Skocz do zawartości
IGNORED

Pro Ac Response 2.5 - ustawienie kulumn

ja_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czy ktoś miał doczynienia z Pro Ac-ami Response 2.5. Potrzebuję praktycznych wskazówek na teamt ustawienia kolumn względem siebie, miejsca odsłuchowego. Jak należy skierować mocno kolumny do siebie oraz być może banalne, ale... jak wybrać prawy i lewy kanał. Sekcja wysokotonowa ma być na zewnątrz czy środku? Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/26731-pro-ac-response-25-ustawienie-kulumn/

mam klony, i...

najlepiej ok 2,5m baza stereo, przynajmniej 1m od tylniej ściany, skręcone w stronę słuchacza..

dosunięcie ich do ściany tylniej spowoduje podbicie basu oraz zmniejszy się głębia sceny..

Moja rada jest taka, abyś sam wybrał optymalne ustawienie...

Każdy inaczej słyszy... Ponadto, dużo zależy od pomieszczenia odsłuchowego, umeblowania, pogody i czort wie czego jeszcze...

Będziesz wiedział, jak będzie najlepiej...

Pozdrawiam

Jacek.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Moje doświadczenia sa takie ,że klony 2.5 dobrze graja w pomieszczeniach do 20m2, kopułki do wewnątrz, min 70 cm od ścian , około 2,5 od siebie i słuchacza , słuchacz min 1metr od ściany tylnej , głosniki wysokotonowe skierowane ,, na uszy " lub na ramiona - nie moga sie przecinac przed słuchaczem ani za nim. Nie grają ze słabą elektroniką i tanimi kablami . Nawet jeśli można je robić za 1500 PLN to trzeba dobrych elementów towarzyszących - polecam Audioquest Bedrock jako głosnikowy . Dodaje to czego tym głośnikom brakuje . Wzmacniacz min 50W o dobrej kontroli basu . Lampy tu sie w wiekszości przypadków nie sprawdzą ale kiedyś słuchałem coś na KT 88 o mocy 60W ( ?) i było pięknie .

...there is no spoon...

ja_jacek, 12 Cze 2006, 14:43

>Cześć.

>Czy ktoś miał doczynienia z Pro Ac-ami Response 2.5. Potrzebuję praktycznych wskazówek na teamt

>ustawienia kolumn względem siebie, miejsca odsłuchowego. Jak należy skierować mocno kolumny do

>siebie oraz być może banalne, ale... jak wybrać prawy i lewy kanał. Sekcja wysokotonowa ma być na

>zewnątrz czy środku? Z góry dziękuję za pomoc.

Cześć.

Czy ktoś miał do czynienia z DODGE Viper GTS rocznik 1995? Potrzebuję praktycznych wskazówek na temat ustawienia lusterek względem siebie, miejsca za kierownicą. Jak należy skierować mocno kierownicę, żeby pojechać prosto oraz być może banalne, ale... gdzie jest sprzęgło? Drzwi podczas jazdy mają być otwarte czy zamknięte? Z góry dziękuję za pomoc.

P.S.

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać normalnie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Brawo Paranutlla ! Czekałem na taki wpis ! Nic dodasc nic ujac !

ja_jacek ja nie pomoge wirtualnie ustawic kolumn w Twoim NIEPOWTARZALNYM pomieszczeniu choc znam je dosyc dobrze. Zaufaj swojemu sluchowi, a godziny spedzone przy probach znalezienia optymalnego ustawienia beda ciekawym doswiadczeniem. Przeciez Ty bedziesz tego sluchal ! Pozdrawiam !

• 2 tygodnie później...

Dziękuę za pomoc tym osobom, którym się należy.

A... PANOM - ALFIE i OMEDZE podwójnie. Zastanawia mnie jedno czy jeżeli mamusia by Wam mnie pokazała czy bylibyście w stanie zawiązać sobie buty???????????

Z życzeniami odrobiny tolerancji.

-> ja_jacek

Calkiem dobre kolumny sobie sprawiles/

Kiedys ich uzywalem. Musisz pokombinowac. Genralnie zauwazylem co nastepuje:

1. Chyba ustawienie z kopulkami do wewnatrz gralo lepiej.

2. Baza co tak dobrana, zeby odleglosc sluchacza od kolumn byla co najmniej 1.4-1.5 bazy.

3. Kolumny delikatnie dogiete do srodka.

2. i 3. wynikaja z tego, ze one wg mnie brzmia lepiej w dalszym polu.

Ustawialem to w pokoju ok. 18 m2 o proporcjach mniej wiecej 1/1.8. U Ciebie moze byc zupelnie inaczej.

Byc moze warto uzyc jakiejs plyty z materialem do testow poprawnosci stereofonii.

Pzdr.

ProAc w instrukcji sugeruje oddalenie co najmniej 18 cali od ścian i szerokość bazy 7-12 stóp. Kopułki do wewnątrz. Dogięcie tak aby widać było tylko fronty, z komentarzem że niektórzy preferują lekkie odgięcie na zewnątrz powiększające scenę. Ciekawa jest sugestia co do wysokości pozycji odsłuchu: "your ear level should be approximately one-third to half-way down from the top of the cabinet".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.