Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian, Krell, Accuphase i Luxman

Bald

Rekomendowane odpowiedzi

ty tez handlujesz na ebay??? to witam w klubie ;) wracajac do tego jungsona to mam w planach go kiedys kupic dla testu bo mnie bardzo inspiruje ten wzmak i moim zdaniem musi grac dobrze, raz juz go prawie mialem ale mi jakis dupek w ostatniej sekundzie go ukradl z przed nosa

kiedys dostalem pm od gostka z hifi-forum.de ktory mial jakiegos dzielonego maca i stwierdzil ze nie jest warty polowy tego jungsona, nie wiem czy to prawda ale nie sadze zeby koles mial interes wciskac mi kit. Wszystko sprowadza sie naturalnie do gustow i guscikow. Z drugiej strony jakby popatrzec co mozna dostac nowego w tej cenie, to jakos rzadna konkurencja mi do glowy nie przychodzi. A tu 80w w klasie A, 160000 µf, 30 kilo ladnego designu...warto sie skusic chyba

niemieccy koledzy juz testowali klocki Jungsona, i w wiekszosci wypowiedzi wyczuwa sie nute zachwytu nad produktami - cytuje: "krola chinskiego tranzystora", wyglada na to ze miales nosa :D, tu link do niemieckiego odpowiednika forum 'audiostereo'.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kiedys planowalem korsuna tudzierz dussuna v8i ale wyczytalem ze gra zbyt sucho i ze zbyt mala scena w porownaniu do jungsona. Powaznie jak poczytalem thredy i rozne opisy to mnie bardzo zaciekawil. Reisfresser niezle go skonstruowali, ma podobno radiatory o lacznej powierzchni 1,7 m², niezlej klasy mos fety, i wogole strasznie mi sie podoba wizualnie. renard jak bedziesz w hannoverze kiedys to wpadnij na jakis odsluch ;)

Dzieki za zaproszenie, jesli nadazy sie okazja chetnie skorzystam ;) (odsluchow nigdy za wiele), czekam na link do angielskiego testu, wkleje go tutaj. Wyglada na to ze Twoj sprzedawca to jedyny dystrybutor na terenie niemiec, wiec nic innego narazie nie znajdziesz bo to mlody produkt. Powiem szczerze ze mnie ta 'chinszczyzna' nieco zaintrygowala :D - pozdr. R.

No wlasnie ten jacksondirect ma nawet ok ceny, import z chin niewiele taniej wychodzi. Czasem startuja aukcje od 1 eurona i mozna go za jakies 700 kupic...jakbys nabyl to zdaj relacje, no chyba ze mi sie to uda pierwszemu to napewno sie podziele dosiwadczeniami. Co do odsluchu to zapraszam, chetnie zaprezentujeci (I kolegom z forum) moja najwieksza (w tej chwili) milosc, T+A TMR 160 Criterion :D

Od czasu napisania "o mnie" duzo sie zmienilo. Nie szukam juz LV 109 i nie jestem zdecydowany na Meridiana. Chce po prostu swoja kase porzadnie wydac. Co do doswiadczenia to moje spostrzezenia moglyby probowac obalic niektore forumowe mity i byc powodem sporow a po co? Pewnych postow po prostu nie czytam a niektorych forumowiczow przekonanych o wlasnej wyzszosci ignoruje.

Wracajac do tematu: sluchalem tego Luxmana i odpadl od razu. Mieliscie racje. Zdaje sie ze poza L 530 czy L 510 z ktorymi mialem stycznosc dawno temu ciezko znalezc cos interesujacego. A szkoda. Jestem umowiony na odsluch Accuphase. I od razu musze napisac ze Krell odpada - za jasne brzmienie pozbawione tego czegos co mnie interesuje. Sluchalem KAV 300i i KAV 280CD na B&W 704. Zagralo bardzo dobrze ale to nie moja szkola...

poszukaj CD Audio Resercha,mam uzywam,obecnie co prawda jako napedu,ale to jest cos co gra nie meczacym dzwiekiem,nie ma podzialu na gore,dol ,czy srednice,.........to po prostu swietnie gra.do tego posiada komplet wyjsc i analogowych i cyfrowych.

>Belial

>A dla mnie Bald, wymyśliłeś sobie temat na zasadzie "akcja - reakcja", ot wpiszę, ciekawe co mi odpowiedzą.

A jak na mój nos to Bald prubuje nam zareklamowac tego luxmana 503 ;)

Pewnie jest jakoś powiązny ze sprzedawcą albo sam go sprzedaje

Ukryta Zawartość

Oczywiście reklama jest prowadzona w sposób bardzo subtelny aby nie spalić tematu ;)

No niestety cena troche przesadzona ;(

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ola czy ty jestes kolejna wszystkowiedzaca? Dlaczego wypowiadasz sie w temacie w ktorym nie masz nic do powiedzenia? Chcesz kopie maila z propozycja sprzedazy od uzytkownika jarl skierowana do mnie? Byl tam tez Meridian 506 po tuningu do 24 bitow. Uzupelnij maila w "o mnie" to ci wysle i skonczysz z domyslami.

Typowe na tym forum najwiecej pisza ci co nie maja nic do powiedzenia tylko szukaja dziury w calym...

Zastanawiam sie czy Ola w ogole czytala moj ostatni wpis chyba w ogole... Jest wyraznie napisane ze sluchalem Luxmana i odpadl od razu... Ale coz jak mowilem: sa forumowicze ktorzy wiedza lepiej i wlaczaja sie do tematow w ktorych nie maja nic do powiedzenia...

>Bald

No cóż widze, że moja teoria spiskowa została obalona ;)

Napisz coś więcej dlaczego ten luxman odpadł. Kiedyś przymierzałam sie

do luxmana. Co ci w mnim nie odpowiadało?

Witam

Mialem tego Luxmana swego czasu przez jakies 4-5 lat, dzwiek generalnie ocieplony analogowy ale zbyt wolny wg mnie, ma niezla dynamike potrafi niezle przywalic, potrzebuje raczej zywych otwartych kolumn u mnie gral z jakies 2 lata z VA Mozart i dopiero przesiadka na Cabasse Iroise 500 pokazala znacznie lepszy dzwiek, wg mnie dobry wzmak do kolumn typu JmLab, Zoller, Cabasse itp, pod warunkiem ze maja zwarty szybki bas bo wzmak ma tendencje troche do zbyt wolnego pogrubionego tlustego basu, ale generalnie to bardzo fajne urzadzenie, srodek pasma bardzo przyjemny gora rowniez detaliczna niemeczaca, jego glowna wada to w zasadzie tylko bas. Poza tym posiada zdalne sterowanie i bardzo piekny wyglad, boki i gora drewno (cienka sklejka), solidna konstrukcja. Sluchalem go glownie na RCA byl chwile uzywany na polaczeniu interkonektem po XLR i bylo lepiej. Pomimo ze nie jest to konstrukcja w pelni zbalansowana.

Ola, 10 Cze 2006, 14:22

>>Bald

>

>No cóż widze, że moja teoria spiskowa została obalona ;)

>

>Napisz coś więcej dlaczego ten luxman odpadł. Kiedyś przymierzałam sie

>do luxmana. Co ci w mnim nie odpowiadało?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dirt zupelnie nie znam tego Luxmana ale chcialem powyzej zwrocic uwage na to ze ow uzytkownik Allegro - acousticend czy cos takiego - slynie z paskarskich cen jest tez widac zarejestrowany na naszym forum i czeka na jelenia... dla mnie jest to zenujace... 4800zl za Pioneera PD 93 (w pudelku i z papierami gora 3000 - 3500), 3300zl bodaj za Pioneera PD 91 (2000 - 2500zl to max CD ma 18 lat)... napisalem do niego email gdzie wylozylem mu jak ksztaltuja sie ceny na ebay i z drugiej reki z normalnego zrodla... przykre ze w slad za nim poszedl nasz forumowy kolega mistabron ktory pierwotnie za PD 75 zadal 3500zl(!) twierdzac ze tyle dal (nikogo nie interesuje jego naiwnosc) w koncu CD sie sprzedal za 2900zl (!) bo... znalazl jelenia a ow jelen nie przegladnal historii aukcji bo wtedy wiedzialby ze Pioneer PD 75 z nowym laserem sprzedal sie za 1800zl i to jest jego realna (dla mnie i tak zawyzona) wartosc... 1500zl + 300zl laser. dlaczego zawyzona? bo Pioneera PD 9300 ktory wcale nie jest gorszy brzmienieniowo choc nieco inaczej skonstruowany mozna kupic za 800 - 900zl (inaczej PD 71) a w okolicach 1200zl chodzi na ebayu Pioneer PD 73 lepiej wykonany jak PD 71 i PD 75 do kupy... tyle ze PD 75 byl dosc dlugo robiony i mozna trafic na nowszy egzemplarz. przy okazji przestrzegam przed PD 77 - gorszy i tanszy od PD 75.

mam nadzieje ze ow uzytkownik to przeczyta i wiezmie sobie do serca - jak znizy ceny bedzie mial wiecej nabywcow a swoja droga skad on to sciaga? pewnie kupuje na ebayu... PD 93 teraz PD 91... wysoki Luxman... Meridian 506 po tuningu...

dirt na koniec pytanie: jak ma sie L 503s do LV 109 lub slynnego L 510? LV 113 ktorego mam nie muli nie rozlewa basu gra bardzo milym i przyjemnym dzwiekiem gdzie niczego nie brakuje... dzieki za odpowiedz z gory i pozdrawiam.

jaro4444 napewno cos napisze jak bede mial okazje. Czy ma ktos z was jakies doswiadczenia z dzielonymi luxmanami? Chodzi mi konkretnie o M03 i C03. Bylbym dzwieczny za pomoc :)

>dirt na koniec pytanie: jak ma sie L 503s do LV 109 lub slynnego L 510? LV 113 ktorego mam nie muli

>nie rozlewa basu gra bardzo milym i przyjemnym dzwiekiem gdzie niczego nie brakuje... dzieki za

>odpowiedz z gory i pozdrawiam.

Z tym muleniem dzwieku i rozlewaniem basu to prawdopodobnie cechy te dla kazdego cos innego znacza. Mialem dosc dawno temu Luxmana ale LV-103 (albo 4) rzeczywiscie dzwiek bardzo mily przyjemny muzykalny z ladna scena lokalizacja z tego co pamietam z basem byly jakby mniejsze problemy ale bylo go ogolnie mniej i w ogole w porownaniu do L-503 duzo mniejsza dynamika i tzw wykop. LV103 z VA Mozart nie radzil sobie w ogole, ten stary Luxman dawal duzo lzejszy dzwiek z mniejsza dynamika niz L-503. Z kolei L-510 (albo 530 dokladnie nie pamietam) ma moj znajomy, sluchalem tego pare razy u niego (z kolumnami HGP podstawkowymi) i z pewnoscia jest to dzwiek blizszy L-503 niz hybrydzie LV-103, przypuszczam ze LV109 gra podobnie do 103'ki

Pozdrawiam

Robert

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

LV 109 to troszke inny typ konstrukcji. Nie jest to hybryda. Najwyzszy model z przetwornikiem. Hybryda byly LV 105u i LV 107u. Jak dla mnie sa po prostu za ciemne. Juz LV 113 gra lepiej jak 105u (porownywalem leb w leb). Wyzszym modelem od LV 113 byl LV 117 a na szczycie LV 109. Przypuszczam ze 103 jak i 105 oraz 107 to zupelnie inna bajka konstrukcyjna (niekoniecznie lepsza).

discomaniac71 nie wiem czemu na mnie wlazłeś i nie chcesz zejść a w przypadku Twojej osoby nie jest to lekka sprawa zaczepiałeś mnie na privie i jeszcze miałeś pretensje że jestem niemiły :) jeśli wg Ciebie cena 1800 zł za Pioneera PD-75 z pudełkiem dokumentacją pilotem i nowym laserem (ciekawe po co nowy laser skoro stan ma być idealny) jest taka normalna to chciałbym u Ciebie zamówić 10 słownie dziesięć sztuk takiego odtwarzacza niech będzie że zapłacę Ci 2 tyś zł za sztukę będziesz miał od razu jednego na czysto wreszcie tylko dla siebie co do Twojej osoby to śmiem podejrzewać że wiele Twoich wypowiedzi na forum nie jest potwierdzone odsłuchem chociażby przykład że co kilka miesięcy zmieniasz zdanie że taki a nie inny odtwarzacz jest NAJLEPSZYM W HISTORII FIRMY PIONEER do tego nie rozumiem jak ktoś kto się chwali takim osłuchaniem jak Ty może wynosić pod niebiosa Marantza PM-75 trzeba być albo głuchym jak but albo mieć nieuczciwe intencje żeby wypisywać takie głupoty wybierz sobie która możliwość pasuje do Ciebie poza tym kiedy mieliśmy obaj możliwość uczestniczyć w odsłuchach u Pana Waszczyszyna biorąc pod uwagę wszystkie Twoje ślepe ochy i achy w przypadku kiedy było słychać wyraźne braki uważam że nie powinieneś się brać za ocenę brzmienia owszem mógłbyś być bardzo dobrym marketingowcem zasługujesz nawet na jakiś etat ale w sprawie sprzętu powinieneś się ograniczyć do przepisywania danych z katalogów o ile nie będziesz tego okraszał swoimi wątpliwymi opiniami wracając na chwilę do odsłuchów ancient audio owszem przyznaję że trochę przesadziłem z opisem na forum było to jednak zupełnie świadome działanie celem rozpoczęcia dyskusji bo nikt nie miał ochoty zabrać głosu tyle z mojej strony i nie chce mi się z Tobą więcej gadać

pozdrowienia dla wszystkich którzy słyszą

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przede wszystkim mistabron poogladaj sobie historie aukcji na Allegro. Pioneer PD 75 to zacna maszynka ale jak wspomnialem nie powinna kosztowac wiecej niz 1500 gora 1800zl. PD 77 po wstawieniu stopnia lampowego dlugo sprzedawal sie za 1100zl. Wiem ze byl gorszy od 75 - kosztowal w Polsce 23 mln zl w porownaniu do 27mln PD 75. Miales mozliwosc sluchania PD 9300 (inaczej PD 71)? Podejrzewam ze nie. Moze poczytaj co o Twojej cenie w jednym z tematow napisal dartman. Majac 3000 - 3500zl na ebay.de mozna kupic Pioneera PD 93. Przepasc klasy dzieli oba odtwarzacze. Idac dalej: PD 73 ktorego pewnie tez nie znasz ma po 1 lepsze DACs od 75 a po 2 lepsze zasilanie. Calosc przeklada sie na (moim zdaniem) ladniejszy dzwiek. Nie przypominam sobie zebym zmienial zdanie co do w mojej ocenie najlepszego cdeka Pioneera. Jestem pod ogromnym wrazeniem PD 93. PD 95 idzie jeszcze dalej. Natomiast biorac pod uwage relatywnie stosunek jakosc/cena najlepszym bezkonkurencyjnie jest PD 73. Za PD 95 dartman dal tuz ponad 4000zl co biorac pod uwage Twoja cene PD 75 stawia ja w pozycji abstrakcyjnej. Jest ona jeszcze bardziej abstrakcyjna jesli wezmiemy pod uwage ze tyle samo (sic!) kosztowal na owym ebay.de dartmana PD 93 (kupowal dla znajomego). To ze Ty ulegles czyjejs sugestii i zaplaciles paskarska cene (jesli tak bylo) nie znaczy ze musisz ja narzucac komus innemu. Tyle tylko chcialem powiedziec. I ostatnia prosba: nie krytykuj czyjejs wiedzy skoro sam jej nie masz. Gdybys mial nie placilbys tak zawrotnej kwoty za cos co jest warte minimum 1000zl mniej. Obawiam sie ze zrezygnujesz propozycji osobistej wymiany uwag i spostrzezen na temat cdekow Pioneera ale moja propozycje masz.

Co do odsluchu u Waszczyszyna: skad mozesz wiedziec co mowilem i czy rozplywalem sie w "ochach" i "achach" na temat tej konfiguracji skoro nie bylismy tam razem? Jesli chcesz wiedziec jaka byla moja opinia zapytaj tych z ktorymi dzielilem sie nia prywatnie. Publicznie na forum nie wypadalo mi mowic pewnych rzeczy. Jedna z tych osob jest McGyver. Sam zreszta takze krytyczny.

Gdzie jest moje miejsce doskonale wiem. I tego takze nie musisz mi mowic. Nadepnalem Ci na odcisk bo smialem skomentowac cene ktorej zazadales... Takie moje forumowe prawo a ze troche Pioneerow w zyciu mialem to raczej wiem co mowie i chce przestrzec innych.

Jako ze z rapidshare roznie bywa wrzucilem test "Jungsona JA88D" na swoj serwer, uwaga: 4Mb... :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie lepiej cos bardziej...esoterycznego i pozniej latwo wymiennego? Wlasnie kupilem nowego Rowlanda 102 (4,500 zl), podlaczylem z M902 (5,500zl) i 805. Do tego mozna dorzucic znakomitego 8260 (3,200 zl). lub nowego SA8001 (3,000zl), zapomniec o uprzedzeniach do Marantza i w przyszlosci przykladowo dokupic kilka 102 do wielokanalowego SACD. Suma 10,000 zl niestety nie wystarczy na w miare rozsadna inwestycje, biorac pod uwage potencjalna wartosc odsprzedazy po kilku latach. Szkoda, ze sie nie pojawiles wzczesniej, wlasnie sprzedalem niedrogo ex-demo 208. Jeszcze jedna uwaga, nie spotkalem do tej pory nikogo na forum, kto by mial u siebie po prostu az proszacego sie za te cena 8260. Przedziwne.

No widzisz Jazz jaki dziwny jest ten swiat :D .A mnie mimo wszystko interesuje chinszczyzna bo nigdy nic tamtejszego nie slyszalem... nie oznacza to jednakowoz ze skrecam sie z niecierpliwosci przed konczaca sie wlasnie aukcja Jungsona. Kiedys przy okazji moze wpadnie w "lapy" :D, pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.