. Sprzedawca podłączył kolumny normalnie a później przez bi. Usłyszałem poprawę, więc i u mnie chcę zastosować takie podłączenie. Tylko jak?

Kolumny są 2,5 drożne, więc albo mogę podłączyć W+W oraz T albo W oraz W+T. Skłaniam się ku pierwszemu rozwiązaniu, ale nie jestem pewien, proszę Was o pomoc.

jeśli bi-wiring

to zawsze Woofer ( lub kilka ) oddzielnie i kopółka oddzielnie

Przy bardzo dobrym sprzęcie i długich kablach , jeżeli zastosujemy różne typy kabli ( grubość , budowa ) scenie muzycznej mogą zaszkodzić przesunięcia fazowe

( powyższa opinię wyznają zwolennicy 1 pary zacisków na kolumnę )

A ja zastosowałem bi wiring w ten sposób, że dodatkowy woofer zasilam jednym kablem a drugi woofer i tweter drugim, poza tym mam wofery w oddzielnych komorach i moge odłączyć dodatkowy bas

domino, 7 Cze 2006, 07:35

>A ja zastosowałem bi wiring w ten sposób, że dodatkowy woofer zasilam jednym kablem a drugi woofer

>i tweter drugim, poza tym mam wofery w oddzielnych komorach i moge odłączyć dodatkowy bas

dokładnie tak jest to zrealizowane (fabrycznie) w Gale 3040.

HF zasila tweeter i "górny" woofer

LF zasila dodatkowy woofer, który w Gale znajduje się w osobnej komorze.

Tak mi się wydaje że biwiring w 2,5 way to tylko tak.

pzdr

k.

ps. Beerfan > Po Twojej wizycie wymieniłem okablowanie, rezystor w torze tweetera i wytłumiłem komorę średniotonowca. Poprawa jest ;)

Może ktoś próbował osobne kable do osobnych dziurek w gniazdku. To znaczy jeden kabel tylko do fazy, drugi kabel tylko do neutralnego i trzeci kabel do 'bolca'. Była poprawa? Czy czystość miedzi robi w tym przypadku dużą różnicę?

darkfenriz, 7 Cze 2006, 10:19

>Może ktoś próbował osobne kable do osobnych dziurek w gniazdku. To znaczy jeden kabel tylko do

>fazy, drugi kabel tylko do neutralnego i trzeci kabel do 'bolca'. Była poprawa? Czy czystość miedzi

>robi w tym przypadku dużą różnicę?

kolumny chcesz do gniazdka podinać?

albo CD....

Zastanawiam się tylko, że gdy od siebie z domu wezmę fazę to moje zasilanie będzie już mocno zabrudzone, więc może 'zimny' pociągnę od sąsiada, tylko czy różnica w długościach przewodów nie wprowadzi szkodliwych przesunięć fazy?

ale sąsiad musi się znajdować po stronie osłoniętej od promieniowania nadajników radiowych i telewizyjnych oraz sieci komórkowych (ogromnie obniżają jakość prądu). Do tego jeśli ma mikrofalówkę, to niech ją koniecznie odłączy!! Przesunięć fazowych nie będzie jeśli mieszkacie na tym samym piętrze. Jeśli na innych, to fazy będą przesunięte o odległość równą wysokości ścian u sąsiada.

>Kubedes

mała przeróbka a cieszy :) Właśnie kupiłem elementy do "prosiaczka", dziś jak się zawezmę to odpalę wieprza

• 1 miesiąc później...

Do tweetera pociągnąłem parę kabelków ze skrętki. Woofery są podłączone razem.

Mam wrażenie, jakby wysokie tony pozbyły się jakiegoś nalotu..ciężko to wytłumaczyć. Coś jakby cisza między nutami. Do tego zdecydowanie więcej sybilantów.

Reszta bez większych zmian. Bas jeszcze jakby się wzmocnił, ale raczej na pojedynczej skrętce (po 3 kabelki na + i - zostały) nie jestem w stanie tego stwierdzić na 100%.

Kupiłem jamo flat, podłączę nim dół i jeden woofer (ten od 0,5 drogi) wewnątrz kolumn.

Bi-wiring zostal wymyslony po to aby prad niskich czestotliwosci o wysokim natezeniu nie modulowal wysokich czestotliwosci wiec sens podwojnego okablowania jest tylko wowczas gdyz glosnik wysokotonowy jest podlaczony odzielnym przewodem.

• 1 miesiąc później...

witam wszystkich

moja przygoda z zaawansowanym dżwiekiem dopiero jest w fazie rozwoju ,niemniej jednak po zakupie diamentów 9,5 postanowiłem trochę poeksperymentować.

najpierw kabel kupiony do diamentów - eagle cable silver - po zmianie ze zwykłego miedziaka /testując/

różnica kolosalna - ale do rzeczy apropo bi-wringu.

ja bym to określił quazi bi-wring

najpierw podłączenie przewodów na górę a potem na dół [pozostałe typowo zmostkowane - wyrażna różnica

na dole więcej niskich na górze czytelnych wysokich - więc myśle sobie o jakimś kompromisie.--

dodaje przewód długości złącza na góre i pojawia się przestrzeń ale jakby za mało wysokich więc daje na dół

i ------- pojawia się klarowna góra , wspaniała przestrzeń super wysokie ale nie drażniące a ten bas

kontrolowany krótki ale równierz schodzący w dół -no sam modzik - nawet przewody przy złączkach wyprofilowałem i dokleiłem taśmą do klamerek

czytając wiele tematów na forum wydawałoby się że krzyżujące sie kable różne niuanse podłaczeń itp

to wydumania na wskutek fascynacji muzyką - jednak przekonałem sie że te szczegóły mają czasami

niebywałe znaczenie

-- pozostała mi jeszcze wymiana mojegó starego ampli onkyo na coś lepszego ,ale narazie budżet mam

wyczerpany wiec trzeba poczekać

pozdrawiam krzysztof

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.