Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian, Krell, Accuphase i Luxman

Bald

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczow. Jestem tu nowy i mam nadzieje zagoszcze na dluzej. Wlasnie nosze sie z zamiarem zmiany swojego systemu. Nie ma tutaj sensu o nim pisac bo kazdy jest lepszy lub gorszy a ten sprawia ze nie jestem zadowolony do konca. Chcialbym zrobic swoisty "upgrade" czyli przeskoczyc pare klas wyzej w hierarchii. Nie stac mnie na nowe klocki wiec biore pod uwage wylacznie uzywane. Chce kupic CD i wzmak a potem dobrac do tego kolumny. Okablowanie wydaje mi sie sprawa (na razie) drugorzedna. Klocki nie musza byc jednej firmy musza zas do siebie pasowac brzmieniowo ale niekoniecznie wizualnie. Pozostaje kwestia budzetu... Mysle ze mialbym ok 10.000zl na calosc bez kolumn ale im mniejsza kwota tym lepiej. Zdaje sobie jednak sprawe ze pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc. Interesuje mnie brzmienie o charakterze nieco "lampowym" ale stanowczo bez mulenia z niezla scena i duza iloscia detali. Wracajac z pracy chce milo spedzac wieczory ze swoja druga polowa (mam sporo szczescia bo Ona tez uwielbia muzyke). Na jakie modele w/w firm powinienem wiec zwroci uwage? Pozdrawiam serdecznie i czekam na wpisy.

PS Bardzo prosze nie proponowac mi zadnych modeli Denona, Yamahy czy Marantza. To nie ta polka.

https://www.audiostereo.pl/topic/26666-meridian-krell-accuphase-i-luxman/

10 kzł za zestaw w/w firm to chyba trochę za mało, nawet biorąc pod uwagę drugą rekę.

Przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciepłe, szczegółowe i niezamulone brzmienie daje Musical Fidelity. W tej cenie CD i wzmacniacz uda się kupić, być może nawet nówki. Jeśli już warto kupować w Niemczech.

p. deep

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie Accuphase, trafia moim zdaniem dokładnie w twoje gusta. To taki uładniacz muzyki dodaje coś od siebie, co powoduje że wszystkch płyt sie słucha przyjemnie, zarazem dając spójny, szczegółowy i bardzo precyzyjny dźwięk. Jeśli preferujesz muzykalność kosztem 100% neutralności i nie przeszkadza ci lekkie dosłodzenie muzyki , to chyba nic lepszego nie znajdziesz.

Podalem ta cene m.innymi po zapoznaniu sie z cenami uzywanych klockow z drugiej reki na ebay.de. Wiem tez ze za okolo 5.000zl mozna kupic uzywanego Meridiana 506. Jaka wiec Twoim zdaniem kwota wchodzi w gre?

piter moglbys wskazac jakies modele Accuphase? Sam myslalem glownie wlasnie o tej firmie. Znajomy ma poczciwego E 206 - wiem ze to nie szczyt ale gra wysmienicie i mozna go kupic za niewielkie pieniadze. Choc... Wolalbym chyba cos lepszego...

Wzmacniaczy Accuphase wogóle nie znam więc sie nie wypowiem, pisałemn raczej o CD bo sam go mam pewnie to podobna szkoła w obu typach klocków, osobiście to raczej preferowałbym CD Accu a dalej już to maksymalnie neutralny tor.

Róznie to bywa , kolega gutekbull z forum kupował chyba 8 letniego CD i jest dotąd bardzo zadowolony jak mi soe zdaje. To są chyba od strony mechaniki porządne konstrukjce nie do zdarcia. A od starszych modeli nie jest niestety specjalisą, ale chyba najlepiej kupować te w wesji z dodatkiem V na końcu nazwy :)

Moge polecic wzmacniacz Electrocompaniet ECI3, nowy kosztuje okolo 7500zl, uzywany pewnie ponizej 5000zl.

Mialem go przez kilka lat i dzielnie sie spisywal, posiada w brzmieniu cos co przypomina lampe (gra w klasie A) -- ma bardzo precyzyjna gore, zarazem ma duza wydajnosc pradowa, wiec nie powinien mulic i pociagnie wiekszosc kolumn.

Electrocompaniet ma dystrybutora w Polsce -- www.hificlub.com.pl

pzdr.

A Myryad MA 240?? NIe ma w tytule tej firmy , ja tez polecić z czystym sumieniem nie mogę ale ..wg wszelkich znaków na niebie i ziemi gra to niesamowicie i ma mocy sporo. Może któryś z Panów może coś na temat tego sprzętu powiedzieć? Używany to cenowo mieści się w ramach podanych...

Co do lampowo grającego CD to jeszcze bym się zastanowil nad stareńkim DAC Meridiana 563.

Stare to ale bardzo zacne i muzykalne urządzenie, i do dostania obecnie za małe pieniądze,

widzę że ktoś go teraz sprzedaje na hifi.pl, tylko upewniłbym sie czy aby nie był "tuningowany"

bo w ogłoszeniu widze że to wersja "20 bitowa" a orginalny miał 18 bit.

Ukryta Zawartość

Tu masz bardzo ciekawą propozycję i cena na razie OK.

(zaznaczam, że to nie ja sprzedaję :) )

Ukryta Zawartość

Najpierw kup kolumny pozniej dopasuj wzmak a na koncu dopiesc to wszystko dobrym cd . MERIDIANA widzialem juz za 2500 zl najczesciej jednak 3000/ 3500 zl. Jak zaczniesz od kolumn to bedziesz mial wygodniej z noszeniem nastepnych klockow do odsluchu (to tak na marginesie) ):

• Redaktorzy

Jeśli ECI z drugiej ręki, to raczej ECI-1. Dawna szczytowa integra, nadal nieco lepsza od modelu 3. Koszt 4-5 kzł. Wady? Trochę garażowa robota, kiepskie gniazda głośnikowe. Odtwarzacz? Może Accuphase, nie znam tego dźwięku, ale jeśli mówią, że dobry, to pewnie dobry. Wygląda niewątpliwie solidnie. Przy mniejszym budżecie - stary Meridian z serii 500 (np.508, ale jest już dość drogi, pewnie ok 800 GBP), albo Linn Karik 1 (mam od dawna, i dopiero teraz zastanawiam się nad wymianą), może też być dzielony Sugden, albo coś. Ostatnio za 1800 Euro ktoś sprzedaje na Ebay Marantza CD/DAC 12 SE, jeden z odtwarzaczy wszechczasów, ale to znowu drogo. Czy w 10 000 mają się zmieścić kolumny?

piter, 7 Cze 2006, 09:48

>A od starszych modeli nie jest niestety specjalisą, ale chyba najlepiej kupować te w wesji z

>dodatkiem V na końcu nazwy :)

Testowałem 65v. Pitu,pitu bez polotu.Dla pensjonariuszek albo do cygarka i kapci :-)

Uważam,że Gutkowy bez "v" jest lepszy.

pitdog, 7 Cze 2006, 14:45

>>zildijan przy okazji pytanie, miales okazje odsluchiwac Naim CDX2 (bez XPS)?

Widziałem w piątek u Wikingów za Sek 46.500,- Podziękowałem. Słuchałem 5x plus zasilacz w systemie Naima. Meridian G06, acz delikatnie, zdmuchnął go......

Po lekturze tego forum mam uczulenie na Marantze i Denony zwlaszcza na high-endowego PM 75. Sorry. 10kzl to kwota na same klocki. Co do Krella - oferta powyzej - wydaje mi sie ze bedzie za jasny... Gdzie moge znalezc najwiecej ofert sprzetu tej klasy? Na Allegro pojawiaja sie rzadko a do Niemiec na razie sie nie wybieram.

Słuchałem dziś Gaumuta i Meridiana G08.

Ten drugi wielka klasa, piękny, potężny dźwięk z bardzo dużą - obszerną sceną, bardzo głębokim basem i genialną górą. Średnica też ok. Bardzo mi się podobał.

Gaumut przy nim tylko poprawny.

Zildian

A jakbys porównał brzmienie 508.2x z G8? Z drugiej strony czuje przez skórę, że Meridian szykuje następce G8, skoro pojawił się model G6. Meridian to był zawsze kawał pożądnego sprzętu i kazdy kupujący dosć drogie CD zrobiłby wielki bład nie odsłuchując go wsród kandydatów. Dla mnie Meridian jest najciekawszy i zawsze go polecam jako szalenie muzyklane urządzenie.

Sluchalem Gamuta i zgadzam sie z gutekbull ze to co najwyzej poprawny sprzet. Mowie o cdeku bo kolumny zrobily dobre wrazenie. Meridian G 08 nie miesci sie w moim budzecie. Sluchalem go w Nautilusie przy Malborskiej w dwoch konfiguracjach: z koncowka mocy i preampem NAD'a i Clearaudio. Kolumny to byly Kefy 201. Coz dzwiek niezly ale nie bylo alternatywnego zrodla do porownania. Tutaj mam pytanie: pojde do Nautilusa i porownam w tym samym zestawie z innym cd i chcialem zapytac na ile G 08 w brzmieniu rozni sie od swoich starszych braci? W tym do owego przetwornika z napedem. Mam mozliwosc zakupu w dobrej cenie TEAC'a VRDS - czy warto zastosowac go jako naped do tego przetwornika? Ewentualnie sprawa napedu i przetwornika bylaby zalatwiona reszte kasy moge wiec wpakowac we wzmacniacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.