Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbierane zdjęcia naszych urządzeń

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

masterofdeath6, 27 Lis 2007, 16:26

>CZEMU? słuchałeś Pan ?? :)

Ja nie słuchałem, ale przyznasz że cztery podłe elektrolity i cewka z rdzeniem (nie mówiąc o kabelkach) nie wyglądają apetycznie. Ileż to cudo ma dróg? Pięć, czy jakieś arcytrudne kevlarowe głośniki? ;)

To i ja wrzucę zdjęcie zwrotniczki.

Z moich starych głośników.

W nowych nie ma czego fotografować, bo za całą zwrotnicę robi jeden kondensator JantzenAudio :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedne flaczki. Kto zgadnie co to jest? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masterofdeath6, nie chwaliłbym się tą zwrotniczką:( Od razu do upgrade

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

zwrotka w starych Haydnach (wszelkie krytyczne uwagi i sugestie mile widziane)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze wytlumienie - wsadzony kawał wełny mineralnej - warto eksperymentowac i cos zmieniac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Desant, 28 Lis 2007, 15:30

>zwrotka w starych Haydnach (wszelkie krytyczne uwagi i sugestie mile widziane)

Jeżeli chcesz się bawić, to można wymieniać kondensatory. Szczególnie ten elektrolit.

Nie chodzi tu bynajmniej o jakąś magię, ale choćby o to, że wartości elementów w zwrotnicach muszą być dokładne (nie tak jak w zasilaczu, gdzie najczęściej im więcej, tym lepiej).

A elektrolity akurat mają bardzo słabą dokładność, poza tym silnie zmieniają parametry w miarę starzenia.

Można też poeksperymentować z ustawieniem cewek, żeby nie były równoległe (zerknij na moją zwrotnicę), ale to już sprawa mniejszej wagi.

Desant, 28 Lis 2007, 15:31

>i jeszcze wytlumienie - wsadzony kawał wełny mineralnej - warto eksperymentowac i cos zmieniac?

Eksperymentować zawsze warto, szczególnie że w razie czego można łatwo wrócić do stanu wyjściowego.

Moim zdaniem materiał jest dobry, ale można pokombinować z rozmieszczeniem tak, żeby nie było dużych gołych powierzchni, które sprzyjają odbijanu fal wewnątrz obudowy.

Często za pomocą dopasowywania wytłumienia, przy odrobinie wprawy i dużej dawce cierpliwości, można doskonale zgrać głośniki z pomieszczeniem.

A ja proponuję zatkanie/przytkanie otworu bassrefleksu (Haydn-y lubią trochę "poswawolić")

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 28 Lis 2007, 16:26

>A ja proponuję zatkanie/przytkanie otworu bassrefleksu (Haydn-y lubią trochę "poswawolić")

To już dość drastyczna ingerencja w parametry obudowy. Zmieniają się wtedy rezonanse, dobroć, w ogóle kształt charakterystyki odtwarzania może się popsuć.

Mało znam przypadków, kiedy wychodzi z tego coś dobrego.

Zabawa wytłumieniem wnętrza z pozostawieniem tunelu w spokoju jest moim zdaniem znacznie berdziej subtelna i przynosi lepsze rezultaty, choćby dlatego że można wtedy wpływać nie tylko na bas, ale w pewnej mierze również na średnie tony (w zestawach dwudrożnych).

masterofdeath6, 28 Lis 2007, 16:29

>co jest nie tak z tą moją zwrotniczką??

Przede wszystkim elektrolity. To zazwyczaj jest najsłabsze ogniwo zwrotnicy. Najlepszy elektrolit, to ten, którego nie ma ;)

Cewki też nie porażają jakością.

Na dodatek wygląda to na dość skomplikowany układ, co z kolei wskazuje na użycie "niegrzecznych" głośników ;)

Haiku, 28 Lis 2007, 16:49

>>A ja proponuję zatkanie/przytkanie otworu bassrefleksu (Haydn-y lubią trochę "poswawolić")

>

>To już dość drastyczna ingerencja w parametry obudowy.

Hmm, jest przecież sporo kolumn dostępnych na rynku, do których sam producent dostarcza cześciowe lub całkowite zatyczki do BR?

Na pewno jest to łatwiejsze niż eksperymenty z wytłumieniem w kolumnie, sprawdzenie wpływu zasłonietego otworu BR zajmie przeciez chwilkę. Zacząłbym własnie od tego...

Nienormalny, 28 Lis 2007, 17:00

>Hmm, jest przecież sporo kolumn dostępnych na rynku, do których sam producent dostarcza cześciowe

>lub całkowite zatyczki do BR?

>Na pewno jest to łatwiejsze niż eksperymenty z wytłumieniem w kolumnie, sprawdzenie wpływu

>zasłonietego otworu BR zajmie przeciez chwilkę. Zacząłbym własnie od tego...

Wszystko zależy od użytego głośnika. Są typy, które nadają się do pracy zarówno w BR, jak i obudowie zmkniętej. Akurat te w Haydnach na takie nie wyglądają.

Ale oczywiście spróbować nie zaszkodzi. Sam nie miałem okazji zatykać otworu akurat w tych głośnikach (słuchałem ich wyłącznie w sali odsłuchowej sklepu), dlatego wyrażam jedynie przypuszczenia.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Haiku, 28 Lis 2007, 16:53

:)) Tak głośniki sa niegrzeczne - i to bardzo :) Tytanowy średniotonowiec jest raczej tłumiony ta zwrotniczną (strome filtry, wysokiego rzędu?) zamiast mechanicznie. Kopułka 25mm tez z tytanu :)

Ja nie wiem, kolumny za 18 000zł i taka tandeta! Wam pewnie te zwrotnice w kolumnach za 200 000zł i więcej też się nie podobają i za 50zł wszystko można poprawić w ich budowie :D

marko3T, 29 Lis 2007, 11:34

>Że oszczędzali...

Bardzo oszczędzali.

Bardzo podobne siedzą w Gale 3040 (nowe w salonie 1100 PLN za parę).

Dajcie już spokój z tym śmieciowym hi-fi. Tanie klocki są w środku wszystkie bardzo do siebie podobne.

Kiedy Elb założył wątek miałem nadzieję pooglądać coś z wyższej półki. Pewnie nie tylko ja ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.