Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód głośnikowy

melotron

Rekomendowane odpowiedzi

TUX,

ciekawie prawicie, ale coż powiecie np. na różnice materiałowe?

Ja np. mam cały system okablowany srebrem, która, jak wiadomo- od miedzi się różni. Nie ma prawa inaczej zagrać?

Oczywiście, że można policzyć. Inne parametry charakterystyczne przewodników przekładają się na dość wymierne parametry RLC (ujmując dość zgrubnie całe zagadnienie). Pytanie tylko jaki to ma wpływ ('procentowy') na - hmm - parametry łącza transmisyjnego.

Jeżeli ktoś jest chętny to oszacować w jakiejś typowej konfiguracji to do dzieła. Sorry guys, ale PSpice gdzieś mi się zapodział a odwykłem od liczenia na piechotę ... ;-)

TUX

pomiary oscyloskopem sygnalu przechodzacego przez kondy o roznej budowie i materialach -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

porownanie os-conow do innych takich samych parametrowo -

Ukryta Zawartość

roznice w impendancji i innych wartosciach w zaleznosci od MARKI -

Ukryta Zawartość

porownanie MAREK roznych kondow -

Ukryta Zawartość

i teraz pytanie - skoro kondy o takich samych pojemnosciach moga wplywac roznie na sygnal a roznia sie conajwyzej sposobem wykonania i materialami

to czy kabele z roznych materialow i w rozny sposob skonstruowane nie moga wplywac na dzwiek innaczej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Krótko mówiąc wygląda na to, że mamy do czyniena ze swoistym domem wariatów w którym co bardziej

>natchnieni słyszą głosy, a Ci którzy nie słyszą tak długo będą się wsłuchwać aż w końcu też usłyszą

>- przecież nie mogą być gorsi ... zjawisko to ma jakąś mądrą nazwę w psychologii.

Postawa normatywna.

Canti, 16 Cze 2006, 15:55

>i teraz pytanie - skoro kondy o takich samych pojemnosciach moga wplywac roznie na sygnal (...)

Kondensatory mają oprócz pojemności jeszcze sporo innych parametrów. DO SZKOŁY !!!

Canti, 16 Cze 2006, 15:55

chyba zadales retoryczne pytanie

TUX-a

malo to zapewne obchodzi ,

najwazniejsze , ze w jego systemie nic nie wnosza

te kable i kondensatory

a biedni sa ci ktorych systemy sa czule na kable , kondensatory , akustyke itp, itd

>Jeżeli ktoś jest chętny to oszacować w jakiejś typowej konfiguracji to do dzieła. Sorry guys, ale

>PSpice gdzieś mi się zapodział a odwykłem od liczenia na piechotę ... ;-)

Zbuduj najpierw dobry model dla zestawu audio w PSpice, to najprawdopodobniej dostaniesz Nobla...

Nienormalny, 13 Cze 2006, 00:40

>Chociazby ze względu na efekt naskórkowości?

Do jaśnistej cholery - nie !

Ze względu na opór aerodynamiczny przy prędkosciach naddźwiekowych, klufa !

>Krótko mówiąc wygląda na to, że mamy do czyniena ze swoistym domem wariatów w którym co bardziej

>natchnieni słyszą głosy, a Ci którzy nie słyszą tak długo będą się wsłuchwać aż w końcu też usłyszą

>- przecież nie mogą być gorsi ... zjawisko to ma jakąś mądrą nazwę w psychologii.

Raczej w psychiatrii ! MPD (Multiple Personality Disorder) !

Ale to tylko takie pieprzenie psychiatrow ! Sa zwyczajnie tepi i niewrazliwi (dlatego nie slysza !)

Mozg podzielony jest "soft-warowo" na mniejsze calosci psychiczne, probujace sie dogadac, czy zsynchronizowac ! Stad - GLOSY !

Ja caly czas - slysze glosy ! Ale wystarczy kilka, najbardziej krzykliwych - zdrowo OPIEPRZYC i zaraz milkna !

>dudi, zdjąłbyś w końcu te klapki z oczu i spojrzał dookoła... i przestań rozpatrywać zestaw audio jako urządzenie przenoszące tylko częstotliwości akustyczne. To uproszczenie godne ucznia podstawówki a przecież jesteś już (podobno) studentem ;-)

Klufa, jar - tak, wzmak mi przenosi 98 MHz, jak podłączę wolny IC na wejście phono to se słucham "Trójki'.

Idż nad jezioro. Albo połóż se maseczke z ogórków. Mizeria na mizerię.

> Ale wystarczy kilka, najbardziej krzykliwych - zdrowo OPIEPRZYC i zaraz milkna !

Nie poprzestałbym na tym, bo potrafią być harde.

Na twoim miejscu profilaktycznie nakładłbym im po ryju !

dudivan o wladco i mistrzu nieomylny kable tez maja swoja pojemnosc!

kondensatorem sa nawet dwie blachy polozne naprzeciwko siebie odpowiednio podlaczone

powiedz mi teraz jakie parametry maja kondensatory ktorych kable nie maja

bo pojemnosc kabelki napewno posiadaja, impendancje tez, wiec wypowiedz sie!

dudivan

Ukryta Zawartość

masz to noty katalogowe rubycona, ojej nie widac tu tych wielu innych parametrow (oprocz tych wytrzymalosciowych ale to sie ma nijak do dzwieku bo opisuja kiedy kond sie wysra i kiedy przestanie dobrze dzialac)

dla pewnosci jeszcze inne kondy elektrolityczne

Ukryta Zawartość

no faktycznie jest wiele wiecej danych i parametrow, ale wielkosc konda tez chyba nie wplywa na dzwiek, no a w kablach dlugosc napewno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Canti, sięgnij do cholery na półkę z książkami albo rusz dupsko i pójdź do biblioteki zamiast wtryniać mi bełkot autorsta jakiegoś Srulikonu klecącego Kultowe Kondzie dla Debilofilów.

dudivan gorszej cioty i trola w zyciu nie spotkalem, rubycon to jedna z najwiekszych firm produkujacych kondensatory na swiecie

wszystkie dobre plyty glowne maja ich kondy

a black gate to jedyny kond wyprodukowany z mysla o audio w porownaniu do setek innych modeli jakie oferuja

ponownie zachowujesz sie gorzej niz pijak pod biedronka

mowisz ze jest wiele innych charakterystyk

podaj 2-3 chociaz skoro jest ich tak wiele i ty wiesz to powinienes byc w stanie je wymienic

jak dotad NIE NAPISALES NIC, tylko ataki pod moim kierunkiem, nic od siebie nie dajesz nie potrafisz prowadzic rozmowy

>dudivan gorszej cioty i trola w zyciu nie spotkalem,

O Canti, jak słodko imię twoje brzmi !

O Canti, o tobie mokre wciąż śnię sny !

>rubycon to jedna z najwiekszych firm produkujacych kondensatory na swiecie

Hehe.

soso> a różnica w słyszeniu tego samego kabla w górze pasma na in plus i in minus przez dwóch słuchających to na pewno świadczy żę słyszą -ale co słyszą?- o to trwa bój.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.