Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD380

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam 100% pewnosci, ale na 80% tranzystorki mutujące są - wskazałem je na fotce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten plastikowy philips swietnie sie nadaje do tuningu, robilem takich kilka. Ja wywalam caly tor analogowy i przerabiam reszte w moze 50%:)

Podstawa to porawa zasilania, takie zmiany jak wyzej to wszystko kosmetyka:)

Ale na poczatek sugeruje sie zdecydowac czy ma byc NOS i jaka konwersja I/V. Oczywiscie polecam NOS i pasywna I/V jak na schemacie wczesniej zalaczonym - daje to najlepsze rezultaty z latwym obciazeniem, np. dobra lampa i odp. kablem rca. Na wyjsciu lepiej dac kond. o malym Q, najtaniej wyjdzie olejowy ruski, na poczatek te SCR moze zostac.

Tak wiec jesli chodzi o NOS to radze wywalic TDA7220, kwarc przylutowac bezposrednio do odp. nozek TDA7210 (to wazne!) z kond. 30pF do masy i rezystorem miedzy nozkami 470k. Sygnal I2S puscic kablem konc., moze byc ten od anten WiFi.

Zasilanie nalezy poprawic dajac conajmniej osobny regulator dla TDA7210 i TDA1543, reszta 5V niech narazie zostanie na tym oryginalnym. Na poczatek moga byc LM317. Jesli robisz pasywne I/V to dla TDA1543 ma byc ok 8V, ja daje 8,2V, czyli dzielnik rezyst.: 180/1k. Wazne zeby rezystor 180ohm przylutowac bezposrednio do nozek LM317, czyli jak najmniejszy smd. Sam LM317 musi tez byc blisko TDA1543. Na poczatek proponuje taka konfiguracje od prostownika: dlawik 100-1000uH(1-3ohm), lm317 (bez kond. wejsc.!!!, nie sluchaj ekspertow ze musi byc), kond. elektr. 100 - 220uF, tda1543.

W zasilaniu tda7210 dodatkowo trzeba wstawic za lm317 koralik, duzy, kilka zwojow lub dlawik o malej rezystancji, to wazne!!.

chociaz moze nakrece ten film. Tylko jeszcze nie wiem kiedy bede mial czas, mysle ze za tydzien - dwa. Wezme ktoras 380-tke z mojej dobrze zaopatrzonej piwnicy i po kroku zrobie fotki, opis co i jak:) wlasciwie juz dawno sie tym nie bawilem. Moge Ci tez ewentualnie przeslac potrzebne czesci.

Pozdrawiam

dht, 16 Cze 2006, 22:26

>chociaz moze nakrece ten film. Tylko jeszcze nie wiem kiedy bede mial czas, mysle ze za tydzien -

>dwa. Wezme ktoras 380-tke z mojej dobrze zaopatrzonej piwnicy i po kroku zrobie fotki, opis co i

>jak:) wlasciwie juz dawno sie tym nie bawilem. Moge Ci tez ewentualnie przeslac potrzebne czesci.

>Pozdrawiam

tak sobie zażartowałem tylko.Nie chce nikomu zawracac głowy tym plastikiem.Ale gdyby...

W sumie to jestem w stanie duzo zrobic sam lecz niestety nie umiem czytac schematów a i płytka w tym philipsie juz taka nietrwała jakaś.Scieżki odchodza...

Grundig High Fidelity

• 1 miesiąc później...

co do filmu...

Tu zamiescilem serwisowke:

Ukryta Zawartość

Modyfikacje podziele na 3 czesci:

1. przerobka stopnia analog. na pasywne I/V oraz proste zasilanie do TDA1543.

2. przerobka na NOS

3. poprawa zasilania.

Fotki do 1 czesci sa tu:

Ukryta Zawartość

Generalnie czesci do usuniecia zanaczylem na niebiesko. Trzeba tez poprzecinac kilka sciezek, wszystko chyba widac na fotkach. Regulator do tda1543 z dzielnikiem 180R(smd)/1K, przed nim dlawik 100uH (1,5DCR), bez kondensatora. Stopien I/V tda1543 to rezystor 1,5K z nozki 7 i rezystory 2,7K z nozek 6 i 8, do masy. Powinny byc dobrej jakosci, RikenOhm, Caddock... ale wszystko zalezy od reszty toru. Ja dalem akurat co mialem. Kondensator przy tda1543 to BG 33uF/16V. Z tanszych mozna sprobowac Rubycon ZL, Elna Silmic, 33uF-220uF. Na wyjsciu sa BG 4,7uF/50V. Mozna na poczatek dac np. ruskie olejowe, 1uF powinno wystarczyc jesli imp. wejsc. wzm. jest duza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Przerobka na NOS.

w poprzedniej zle przylutowlem rezystory do tda1543. Na pierwszej fotce ponizej jest juz dobrze. Wszystko co tzreba wywalic zaznaczylem na czerwono. Z pierwszej foty trzeba przeciac sciezki przy tda1543. Z drugiej tez przy SAA7210.

Na trzeciej focie widac montaz kwarcu do SAA7210 na piny 18, 19, oraz rezystora smd1206 220K miedzy pinami i kond. smd1206 33p do masy.

Czwarta fota to odciecie zasilania do SAA7220 i polaczenie sygnalu I2S nastepujaco:

SAA7210 -> TDA1543 piny:

37 -> 3

38 -> 1

39 -> 2

Ukryta Zawartość

post-1507-100007213 1170298844_thumb.jpg

post-1507-100007214 1170298842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czwarta fotka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponizej fotki sygnalu zegara.

1 - przed przerobka clock z SAA7220 na TDA1543.

2 - sygnal z kwarca, pin XTAL1.

3 - po przerobce NOS clock z SAA7210 na TDA1543.

Ukryta Zawartość

post-1507-100007205 1170298854_thumb.jpg

post-1507-100007206 1170298853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamieszczam jeszcze fotke z pomiarem pradu lasera i focusa.

Miedzy rezystorem powinno byc 50mV dla lasera, a miedzy zazn. zworka a masa powinno byc 400mV+-20mV dla focusu. Pomiar nalezy robic na poczatku plyty CD.

Dobrze jest wymienic kond. 2521, 47uF25V, ten lezacy, niebieski pod napedem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam

Powiedzcie mi jak do tego cd 380 wbudowac nowy zegar? Czytałem co nie co na ten temat, ale chodzi mi konkretnie o ten model. Dałem dodatkowe zasilanie do sekcji analogowej i jestem mile zaskoczony, dlatego chcialbym pojsc dalej w ten temat. A myslałem ze ten cd to oprocz jazgotu to juz nic soba nie zaprezentuje, a tu nawet nawet. Aha opampy tez inne(opa2604).Dzieki i pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.